ÄLYKÄS SINKKUNAINEN, MADALLA RIMAA!

Ystäväni linkkasi eilen illalla minulle Iltalehden jutun Brittitutkimuksesta, jonka mukaan menestyvät miehet pitävät tyhmistä naisista. Tutkimuksen mukaan älykkäitä naisia ei pidetä naisellisina, sillä heiltä puuttuu perinteisesti hyvinä pidettyjä ominaisuuksia. Mutta hei, älykkäät sinkkunaiset, tutkimus onneksenne kertoo myös ratkaisun tähän ongelmaan: alentakaa rimaa. Hetkinen, siis MITÄ?

"Mitä fiksu ja urasuuntautuneen nainen sitten voi tehdä, jos ei halua pysytellä sinkkuna? Sivusto neuvoo madaltamaan rimaa. Jos nainen haluaa puolisonsa tukevan menestyshaaveitaan, ei hänen kannata tavoitella rinnalleen toista uraohjusta. Parempi vaihtoehto on valita itseään vähemmän koulutettu mies. Esimerkiksi vuonna 2012 Yhdysvalloissa jo 21 prosenttia naimisissa olevista naisista oli tehnyt näin. Matalammin koulutettu puoliso ei kilpaile samalla lailla paikasta valokeilassa, ja sukupuolten palkkaerojen vuoksi hän voi silti tienata yhtä paljon tai jopa enemmän kuin vaimonsa." (Iltalehti)

En nyt puutu sen enempää siihen, pitävätkö ne menestyneet miehet tyhmistä naisista. Jotkut voivat hyvin pitääkin. Muistaakseni näitä tutkimuksia on tehty aiemminkin. Uskon myös siihen, ettei älykkyys välttämättä merkkaa kaikille miehille kumppania etsiessä yhtä paljon kuin naisille, vaan sitä ennen kiinnitetään huomiota muihin asioihin. Mielestäni on kuitenkin virheellistä verrata älykkyyttä menestyksen tavoitteluun tai urakeskeisyyteen. Ei älykkyys ole suorassa suhteessa siihen, kuinka korkealle tähtää työelämässä. Enkä tosiaan näe ratkaisuna sitä, että naisten tulisi "alentaa omaa rimaansa" ja valita se hiukan vähemmän koulutettu mies, mikäli haluaa itse menestyä. 

Voi olla myös totta, että on helpompaa sunnitella tulevaisuutta jos toisella ei ole omia haaveita, vaan hän tekee kaikkensa sinun unelmien eteen. Onko tämä kuitenkaan aina paras vaihtoehto? Mitä tapahtuu siinä vaiheessa, jos ero tulee ja toinen tajuaa eläneensä koko elämänsä kumppaninsa unelmia eläen? Tai vaikka ero ei tulisikaan, katkeruus saattaa herätä ja seurata koko lopun elämän. 

Vaikka menestyneistä miehistä löytyisikin näitä yksilöitä, jotka haluavat kotiin sen hölmön naisen, ei se tarkoita että naisten täytyisi tehdä samoin. Uskon vakaasti siihen, että löytyy myös fiksuja korkeasti koulutettuja miehiä, jotka haluavat rinnalleen älykkään ja kunnianhimoisen naisen. Tämä naisille tarjottu riman alennus ei ole mielestäni se oikea vaihtoehto. Jos mies pelästyy mielipiteitäsi, kunnianhimoasi tai älykkyyttäsi, hän tuskin on sinulle oikea muutenkaan. 

Kun puhuimme tästä naispuolisten ystävien kanssa ja pohdimme syitä siihen, minkä takia älykkään naisen on vaikeampi saada kumppania, tuli esiin erilaisia näkukulmia. Onko se joillekin miehille ego-kysymys? Halutaanko tällä erottaa kotielämä muusta elämästä? Koetaanko naisen älykkyys uhaksi? Onko kyse vallasta? Jos lukijoissa löytyy miehiä, kertokaa ihmeessä mielipiteenne aiheen ympäriltä. 

                                     Denim overall - Barcelonasta (similar here)

       Tennarit - Vans (similar here)

   Bomber - RHN x REX (similar here)

Aurinkolasit - Karl Lagerfeld (Specsavers)

          Raitapaita- Second hand

    Postaus sisältää mainoslinkkejä

Kommentit

Max (Ei varmistettu)

Veikkaan Elisa että suurin osa miehistä etsii mukavaa naista, jonka kanssa viihtyy ja kemiat toimii. Kaikki ylimääräinen mietiskely jää yleensä miehiltä pois. Eli suurin miehestä valitsee tuon perusteella eikä mieti onko nainen koulutettu vai älykäs. Hyvin nopeasti miehelle selviää, onko keskustelut samalla tasolla ja viihtyykö mies muutenkaan naisen seurassa...jos nyt jotain miehet yrittää niin ehkä välttämään tiukkapipoja ja nalkuttajia, on ne sit älykköjä tai ei.

Elisa (Ei varmistettu)

Niin mä tuossa veikkailinkin, että miehet ei arvota älykkyttä välttämättä korkeimmalle etsiessään kumppania. Olisikin ollut paljon helpommin pureskeltavissa sellainen tutkimustulos, minkä perusteella miehille älykkyys ei ole yhtä tärkeä kriteeri kumppania valitessa, kuin naisille. Kuitenkin tulos oli: "menestyneet miehet pitävät tyhmistä naisista". Ehkä just toi mua mietityttää, että "keskustelut olisi samalla tasolla". Sillä eihän ne voi olla, jos tietoisesti hakee itselleen "tyhmempää" kumppania. Mun on ainakin tosi vaikea olla pidempää aikaa ihmisen kanssa, jonka kanssa ei voi käydä yhtään small talkia syvempää keskustelua :D Enkä tarkoita nyt Max, että sinä etsisit tyhmempää kumppania, vaan nämä tutkimuksessa olleet miehet.

Vivian Valpuri (Ei varmistettu)

"Kyllä vakka kantensa valitsee" on minusta yksi osuvin suomalainen sanonta, ja tässä asiassa pitää oman kokemukseni mukaan täysin paikkansa. Ihminen kaipaa vierelleen tasavertaisa ja itsensä kaltaista seuraa, eikä ole siis sattumaa, että moni pariskunta on kuin toisensa kuva.

Koen itse niin, että usein menestyjät kaipaavat vierelleen kumppania, jolta myös löytyy draivia ja intohimoa, oli se panostuksen kohde sitten ura, koti, vesivärimaalaus tai koirat. Ei siis välttämättä samaan aiheeseen tai ns. samalla tasolla, mutta harvempi menevä ja kunnianhimoinen haluaa vakavaan suhteeseen mitään lapasta. Samoin oman kokemukseni mukaan älykkäät ja korkeakoulutetut tuppaavat nimenomaan hakemaan vertaistaan, ja ymmärtäähän sen. En voisi itse kuvitella olevani suhteessa sellaisen miehen kanssa, joka ei olisi älykäs ja kunnianhimoinen, oli ala mikä hyvänsä.

Minusta se päinvastoin kertoo miehen itsetunnosta, jos menestyvä/älykäs/vahvatahtoinen/itsenäinen(/lista voisi jatkua ikuisuuden) nainen koetaan uhkana, ja siksi "downgreidataan" johonkin typerämpään naiseen. Täysin mielipuolista kehottaa "tutkimukseen vedoten", että pitäisi leikkiä yksinkertaisempaa mitä on.

Luulen, että näitä tuloksia vääristää pikemminkin elämäntyyli kuin älykkyys/muut henkisen puolen asiat. Uraa rakentavat ja omille intohimoilleen omistautuneet eivät aina kaikkein helpoiten löydä aikaa potentiaalisten kumppaneiden metsästämiseen ja suhteen rakentamiseen. Ei nämä minusta mitenkään ole toisiaan pois sulkevia asioita - kyllä varmasti voi saada sekä menestyksen, että "arvoisensa" puolison. Mistä kukakin tykkää, tottakai.

Katherine (Ei varmistettu)

Jo kerkesin omankin kommenttini kirjoittaa, mutta tämä Vivven teksti kyllä kiteytti kaiken, mitä itsekin yritin sanoa!

Ja muuten, eihän korkean koulutuksen puute tarkoita, ettei ihminen olisi älykäs! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Oon Vivian niiin samaa mieltä sun kanssa! Ja tosiaan, tohon varmasti vaikutttaa todella moni asia. Yritin etsiä tutkimusta, jotta olisin voinut lukea, miten se on tehty. En harmikseni kuitenkaan löytänyt sitä.

Kuitenkaan lähipiiristäni ei löydy yhtään naista, kenelle miehen älykkyys ei olisi yksi tärkeimmistä ominaisuuksista seurustelukumppania etsiessä ja miehistä taas löytyy niitä, jotka voivat todeta treffikumppanin olevan vähän hölmö, eikä se haittaa ollenkaan. Mun mielestä olisi mielenkiintoista tietää, mistä tämä johtuu? Ja tosiaan, älykkyyden määritelmä on melko vaikea ja tuntuu että tuossa tutkimuksessa oli nyt sekoitettu hiukan menetystä, intohimoa ja älykkyyttä toisiinsa.

Ja Katherine, olen ihan samaa mieltä! En tiedä oliko nämä käsitteet menneet toimittajalta sekaisin vai tutkimuksen tekijältä, kun en alkuperäistä lähdettä löytänyt :D

Katherine (Ei varmistettu)

Mua jotenkin ärsyttää tollaset artikkelit, joissa toitotetaan "tee sitä ja tätä niin löydät kumppanin". Oon vissiin vanhanaikainen, mutta ei mun mielestä tosirakkaus katso älykkyyttä. Tunnen ihan yhtälailla pariskuntia, joissa mies on korkeammin koulutettu, kuin niitäkin joissa nainen on. Ja hupsis, sellaisiakin joissa molemmilla on jotakuinkin samantasoinen kouutus! Eipä oo ennen tullut ajateltua, että olisivat älykkyyden perusteella valinneet kumppanin. Kyllä yksilössä muutkin asiat vaikuttavat, kuin äö :)

Elisa (Ei varmistettu)

Näin se on omankin empiirisen tutkiskelun mukaan. Ja niinkuin sanoin, tuntuu että naisille se äly usein painaa enemmän vaakakupissa kuin miehille saattaa muut ominaisuudet olla tärkeämpiä. Jokseenkin kuitenkin häiritsevä tuo kehoitus alentaa rimaa, mikäli haluaa itse menestyä. Kyllä mä uskon, että kaikille löytyy just se oikeanlainen kumppani ilman, että joutuu jotenkin tyytymään! :)

Höpöhöpö (Ei varmistettu)

Höpöhöpölehden viittaa höpöhöpösivuston artikkeliin, jossa satutaan viittaamaan tutkimustietoon. Olisi kyllä mielenkiintoista löytää alkuperäinen tutkimus, ja tarkastella alkuperäistä tutkimusta tarkemmin, ihan vain, jotta saisi selville oliko alkuperäinen tutkimuskin yhtä höpöhöpöä. Tuskin, mutta tapa, jolla nämä höpöhöpösivustot raportoivat.. No, se tiedetään. Yritin selailla tietokantoja, mutta ainakaan parista uusimmasta Journal of Gender Studiesin numerosta en artikkelia löytänyt. Jos jollain on onnea, ja sattuu löytämään kyseessä olevan issuen, ilmoittakaahan! Oletan kuitenkin, että alkuperäisen tutkimuksen tulokset eivät ole ihan näin suoraviivaisia, kuin nämä höpöhöpöartikkelit antavat ymmärtää, koska kyllähän sen terve järki ja oma henkilökohtainen ja välillinen kokemus kertoo, ettei asia noin ole. Vielä kerran höpöhöpö.

Elisa (Ei varmistettu)

Tuon takia en tuohon tutkimustulokseen ottanutkaan kantaa ;) Vaan lähinnä siihen, mitä sen seurauksena naisia kehoitettiin tekemään, mikä oli mielestäni täysin älyvapaata!

Höpöhöpö (Ei varmistettu)

No löytyihän se alkuperäinen tutkimus:
Szymanowicz, A., & Furnham, A. (2011). Do intelligent women stay single? Cultural stereotypes concerning the intellectual abilities of men and women. Journal Of Gender Studies, 20(1), 43-54.

Tässä vielä artikkelin tiivistelmä:
This study looked for evidence of cultural stereotypes regarding the different intellectual abilities of men and women. The effects of participants’ gender, gender role and the target’s sex on the perception of an intelligent person and attitudes towards disclosing high IQ were investigated. Some 121 participants wrote a story following a verbal lead about a highly intelligent male or female. They then answered three questions about IQ disclosure and filled out a Bem Sex Role Inventory. Content analysis showed most differences emerged in participants’ views about consequences of high intelligence for one’s intimate interpersonal relationships. More negative consequences were predicted for female than male targets. This bias was especially strong for females and feminine participants.

Elisa (Ei varmistettu)

Jes, mahtavaa! Ja hahaha, abstractin mukaan tosiaan aikamoisten johtopäätöksien vetämistä. Onhan se ihan eri asia tutkia stereotypioita ja asenteita ja vetää niiden perusteella johtopäätös: menestyneet miehet pitävät tyhmistä naisista. :D

empbbu (Ei varmistettu)

Näin yhteiskuntatieteilijänä hieman jopa kauhistuttaa ko. tutkimus :D siis että ryhmällä on ollut ikään kuin valmiina koodattu matriisi siitä, miten stereotypiat vastaavat ja kun tutkittavien ryhmien antamat vastaukset ovat olleet sovellettavissa tuohon kehikkoon, tulos on ollut stereotypioita tukeva, toisin sanoen hypoteesin mukainen "Kyllä, stereotypiat ovat todellisia". Tutkimushan siis abstraktin mukaan haki kulttuurista todistetta stereotypioiden olemassaolosta (kuvaava, ei selittävä taso) ja veikkaan, että ryhmän spss-yhtälöillä ei olisi kannattanut lähteä sen kummemmin keulimaan hah.

tilta (Ei varmistettu)

Käsittämätöntä.

Miullekin tosin eräs sankari sanoi joskus että "Oot ehkä vähän liian fiksu mun makuun.". Katoin sitä varmasti vähän huuli pyöreenä... Nykyisin tyyppi seurustelee enkä voi olla miettimättä, että onkohan se nykyinen sille sitten tarpeeksi tyhmä.

Ite oon samoilla linjoilla kuin Vivve!

Kommentoi