206 syytä välittää

Sain yhteydenoton henkilöltä, joka jakoi oman tarinansa kanssani. Hän on 30-vuotias ravitsemusasiantuntija ja entinen SM-tason urheilija. Urheilu ja terveellinen ruoka on aina ollut iso osa hänen elämäänsä. Kuitenkin 4 vuotta sitten hänella todetiin luustotiheyden alenema, eli osteopenia. Se on esiaste osteoporoosista, joka voi olla erittäin kivulias vaiva ja tarkoittaa usein sitä, että luut murtuvat pienimmästäkin iskusta.

 

Liian vähäinen kalsiumin ja D-vitamiinin saanti oli aiheuttanut luuston hapertumisen. Diagnoosi oli tullut aivan yllätyksenä. Luuston haurastumisen ennaltaehkäisy on todella yksinkertaista, mutta monilla se jää huomiotta. Tämän takia hän otti minuun yhteyttä. Hän halusi nostaa tietämystä luustoasioista korkeammalle tasolle, jotta te siellä ruudun toisella puolella voisitte ennaltaehkäistä tämän omalta kohdaltanne. Ehkäisemiseen ei tarvita oikeastaan muuta kuin oikeanlaista liikuntaa, sekä kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä saanti.

 

 

Halusin kirjoittaa tästä tärkeästä aiheesta, koska en ollut itse ikinä ajattelut luustoasioita sen kummemmin ja ajattelin että meitä tietämättömiä on varmasti enemmänkin. Tein elintapakartoituksen ravitsemusasiantuntijan kanssa. Pidin siis yhden päivän ruokapäiväkirjaa ja hän analysoi sen perusteella D-vitamiinin ja kalsiumin saantini. Suhtaudun varauksella tietysti tällaiseen, koska kyseessä on vain yksi päivä, eikä laajempaa kuvaa näe. Yritin kuitenkin valita mahdollisimman tavanomaisen päivän ruokapäiväkirjaani ja totesin että melko samalla kaavalla muutkin päivät toteutuvat.

 

Testin perusteella kalsiumin saantini on hyvällä mallilla, mikä tuli ehkä jopa pienenä helpotuksena. En juo maitoa kun kahvin kanssa, mutta muita maitotuotteita tuleekin syötyä loppujen lopuksi aika paljon.

 

Kalsiumin päivittäinen saantisuositus on joko 1 litra maitoa tai 6 dl nestemäisiä maitotaloustuotteita + 2-3 viipaletta juustoa.

 

D-vitamiinia minun pitäisi ottaa tabletin muodossa, koska sen saanti pelkällä ruokavaliolla on liian pientä. Unohdan aivan liian usein D-vitamiinin, joten tämä tuli ihan hyvänä muistutuksena!

 

Tärkeimmät ravinnosta saatavan D-vitamiinin lähteethän ovat kala, kuten lohi, kuha, silakka ja siika, sekä D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet, margariinit ja kevytlevitteet. Luomutuotteita lukuun ottamatta kaikki maidot ja piimät sekä useat jogurtit sisältävät D-vitamiinitäydennyksen. Myös osaan soija- ja viljapohjaisia juomia ja jogurtteja on lisätty D-vitamiinia.

 

Ja kun kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on kunnossa, tulisi vielä harrastaa säännöllisesti liikuntaa. Parhaita liikuntamuotoja on sellaiset, joka kuormittaa luustoa monelta suunnalta. Esimerkiksi lenkkeily, kuntosaliharjoittelu ja erilaiset pallo- ja mailapelit ovat hyviä harrastuksia.

 

Meillä on 206 luuta kehossamme, joten pidetään niistä hyvää huolta!

 

Kommentit (10)
  1. Hyvä teksti!
    Itsellä on jo nyt, 15-vuotiaana, osteoporoosi. Ei kovin mukavalta tunnu, kun itsellä on vanhan mummon haurastunut luusto. Noh, ittepähän olen sen aiheuttanut…

    1. Hei, Onpa kurja kuulla! Älä soimaa itseäsi, se ei missään nimessä ole oma syysi. Uskon kyllä, että ikinä ei ole liian myöhäistä kiinnittää näihin asioihin enemmän huomiota. Ihanaa joulun odotusta! 🙂

  2. Pakko kysyä, että miten suhtaudut vallitsevia ruokasuosituksia vastaan taistelevaa tahoa, joka suosii pitkälti prosessoimattomia raaka-aineita? Tuli vaan mieleen, kun puhuit tuolla margariinista ja kevyttuotteista, jotka kuuluvat nimenomaan noihin prosessoituihin tuotteisiin. Olen itse alkanut suosia puhdasta, prosessoimatonta ruokaa ja muutenkin ruokavalioni on kääntynyt aivan päälaelleen sen jälkeen kun otin selvää näistä ”uusista” ruoka-aatteista. Olisi kiva kuulla, oletko tutustunut aiheeseen ja mitä olet siitä mieltä 🙂

    Ihanaa joulunodotusta ja hyvää oloa niin henkisesti kuin fyysisestikin!!

    1. Hei! Olen henkilökohtaisesti kevyttuoteita vastaan. ”Margariinina” käytän voimariinia, missä on voita ja rypsiöljyä. Se on mielestäni paras vaihtoehto leivän päälle. En kuitenkaan ole mitenkään fanaattinen prosessoimattoman ruoan kannattaja, koska haluan pitää ruokavaliossani tietyn rentouden. 🙂 Kivaa joulun odotusta myös sinulle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *