Mökkielämää: TOP-listat


Kotiuduimme tänään kivalta roadtripiltä, jonka aikana vierailimme jopa neljällä eri kesämökillä. Ensimmäinen ja viimeinen on puolisoni sukulaisen omistama kesäpaikka saaressa, jossa vietämme aikaa vuoroin heidän mukavassa seurassaan ja toisinaan taas keskenämme. Siellä olen päässyt ekaa kertaa kunnolla kesämökkeilyn makuun, omassa lapsuudessani kun ei juuri mökkejä ole ollut.

Mökkeilyn TOP-listat

Aioin ensin kirjoittaa mökin kivimmista askareista, mutta päädyin lopulta kiteyttämään ihanimpia hetkiä mökkielämästä laajemmin. Ehkä voit samaistua seuraaviin tai ehkä sulla on ihan omat jutut mitä puuhailet mökkeillessäsi. Olisi huippua kuulla niistä kommenteissa!

Paikat TOP 3

 1. Laituri/vesi
 2. Sauna
 3. Palju

Uinti on selkeä ykkönen, vaikka aiemmin olin tosi arka viileän veden suhteen. Nykyään pulahdan järveen aamuisin jopa ilman saunaa. Viileä vesi paitsi herättää myös rentouttaa kropan vedestä ylös noustessa. Mutta on se lämpimässäkin lällöttely ihanaa. Tänä kesänä meillä oli yhdellä mökillä jopa pore-allas terassilla!

Herkut TOP 3

 1. Mansikat
 2. Juustoportin lakka- ja tyrnijogurtit
 3. Muurinpohjaletut hillolla ja kermalla

Olen syönyt tänä kesänä kilokaupalla mansikoita ja fiilistellyt myös huikeaa mustikkasatoa. Vadelmapensaitakin tuli vastaan metsikössä muutamia! Vaikka lakkoja en ole näillä leveyspiireillä tavannut, Juustoportin lakkajuguista tuli tän kesän mökkihitti. Lettujen listalle päätymistä tuskin tarvii edes selittää. 😉 Jätskin lisäisin kesäherkkujen listalle, mutta sen kuljettaminen sulamatta mökkisaareen on vähän hankalanpuoleista.

Askareet TOP 3

 1. Saunan lämmittäminen
 2. Paljun lämmittäminen
 3. Tiskaaminen

Rakastan mökin pieniä askareita ja vähän askeettisempaa elämää. Parasta on tehdä käsillä jotain, mistä syntyy jotain konkreettista. Tänä kesänä olen fiilistellyt saunan ja paljun lämmityspuuhia. Puolisoni neuvoi mulle tekniikan, jolla halot vuollaan nopeammin syttyviksi ja nyt selviän prosessista jo kokonaan yksin. Tiskaamiseen liittyy olennaisesti myös vedenhaku järvestä, joka on toiminut kahvakuulan pätevänä sijaisena.

Asusteet TOP 3

 1. Bikinit
 2. Släpärit/Lipposet, you name it!
 3. Shortsit ja toppi

Pidän mökillä aina vaatteiden alla bikineitä, sillä koskaan ei tiedä, mikä puuha päättyy uintiin tai mahdollisuuteen pulahtaa. Alkuviikosta veteen molskahti yllättäen myös labradorinpentumme Nemo yrittäessään kurottaa laiturilta vesikasvia. Voih, mikä näky, kun yllättynyt ressukka nostettiin takaisin kuivalle maalle. Sai hepulin! 😉

Aarteet TOP 3

 1. Tove Janssonin kesäkirja
 2. Mökkikirja
 3. UNO-pelikortit

Jos istun mökillä paikallani, yleensä joko syön tai luen lehtiä. Koska mökki ei ole meidän, löydän usein lehtilaatikosta itselleni uusia lehtiä tai kirjoja. Tänä kesänä olen lukenut mm. Kotiliesi ja Anna-lehtiä sekä ekaa kertaa Tove Janssonin kesäkirjan!

Ajanvietteet TOP 3

 1. Saunominen
 2. Veneily tai soutelu
 3. Lehtien ja kirjojen lukeminen

Vesi on elementtinä rakas sekä mulle että puolisolleni. Haaveilimme lomalla ääneen omasta veneestä. Nyt saimme käyttää lainamökillä olevaa, jolla hurautimme niin kyläkauppaan kuin pieneen navettapubiinkin kuuntelemaan hetkeksi kesäillan valsseja.

Hetket TOP 5

 1. Aamu-uinnin jälkeinen rentous kropassa.
 2. Veneajelut kyydissä meri-ilmaa hengittäen.
 3. Kiireetön aamiainen kahvin, tuoreen leivän ja kananmunien kera.
 4. Yhdessä valmistettu päivällinen mukavassa seurassa.
 5. Vetäytyminen nukkumaan iltapesujen jälkeen.

Mökiltä kotiin TOP 3

 1. Kiireetön yhdessäolo
 2. Vastuullisuus
 3. Laitteettomuus
 4. Puuhastelu
 5. Onni pienistä asioista

Ostin reissun päältä eräältä pientilalta palashampoon mökkielämän inspiroimana. Palashampoota on paitsi helppo kuljettaa reissuilla mukana myös kiva käyttää järvipesulla. Kotona se edistää muovijätteen vähentämisen tavoitettani. Mökillä kiinnitetään muutenkin enemmän huomiota vastuullisiin valintoihin.

Parasta mökillä on yhdessäolo, jota laitteet eivät häiritse. Puhelimet jäävät helpommin sisätiloihin erilaisia mökkiaskareita puuhastellessa ja pihapelejäpelatessa. Ihmiset ovat eri tavalla läsnä, kun television katselu vaihtuu korttipeleihin ja auringonlaskun tuijotteluun paljusta. Se on listani ehdoton ykkönen!

Noora

Lue myös:

15 x kivaa tekemistä kesälomalle

Kesän bucket list x 20

Unelmia kesäloman viimeiselle viikolle

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *