9 VINKKIÄ UNELMATYÖN HAKUUN

Lupailin kirjoittaa työnhausta ja varsinkin siitä, miten ulkomailta voi hakea töitä. Siitä on todella pitkä aika, kun olen viimeksi hakenut töitä, joten jouduin tällä kertaa aloittamaan CV:n teon ihan alusta lähtien. Mielestäni hyvä ansioluettelo ja hakemuskirje (tai coverletter) on todella tärkeitä asioita ja niiden tekemisessä ei kannata oikaista. Hion omiani varmaan viikon verran, mutta uskon että siitä on paljon hyötyä. Nykyään tietokoneohjelmat ovat kehittyneet niin hienoiksi, että perinteisellä asiakirjamalliin kirjoitetulla mustavalkoisella ansioluettelolla on vaikea erottua massasta. Vaikka saisit työnantajan kiinnostumaan sinusta ansioluettelon perusteella, täytyy sinun onnistua vakuuttamaan hänet myös haastattelussa. Hyvän työpaikan saaminen on siis monen mutkan takana, mutta keräsin tähän omasta mielestäni tärkeimmät tärpit.

 1. Ole aktiivinen työnhaussa. Älä luota pelkkään mol.fi-nettisivuun vaan kerro kavereillesi ja tutuillesi että etsit työtä ja kysele rohkeasti avoimia paikkoja kiinnostavista firmoista. Jos opiskelet jossain, selvitä onko koulullasi jokin sisäinen työnhakupalsta. 
 2. Päivitä LinkedIn sivusi ajantasalle. Voit myös kertoa sivullasi etsiväsi tietynlaista työpaikkaa. Itse kirjauduin myös Internmatch.com nimiselle sivulle, jonka kautta on helppo etsiä töitä ja harjoittelupaikkaa ulkomailta kaupungin ja alan perusteella. 
 3. Päivitä CV ja tee Coverletter, joita on helppo muokata haetun työpaikan mukaiseksi. Jos haet johonkin luovaan ammattiin, voi grafiikan kanssa leikitellä mielestäni ihan kunnolla tai tehdä vaikka video-CV:n. Kiinnitä huomiota myös fontteihin, sivun asetteluun ja väreihin. Joihinkin paikkoihin hakiessa on tärkeää, että CV erottuu joukosta. Mutta muista, että toisinaan liian villillä hakemuksella voit huonontaa mahdollisuuksiasi. Inspiraatiota voi etsiä vaikkapa täältä. Netistä löytyy myös paljon suuntaa antavia ohjeita coverletterin kirjoittamiseen. Pitäydy tärkeimmissä asioissa, äläkä toista CV:stä löytyviä asioita. 
 4. Kun löydät mielenkiintoisen paikan, johon hakea, ota ensin kunnolla selvää yrityksestä. Kun olet lähettänyt hakemuksen, kirjoita ylös mikä firman nimi oli ja muutama pääpointti tehtävistä. Tällöin sinulla ei mene sormi suuhun, jos rekrytoija soittaa sinulle.
 5. Kun saat kutsun haastatteluun, valmistaudu siihen kunnolla. Voit etsiä vaikkapa netistä yleisimmin kysyttyjä työhaastattelukysymyksiä ja treenata niihin valmiiksi. Pyydä jotain kysymään sinulta kysymykset ja halutessaan myös keksiä uusia. Mikäli kyseessä on ulkomaille tähtäävä työhaastattelu, tee harjoitus englanniksi. Jos haastattelu on puhelin- tai Skype-haastattelu, pidä huolta että puhelin tai kone on ladattu ja olet sellaisessa paikassa, missä ei tule häiriöitä. 
 6. Älä valehtele haastattelussa tai ansioluettelossa, vaan korosta oikeita vahvuuksiasi ja kerro rehellisesti edellisistä työtehtävistäsi.
 7. Mieti valmiiksi, mitä kysymyksiä sinulla on haastattelijalle. Muista hymyillä ja puhu rauhallisesti. Ajattele rauhassa, ennen kuin vastaat. 
 8. Älä ala-arvio pukeutumisen merkitystä. Jälleen kerran, pukeudu haluamasi työn mukaan. En suosittele antavia kaula-aukkoja tai näyttäviä koruja. Musta jakku ja kauluspaita/muu siisti paita toimii melko monessa paikassa. 
 9. Haastattelun jälkeen kannattaa mielestäni vielä olla yhteydessä yritykseen. Voit lähettää esimerkiksi haastattelijalle lyhyen sähköpostin, jossa kiität haastattelusta ja odotat kuulevasi hänestä pian uudestaan. Tällä tavalla ilmaiset, että olet kiinnostunut paikasta.

Onnea työn metsästykseen! 

Kommentit (16)
 1. Mitä kynsilakkaa? Upea väri. 😉
  Ihanaa viikonloppua!

  1. Kiitos! Siinä on itseasiassa kahta lakkaa 😀 Avonin kirkkaanpunaista alla ja Lancomea päällä. Sävyistäkään mulla ei valitettavasti oo tietoa 🙁

 2. yksimenolippukiitos.blogspot.com
  8.1.2015, 20:02

  Kannattaa muistaa etta ainakin jenkkien resume on ihan erilainen kuin suomalainen CV. Ei siis kannata vain suoraa alkaa kaantamaan sita ansioluetteloa suomesta englantiin 🙂 Taalla juuri se cover letter kirjoitetaan tyopaikkakohtaisesti ja sitten cv on ns. ”yleinen”.

  1. Nyt aloin ihan miettiä, että miten se Suomessa sitten menee? 😀 Siitä on niin kauan kun oon hakenut töitä täältä, onko ne Suomessa yhdellä paperilla kummatkin?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *