Black Friday ja pari sanaa kuluttamisesta

Olen aina ollut järkyttävän huono tekemään ostopäätöksiä. Etenkin sellaisia, joiden kanssa tiedän eläväni vuosia kimpassa sen jälkeen. Tällä hetkellä yksi tällaisista asioista on puhelin, jonka joudun ostamaan ekaa kertaa yli 10 vuoteen itse. Haluan tehdä pitkäkestoisia kulutusvalintoja, joihin voin olla tyytyväinen seuraavanakin vuonna ja kestosta riippuen vielä vuosien jälkeen.


Black Friday

Kampanja saa vuosittain lokaa siitä, että se kannustaa ihmisiä tarpeettomaan osteluun. Vaikken missään nimessä kannata ylikuluttamista, toivoisin ihmisten muistavan Black Fridayn kaltaisten kamppisten hyödyt a) hintatietoisille kuluttajille b) taloudellisesti hankalassa tilanteessa oleville ja c) yrityksille. Tää viimeinen saattaa herättää kysymyksiä, mutta markkinointi-ihmisenä tiedän tällaisten alekamppisten merkityksen (etenkin juuri nyt koronan vuoksi ahdingossa oleville) firmoille, joiden kauppa ei muuten suju.

Yksi rakkaista ystävistäni kertoi ostavansa alesta usein vaatteita/leluja jemmaan, josta sitten kaivaa niitä lastensa kaverisynttäreille ja joulupaketteihin. Hän toki harkitsee tarkasti menekin, mutta myös säästää huikean summan rahaa vuodessa hyödyntämällä alekampanjat.

Omat kulutustottumukseni

Inhoan turhaa tavaraa kaapeissa. Ideaalimaailmassa pystyisin luettelemaan joka ikisen tavaran, jonka omistan. Haluan, että vaatteet kaapissani ovat oikeasti käytössä. En halua hamstrata mitään, mitä en enää koskaan tarvitse. Enkä haluaa ostaa mitään hetken mielijohteesta.

Mun kanssa ”shoppailu” voi olla ajoin läheisilleni melko turhauttavaa, sillä haluan perustella jokaisen päätöksen itselleni hyvin. Ahdistun vähän Black Fridayn kaltaisista kampanjoista, joissa päätöksiä pitää tehdä nopeasti. Usein järkeilen, että mikäli tarvitsen asian oikeasti, voin maksaa siitä normaalin hinnan tekemättä liian nopeita liikkeitä.

Miksi musta tuli tällainen?

Syitä harkitsevaisuuteeni ja toisaalta päätöksenteon heikkouteen on monia. Muistan kuitenkin kaksi asiaa lapsuudestani, joiden ostamista olen ensin kinunnut ja sitten katunut.

Ensimmäinen oli kirkkaan keltainen pyöräilykypärä. Halusin sen tosi kovasti, olihan keltainen mun lempiväri. Koulussa mua kiusattiin kypärästä ja pojat jopa laittoivat sen kerran oven väliin niin, että se meni melkein rikki. Olisin halunnut uuden, mutta vanhempani eivät toki siihen suostuneet. Vihasin jopa keltaista väriä kauan tuon tapahtuneen jälkeen.

Toinen harkitsematon kaverien asettamiin trendeihin perustunut (jälleen kauan kinuamani asia) olivat korkeakorkoiset maiharit 12-vuotiaana. Sporttimimminä tuo korko ei toiminut käytössä ollenkaan, mutta joudun jälleen elämään asian kanssa pidemmän hetken ennen uusien ostoa.

Millaisia ajatuksia sulla on alennuskampanjoista ja löysitkö Black Fridaysta jotain sellaista, mitä olit pitkään ajatellut ostavasi?

Noora

Lue myös:

Joululahjat: ideoita ja pari periaatetta

puheenaiheet puhutaan-rahasta uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *