Joululahjat: ideoita ja pari periaatetta


Avasin viime perjantaina parvekkeen oven päästääkseni koiran ulos ja hengitys höyrysi. Piru, kohtahan on talvi! Tuntui jo siltä, että lunta voisi tulla koska tahansa. Ja taas toisaalta, joulu on myös askeleen lähempänä. Bongasin muuten ekat suklaakalenterit jo syyskuun puolella. Yritän silti pitää kiinni periaatteestani aloittaa oman fiilistelyn vasta marraskuun lopussa. Mutta joulussa on yksi asia, jonka kanssa ei voi koskaan olla liian ajoissa. Tai ehkä voi, mutta mä en koskaan ole ja löydän lopulta itseni stressin partaalta. Nimittäin joululahjat!

Millainen on hyvä joululahja?

Tein jo pari vuotta sitten muutaman lahjoja koskevan periaatepäätöksen:

En halua ostaa mitään turhaa kenellekään.

Haluan, että lahjan saaja ilahtuu sen sijaan, että joutuisi miettimään mitä tästä nyt oikein sanoisi.

Haluan, että valinta on kestävä ja pitkäikäinen.

Lahjoitan aineetonta aina, kun se on järkevää.

Ja haluan, että lahjan antaminen tuo mullekin iloa, ei stressiä.

Kenelle ostan joululahjoja

Mulle joulussa tärkeintä on oman perheen muistaminen, ellei asiasta ole muuta sovittu. Puolison kanssa esimerkiksi sovimme pari joulua sitten skippaavamme lahjat, kun kummallakin oli ideat vähissä. Satsasimme sen sijaan yhteiseen tekemiseen myöhemmin. Muun perheen osalta mulle tärkeimmät lahjottavat ovat isosiskoni lapset, puolison siskojen lapset sekä meidän kummilapsi. Joulu on kuitenkin esisijaisesti lasten juhla. Lahjon myös satunnaisesti ystäviä ja heidän lapsiaan – usein niitä, keitä olen tavannut viime aikoina enemmän muutenkin. En kaikkia, niitä on jo niin paljon <3.

Ja yleensä keksimme jotain myös vanhemmillemme yhdessä siskoni kanssa. Näissäkin noudatamme aiemmin kertomiani periaatteita.

Aineettomia, tarpeellisia ja hyödyllisiä joululahjaideoita

Mitä nuo periaatteet voivat sitten olla käytönnössä? Tein listaa jutuista, jotka sopivat kuvaan.

Aineeton joululahja

  • Lajikokeilu esimerkiksi seinäkiipeilyä, sisäsurffausta tai viinijoogaa – mitä vain ystävän kanssa voisi vaikka yhdessä luontevasti tehdä
  • Lastenhoitoapua ruuhkavuosia elävälle – tarjoudu toisen kaverin kanssa (tai rohkeat jopa yksin) hoitamaan ystäväsi lasta tai vaikka lemmikkiä, jolloin hän saa omaa aikaa tai laatuaikaa kumppanin kanssa
  • Liput leffaan tai teatteriin (tosin just nyt ne jäisivät hyllylle odottamaan) 
  • Lahjakortti lemppariravintolaan (ja lupaus lähteä mukaan (tai edellytys, noei vitsivitsi ;)) Voi olla myös lupaus viedä ystävä tai puoliso syömään jonnekin tai kokata tälle dinner kotona tai hänen kotonaan.

Tarpeellinen joululahja

  • Treenikortti, jonka ystäväsi muutenkin ostaisi (tilanne vaatii salapoliisihommia) esim. 5 x joogaa, tanssia, salia tai uintia (rajoitukset toki huomioiden, eli mitä pääsee tekemään)
  • Hierontalahjakortti (menee hei harvoin pieleen!)
  • Pelirahalahjakoritit skideille
  • Tarpeelliset meneillään olevan tai seuraavan sesongin vaatteet lapsille (siskoni arvostaa näitä ja useimmiten siskonpojatkin!)
  • Lukemista tai tekemistä joululomalle, kuten kirja tai lautapeli.
  • Joku vaate tai esine, jonka tiedät lahjottavan haluavan tai hankkivan lähiaikoina joka tapauksessa. Toisen unelmahankintoja toteuttaessa kannattaa myös hankkia melko spesifiä tietoa tai tieto siitä, ettei värillä ole oikeasti väliä.

Pari joulua sitten esimerkiksi näin siskoni osallistuvan useaan otteeseen Facebookissa mustan Fjällräven-repun arvontaan. Joulun alla tiedustelin hänen mieheltään, onko reppu jo olemassa ja saatuani vahvistuksen sen puuttumisesta, pakkasin yhden pakettiin. Sisko yllättyi toden teolla, sillä ei ollut tuosta toiveestaan kellekään ikinä puhunut, vaikka se olikin ollut pitkään mielessä.

Joululahja käytettynä

Yksi ajatus, jonka jätin vielä mainitsematta on lahjan hankkiminen käytettynä. Esimerkkinä eräs ystäväni ja kolmen lapsen äiti toivoi perheellisiltä ystäviltä mieluummin lasten paketteihin käytettyjä leluja kuin uusia. Useilla olisi lahjoittaa vanhoja leluja pois, mutta käytetyn lahjan antaminen saattaa epäilyttää. Käytetyn lahjan mukaanhan voisi liittää vaikka tarinan sen menneisyydestä, joka toisi uuden kivan twistin pakettiin.

Rohkaisenpa siis vuorostani teitä kaikkia pohtimaan, voisitteko antaa jotain ensi jouluna käytettynä tai kertomaan, oletteko jo antaneet?

Noora

P.S. Nää ”makeet” kuvat on Elf yourself-appin hiphop-videolta, jossa tonttutanssijoille voi lisätä omat kasvot ja vaikka ystävien kasvot. Hassuteltiin tällä viime vuonna ja tuli hyvät naurut! 🙂

Lisää postauksia joulufiilistelyyn:

Jouluista tekemistä joka päivälle

Joulun must-see elokuvat ja ohjelmat

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *