Älä odota täydellisyyttä

 

Kuten jo aiemmin mainitsin, kävimme hyvin antoisan keskustelun viime viikolla. Yksi aiheista käsitteli tietynlaista perfektionismia ja sitä, kuinka jotkut ihmiset jättävät paljon asioita tekemättä, sillä he eivät halua laittaa maailmaan mitään mikä ei ole täydellistä. Hiotaan ja viilataan jotain ja kun sitä ei saada omasta mielestä tarpeeksi hyväksi, ei sitä näytetä kellekään muulle. Täydellisyys tarkoittaa kuitenkin kaikille eri asiaa ja sen tavoittelu on siksi vähän mahdotonta. 

  Kaikki uusi, jota luomme, muuttuu joka kerta kun joku uusi ihminen sen kohtaa. Emme pysty vaikuttamaan muiden kokemuksiin. Kun tekee asioita pienemmällä kritiikillä ja luo maailmaan uutta, vaikka se ei vielä olisikaan täydellistä, kehittyy paljon enemmän. Joka kerta, kun saa jonkinlaista palautetta näkemällä muiden reaktiot ja kuulemalla kritiikin ja kehut, oppii jotain.

  Kävimme asiaa läpi vertauskuvien kautta. Jos on kaksi ihmistä, jotka eivät ole koskaan heittäneet palloa ja heidän tulee saada se lentämään mahdollisimman kauas. Toinen miettii viikon verran, kuinka hän saisi pallon lentämään mahdollisimman hyvin. Analysoi ja käy läpi mielessään, kuinka ei vaan nolaisi itseään ja miten siitä tulisi paras mahdollinen heitto. Toinen taas lähtee heti olemattomillaan taidoilla heittelemään palloa ja oppii jatkuvasti huonoistakin heitoistaan jotain pallosta. Kun lopulta katsotaan, kumman pallo lentää pidemmälle, on se melko suurella todennäköisyydellä hänen, joka on lähtenyt ennakkoluulottomasti sitä kokeilemaan.

  Ja aivan kuten tässä esimerkissä, me emme pysty vaikuttamaan kuin omaan suoritukseen. Sen jälkeen, kun pallo irtoaa kädestä, voi tuuli napata sen matkaansa ja viedä paljon pidemmälle kuin olisimme osanneet kuvitellakaan. Sama efekti toistuu kaikessa tekemisessämme, kunhan vain teemme. Joskus joku, mihin emme itse ole 100 prosenttisen tyytyväisiä, näyttäytyy jollekin muulle täydellisenä. 

  Ainahan me olemme keskeneräisiä kaikessa, mitä teemme. Joten jos jää odottelemaan sitä täydellistä hetkeä, kun olisi valmis tekemään jotain, ei se välttämättä milloinkaan tule. 


  Some people always strive for perfection, and sometimes it can also be a bad thing. If you're creating something, but don't want to share it with the world beacuse you're not completely sure about the result, you'll end up learning less. If you're constantly creating and getting feedback from different people, you're learning curve is much steeper. Even though something isn't perfect in your eyes, it can be really meaningful for others. And sometimes something that you see as perfect, won't speak that way to others.  

Pictures: Tomi Taskula

Kommentit

-H (Ei varmistettu)

Todella harvoin tulee kommentoitua blogeja (mikä on sääli), mutta jo pidemmän aikaa on pitänyt tulla sanomaan, että tykkään blogistasi hurjasti!! Kirjoittamasi aiheet ovat todella mielenkiintoisia ja "erilaisia" ja sinä olet todella upea :) Tyylisi on mielestäni aivan nappiin joka kerta ja sinä olet varmasti kaunein luonnonkaunein nainen, mitä "tiedän"!!

Elisa Lepistö

Äääk, kiitos ihanista sanoista! Ihana kun kerroit :) Mutta luonnonkauneus on minusta kaukana :D Enkä sano tätä mitenkään nöyristellen, mutta näytän kotioloissa aina aika erilaiselta kuin blogin kuvissa. Iän myötä olen oppinut arvostamaan tätäkin piirrettä! Olenpahan muuntautumiskykyinen ;)

Taru Mari
Stuff About

Olen pohtinut tätä samaa - ei kannata olla liian itsekriittinen muutoin jää asioita tekemättä! Pitänyt itsekin kirjoittaa tästä, mutta ajatukset eivät muotoutuneet näin hyvin. :)!

Elisa Lepistö

Just näin! :) ei kaikkeen tarvitse aina olla 100 prosenttia tyytyväinen.

Kriselda
Kriselda

Se on just näin - ja varsinkin mitä omaan työhön tulee, sokeudumme helposti, kun sitä tuijottaa liian kauan. Lisäksi itsekriittisyys iskee helpommin, kun elää niin kiinni siinä omassa kuplassa! 
P.S. Ihanat kuvat <3 

Elisa Lepistö

Sanopa muuta! Ja kiitos <3 Pitää mennä pian yhdessä kuvaamaan!!

elisaa (Ei varmistettu)

Haha tää postaus kyllä sopi mun iltapäivään kun nenä päähän! Huomenna on ensimmäinen päivä uudessa työpaikassa täysin uudella alalla ja tästä postauksesta sain kyllä kaivattua puhtia huomiseen. Pitäisi muistaa olla itselleen armollisempi ja ottaa vastoinkäymiset kokemuksen karttumisena, ei negatiivisena asiana. Ei meistä kukaan ole seppä syntyessään :)

mery (Ei varmistettu)

Hyvä teksti - ja upeita kuvia! Aivan sairaan ihana asu ja stailaus! Ja poseeraukset!

Vierailija (Ei varmistettu) https://islakahdenkesken.blogspot.fi/2016/03/pahan-puhuminen.html

ihana teksti, kiitos!

sallashome (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus!

Hei asiaan liittymätön kommentti, ihanat kengät!! Mistä ne on?

CRISTA REPO
CR

Hieno postaus! :) Oon itsekkin pohdiskellut aivan samaa asiaa. Ennen monen asian tekeminen tahtoi viivästyä ja jäädä tekemättä kun se ei ollut 'täydellinenä' nykysin mottoni on 'Done is better than perfect' !

Kommentoi