Vadelma-rahkapiirakka
Tänään jatkettiin perinneruokien linjalla, kun leivoin ukin syntymäpäiväkahveja varten rahkapiirakkaa. Pohjan ohje on omani, täyte sovellettu Soili Soisalon Kevytkeittiön parhaat -kirjasta ja toteutus yhteistyössä äidin kanssa. Ohjeella syntyy noin 30×30 cm kokoinen piiras.
Pohja
150 g luomuvoita
3 dl kaurajauhoa
1 dl perunajauhoa
½ dl (ruoko)sokeria
1 tl leivinjauhetta
ripaus kardemummaa ja vaniljasokeria
Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi huoneenlämpöisen voin sekaan tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina hetkeksi kylmään, mielellään pakkaseen, niin se on helpompi käsitellä.
Täyte
1 prk maitorahkaa
1 dl kermaa, maitoa tai kermamaitoseosta
2 luomukananmunaa
½ dl (ruoko)sokeria
1 tl vaniljasokeria
pari desiä vadelmia, tuoreita tai pakastettuja vuodenajasta riippuen
Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Jos käytät pakastevadelmia, anna niiden sulaa hetki ennen kuin lisäät ne täytteeseen.
Ota taikina pois pakkasesta, ja kaulitse se kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Irrota varovasti toinen paperi, ja nosta alimmainen taikinoineen suoraan vuokaan (tai vaihtoehtoisesti kippaa nurinpäin voideltuun
vuokaan niin, että voit irrottaa paperin). Tasoita reunat, ota ylijäänyt taikina talteen.
Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Jos taikinaa jäi kaulintavaiheessa yli, murustele se piirakan päälle. Paista 200 asteessa puolisen tuntia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka saanut kauniin värin.