9 VINKKIÄ UNELMATYÖN HAKUUN

Lupailin kirjoittaa työnhausta ja varsinkin siitä, miten ulkomailta voi hakea töitä. Siitä on todella pitkä aika, kun olen viimeksi hakenut töitä, joten jouduin tällä kertaa aloittamaan CV:n teon ihan alusta lähtien. Mielestäni hyvä ansioluettelo ja hakemuskirje (tai coverletter) on todella tärkeitä asioita ja niiden tekemisessä ei kannata oikaista. Hion omiani varmaan viikon verran, mutta uskon että siitä on paljon hyötyä. Nykyään tietokoneohjelmat ovat kehittyneet niin hienoiksi, että perinteisellä asiakirjamalliin kirjoitetulla mustavalkoisella ansioluettelolla on vaikea erottua massasta. Vaikka saisit työnantajan kiinnostumaan sinusta ansioluettelon perusteella, täytyy sinun onnistua vakuuttamaan hänet myös haastattelussa. Hyvän työpaikan saaminen on siis monen mutkan takana, mutta keräsin tähän omasta mielestäni tärkeimmät tärpit.

  1. Ole aktiivinen työnhaussa. Älä luota pelkkään mol.fi-nettisivuun vaan kerro kavereillesi ja tutuillesi että etsit työtä ja kysele rohkeasti avoimia paikkoja kiinnostavista firmoista. Jos opiskelet jossain, selvitä onko koulullasi jokin sisäinen työnhakupalsta. 
  2. Päivitä LinkedIn sivusi ajantasalle. Voit myös kertoa sivullasi etsiväsi tietynlaista työpaikkaa. Itse kirjauduin myös Internmatch.com nimiselle sivulle, jonka kautta on helppo etsiä töitä ja harjoittelupaikkaa ulkomailta kaupungin ja alan perusteella. 
  3. Päivitä CV ja tee Coverletter, joita on helppo muokata haetun työpaikan mukaiseksi. Jos haet johonkin luovaan ammattiin, voi grafiikan kanssa leikitellä mielestäni ihan kunnolla tai tehdä vaikka video-CV:n. Kiinnitä huomiota myös fontteihin, sivun asetteluun ja väreihin. Joihinkin paikkoihin hakiessa on tärkeää, että CV erottuu joukosta. Mutta muista, että toisinaan liian villillä hakemuksella voit huonontaa mahdollisuuksiasi. Inspiraatiota voi etsiä vaikkapa täältä. Netistä löytyy myös paljon suuntaa antavia ohjeita coverletterin kirjoittamiseen. Pitäydy tärkeimmissä asioissa, äläkä toista CV:stä löytyviä asioita. 
  4. Kun löydät mielenkiintoisen paikan, johon hakea, ota ensin kunnolla selvää yrityksestä. Kun olet lähettänyt hakemuksen, kirjoita ylös mikä firman nimi oli ja muutama pääpointti tehtävistä. Tällöin sinulla ei mene sormi suuhun, jos rekrytoija soittaa sinulle.
  5. Kun saat kutsun haastatteluun, valmistaudu siihen kunnolla. Voit etsiä vaikkapa netistä yleisimmin kysyttyjä työhaastattelukysymyksiä ja treenata niihin valmiiksi. Pyydä jotain kysymään sinulta kysymykset ja halutessaan myös keksiä uusia. Mikäli kyseessä on ulkomaille tähtäävä työhaastattelu, tee harjoitus englanniksi. Jos haastattelu on puhelin- tai Skype-haastattelu, pidä huolta että puhelin tai kone on ladattu ja olet sellaisessa paikassa, missä ei tule häiriöitä. 
  6. Älä valehtele haastattelussa tai ansioluettelossa, vaan korosta oikeita vahvuuksiasi ja kerro rehellisesti edellisistä työtehtävistäsi.
  7. Mieti valmiiksi, mitä kysymyksiä sinulla on haastattelijalle. Muista hymyillä ja puhu rauhallisesti. Ajattele rauhassa, ennen kuin vastaat. 
  8. Älä ala-arvio pukeutumisen merkitystä. Jälleen kerran, pukeudu haluamasi työn mukaan. En suosittele antavia kaula-aukkoja tai näyttäviä koruja. Musta jakku ja kauluspaita/muu siisti paita toimii melko monessa paikassa. 
  9. Haastattelun jälkeen kannattaa mielestäni vielä olla yhteydessä yritykseen. Voit lähettää esimerkiksi haastattelijalle lyhyen sähköpostin, jossa kiität haastattelusta ja odotat kuulevasi hänestä pian uudestaan. Tällä tavalla ilmaiset, että olet kiinnostunut paikasta.

Onnea työn metsästykseen! 

Kommentit

(Ei varmistettu)

Mahtava idea! <3

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitti! :)

eve (Ei varmistettu)

Kiitos hyvistä ohjeista! Itseeni on mietityttänyt paljon juurikin tuo, että kuinka standardin CV:n ja työhakemuksen tulee olla, kun toisaalta sillä ei erotu, mutta toisaalta voi olla, ettei sitä katsota hyvällä, jos tekee omanlaisen mallin. Ja kun ei niistä saa palautetta, niin ei tiedä, että menikö metsään ulkoasun vai sisällön takia! :D

Sulla on aika samantyyppiset suunnitelmat kuin mullakin, itse oon aattelu hakea 3vk harjoittelupaikkaa New Yorkista ensivuoden keväälle. Sen aika ei siis ihan vielä ole käsillä, mutta ajattelin alkaa valmistautumaan siihen jo alitajuntaisesti:D Tiedätkö, että tarviiko Yhdysvaltoihin tuollaiseen lyhyeen (palkattomaan) harjoitteluun mitään virallisia papereita? Haen psykologian alan harjoitteluun - osaatko antaa neuvoa kannattaako CV:n ja coverletterin kanssa alkaa kikkailemaan tässä tapauksessa?

Nad (Ei varmistettu)

Rekrytoinnissa työskentelevänä sanoisin nyrkkisäännöksi sen, että cv:ssä ja hakemuksessa voi käyttää luovuutta, mutta ei selkeyden kustannuksella. Yksi pieni, mutta piristävä kikka on käyttää yritysten logoja cv:ssä. Eli jos olet työskennellyt Mäkkärissä, laitat McDonaldsin logon.

Toinen vinkki erottumiseen on esimerkkien käyttö. Kaikki kirjoittavat olevansa ahkeria, joustavia ja ystävällisiä. Perustele nämä konkreettisilla esimerkeillä: miten joustavuuteni on näkynyt aikaisemmissa työpaikoissani? Entä onko kenties esimiehesi tai työkaverisi kehuneet sinua jostain tietystä asiasta? Mielummin siis "esimieheltäni sain kiitosta oma-aloitteisuudestani" kuin "olen oma-aloitteinen".

Elisa (Ei varmistettu)

Siinä tulikin hyviä vinkkejä Nadilta! :) Ja palkalliseen työhön Jenkkeihin tarvitaan aina työviisumi, joka taisi olla n. 1500 dollaria. Ja tosiaan, en lähtisi liikaa kikkailemaan työhakemuksen kanssa psykologian harjoittelussa, mutta pienilläkin muutoksilla, kuten fonttien ja vaikka värillisten reunojen kanssa voit erottua muista hakemuksista. Tsemppiä työnhakuun! :)

(Ei varmistettu)

Kiitos vinkeistä!!!<3 pitääkin vähän tutkiskella linkedin.com & internmatch.com sivustoja ;)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva että oli apua! :)

pia (Ei varmistettu)
Elisa (Ei varmistettu)

Thanks! :)

Miss T (Ei varmistettu)

Moikka Elisa, hyviä vinkkejä!

Lisäisin muutamia kohtia:
- jokaiseen työpaikkaan oma muokattu cv ja hakemuskirje, muokkaa ne haettavan työtehtävän ja yrityksen mukaan, välillä ei tarvita massiivisia muutoksia, välillä tarvitaan. Työnantaja huomaa heti, jos sisältö "bulkkia".
- jos työhaastattelu maihin, jossa paljon konservatiivisempi työpukeutuminen, muista tämä myös haastatteluun! Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa esim. paaaaaljon vapaampi työpukeutuminen kuin esim. Briteissä ja Ausseissa. Briteissä ja Ausseissa haastatteluun usein jakkupuku (toki riippuu alasta).
- puheluita voi tulla työnantajalta / rekryfirmalta lähes mihin aikaan vaan, joten aina puhelin käden ulottuvilla kun haet töitä. Aina ei pääse heti vastaamaan, mutta soita mahd pian perään.
- jos firmasta ei kuulu hakemusten jälkeen, soita perään
- luovan alan töissä useissa cv:n ja hakemuskirjeen lisäksi viimeistelty, ajanmukainen portfolio on ehdoton.
- kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen mitä kuvia ja tekstiä sinusta näkyy google-haulla. Esim. kuvahaussa näkyvät känniposeeraukset eivät tee hyvää vaikutusta usein.
- huomioi hakemusta / cv:ta / porfoliota tehdessäsi myös kulttuuriset erot maittain. Jos mahdollista, luetuta aina paikallisella hakemuksesi. Esim. Skotlannissa ei laiteta hakemukseen kuvaa, koska siellä ns. equal opportunity käytössä työnhaussa. Suomessa taas katsotaan vinoon, jos ei ole kuvaa.

Piu (Ei varmistettu)

Miss T hyvä, juuri näitä lisäyksiä itsekin kaipasin tekstiin! !

Elisa (Ei varmistettu)

Hyviä lisäyksiä! :) Suomessakin mielestäni on alasta kiinni,kannattaako laittaa kuvaa hakemukseen. Kiitos vinkeistä :)

yksimenolippukiitos.blogspot.com (Ei varmistettu)

Kannattaa muistaa etta ainakin jenkkien resume on ihan erilainen kuin suomalainen CV. Ei siis kannata vain suoraa alkaa kaantamaan sita ansioluetteloa suomesta englantiin :) Taalla juuri se cover letter kirjoitetaan tyopaikkakohtaisesti ja sitten cv on ns. "yleinen".

Elisa (Ei varmistettu)

Nyt aloin ihan miettiä, että miten se Suomessa sitten menee? :D Siitä on niin kauan kun oon hakenut töitä täältä, onko ne Suomessa yhdellä paperilla kummatkin?

Anni (Ei varmistettu)

Mitä kynsilakkaa? Upea väri. ;)
Ihanaa viikonloppua!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos! Siinä on itseasiassa kahta lakkaa :D Avonin kirkkaanpunaista alla ja Lancomea päällä. Sävyistäkään mulla ei valitettavasti oo tietoa :(

Kommentoi