Apua elämäntapamuutokseen

Mitä tekisit, jos tietäisit että et voi epäonnistua?

Tällainen kysymys on palannut kerta toisensa jälkeen ajatuksiini. Luen tällä hetkellä Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino kirjaa. Alkukappaleessa Kaisa kertoo ystävänsä kysyneen häneltä tuon kysymyksen, ennen kuin hän lähti projektiin.  Nyt kehotan kaikkia teitä lukijoita tekemään saman.  Välillä epäilen, osaanko edes unelmoida tarpeeksi suurista asioista. Aika ajoin sisäinen kriitikkomme vaientaa niin tehokkaasti omia unelmiamme, että emme enää tiedä, mitä ne ovat. Emme ikäänkuin edes ehdi ajatella päämäärää, ennen kuin itse tyrmäämme idean huonoksi. Tämä hauska ajatusleikki vapauttaa sinut hetkeksi kaikista niistä rajoittavista uskomuksista, joita sinulla saattaa olla itsesi suhteen.  Haaveet voivat olla mihin asioihin tahansa liittyviä. Itse olen käyttänyt tätä uravalintojani pohtiessani, mutta yhtä hyvin voit asettaa tavoitteita muihin elämänalueisiin liiittyen. Tässä kirjoituksessa pohdin nyt, miten voit käyttää tätä terveellisten elämäntapojen saauttamiseksi.  Ajatellaan esimerkiksi näin: haluat kovasti kestävyysjuoksijaksi. Haluat tuntea sen ilon ja riemun, mitä näet vastaantulevilla lenkkeilijöillä. Haluat juosta maratoonin. Kuitenkin luovut aina näistä ajatuksista, koska nivelesi eivät kestä juoksua, sinulla on aina ollut huono kunto, ensin pitäisi pudottaa painoa, tai -lisää jokin muu keksimäsi rajoite.  Nyt kuitenkin, tiedät että et voi epäonnistua! Sinusta siis TULEE kestävyysjuoksija.Sitten päästään mielikuvaharjoittelun lempikohtaani: visualisointiin. Ala miettiä, miltä näytät juoksiessasi metsäpolkuja pitkin hymy kasvoillasi. Kuvittele, miltä tuntuu hengittää raikasta ilmaa sisään ja ulos hengästymättä.Näe itsesi mielessäsi energiaa pursuavana lenkkeilijänä, jonka kevyt askel liitää pitkin katuja.  Samaa periaatetta voi harjoitella mihin vain muuhunkin elämäntapamuutosprosessin aikana.  1. Kuvittele mielessäsi herkullisen näköisiä terveellisiä ruokia joita tulet syömään2. Visualisoi itsesi urheilemaan ja tekemään hyvin sen, mitä haluat tehdä.3. Kuvittele itsesi unelmavartalossasi. Ja kuvittele, miten hyvältä tuntuu olla siinä vartalossa.Tällainen visualisointi on mielestäni äärimmäisen tehokasta.  Tajusin juuri, että jo koulumme ennakkotehtävissä kannustettiin meitä tähän. Yksi tehtävistä oli nimittäin maalata itsensä tulevaisuuden työtehtävissä. Kun tietää, mitä kohti kulkee, matka on huomattavasti helpompi.  Energistä viikon alkua kaikille! Tämä nuhanenä painuu nyt visualisoimaan itsensä terveeksi.

Kommentit

Anonymous (Ei varmistettu)

Sä olet ihana!! Aloin melkeen itkemään, kun luin tän. Olen yrittänyt jo 3v kiinteyttää itseni takaisin niihin mittoihin, joissa olen joskus ollut. Tiedän, että mun esteenä on vaan oma mieli. Kiitos Elisa <3

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos itsellesi! <3 Sinähän sen sanoit, se on korvien välissä se onnistuminen. Jotain viisasta lainatakseni: Ajattelit sitten onnistuvasi tai epäonnistuvasi, olet kummallakin kerralla oikeassa ;)

Nesi (Ei varmistettu)

Oii ihana kirjoitus!:) Toi on kyllä niin totta, että jos vaan päättää onnistua eikä anna sisäisen äänensä lannistaa ja epäillä itseään, niin on suuret mahdollisuudet oikeasti saavuttaa ne tavoitteet. Tää piristi mun päivän, kiitos!:)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Nesi :) Se pieni ääni pään sisällänme tosiaan täytyy sivuuttaa kokonaan ja keskittyä tekemään sitä, mitä rakastaa tehdä! :)

Anonymous (Ei varmistettu)

Ihana kirjoitus. :) laittoi miettimään.. Olen alalla, jossa en ikinä kuvitellut olevani, hyvä palkka ja työympäristö ovat pitäneet minut työssä monia vuosia. En varsinaisesti vihaa työtäni, mutta en rakastakkaan. Kerran ystäväni kysyi minulta, että mistä haaveilet tulevaisuudessa työssäsi? Vastasin, ja hän kysyi uudestaan: mistä ihan oikeasti? Ja vastauksesta tuli aivan erilainen kun ensimmäisestä. Valitsin kokonaan toisen uran, kun sain luvan haaveilla. Ja aionkin toteuttaa haaveeni joku päivä, lupasin sen itselleni. Kiitos Elisa tästä!!!!-M

Elisa (Ei varmistettu)

Tiedän tunteen! Liian usein yritämme ikään kuin järkeillä liikaa. Mietimme jotenkin, että eihän työn kuulukaan olla välttämättä mitenkään kovin palkitsevaa ja että niitä intohimojaan voi toteuttaa elämän muilla osa-alueilla. Kuitenkin mielestäni kaikilla on oikeus tehdä työkseen sitä, mitä sisimmissään eniten haluaa. Yleensä rakkaudella tehty työ palkitaan kuitenkin aina. :) Kiitos itsellesi kivasta kommentista!:)

Sirpale (Ei varmistettu)

Juurikin näin:) Omilla ajatuksilla on niin paljon merkitystä ;)

Elisa (Ei varmistettu)

Aivan. Nykyinenkin elämäntilanteemme on aiempien ajatuksiemme takia nyt sellainen kuin se on. :)

Anonymous (Ei varmistettu)

Kiitos tästä postauksesta! Sai taas positiivista ajatusta kulkemaan tämänkin itsekriitikon mielessä. Just do it. Jos joku muukin pystyy, niin miksi en minäkin! Eikä elämäntapamuutoksia tarvitse edes tehdä naama irvessä, elämä saa olla vähemmän vakavaa ja ehkä silloin kun ei turhia stressaa, asioita alkaa tapahtumaan sitä haluttua suuntaa kohti. (:T: Nti22v.

Elisa (Ei varmistettu)

Olet asian ytimessä :) Hyvä olo tuo yleensä mukanaan lisää hyvää oloa! Helpoin tie sinne on siis alkaa tuntea olonsa hyväksi samantien.

Jenni (Ei varmistettu)

Ihana postaus, juuri tuollaista piristystä kaipasinkin tähän päivään. Juuri kun tänään mun piti tehä pitkä hiihtolenkki (treenaan finlandiahiihtoon), niin flunssa paheni ja mahatautikin iski, varmaankin eilisellä kuntosalitreenillä oli vaikutuksensa. (joo ei pitäis kipeenä treenail..) Ja tässä tuskailin, kun en pysy hetkeekään paikallani parantuakseni, niin nyt vain sun sanojasi lainaten, visualisoin itseni terveeksi täällä sängyn pohjalla :D

Elisa (Ei varmistettu)

Kurja kuulla, että sielläkin sairastellaan! Kiitos kuitenkin kivasta kommentista!:)tervehdy rauhassa ennen kun palaat urheilemaan ;)

Reimari (Ei varmistettu)

Iski (jälleen kerran) ahaa-elämys. Ehkä mun elämäntapamuutos onnistuikin niin helposti siksikin et olen aina ollut hyvä visualisoimaan just tuollaisia asioita. En vaan ole ennen tajunnut että se on auttanut asiassa.:D Kuinka vanha muuten olet? Olet todella nuoren näköinen ja ilmesesti vielä opiskelet, mutta herranmunjee ku älliä löytyy kuin vanhalta viisaalta. :0 Oon uusi lukija, luen paljon juuri tämän kaltaisia blogeja mutta sinä olet saanut minut pitkästä aikaa kokeen näitä ahaa-elämyksiä. Annat todella paljon inspiraatiota ja intoa omiin treeneihini!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos kovasti Reimari ihanasta kommentista! Nuo ahaa-elämykset on elämän suola:) ihana kuulla, että olet oivaltanut uusia asioita! Olen 24-vuotias, olen näyttänyt täysin samalta 10 vuotta :D

Senja (Ei varmistettu)

tätä voisin kyllä henkilökohtaisesti käyttää maratonitavoitteen kanssa. tai oikeastaan, se ei ole vielä muodostunut ihan tavoitteen tasolle, koska en nimenomaan uskalla lopullisesti uskoa, että pystyisin siihen. joka vuosi alan mukamas treenaamaan tapahtumaa varten, mutta en koskaan aivan tosissani, koska en ihan tosissani usko, että pystyisin siihen. jos oikeasti alkaisi uskomaan itseensä ja miettimään sitä tilannetta, kun siellä juoksee, niin tää haave vois oikeasti muuttua tavoitettavaksi omassakin päässä. hmm. mielenkiintoinen juttu tämä, todellakin kokeilemisen arvoinen.

Elisa (Ei varmistettu)

Ehdottomasti! Ja kun miettii niin, että JOS ei kertakaikkiaan olisi muita mahdollisuuksia, kuin onnistua siinä juoksussa, haluaisitko tehdä sen? Siinä saa myös hyvin eroteltua ne asiat, joita oikeasti haluaa :)

Nanna (Ei varmistettu)

Ihana teksti minunkin mielestäni, ja sitä paitsi olen ihan samaa mieltä! :) Pitää uskaltaa asettaa hurjankin kuuloisia tavoitteita ja sitoutua niihin, muuten ei koskaan ole odotettavissa mitään muutosta :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Nanna! Sinäpä sen sanoit :) ja jos matkan varrella mieli muuttuu, sitä voi aina vaihtaa!

Jenna (Ei varmistettu)

Ihanan positiivinen postaus! Tuli todella tarpeen näin maanantaina :D

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kiitoksia Jenna! Kiva kuulla :)

Anonymous (Ei varmistettu)

ihanan inspiroiva postaus! oot ihana:)

Elisa (Ei varmistettu)

Itse olet ihana :) voi että!

Kati (Ei varmistettu)

Niin osuva postaus! Tänään tehny niin mieli herkkuja mut luin tämän niin ei tee mieli enää! :--)

Elisa (Ei varmistettu)

Jee! Kiva kuulla Kati:)

Anonymous (Ei varmistettu)

Pakko kertoa vielä, että tänään kävin salilla ihan uudella asenteella! Näytin mielestäni valehtelematta kokoajan hyvältä jokaisessa peilissä ja ajatuksena loisti vaan kuinka hieno ihminen ja upeakroppainen musta voi tulla jos jaksan vaan pitää positiivisen mielen aina yllä (toki elämässä on murheensa, mutta siis pääasiassa). Tajusin asioita esim. olenhan minä herranjestas menettänyt jo sitä rasvaa vyötäröltä ja alan olla jo aika timmissä kunnossa. Treeni oli aivan mieletön ja kulki ku pikajuna täysillä voimillaan. Olisin voinut vaan hymyillä, vaikka persusta hapottaessa lähes oksetti. On aivan eri maailmasta sanoa omalle itselleen "olet upea ja onnistut varmasti" kuin että tuijottaa peiliin ja etsii itsestään vain muhkuroita ja "en mä kuitenkaa pääse sellaseks"-ajatuksia. Minähän pääsen, olenhan jo päässyt näinkin paljon kohti unelmaa! Ihan mahtavaa, pakko oli hehkuttaa. :D (Vaikutan varmaan jo ihan maaniselta. :D) Ja osaksi tätä positiivista ajatusmaailmaa, saan kyllä kiittää tätä postausta! (: Hienoa!T:Nti22v.

Elisa (Ei varmistettu)

Ihana kuulla! Ihan loistava osoitus siitä, kuinka paljon ajatuksillamme on merkitystä:) Kiitos tästä :)

Kafi (Ei varmistettu)

Mitä opiskelet/missä koulussa olet?Medän koulussa toisella linjalla on joskus ollut vastaavanlainen pääsykoetehtävä.

Elisa (Ei varmistettu)

Metropoliassa opiskelen vestonomiksi :) ollaanko samassa koulussa?

Kafi (Ei varmistettu)

Saattaa olla näin, vaikkei ihan samoilla aloilla ;) Inspiroiva blogi, kiitos siitä ja paljon intoa ja lämpöä täältä!

Elisa (Ei varmistettu)

Kaunis kiitos :) sitä samaa sinnekin!

Milla (Ei varmistettu)

Kiitos tästä postauksesta ihan hurjasti! :-) mä olen haaveillut maratonista jo 13-vuotiaasta tytöntylleröstä, ja oon pitänyt mun haaveesta kiinni - aion juosta helsingissä sen ensi vuonna, kun olen täysi-ikäinen ja saan osallistumisoikeuden! :) Nyt treenaan puolimaratoniin, ja edistyminen on ollut yllättävän kivutonta, koska olen nimenomaan uskonut alusta alkaen siihen, että pystyn onnistumaan. Samaa pitäisi vielä soveltaa ruokavalioon ja koko hyvinvointiin!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kun luit!:) Ja wau, hieno tavoite sinulla! Ja loistava asenne. Tsemppiä puolimaratonille!!

Anonymous (Ei varmistettu)

Löysin blogisi, kun etsin lisäboostia omaan elämänmuutokseen. Ja olen iloinen, että löysin!Urheilu on aina kuulunut elämääni ja harrastan sitä säännöllisesti. Haluan kuitenkin pudottaa pari-kolme kiloa painoa ja tiedän, että se vaikuttaa ulkonäkööni ja olooni huomattavasti, vaikka ei isosta määrästä puhutakaan. Liian usein sorrun ajattelemaan, että se paino vaan jää junnaamaan johonkin eikä putoa. No varmasti putoaa, kun vain päästän niin. Kiitos siis inspiraatiosta, täältä löydän kaipaamaani tietoa ravinnosta ja hyvästä olosta. Mulla on työhuoneessani Walt Disneyn loistava lausahdus:"The way to get started is to quit talking and begin doing". Mahtavaa talven jatkoa sulle! t.Henna

Elisa (Ei varmistettu)

Moikka Henna! Kiitos mukavasta kommentistasi! :) hienoa, että löysit tiesi tänne. Tuolla tarmokkaalla asenteella saat aivan varmasti ne muutamat kilot pudotettua! Kivaa talven jatkoa myös sinulle!

Anonymous (Ei varmistettu)

Luen kaikkia finessblogeja mitä satun selaamaan mutta tämän kun luin pisti miettimään! Olen ajatellut kokoajan että HUOH en ikinä tule pääsemään tavotteisiin ja en tule näyttämään hyvältä/lihaksikkaalta. Nyt kun luin tätä ja menin katsomaan peilistä näin vain asioita mitä voin ja PYSTYN tekemään ja kehittämään! kiitos paljon, avarsi paljon näkökulmaani!! :))

Elisa (Ei varmistettu)

Hei aivan ihana kuulla!!! Tulinpa todella hyvälle tuulelle, kiitos!:)

sara (Ei varmistettu)

Kiitos tästä postauksesta!! :) Mulle on rankka kevät tulossa, niin pääsykoe-kuin treenitavoitteita, mutta tekstin luettuasi tuli pitkästä aikaa sellainen olo että hei mähän pystyn siihen!:) ihanaa kevättä sulle!:)

Elisa (Ei varmistettu)

Ihana Sara! Kiitokset itsellesi, kun luit :) Tsemppiä kevääseen, aivan varmadti pystyt siihen!

Anonymous (Ei varmistettu)

Heippa! Muistelin että sä oot tainnu useemminkin tehdä bataattilohkoja ja siitä innostuneena aattelinkin tänään tehdä niitä ohjeesi mukaan kanafileitten kaveriksi :) Ajattelin täysin että ne on siis varmasti terveellisiä ja oiva perunan korvike kunnes äsken googlettelin ja vastaan tuli teksti "bataatit ovat täynnä hiilihydraattia ja tärkkelystä" .. eli nyt kysyisinkin että ovatko ne siis kuitenkin terveellisiä ja ns. hyvää laihdutusruokaa jos sinäkin niitä syöt? (En nyt meinaa että sinä laihduttaidit, olen lukenu kaikki postaukses) vai onko se kuitenkin sellanen vähän herkku sunkin ruokavaliossa? Menin nyt ihan sekaisin tosta hiilarijutusta minkä luin :D onko bataatti kuitenkin aina huomattavasti parempi vaihtoehto kun pottu? Kiitos jo etukäteen vastauksesta :))

Elisa (Ei varmistettu)

Hei! Tuosta en osaa sanoa, että onko se huomattavasti perunaa parempi. Monet kun käsittävät termin terveellinen niin eri tavoin. Minulle tärkkelys ja hiilihydraatit eivät ole mitään punaisia vaatteita sinänsä. :) hedelmätkin sisältävät runsaasi hiilihydraatteja, mutta luokittelen ne kovin terveelliseksi. Bataatti on todella ravinnerikas, ja siitä saa muun muassa beetakaroteenia, sekä muita vitamiineja. Minulla on itselläni suht herkkä vatsa, ja välillä peruna aiheuttaa vähän turvonnutta vatsaa. Jostain luin joskus, että bataatin tärkkelys on jollain tavalla erilaista kuin perunassa, jonka takia bataatista turvotusta ei tule. En kuitenkaan tiedä onko tässä mitään perää? Kuitenkin bataatti jättää suht kevyen olon itselleni.Jos tykkää perunasta, voi sitäkin syödä mielestäni kohtuudella ihan hyvällä omalla tunnolla. Itse pidän enemmn bataatin ja muiden juureksien mausta!:)

Elisa (Ei varmistettu)

Niiin ja vielä sen verran, että ei ole mulle mikään spesiaaliherkku. Saatan syödä bataattia monta kertaa viikossa, se on mulle juuri sellaista arkiruokaa :)

Anonymous (Ei varmistettu)

Okei kiitoksia :)) just söin illallisen ja bataattilohkoista tuli aivan mahdottoman hyviä, rapeita ja maukkaita :) tein siis niitä, kanan rintafilettä, ohjeesi mukaan herkkusieni-sipuli kastike&vihersalaatti sivuun. Kiitos kovasti kaikista vinkeistäsi ja neuvoista! Paino onkin jo lähtenyt putoamaan ja elämä hymyilee :) nyt kun vielä loppuis tää flunssa ni pääsis taas salillekkin!T.kati

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kuinka mukava kuulla Kati!! :) Toivottavasti flunssa ei kiusaa kauaa!

Niina (Ei varmistettu)

Sulla on kyllä motivoiva blogi, kiitos siitä :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos paljon Niina :)

Pauliina (Ei varmistettu)

Noi toimii kyllä todella hyvin, mielikuvaharjottelu (varsinkin toi unelmakroppa-mielikuvaharjottelu) on parasta motivaatiota. Kiitos muutenkin ihanan motivoivasta blogista, luen aina joka postauksen ja odotan uutta postausta innolla :-)

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kiitoksia Pauliina :) Mukava kuulla!

Jenna (Ei varmistettu)

Vitsi miten tsemppaava postaus taas!! Ihan mahtavaa, voiskin yrittää jossain kohtaa vähän visualisoida omia tavoitteita! Olispa vaan enemmän semmoista aikaa tehdä kaikkia tälläisiä, vieläkin se aarrekarttakin kesken:-D

Elisa (Ei varmistettu)

Kyllä sitä aikaa aina löytyy, vaikka illalla ennen nukkumaanmenoa :) ja kun käyttää siihen aikaa hetken, kaikki muut asiat suttaantuvat nopeammin;)

Anonymous (Ei varmistettu)

Musta on kovin hauskaa että tossa vikassa kuvassa olevan tytön kuva kiertää ympäri kaikenlaisia fitspo/thinspo -sivuja kun hänen blogissaan tyttö kertoo ettei harrasta liikuntaa ollenkaan ja syö päivässä 800-1000 kcal pitääkseen fysiikkansa ja hänen ideaalipainonsa on 46 kg...

Pages

Kommentoi