ÄLYKÄS SINKKUNAINEN, MADALLA RIMAA!

Ystäväni linkkasi eilen illalla minulle Iltalehden jutun Brittitutkimuksesta, jonka mukaan menestyvät miehet pitävät tyhmistä naisista. Tutkimuksen mukaan älykkäitä naisia ei pidetä naisellisina, sillä heiltä puuttuu perinteisesti hyvinä pidettyjä ominaisuuksia. Mutta hei, älykkäät sinkkunaiset, tutkimus onneksenne kertoo myös ratkaisun tähän ongelmaan: alentakaa rimaa. Hetkinen, siis MITÄ?

”Mitä fiksu ja urasuuntautuneen nainen sitten voi tehdä, jos ei halua pysytellä sinkkuna? Sivusto neuvoo madaltamaan rimaa. Jos nainen haluaa puolisonsa tukevan menestyshaaveitaan, ei hänen kannata tavoitella rinnalleen toista uraohjusta. Parempi vaihtoehto on valita itseään vähemmän koulutettu mies. Esimerkiksi vuonna 2012 Yhdysvalloissa jo 21 prosenttia naimisissa olevista naisista oli tehnyt näin. Matalammin koulutettu puoliso ei kilpaile samalla lailla paikasta valokeilassa, ja sukupuolten palkkaerojen vuoksi hän voi silti tienata yhtä paljon tai jopa enemmän kuin vaimonsa.” (Iltalehti)

En nyt puutu sen enempää siihen, pitävätkö ne menestyneet miehet tyhmistä naisista. Jotkut voivat hyvin pitääkin. Muistaakseni näitä tutkimuksia on tehty aiemminkin. Uskon myös siihen, ettei älykkyys välttämättä merkkaa kaikille miehille kumppania etsiessä yhtä paljon kuin naisille, vaan sitä ennen kiinnitetään huomiota muihin asioihin. Mielestäni on kuitenkin virheellistä verrata älykkyyttä menestyksen tavoitteluun tai urakeskeisyyteen. Ei älykkyys ole suorassa suhteessa siihen, kuinka korkealle tähtää työelämässä. Enkä tosiaan näe ratkaisuna sitä, että naisten tulisi ”alentaa omaa rimaansa” ja valita se hiukan vähemmän koulutettu mies, mikäli haluaa itse menestyä. 

Voi olla myös totta, että on helpompaa sunnitella tulevaisuutta jos toisella ei ole omia haaveita, vaan hän tekee kaikkensa sinun unelmien eteen. Onko tämä kuitenkaan aina paras vaihtoehto? Mitä tapahtuu siinä vaiheessa, jos ero tulee ja toinen tajuaa eläneensä koko elämänsä kumppaninsa unelmia eläen? Tai vaikka ero ei tulisikaan, katkeruus saattaa herätä ja seurata koko lopun elämän. 

Vaikka menestyneistä miehistä löytyisikin näitä yksilöitä, jotka haluavat kotiin sen hölmön naisen, ei se tarkoita että naisten täytyisi tehdä samoin. Uskon vakaasti siihen, että löytyy myös fiksuja korkeasti koulutettuja miehiä, jotka haluavat rinnalleen älykkään ja kunnianhimoisen naisen. Tämä naisille tarjottu riman alennus ei ole mielestäni se oikea vaihtoehto. Jos mies pelästyy mielipiteitäsi, kunnianhimoasi tai älykkyyttäsi, hän tuskin on sinulle oikea muutenkaan. 

Kun puhuimme tästä naispuolisten ystävien kanssa ja pohdimme syitä siihen, minkä takia älykkään naisen on vaikeampi saada kumppania, tuli esiin erilaisia näkukulmia. Onko se joillekin miehille ego-kysymys? Halutaanko tällä erottaa kotielämä muusta elämästä? Koetaanko naisen älykkyys uhaksi? Onko kyse vallasta? Jos lukijoissa löytyy miehiä, kertokaa ihmeessä mielipiteenne aiheen ympäriltä. 

                                     Denim overall – Barcelonasta (similar here)

       Tennarit – Vans (similar here)

   Bomber – RHN x REX (similar here)

Aurinkolasit – Karl Lagerfeld (Specsavers)

          Raitapaita- Second hand

    Postaus sisältää mainoslinkkejä

Kommentit (13)
  1. Käsittämätöntä.

    Miullekin tosin eräs sankari sanoi joskus että ”Oot ehkä vähän liian fiksu mun makuun.”. Katoin sitä varmasti vähän huuli pyöreenä… Nykyisin tyyppi seurustelee enkä voi olla miettimättä, että onkohan se nykyinen sille sitten tarpeeksi tyhmä.

    Ite oon samoilla linjoilla kuin Vivve!

  2. Näin yhteiskuntatieteilijänä hieman jopa kauhistuttaa ko. tutkimus 😀 siis että ryhmällä on ollut ikään kuin valmiina koodattu matriisi siitä, miten stereotypiat vastaavat ja kun tutkittavien ryhmien antamat vastaukset ovat olleet sovellettavissa tuohon kehikkoon, tulos on ollut stereotypioita tukeva, toisin sanoen hypoteesin mukainen ”Kyllä, stereotypiat ovat todellisia”. Tutkimushan siis abstraktin mukaan haki kulttuurista todistetta stereotypioiden olemassaolosta (kuvaava, ei selittävä taso) ja veikkaan, että ryhmän spss-yhtälöillä ei olisi kannattanut lähteä sen kummemmin keulimaan hah.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *