Testissä kalevalainen jäsenkorjaus

Kävin viime perjantaina hoito- ja hyvinvointipalvelu Solaruksessa kokeilemassa kalevalaista jäsenkorjausta, kun sitä minulle suositeltiin hartiaseudun ongelmiin. Nimi ”jäsenkorjaus” kuulostaa paljon eksoottisemmalta kuin mitä hoito oikeasti on: lähinnä minulle tuli mieleen jonkinlainen hieronnan ja fysioterapian yhdistelmä. Hoito perustuu vanhaan suomalaiseen kansanperinteeseen, ja siihen voi saada koulutuksen Kansanlääkintäseuralta, joka pitää myös rekisteriä koulutetuista jäsenkorjaajista.

Kalevalaisen jäsenkorjauksen idea on ”koko tukirakenteen kineettisen ketjun tasapainottamiseen mobilisaatiokäsittelyn avulla” (1). Toisin sanoen hoito ei keskity pelkkään kipeään kohtaan, vaan pyrkii löytämään ongelmien syitä ja korjaamaan mahdollisia virheasentoja kehosta. Itse sain esimerkiksi kuulla lantioni olevan vinossa jo ennen kuin edes ehdin hoitopöydälle asti, koska sen kuulemma näkee siitä miten seison.

Toisin kuin tavallisessa hieronnassa, jäsenkorjauksessa asiakas ei pääse vain makoilemaan mukavasti pyyhkeen alla, vaan joutuu itsekin töihin, esimerkiksi koukistelemaan ja ojentelemaan jalkoja tai selkää samalla kuin hoitaja tekee hierovia liikkeitä tai painaa käsillä venytystä vastaan. Hoito itsessään kuitenkin tuntui varsin miellyttävältä, eikä esimerkiksi kipua kuulukaan tuntua.

Välittömästi hoidon jälkeen olo ei ollut kovin merkittävästi erilainen, mutta pikkuhiljaa saman illan aikana tunsin lihasjumien sulavan pois hartioista ja olkapäistä. Jäsenkorjauksen jälkeen myös lihasarkuus on mahdollista parin päivän ajan, ja itse kuvittelisin kokeneeni jotain sen suuntaista vasta sunnuntaina. Muuten alkuperäisen ongelma-alueen kivut ovat selvästi vähentyneet. Omahoito-ohjeeksi sain tehdä erilaisia liikkuvuusharjoitteita kuten venytellä ongelmakohtia. Kuntosalilla sunnuntaina taas sain selvästi paremman tuntuman selkälihaksiin kuin edellisellä kerralla, liekö johtunut tarkemmasta tekniikan miettimisestä tai jäsenkorjauksen vaikutuksesta.

Jäsenkorjaus toimii kuulemma parhaiten parin hoitokerran sarjoina, joten ensi viikolla uudestaan!

 

Sattuneesta syystä minulla ei ole kuvamateriaalia aiheesta, mutta Youtubesta löysin varsin havainnollisen videon jäsenkorjauksesta:

//www.youtube.com/embed/d_VFK6tnLhU

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *