Julkiset vessat ja putoavat hissit – nämä painajaiset toistuvat unissani

lentokoneet
Nukun yleensä melko hyvää, lähes katkeamatonta unta. Se ei kuitenkaan kerro öideni levollisuudesta mitään. Näen nimittäin todella usein painajaisia. Nämä unet eivät ole sellaisia, joista hätkähtäisin hikisenä hereille. Mutta painajaisten teemat saattavat vielä aamulla ahdistaa. Muistan uneni melko tarkasti – viimeistään päivän mittaa, jos jokin asia päivän tapahtumissa triggeröi muistikuvaa.

Toistuvat painajaiset

Ihmeellistä kyllä, painajaisteni teemat usein toistuvat. Olenkin miettinyt, kertovatko painajaiset jotain sen hetkisestä arjestani. Voiko jokin tietty stressitekijä aiheuttaa tietyn teemaisen painajaisen? Nyt viisaammat voisivat kertoa kommenteissa!

Lentokoneet

Kärsin aiemmin lentopelosta. Tuolloin en nähnyt aiheesta unia, mutta myöhemmin peloista päästyäni, ovat koneet tulleet öiden ohjelmistoon. Unessa saattaa olla lentokone, jonka näen putoavan, mutta yhtä hyvin saatan kiivetä koneeseen matkustajaksi ja sisätiloissa tapahtuu erikoisia asioita. Yleistä on myös se, että olen unohtanut lähtiessäni jotain tärkeää kotiin tai ehkä jättänyt matkalaukkuni asemalle.

Pakkaaminen

Matkalaukusta puheen olleen, yksi toistuva painajainen on pakkaaminen. Usein kyse on kamojen kokoon haalimisesta reissun loppupuolella ja etten saa niitä enää millään mahtumaan kassiini. Tai sitten unohdan pakata jotain mukaan tai jätän kaikki tavarani bussiin noustessa pysäkille.

Pakeneminen ja esteet

Pakeneminen tai karkuun juokseminen on painajaisista lähimpänä peli- tai elokuvamaailmaa. Pakopaikka sijoittuu usein tehdashalliin tai muuhun sokkeloisempaan paikkaan. Usein myös tiedän, mistä suunnasta vihollinen potentiaalisesti lähestyy. Vihollinen voi olla kaikkea murtovarkaasta terroristiin.

laivalla

Putoavat hissit

Kausittain painajaisiini ilmestyvät hissit. Ne joko putoavat holtittomasti, eivät mene siihen kerrokseen johon toivoisin tai ovat jo lähtökohtaisesti niin arvaamattoman oloisia, etten edes mielisi nousta kyytiin. Unien hissit ovat usein laivalla tai ostoskeskuksessa, sekä joskus kerrostalossa. Ja on vaan silmittömän vaikeaa päästä perille.

Vessat

Yksi ehkä huvittavimpia ja samalla kiistatta oudoin teema painajaisissani on käynti julkisessa WC:ssä. Se mikä tekee aiheesta painajaisen on joskus pöntön sijainti julkisella paikalla tai jotenkin muuten katseiden alla. Joskus taas WC on jollain tapaa liian iljettävä tarpeen toimittamiseen. Nämä painajaiset olen selittänyt keskellä yötä yllättävällä vessahädällä, jota en jaksa hoitaa heti pois alta. En kuitenkaan laske alleni vaan menen vessaan sitten heti herättyäni.

Unien todenperäisyys ja tulkinta

Yleisesti uniini liittyvät aina päivän tai lähiajan tapahtumat, jotka yhdistyvät oudoiksi kokonaisuuksiksi. Löydän usein helposti selitykset yön ”elokuvalle” arjestani. Usein naurattaa, miten sekaisin kaikki on tarinassa mennyt ja millä tavalla. Painajaisissani sen sijaan on pakko olla jotain syvemmin merkityksellistä, koska en osaa aina selittää niiden juonteita. Pakkaamisunet tosin alkoivat toistua yhden matkan jälkeen, jonne pakkaamista erityisesti stressasin. Ja laivat ja lentokoneet ovat olleet elämässäni työn kautta vuosia, joka aiheuttanee niiden tulvimisen yölliselle verkkokalvolle. Mutta putoavaa hissiä en ole kohdannut koskaan, enkä edes jäänyt jumiin sellaiseen. Ja julkista vessassa käymistä en normaalisti jännitä tai ole joutunut sen osalta ikäviin tilanteisiin. Terroristejakin olen kohdannut vain televisiossa ja puolison peleissä, mutta sieltä ne herkkään unimaailmaani varmasti hyppäävätkin.

Millaiset painajaiset sun öissä toistuvat tai onko niissä tiettyjä teemoja? Tai ymmärtkö mistä mun painajaiset kertovat? Kommentoi alle!

Noora

Kommentit (4)
 1. Liisa / Hollanninhippiäinen-blogi
  18.7.2020, 22:22

  Näistä monet ovat ihan samoja kuin mun toistuvat uniteemat!
  Vuosikaudet katselin putoavia tai oudosti käyttäytyviä lentokoneita tai olin niissä sisällä. Kunnes tajusin saksalaisen unikirjani avulla sen aiheen symbolismin: lentokoneen romahtelu-unissa pelkää sitä, että oma elämä jotenkin hajoaa paloiksi, jokin rysähtää ja muuttuu. Mikä vaan stressaus ja huoli tilanteesta siinä voi olla taustalla. Ne alkoivatkin mulla aika epävarmassa elämäntilanteessa.

  Myös kaoottisilla lentokentillä on tullut ryntäiltyä… Nykyään kuljen ja eksyilen useammin isoilla laivoilla kuin lennän lentokoneilla.

  Vessoja etsin myös usein ja ne ovat näkyvissä jonkun ihan onnettoman seinämän takana tosiaan julksiesti, hyvin tyypillistä. Vessojen symbolismista opin sen, että on haussa helpotus muulla tasolla: haluaa eroon jostain ongelmasta, pitäisi käsitellä ja päästää irti vanhoista kokemuksista ja kuonasta.

  Paljon on noita pakkaamisia, kiire kiire, nyt pitää lähteä laivalta tai entisestä asunnosta ja koota kaikki omaisuutensa nyssyköihin, mutta sitä tavaraa löytyy kaapeista loputtomasti eikä koskaan päästä lähtemään ja ahdistaa… Tästä en tiedä, mikä on viesti. Hirveää huolta kaikista tavaroista ja muistoista ja kassit ei riitä kun aina löytyy lisää pakattavaa. Hyh.

  Hisseissä olen tyypillisesti pomon kanssa työtilanteessa, ja mä niin ällöän, kun ne hissit kulkee ikuisen pitkään ja sitten ne alkaa mennä sivulle jotain raidetta eri rakennukseen ja muuta älytöntä. Alan jo joskus hymähdellä turhautuneena kesken unen, että ai jaa, hississä ollaan, no sen tietää taas, että tämä lähtee harharetkille jonnekin, hoh hoijaa. Mulla ne ei onneksi putoile… Symbolisesti tiedän vain tämän: rapuissa tai hissillä kun menee ylös ja alas, vaihtaa tietoisuuden tasoja. Alitajunnasta kellarista noustaan ullakolle yliminä-järkeen, ja kaikkea siltä väliltä.

  Joskus tosiaan huomaa unessa päivästä poimitun yksityiskohdan, mutta kokonaisuudessaan uskon, että unissa on joku henkisen tason psykologinen viesti, että kiinnitäpäs tähän ongelmaasi huomiota tms. Että niissä asuu paljon viisautta. Mutta se tulkinta on hankalaa. Eikä tarkoista unisymbolikirjoista ole hyötyä, ei se niin mene. Vaan symbolit täytyy tulkita henk.koht, tilanteensa kautta yksilöllisesti eikä jäykkänä sanastona.

  Mutta ei oo koskaan tylsää kun on tällaisia seikkailuja! Ikävä vaan, että unet voi usein olla myös todella synkkiä tunnelmaltaan. Silti ihailen sitä mielikuvitusta, miten jotain sellaista voi syntyä.

  1. Huikeita tulkintoja, kiitos! Uskon kyllä nuo kaikki, kun tarkemmin mietin elämäntilanteita, joissa unet toistuu tai nään niitä tavallista enemmän. Ja mulla on kans noita sivulle meneviä hissejä välillä sekä sitä että tiedostaa unessa voivansa jotenkin myös vaikuttaa sen kulkuun tai et se on vaan unta.

 2. Mulla toistui joskus vuosia yksi ja sama painajainen. Olin pimeässä huoneessa. Useimmiten omassa kodissani ja yritin saada valoja päälle. Vaikka kuinka naksutin katkaisinta, valot eivät syttyneet ja sitten aistin, että en ole asunnossa yksin. Joskus näin asunnossa jonkun, jota minun piti selvästikkin pelätä, mutta useimmiten kauhu tuli siitä, että vain tiesin, että valot pitäisi saada päälle.

  Karseaa oli, kun joskus aamulla heräsin ja laitoin aulan valot päälle, mutta sitten vessan valo ei syttynytkään! 😀

  Totuin uneen lopulta niin, että aloin nähdä unta, jossa yritän sytyttää valoja ja tajuan kyseessä olevan uni josta täytyy vain herätä. Sitten heräsin, mutta edelleenkään en saanut valoa päälle ja tiesin, että olen yhä unessa. Saatoin herätä unessa monta kertaa, ennenkuin oikeasti havahduin unesta. Mutta selkeästi opin hallitsemaan pelottavaa unta ja uskoakseni unessa viestinä oli kontrollin pelko. Niin yksinkertainen asia kuin valojen sytytys ei onnistunut.

  https://naissanelioissa.wordpress.com/

  1. Siis ei oo totta! Mulla on kans vieraassa paikassa täysin pimeässä nukkuessa tapana havahtua keskellä yötä siihen, että laitan valot päälle. Tää toistuu lähes aina ekana yönä. Herään siis sellaiseen paniikinomaiseen tunteeseen, että on pakko saada valot päälle, että tiiän vielä näkeväni jotain. Tosi outo juttu sekin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *