Alitajuntasi voima

Kerroinkin jo aikaisemmin katsoneeni sellaisen dokumentin kun "Mielen salattu voima". Rakastan erilaisia dokumentteja ja tämä oli vielä aiheesta, josta olen erittäin kiinnostunut. Siinä oli tutkittu paljon sitä, kuinka ihmisen alitajunta on yhteydessä terveyteen. Esimerkkinä tapaus, jossa Parkinsonin tautia sairastavalle henkilölle oli tehty lumeleikkaus. Hän luuli saaneensa oikeaa hoitoa, ja hänen oireensa paranivat lähes huomaamattomiksi vuoden kuluessa.

 Dokumentissa kerrottiin muistakin mielenkiintoisista kokeista. Toinen esimerkki oli pojasta, joka oli masennuslääkkeiden testiryhmässä. Hänellä oli tullut riita tyttöystävänsä kanssa, jonka seurauksena hän oli syönyt kaikki jäljellä olevat masennuslääkkeensä. Hän tuli kuitenkin katumapäälle ja meni terveyskeskukseen yliannostuksen takia. Pojan syke oli laskenut kriittisesti ja häntä pidettiin tiputuksessa monia tunteja. Hengenvaarallinen tila ei kohentunut millään konstilla. Lopulta lääkärit saivat yhteyden masennuslääkkeitä testaavaan ryhmään, ja selvisi että poika oli saanut lumelääkettä koko ajan. Pojan kuultuan tämän, hänen tilansa koheni samantien ja syke palautui normaaliksi.  Jos joku haluaa katsoa tuon, niin muistaakseni se tulee vielä uudestaan ensi tiistaina. EDIT: Lukija vinkkasi, että se onkin  3-osainen dokumenttisarja, josta siis seuraava osa nähdään tiistaina. Varmaan Areenasta näkyy kaikki osat :) http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/mielen-salattu-voima Aloin miettimään, voinko paremmin kun syön värikästä lähiruokaa einesruokien sijaan myös sen takia, että kuvittelen sen tekevän parempaa keholleni. Placeboa tai ei, tärkeintä että itsellä on hyvä olla. Lähiruokaa parhaimmillaanEinesruokaa pahimmillaanIhmisen mieli on siis todella voimakas, ja sillä on nyt myös todistetusti todella suuri merkitys terveyteen. Mielestäni oli pelottavaa, kuinka ihmiset pystyvät kehittämään itselleen fyysisiä oireita. Jos esimerkiksi jonkun lääkkeen sanotaan aiheuttavan huonovointisuutta, tai oksentelua, vaikka näin ei todellisuudessa olisi, ihminen luultavimmin tulee huonovointiseksi ja oksentelee. Tällaista sanotaan noceboksi.  Miettikää siis mitä ajattelette omasta kehostanne, koska sillä on yhteys siihen, millaiseksi se muokkautuu. Jos treenaatte jotain tiettyä tavoitetta kohti, yrittäkää visualisoida se tavoite mielessäni mahdollisimman tarkasti. Jos et pysty näkemään itseäsi edes mielessäsi voimakkaana/hoikkana/kurvikkaana tai mihin ikinä pyritkään, on sen saavuttaminen todella hankalaa.

Alitajuntaanhan on vaikea suoranaisesti vaikuttaa, mutta omiin ajatuksiin tietysti voi. Pienenä tein usein myös sellaisia aarrekarttoja, joihin leikkelin lehdistä kuvia ja sanoja jotka kuvastivat sitä mitä seuraavalta vuodelta toivoin. Sen jälkeen laitoin sen johonkin sellaiseen paikkaan, jossa näin sen päivittäin. Vaikka kuulostaa ehkä huuhaalta, oli se todella tehokas keino. Pitäisi tehdä taas tuollainen!

Kommentit

Essi (Ei varmistettu)

Tää oli mielenkiintonen postaus, ja ihan tosi asiaa! Täytyy kattoo toi dokumentti tiistaina.

Elisa (Ei varmistettu)

Hei niinkun Anneli tossa vinkkasi alempana, ilmeisesti se onkin jo seuraava osa joka tulee tiistaina. Kannattaa katsoa Areenasta, varmaan löytyy sieltä paremmin :) JA joo, hirmu mielenkiintoisia munkin mielestä tollaset jutut! Suosittelen katsomaan :)

Anneli (Ei varmistettu)

Hei! Mielenkiintoinen juttu, kiva kun vinkkasit! Dokkarin ilmeisesti näkee myös Areenasta niin täytyypä tsekkaa! :)Mä oon kans miettinyt nyt kun vikat tentit ennen joululomaa pukkaa päälle, että mitä varten mä treenaan oikeastaan. Okei, tykkään ehkä treenata ihan sen adrenaliinipiikin takia, samoin kehityksen näkee treenatessa konkreettisesti, mutta en kai mä pelkän treenaamisen takia treenaa? Tänään jätin salin välistä, en siksi, että oisin ollut väsynyt tai kroppa tarvitsis lepopäivää, vaan siksi että ehtisin lukea tenttiin paremmin. En ees tosiaan pakosta, vaan siksi että oon oppinut ajattelemaan asioita vähän eri kantilta. Elämää varten tässä kai treenataan, mutta elämää varten tässä myös opiskellaan, right? TH-valmennus-blogissa hyvä juttu siitä, jos treeni dominoi elämää, sai ainakin mut ajattelemaan asioita pikkusen eri näkökulmasta. Sulla ei selkeästi yllämainittua ongelmaa ole, ja hyvä niin :) Haluisitko kuitenkin kirjoittaa pohdintojasi aiheen tiimoilta, eli siitä, millainen osuus treenillä, syömisen kontrolloinnilla yms. on terveellistä olla elämässä ja mikä on vielä ns. normaalia eikä "kurista" lipsumista? Olis mielenkiintoista kuulla vähän treenifilosofiastasi, jos ymmärrät mitä tarkoitan. :)Tässä vielä se linkki kirjoitukseen, mistä puhuin:http://th-valmennus.blogspot.fi/2012/12/luukku-6-varo-yliharjoittelua.ht...ää joulukuuta! :) Tulipas pitkä kommentti - sulla on hyviä tekstejä, joista tulee paljon ajatuksia!

Anneli (Ei varmistettu)

Ja siis tarkennan vielä, että ko. dokkarissa näyttäis olevan kolme osaa, joista toinen tulee ensi tiistaina ja kolmas seuraavalla vikolla!

Elisa (Ei varmistettu)

Hei Anneli! Kiitos kommentistasi. :) Hyvä kun vinkkasit, että se tulee kolmessa osassa! Korjasin sen tekstiinkin nyt. Näyttäisi nuo tulevatkin osat todella mielenkiintoisilta.Välillä on tosiaan hyvä pysähtyä miettimään, minkä takia vaikka treenaa tai opiskelee. Tai tuleeko huono omatunto jos yksi urheilukerta jää väliin, tai silloin tällöin syö jotain epäterveellistä. Tuo linkki oli mielenkiintoinen, ja monille varmasti arkipäivää. Kirjoitan mielelläni aiheesta! Tervellisyyden tarkkailu ja urheileminenkin tosiaan voi mennä överiksi, jolloin se ei tervettä enää olekaan. Hyvää joulun odotusta Anneli! :)

Anni (Ei varmistettu)

Tää on mielenkiintonen aihe ja oon pikkuhiljaa iteki alkanu sitä sisäistämään. Ei voi tapahtua asioita joita tavallaan toivoo, muttei kuitenkaan pysty edes kuvittelemaan... Oon miettiny, että jos tavotteena on esim laihtuminen. Tottakai jos sä uskot et oot laihtunu, niin sä näät peilistä sen. Vaikka vaaka näyttää, että sä oot laihtunu, muttet usko, niin et sä sitä myöskään näe.

Elisa (Ei varmistettu)

Se on just noin! Ja moent sabotoivat omia tavotteitaan juuri sillä, että miettivät kokoajan etteivät he pysty johonkin. Silloin ei varmasti pystykään!

Jenna (Ei varmistettu)

Tää oli ihan mahtava postaus! Ihan ihmeellistä, miten ihminen voi käyttäytä tietyllä tapaa vain, koska luulee itsestään jotakin.. Tämäntyyppiset dokumentit on kyllä parhaita!

Elisa (Ei varmistettu)

Niinpä! Pakko katsoa ne tulevatkin osat, jos ovat yhtä hyviä :)

ProjectMe2013 (Ei varmistettu)

Mietin tuota lumevaikutusta juuri eilen. Lopetin todella pitkäaikaisen pepsi-maxin juomisen viikko sitten ja olen tuntenut oloni paremmaksi kuin aikoihin. Mutta johtuuko se sitten tuosta lopettamisesta vai siitä, että oletanko nyt voivani paremmin, sitähän ei voi tietää :)

Elisa (Ei varmistettu)

Niinpä! Nää on mielenkiintoisia juttuja! Mutta tärkeintä on, että voit paremmin;)

iherb (Ei varmistettu)

Jep, itse katsoin kyseisen dokkarisarjan jo silloin kun joskus vuoden päivät sitten näytettiin ja kyllähän se paljon ajatuksia herättää. Suosittelen ehdottomasti tuon Yle Areenasta katsomaan. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Ai se on vanha! :) Mulla on vielä viimenen osa katsomatta, odotan innolla sitä! Ainakin 2 ensimmäistä on laajentanut omaa näkökulmaa melkoisesti.

Kommentoi