Paahdettu myskikurpitsa
Ostin ensimmäisen myskikurpitsan muutama vuotta sitten, vain seisottaakseni sitä keittiön pöydällä päivästä toiseen. Se oli kova kuin kivi, enkä saanut sitä millään veitsellä halki. Enkä oikeastaan edes tiennyt mitä siitä olisi voinut tehdä. Lopulta kurpitsa jäi kokonaan kokkaamatta ja samalla kaivelemaan mieltäni. Viime talvena Ausseissa ollessani siellä asunut ystäväni kokkasi aina iltaisin kurpitsaa evääksi töihin. Huumaava tuoksu täytti koko asunnon ja sai minut todella himoitsemaan tätä herkkua.
Valmistus ei ole suinkaan hankalaa, vaikka hyvä veitsi on oltava, sillä sen leikkaamiseen menee muuten koko päivä. Myskikurpitsa on niin maukasta jo ihan sellaisenan, joten mausteiksi riittää vain suola ja pippuri. Välillä laitan myös juustokuminaa vaihtelun vuoksi.
Valmistus
Leikkaa kurpitsa ensin kahtia pituussuunnassa ja kaiverra siemenet pois. Ne voi ottaa talteen ja paahtaa pannulla lisukkeeksi. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi ja laita pellille. Lorauta päälle öljyä ja haluamiasi mausteita. Laita uuniin 200 asteeseen noin 45 minuutiksi tai kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Kuorin itse valmiista lohkoista kuoret pois ennen syömistä, mutta en tiedä olisiko niiden syömisestä mitään haittaakaan.
Kurpitsan kaverina oli sitruksista feta-jogurttikastiketta, hummusta ja pestoa.
Todella helppo arkiruoka, jonka voi helposti lämmittää myös uudelleen. Yleensä uunikasvikset eivät oikein toimi uudelleenlämmitettynä, mutta tämä maistuu varsin hyvältä niinkin.