Sotkuinen koti – pitäisikö sitä vaan sietää?

siivous palkitseeUlkoinen kaaos ajaa mut sisäiseen kaaokseen. Jos koti on sotkuinen, mieli menee solmuun ja kaikki alkaa tuntua hankalalta. Kun taas saan siivottua, mietin, ettei se elämä ehkä niin kamalaa ollutkaan.

Siivous on asia, josta monessa taloudessa taistellaan. Kuka järjestää, kun koti on sotkuinen, kuka pyörittää pyykkikoneet, imuroi, tai pesee ikkunat. Päätin jossain vaiheessa tietoisesti lopettaa siivoamisesta nalkuttamisen. Sen sijaan, että se olisi auttanut johtaen toimenpiteisiin, tuli siitä vain turha riitä. En halunnut olla sellainen ihminen.

Työnjako

Meillä siivous tehdään, kun ehditään tai kun sotku alkaa ärsyttää riittävästi. Oma kynnykseni aloittaa on matalampi kuin puolisoni, mutta hän käyttää pesukoneita ja imuria aktiivisemmin. Koska hän ei lue blogiani, uskallan todeta, että näen välillä jopa paremmaksi siivota yksin, jolloin pystyn hallinnoimaan paremmin työjärjestystä ja siten saamaan aikaan haluamani lopputuloksen. Ajan ollessa kortilla aihe saattaa yhä aiheuttaa harmaita hiuksia ja kitkaa keskusteluihin. En kuitenkaan halua sopia mitään tiettyä siivouspäivää tai jakaa työtehtäviä suunnitellusti. Aina ei oma aika ja jaksaminen riitä, jolloin on ihana, että toinenkin voi tuon homman hoitaa.

Yllätysvieraita – apua!

Siivous tulee väistämättä eteen, kun kotiin on tulossa vieraita. Aloin tänään pohtia, kuinka moni ystävien luona vieraillessaan lopulta olettaa, että on siistiä? Vai onko kyse vain siitä, että haluaa itse peittää elämisen jäljet suojellakseen omaa julkisivuaan? Tavoitteenani olisi koti, jonne voisi kutsua vieraita myös spontaanisti, häpeilemättä.

Miettiessäni asiaa vieraan näkökulmasta, huomaan antavani sotkun anteeksi helposti. Jos menen kaverilleni kylään ja hän pahoittelee sotkua, olen harvoin kiinnittänyt siihen edes mitään huomiota. Monien kavereideni kodeissa asuu myös usein lapsia, jolloin siisteyskontrolli väkisinkin vähän katoaa. Lapsilla saa ehkä sotkuisen kodin helpommin anteeksi. Elämisen jäljet tuovat usein myös kodikkuutta ja saavat kyläillessä helpommin rentoutumaan. 

Helppo siivous – resepti

Päätin kuitenkin tänään ottaa sotkuisesta kodistani niskalenkin ja hoitaa siivouksen pois anoppikokelaan huomisen vierailun alta. Samalla aion tämän kirjan inspiroimana pohtia kotini funktionalisuutta: onko siellä tekijöitä, jotka synnyttävät epäjärjestystä? Onko jokaisella tavaralla oma paikka? Olisiko alakertaan jatkuvasti ajautuville tavaroille mahdollista löytää paikka sieltä sen sijaan, että kiikutan niitä jatkuvasti edestakaisin?

Jaan loppuun vielä reseptini tehokkaaseen, mutta hauskaan siivoamiseen. Tsemppiä kaikille, joilla se on lähipäivinä edessä!

Noora

Helpompi ja hauskempi siivous

Ainekset (1 annos)

3
rätti
1
yleispuhdistusaine
1
imuri
1
mattopiiska
1
WC ankka
1
kylpyhuoneenpuhdistusaine
1
Spotify / Bookbeat + laite
1 kimppu
leikkokukkia
1
puhelin tai kamera
1 h 30 min
{
AKTIIVINEN 1 h 30 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

Laita menevää mielimusiikkiasi Spotifysta soimaan tai valitse hyvä äänikirja taustalle.

Aloita irtotavaroista, jotka silmin nähden ovat paikoissa, jonne ne eivät kuulu. Mulle näitä ovat lehdet (niitä on kaikkialla), kynät, korvikset ja vaatteet.

Tyhjennä pinnat laittamalla loputkin tavarat oikeille paikoilleen. Ota esiin rätti ja pyyhi kaikki pinnat. Laita tasoille kuuluvat tavarat takaisin paikoilleen. Tässä vaiheessa ne voivat löytää myös ihan uuden paikan. Muista kertoa uuden säilytyspaikan löytäneistä tavaroista myös puolisollesi.

Nosta lattialla olevat irtotavarat isompien huonekalujen päälle ja rullaa matot ja irtotekstiilit ulos tuulettumaan. Nappaa imuri käteen ja huiski menemään. Nyt on hyvä hetki laulaa äänekkäästi musiikin mukana – kukaan ei kuule. Jos valitsit alussa äänikirjan, suosittelen pausea imuroinnin ajaksi.

Pyyhi listat rätillä, jos jaksat. Mikäli skippasit tämän viimeksi ja ehkä toissa kerrallakin, tee se nyt ärsytyksestä huolimatta. Kiroile vaikka vähän – ehkä se viimeistään alkaa naurattaa. Avaa ikkunoita kelin sallimaksi ajaksi.

Nyt on aika päästää viimeisetkin höyryt ulos pääkopasta. Nappaa mattopiiska ja anna kyytiä raikkaassa ulkoilmassa kylpeneille matoille, tyynyille ja petivaatteille. Viimeistele tuomalla tekstiilit sisään paikoilleen. Jätä ulko-ovi hetkeksi auki, niin saat viimeisetkin nurkat tuuletettua.

Jäljellä on enää wc:n ja/tai kylpyhuoneen pesu. Laita ensimmäiseksi ankka pönttöön vaikuttamaan ja harjaa. Hankkiudu eroon pyykkivuoresta, jos löydät sellaisen. Järjestä tavarat piiloon pinnoilta ja pyyhi pinnat. Vaihda raikastimet, jos muistit ostaa uudet. Imuroi/luutua lattia ja vedä ankka vessasta alas vielä lähtiessäsi.

Valmis! Käy kauppareissulla hakemassa kimppu sesongin leikkokukkia maljakkoon asunnon keskeiselle paikalle. Ota kuvia siististä kodista. Näin inspiraatiosi seuraavaan kertaan on jo valmiina!

koti sisustus hyva-olo
Kommentit (5)
  1. Ihana siivous-resepti! Tätä kaipaan nyt kovasti kun illat pimenevät ja toimistolta kotiin tullessa ei meinaa millään enää riittää energiat siivoamiseen. Meilläkin käy normaalisti vieraita tosi usein, joten se on aiemmin ollut hyvä motivaattori. Nyt poikkeusaikana tosin vieraiden määrä on huomattavasti vähäisempi.

    https://www.mtb.fi/sopimussiivous/

  2. Mekin yleensä siivotaan, kun ehditään tai kun sotku alkaa ärsyttämään. Tykkään yleensä siivota, mutta varsinkin väsyneinä päivinä ei jaksa. Eniten inhoan ikkunoiden pesua. https://www.jukkapackalen.fi/kuituliina

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *