Body Image

Tänään Facebookin feedissä minut pysäytti kaverin tarina siitä, kuinka hän oli ollut katselemassa farkkuja kaupassa, ja myyjä tuli kysymään "tavoitefarkkujako olet etsimässä?". Ihan oikean kokoiset farkut olivat olleet etsinnässä ja tämä kommentti oli tuntunut hiukan oudolta. Järkytyin tästä itsekin. Sanottakoon vielä, että tämä kaveri on täysin normaalipainoinen ja vieläpä hoikka sellaiseksi, vaikka sillä ei pitäisi olla mitään väliä. 

Milloin ihmiset oppisivat, ettei toisen paino ole lähes missään tapauksessa korrekti asia kommentoida? Ainoana poikkeuksena ovat mielestäni tapaukset, joissa joko liian vähästä tai liian suuresta painosta tulee terveydellisiä haittoja ja syy asian esiinottamiseen on huoli. Kuitenkin joidenkin tuntuu olevan vaikea käsittää, että jokaisella ihmisellä on oma ihannevartalonsa. Joku haluaa olla hoikka, toinen lihaksikas, kolmas taas kaipaa enemmän lihaa luidensa ympärille ja se on ihan ok. Jollekin keho merkitsee hyvin vähän ja sen ulkonäköä tärkeämpi asia on terveys, sekin on ok. 

Pitkään on ollut jostain syystä poliittisesti korrektia haukkua hoikkia ihmisiä ja nyt on fat-shamingin tilalle tullut fit-shaming. Se naamioidaan usein "vain oman mielipiteen esittämiseksi", kuten "hyi kauheaa, itse en haluaisi olla noin lihaksikas, kammottavan näköistä". Huudellaan sitä, että kyllä tosinaisilla ja -miehillä kurvit täytyy olla. Saatetaan myös "kehua" toista kertoen esimerkiksi, kuinka hienoa on, että toinen jaksaa käydä niin paljon salilla ja miettiä ruokavalioasioita, sillä omassa elämässä on niin paljon muutakin meneillään ettei tuollaiseen ole aikaa. Mikä on syy sen takana, miksi tällaisista asioista ylipäätään pitää esittää oma mielipide? Eikö voitaisi vaan todeta, että on hienoa kun löytyy esikuvia monista eri vartalomalleista, jotka opettavat että on ihan tavoiteltavaa olla onnellinen kehossaan, oli se sitten minkälainen tahansa? 

Olen joskus sanonut itse viihtyväni hoikassa vartalossa, jonka jälkeen kuulin olevan vastuutonta kertoa tällaista, sillä kannustan tällä kommentilla ihmisiä anoreksiaan ja muihin syömishäiriöihin. Siis mitä?! Ollessani täysin normaalipainoinen ja syödessäni ja liikkuessani hyvin. Tänä päivänä hoikkuus tuntuu olevan jotenkin tabu, eikä sitä saa pitää hyvänä asiana. Ihan jo pelkästään olemalla hoikka, voi ilmeisesti kannustaa muita syömishäiriöihin. On kuulemma muutenkin kauniimpaa, kun on vähän jotain mihin tarttua ja "luut ovat koirille". Se, minkälaisessa vartalossa minä voin hyvin, ei tarkoita sitä että haluaisin kaikkien muidenkin näyttävän samalta. Tällä periaatteellahan jos ylipainoinen ihminen sanoo viihtyvänsä omassa vartalossaan, hän samalla tavalla kannustaa ihmisiä lihoamaan? Arvostan kaikenlaisia vartaloita ja mielestäni ihminen näyttää poikkeuksetta parhaalta sellaisessa kropassa, jossa olo on kaikista itsevarmin. 

Tärkeintä mitä kuitenkin yritän tässä nyt sanoa, on se että haluaisin että muistaisimme kaikki, ettei meitä ole luotu samaan muottiin eivätkä kaikki edes halua näyttää samalta. Sen takia oman ihannevartalon tuputtaminen muille on vähän omituista. Mitä mietteitä teillä herää? Oletteko kuulleet vartalostanne joskus ikäviä kommentteja? 

 

I've been thinking a lot about body image today, as I saw this facebook update where my friend was buying jeans and the sales girl asked if she was looking for "goal jeans"? As if my friend would like to loose few pounds. This was absolutely ridiculous comment, as my friend is normal weight and even if she wasn't, this would be rude. I started to wonder, why do we ever think it's ok to comment other people's weights? I think for a long time it has been somehow politically correct to say mean things about thin people, and now fit-shaming has overruled fat-shaming. I've heard that I encourage people to have eating disorders, because I'm skinny and I like my body like this. Even if I'm normal weight and healthy. I have to make one thing clear, if I like my body the way it is, it doesn't mean I think everyone should look like me. I appreciate all kinds of bodies and I've always thought that people look the best in the body they feel most confident in. 

 

Kommentit

Paunen (Ei varmistettu) http://paunen.fitfashion.fi

Aivan mahtava postaus!! Ja pakko kysyä mistä tuo paita/pitsiasia on?? AIVAN MIELETTÖMÄN UPEA!

Elisa Lepistö

Kiitos! Kiva kun upposi! Ja body on pari vuotta sitten ostettu Rooman matkalta, ja se on tosiaan a i v a n ihana! <3

Appelsiini (Ei varmistettu)

En myöskään ymmärrä, miten se on kenenkään oikeus tai tarve kommentoida toisen painoa. Jokainen meistä varmasti tiedostaa, miltä se oma kroppa näyttää. Tietysti sairaalloisen lihavalle tai laihalle ihmiselle voi olla hengenpelastus, että joku ottaa asian esille. On kuitenkin tärkeää muistaa, että asian voi ottaa esille hyvin monella tavalla. Ulostulo on kaikista tärkeintä. Toisaalta vartaloihanteita on ihan yhtä monta kuin on meitä ihmisiä. Toiset jakaa vähän universaalimman vartaloihanteen kuin toiset. Mitä sitten? Mielestäni jokaisella on velvollisuus hankkia sellainen kroppa, missä itse viihtyy ja tuntee itsensä itsevarmaksi. Oli tämä keho sitten lihaksikas, kurvikas, hoikka, löllyvä tai notkea, on ihan jokaisen oma asia. Usein nämä itse ahkerasti muita kommentoivat ovat juuri itse niitä herkkänahkaisimpia henkilöitä. En ymmärrä, miksi sitä mielipahaa pitää lähteä levittämään tai koetaan omaksi oikeudeksi kertoa oma näkemys toisen kehosta...

laural (Ei varmistettu)

oon vähän eri mieltä - ei kaikki tiedosta, miltä oma kroppa näyttää. näissä tilanteissa oma kehonkuva on syystä tai toisesta vääristynyt. hyvässä hengessä ja kehumismielessä toisen vartaloa saa musta kommentoida, jos kyseessä on ystävä, kaveri, hyvä tuttu (tai suhde tähän henkilöön on sellainen, ettei toiselle tule ahdistunut olo).

tosi hyvä postaus! tämä sai mut kyseenalaistamaan omat ajatukseni. saako toisen vartaloa koskaan kommentoida pyytämättä? tai siis nimenomaan painoa/lihavuutta/laihuutta?

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvässä hengessä joo, mutta esim. mulle sanoi eilen työkaveri, että sun vartalo näyttää tosi hyvältä, paljon paremmalta kuin viime vuonna. Ja mun mielestä toi ei taas ole kivasti sanottu, ja koska itselle oma paino ei ole millään lailla tärkeä asia ja kehuun sisältyi vihjaus, että vartalossani oli ennen jotain vikaa, vaikka olinkin siihen itse ihan tyytyväinen. Eli mun mielestä ei tarvitse kommentoida kenenkään painoa koskaan. Omasta mielestäni voi sanoa yleisenä kommenttina että "hei näytätpä hyvältä", mutta ei "vau ootpa sä laihtunut". Poikkeuksena ehkä esim. todella hyvä ystävä jonka painonpudotusprojektia on seurannut läheltä.

Mietinkin eilen, että ehkä mulla on ollut tosi erikoinen kotikasvatus, koska muistan olleeni jo pitkällä lukiossa ennen kuin mietin omaa painoani tai vartaloa muutenkaan. Paino tai ulkonäkö ei vaan koskaan ole olleet kovin tärkeitä asioita itselleni. Sen takia takia välillä vähän ahdistaa/tympii työkavereiden jutut siitä kuinka ne on laihtuneet tai lihoneet 5 kiloa tai perse on levinnyt ja paljon sä painat yms. Mietin aina että jos käyttäisi tuonkin miettimiseen kulutetun ajan johonkin hyödylliseen, saisi vaikka mitä aikaan! Eli yhteenvetona, mielestäni kaikki vartalot on hyviä kunhan on itse tyytyväinen, ja jos ei ole tyytyväinen niin silloin asialle pitää tehdä jotain, mutta muihin vertailu ei auta. Itselle tärkeintä on se, että olen terve ja pystyn fyysisesti tekemään niitä asioita joita haluan.

Elisa Lepistö

Hyvää keskustelua täällä! Joo sellaiset "kohteliaisuudet" joihin sisältyy oletus siitä, että on nyt jotenkin parempi kuin ennen, on aina vähän vaarallisia. Oli sitten kyseessö laihtuminen tai lihoaminen, sillä ikinä ei voi tietää mistä painon vaihtelu johtuu ja mitä mieltä henkilö siitä itse on. 

Elisa Lepistö

Ja laural, tosiaan se on välillä vaikea tietää miten toinen kokee vartaloon liittyvät kommenit vaikka ne olisi tarkoitettu esimerkiksi kehuksi. Jos lihava ihminen laihtuu ja kehut hänen solakkaa olemusta täysin vilpittömästi, voi hän harmistua siitä, eikö hän ollut yhtä viehättävä isompikokoisena? Mutta ehkä toi on just hyvä sääntö, että jos se on sen verran tuttu ihminen että tiedät miten hän kommentin ottaa, on se ihan ok. Ja siinä tapauksessa kun jollain on esimerkiksi avoimesti painonpudotus ja -kohotus projekti käynnissä, saa sen tuloksia mielestäni avoimesti ihailla. Hankalia juttuja!

Nuumi (Ei varmistettu)

Todella hyvä postaus!
Kuten tuossa joku ylempänä kommentoikin, toisten ulkonäköä kommentoivat yleensä he, jotka eivät syystä tai toisesta ole sinut oman ulkonäkönsä kanssa. Tämän kun kaikki tiedostaisivat, olisi maailma piirun verran parempi paikka elää. Sen sijaan, että keskityttäisiin toisten liian laihoihin/ lihaviin/ lihaksikkaisiin/ tms. olemuksiin voisi jokainen tykönään keskittyä siihen, kuinka rakastaa itseään juuri sellaisena kuin on.

Elisa Lepistö

Juuuri näin! Se on muutenkin jotenkin vähän egoististä ajatella, että kaikkien pitäisi näyttää siltä miltä itse näyttää. Sillon kun on itse tyytyväinen vartaloonsa, näkee muidenkin vartalot ihanina eikä virheitä täynnä. 

Ei aikanaan xs (Ei varmistettu)

Mä katselin kerran takkeja kaupassa ja myyjä tuli kysymään "mitäs kokoa etsit, ei varmaan ainakaan xs?" ja perään nauraen :D onneksi tulen itse vartaloni kanssa sen verran hyvin toimeen että en jäänyt murehtimaan myyjän kommenttia, mutta hyvin joku vois oikeastikin loukkaantua tollasesta varmaan hauskaksi tarkotetusta heitosta, eikä oikein ollut relevantti kysymys asiakaspalvelunkaan puolesta koska pelkkä mun koon kysyminenkin olis riittänyt, tuskin kukaan vähänkään kookkaampi edes erehtyisi sovittamaan xs:sää :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikä! Mulla on vähän vastaava takkikokemus. :D Oltiin ystäväni kanssa sovittamassa takkeja kun hän sovituskopista huikkasi minulle että voinko käydä myyjiltä kysymässä että onko takista kokoa xs. Siis hänelle, ei itselleni. Reippaana tyttönä tein työtä käskettyä ja myyjä totesi minulle että eiköhän sulle toi s riitä..... Olin 12-vuotias!

Elisa Lepistö

Siiis mistä näitä myyjiä tulee?! Oon ihan järkyttynyt :D Ymmärrän että myyjä kertoo siloin mielipiteen, kun sitä kysytään, mutta tuollaiset heitot on kyllä aika huonoa tilannetajua. Oisin itse varmaan vastannut melko kipakasti tuollaiseen. 

anppa (Ei varmistettu)

Olen itse hyvin hoikka. Pidän vartalostani, mutta joskus koen epämukavaksi sen, että ihmiset niin sanotusti päivittelevät hoikkaa olemustani tähän tyyliin: "voi kun sinä olet laiha" tai "olet niin hoikka, syötkö ihan normaalisti?" Totta kai on ihmisiä, jotka ovat kertoneet minulle suoraan, että pitävät vartalostani, mutta tuollaiset kommentit, joista annoin esimerkkejä saavat lähinnä oloni epämukavaksi, sillä syön aivan kuten muutkin ihmiset, liikun ja elän normaalia elämää :D. Lisäksi en aina osaa tulkita ovatko kommentit tarkoitettu kehuiksi, vai miksi vartaloni muotoon pitää ylipäätään puuttua?
Tämän lisäksi olen todennut, että ulkoisesta olemuksesta saatu myönteinen palaute ei tunnu läheskään yhtä hyvältä kuin sellainen palaute, mikä kohdistuu esimerkiksi tekoihini tai siihen millainen ihminen olen itse luonteeltani yms. Tämän vuoksi harvoin kehun ihmisten ulkonäköä, etenkin vartaloa. Toki vaatetusta ja tyyliä tulee usein kehuttua, sillä se on ihmisen itsensä valitsema ja heijastaa jotain hänestä itsestään.

Uskon kuitenkin, että maailma olisi vieläkin parempi paikka, jos ihmiset kertoisivat toisilleen, kuinka kiitollisia ovat heidän olemassa olostaan tai kuinka taitavia he ovat jossakin asiassa :)!

Elisa Lepistö

Siiis just noin! Miksi siihen pitää puuttua? Ja mulla on aina ollut kans vähän tollanen kompleksi, että haluan saada palautetta siitä, mitä teen, en siitä, miltä näytän. Enkä nyt tarkoita, ettei koskaan saisi kehua ulkoisia asioita, mutta yleensä jos itse kehun jonkun ulkonäköä, se ei loppujen lopuksi ole edes ulkoisista jutuista kiinni. Jos joku on nimittäin laittautunut ja kokee itsensä itsevarmimmaksi, on hänellä yleensä myös rentoutunut olemus ja leveä hymy kasvoillaan. Silloin tuntuu luontevalta sanoa että "näytätpä hyvältä", eikä välttämättä syynä ole tosiaan mikään ulkoinen asia. Mutta enemmän pitäisi kehua juuri ihmisten tekoja, osaamista ja luonnetta. Ainakin joskus jos saan lapsia, yritän pitää mielessä sen. 

Heidi-mycupofcoffee (Ei varmistettu) http://thisismycupofcoffee.blogspot.fi

No nyt oli kyllä niin osuva koko postaus! Hyvä Elisa! Olen itsekin miettinyt että minkä ihmeen takia kukaan kommentoi toisen ulkonäköä alentavasti... pahimpia ovat juuri nuo kehuiksi naamioidut piikittelyt! Jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on, ilman minkäänlaista shamingia :)
Itse olen saanut kuulla näyttäväni miehekkäältä tai jotenkin skrodelta. Yleensä kommentit menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, heikkona hetkenä sellainenkin satuttaa. Ja mitä tulee hoikkuuteen ja roolimallina olemiseen: mielestäni et kyllä yhtään johdata ihmisiä epäterveellisen laihuuden puolelle, ihan höpöhöpöä! Olethan toki siro ja hoikka mutta terveellä tavalla :)

Kaiken kaikkiaan hieno ja tärkeä teksti! Kiitos :)

~Heidi

http://thisismycupofcoffee.blogspot.fi

Elisa Lepistö

Kiiitos kovasti Heidi! Mä aina mietin, että mitä tollasten kommenttien laukojien päässä oikein tapahtuu? Ajatteleeko ne että, hei kerronpa tolle että se on mun makuun vähän skrode tai ällöttävän laiha tms.  jos se ei oo vaikka itse huomannut sitä. Vai onko se ihan tarkoituksellinen loukkaus? Onko se kummallinen kehu? En ummarra!! :D 

Larppakoo (Ei varmistettu) http://not-just-black-and-white.blogspot.fi

Ihanaa että otit tän asian avoimesti puheeksi, sillä kaikki ei tunnu ihan ymmärtävän ettei toisen ruumiinrakennetta voi tulla noin vaan kommentoimaan. Oon itekin aina ollut tosi hoikka ja jo ala-asteikäisenä sain kuunnella kuinka mun jalkapallovalmentaja vertas mua muihin joukkueen tyttöihin ja sanoi että oon liian laiha. Söin kuitenkin ihan normaalisti ja treenasin kuten muutkin, mutta muhun ei vaan mikään massa tarttunut. Myöhemmin tuli sitten nää "miten sä voit olla noin laiha -syötkö sä oikeesti mitään?" ja muut yhtä mieltäylentävät kuittailut. Pahimmillaan yritin joskus 15-vuotiaana jopa lihottaa kun tuntui että mun hoikkuus oli muille joku ongelma (tosin tuloksetta). Mutta nykyään oon onneks noista ajoista viisastunut ja viihdyn omassa kropassani just tämmösenä :--) Ja ei, sä et todellakaan kannusta ketään anorektikoksi -oot fabulous ;)

Elisa Lepistö

Ihana että viihdyt omassa kropassasi! Se on tärkeintä <3 Ja se on jännä, miten tosiaan hoikkaa vartaloa saa kommentoida ihan miten lystää. Oon kuullut samankaltaisia tarinoita niin monelta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olipa ajattelematon kommentti myyjältä, tuskin mietti miltä tuo kuulostaa ennen kuin suustaan päästi. Mutta sehän tässä onkin koko ongelman ydin, eikö? Jos tuollaisesta kommentista huomauttaa, vastaus on yleensä "enhän mä sitä noin tarkoittanut, sori en yhtään aatellut, se nyt vain oli tollanen heitto" jne. Hyvälläkään tarkoitusperällä ei voi sivuuttaa sitä, jos kommentista tulee toiselle epämukava olo. Ja siksi ylipäätään on kyseenalaista, miksi toisen ulkonäöstä ylipäätään pitäisi kommentoida mitään.

Tai siis, en näe mitään vikaa "oletpa tänään kaunis, ompa ihan sulle täydellisesti sopiva asu, ompa upea meikki" -kommenteissa, mutta sen sijaan korvaan särähtävät "näytätpä hyvältä, olet selvästi laihtunut" -tyyliset heitot. Täysin turha lisä kivaan kommenttiin, joka joskus kuitenkin saa aikaan kuulijassa epämukavan olon.

Hyvä postaus, hyviä ajatuksia! Sulla on ihana blogi. :)

Elisa Lepistö

Joo ja se on niin yksilöllistä, mitä ihmiset omasta kropasta ajattelevat ja mikä toiselle saattaa kuulostaa kehulta onkin toiselle loukkaus. Sen takia kaikki kommentit kannattaisi jättää mun mielestä sanomatta, mitkä liittyy jotenkin toisen painoon. Kiitos kovasti kommentista, kiva kun tykkäät! <3

LiisaK (Ei varmistettu) http://www.trainingdrama.fitfashion.fi

Elisa oot niin huikee tyyppi, aivan ihana postaus! &lt;3 Ja hei, ihan supermakeet kuvatkin! :)

Elisa Lepistö

Voi kiitos ihana Liisa! <3

aikkkuuu (Ei varmistettu)

Mun mielestä kenenkään kehon muotoon ei tarvitsisi mitenkään viitata ellei siitä erikseen kysytä. Kehua voi myös viittaamatta ihmisen kokoon esim. "näytätpä hyvältä!". Mulle on huomautettu hoikkuudesta ja laihtumisesta ja vaikka sanat oli tarkoitettu kehuiksi, kiusaannuin, sillä laihtuminen johtui sairaudesta josta en halunnut puhua näiden ihmisten kanssa. Ja laihtumisen kehuminen tuntui viittaavan siihen että olin nyt jotenkin "parempi" kuin ennen ja laihtuminen oli "saavutus", vaikka tosiasiassa olin ennen terveempi ja onnellisempi.

Elisa Lepistö

Siiiis JUST näin! Ei voi ikinä tietää, mistä painon heilahtelut johtuvat ja onko se tarkoituksellista vai ei. Ja muutenkin, juuri kuten sanoit, voi kehua toisen ulkonäköä ilman että rinnastaa kehun painoon. 

Yhdyn edellä olleisiin kommentteisiin ulkonäon ja painon "turhasta" kommentoimisesta. Tuntuu että samalla kun nykypäivänä ulkonäköä ruoditaan enemmän ja enemmän ja se asetetaan suurennuslasin alle, ihmiset ovat samaanaikaisesti vain epävarmempia omasta ulkonäöstään. 

Mutta jos on aidosti huolissaan läheisestä (esim yli-alipainon vuoksi), asia kannattaa ottaa puheeksi, mutta kannattaa olla enemmän kiinnostunu miten hän voi sisäisesti eikä miltä hän näyttää ulkoisesti. :)

Elisa Lepistö

Sepä se! Mun mielestä on hienoa kun asiasta keskustellaan. Nyt esimerkiksi Amy Schumer (joka on muuten ihan huippu tyyppi muutenkin) otti kantaa siihen, miksi hänen vartalonsa oli laitettu "plus koon-vartalot" -listalle, vaikka hän on täysin normaalipainoinen. Loistava esimerkki siitä, kuinka luomme ihan käsittämättömiä normeja siitä miltä ihmisen tulisi näyttää. 

Nāiádes
Naiádes

Mulle on kommentoitu, että ootpa kivan kurvikas, mutta mulle itselleni olis liikaa vaivaa lihottaa itseni tollaiseksi.

Että no tuota kiitos! Mä oon siitä onnellisessa asemassa, että oon todella tyytyväinen vartalooni, joten en ottanut sitä mitenkään itseeni. Mutta voin kuvitella miten se olisi sattunut jollekin, joka ei kroppaansa ole tyytyväinen. 

Onhan mulla erikoiset mittasuhteet, kun sekä lantion- että rinnanympärys on lähes metrin, ja vyötärönympärys yli 30cm pienempi. Jokainen pukeutumisopas käskee mua "häivyttämään leveän lantioni", mut mä oon täydellisen tyytyväinen muotoihini ja vieläpä *gasp* korostan niitä!

Näytän ylpeänä sofiavergara-mekoissani keskisormea jokaiselle huutelijalle ja jokaiselle "näin pukeudut vartalonmallisi mukaan" -oppaalle!

Toivoisin, että jokainen pääsisi siihen tilanteeseen oman kroppansa kanssa. 

Elisa Lepistö

Oikea asenne! Muakin on aina ärsyttänyt myös noi "näin pukeudut vartalonmallisi mukaan" jutut. Mun pitäis myös kuulemma osata peittää kurvittomuuteni ja luoda niitä erilaisilla nikseillä. Sen takia mun mielestä on kiva välillä oikein korostaa sitä että oon tosiaan kurviton ku liikennemerkki :D Ja se on ihan FINE! 

Ja siis noi kehuiksi naamioidut loukkaukset on kyllä pahimpia!!! RRRRRR. 

ki (Ei varmistettu)

Ah oon niin samaa mieltä! Oon itse töissä myyjänä ja tästä hoikkuudestani saan kuulla tosi paljon (olen normaalipainoinen, urheilen jne). Esim. asiakas pyytää apua vaatteen koon valinnassa ja kerron kokojen vaihtelevan suuresti merkkien yms mukaan ja ettei kannata tuijottaa vain yhtä kokoa. Tähän saattaa usein vastaukseksi saada; "hyvä sinun on sanoa, kun olet noin hoikka!/vaate sopii varmasti sulle, kun olet niin hoikka! jne" ja naurahduksia perään. Mitä siihen sit sanot?! :D Toinen on se, kun asiakas on ostoskärrynsä kanssa esim. kassalla/hyllyjen välissä ja olen menossa samassa kohtaa hänen ohitseen. Yleensä pyydän anteeksi ja pyydän hiukan väistämään (mukana saattaa olla kuormaa). Tähän saa tosi usein vastauksen "no kyllä sinä tästä mahdut, kun olet niin hoikka! Toista se on tämän kokoisella!" ja tää sanotaan silleen syyllistävään sävyyn, ihan kuin se olisi minun vikani, jos ko. henkilö sattuu olemaan hieman isokokoisempi :D En minäkään sano ko. tilanteessa ihmiselle, että anteeksi voitteko väistää, en mahdu tästä ohi, kun olette niin lihava! Jotenkin vain tuntuu, että hoikkuutta on hyväksyttävämpää arvostella kuin lihavuutta.

Elisa Lepistö

Hahahha joo se on jännän kaksinaismoralista painoasioiden kanssa, kaikessa suhteessa! Toivottavasti mentäisiin pikkuhiljaa siihen suuntaan, että painosta tulisi vähän vähemmän merkityksellinen asia :)

Eh (Ei varmistettu)

Aah, mulle häämekkojen sovittaminen on ollut hyvin erilaista kun odotin! Olen kokoa 38, mutta kaupoissa monet mekot ovat 34/36 kokoa, millon en niihin mahdu. Yksi häämekkoliikkeen myyjä sanoi, että onneksi mun häihin on viellä aikaa, että ehdin laihduttaa morsiamen mittaan! Anteeksi mitä? Morsiamen on siis oltava kokoa 34/36, tai hän en saa kävellä alttaria pitkin vai?:D en tienytkään että on olemassa morsiamen mitta, haha! Ja nyt kuitenkin puhutaan yli 1000€ maksavista tuotteista...

Elisa Lepistö

Siiiiis MITÄ?! Ihan naurettavaa! Morsiamen mitta. Ai että mä tuun vihaseksi tällasesta. Siis miten asiakaspalvelutehtävissä oleva ihminen voi olla noin pihalla. En ymmärrä! Onneksi osaat ottaa näköjään huumorilla tällaisen idioottikommentin. :D Eihän tolle oikein voi muuta kuin nauraa!

Ajatuksen kanssa

Hyvä ja tärkeä aihe!! :)

Mun mielestä kenenkään ulkonäköä ei tarvitsisi kommentoida, millään tavalla - ja siis tarkotan negatiiviseen sävyyn. Kenellekään ei pitäisi sanoa mitään, mitä ei haluaisi itse kuulla itseensä kohdistettuna. Ja toistan sun ja muiden sanomisia, että tietenkin, jos jonkun meno alkaa näyttämään sairaalta, oli se sitten hoikkuutta, lihavuutta tai yli-treenattua/-terveellistä, totta kai lähimmäiset voivat silloin puuttua asiaan. Mutta erityisesti tuntemattomien ihmisten kommentoiminen on tosi kummallista.

Oon ollut itsekin tällaisten kommenttien kohteena ihan jo ala-asteelta saakka ja saan kyllä edelleen silloin tällöin muistutuksia omasta ulkonäöstäni muiden suusta. Olen siis hoikka. Ollut aina, vaikka söisin kuin hevonen. Mulle on huudeltu anorektikkoa ja luurankoa ihan täysin tuntemattomien ihmisten toimesta kuin lähipiiristäkin. Jos kerron urheilevani, saatetaan mulle vastata: "no eihän sun tarvitsisi urheilla, kun oot jo valmiiksi noin laiha!". Jos en halua syödä roskaruokaa tai kieltäydyn synttärikutsuilla toisesta kakkupalasta, muut epäilevät heti, että mulla on ongelmia syömisen kanssa. Pitäisi elää kaksinkertaisesti epäterveellistä elämää, jotta muut eivät ajattelisi minun olevan jollain tavalla sairas. Tämähän se vasta on sairasta, eikö. :D En ole koskaan kärsinyt syömishäiriöstä ja olen siis ollut hoikka ihan koko tämän astisen elämän. Tykkään terveellisistä elämäntavoista, mutten vedä sitäkään yli. Vaikka olenkin ollut aina hoikka, en ole silti koskaan näyttänyt sairaalta, sillä olen aina ollut täydellisen terve. Silti joku omaan vartaloonsa tyytymätön näkee tärkeäksi nimittää minua sairaaksi... Ymmärrän mistä se kumpuaa enkä ota kommentteja enää henkilökohtaisesti, mutta usein tuntuu, että nämä kommentoijat eivät huomaa omassa käytöksessään mitään väärää eivätkä ymmärrä, ettei muiden ihmisten ja ympäröivän maailman syyttely ja kommentointi auta omaan pahaan oloon. Tämä ehkä harmittaa kaikkein eniten... :/

Elisa Lepistö

Niin ja se ongelma tulee ehkä siinäkin, kun eri ihmiset kokee eri asiat kehuina. Joku joka on aina itse halunnut olla hoikempi, voi ajatella että laihtumiseen kohdistuvat kommentit ovat vain positiivisia, kun taas joku muu kokee ne loukkauksena. Ajatus saattaa olla siis ihan hyväkin, mutta silti painoasiat ovat aina vähän huonoja paikkoja kertoa oma mielipiteensä. Ja tosiaan, tuohon törmää usein tuohon tuputtamiseen ja kummasteluun. Se on jotenkin "terveempää" syödä niitä herkkuja siellä kutsuilla, vaikka niistä ei edes pitäisi :D

Hemppe (Ei varmistettu) http://mythinghenzu.blogspot.fi

Erittäin hyvä aihe !! Mä oon ollut aina hoikka, mutta se johtuu meikäläisen geeneistä: porukat olivat myös hoikkia mun iässäni. Oon saanu kuulla ties mitä haukkumasanoja, kuten luuviulu tai "söisit jotain, näytät ihan hirveeltä !" Ne on satuttaneet mua, ja teini-iässä olikin välillä itsetunto aiiivan hukassa. Mediassakin ollaan alettu tosiaan hieman halveksumaan näitä hoikkia ihmisiä (joka on itseäni ainakin hippasen ärsyttänyt), mutta tosiasiassa jotkut heistä ei vaan voi sille hoikkuudelle mitään, kuten minä. Kuitenkin lukioon mennessä opin pikkuhiljaa tykkäämään omasta kehosta tämmösenä kuin se on, koska en ite voi tälle mitään vielä. Ja siis mä oikeesti syön aivan järjettömästi, mutta mulla se ei nyt satu näkymään missään. :D Tällä hetkellä oon erittäin tyytyväinen kehooni, ja varmasti se muokkautuu vielä tulevaisuudessa. :)

Multa löytyy tätä aihetta hieman sivuava postaus blogistani: http://mythinghenzu.blogspot.fi/2015/03/laihuudestani.html

Elisa Lepistö

Joo siis just tänäön näin Anttilan mainoksen, jossa sanottiin tuo "tosimiehet tykkää kurveista, koirat luista". Mun mielestä on hienoa että näytetään se, että kurvit on jees! Mutta minkä takia kaiken muun pitää olla huonoa sen kustannuksella? Miksei kaikki vartalotyypit voi olla yhtä mahtavia? Ja siis oli syy sitten ihan mikä tahansa, laihuus, lihavuus tai näkyvät muskelit, EI siihen tule ulkopuolisena puuttua. 

Kiva kun kommentoit ja linkkasit :) meen heti lukemaan!

annam_
anna k.

Apua, voiko tuollaista mainosta ollakaan? Eli siis luonnostaan tai muuten hoikkien naisten miehet ovat koiria eivätkä tosimiehiä :D Itsekin olen saanut kommenttia hoikkuudestani jonkin verran, eikä se tosiaan tunnu kivalta. Vaikka söisin mitä niin kilot eivät vain tartu, vaikka mielelläni muutaman kilon ottaisinkin lisää. Erityisen pahalta painoon liittyvät kommentit ovat kuitenkin tuntuneet viimeisen puolentoista vuoden sisään, sillä terveyssyistä haluamattani laihduin omasta normaalipainostani huomattavasti. Nyt olen onneksi kerännyt joitain kiloja takaisin (en tiedä paljon, sillä lopetin vaa'alla käymisen viime syksynä siksi, etten ahdistuisi liian pienistä numeroista). Muistan kuitenkin sen kommentin, kun puolituttu keski-ikäinen mies tervehtimättä edes aluksi osoitti jalkojani ja sanoi, että lihat puuttuu ympäriltä. Tiesin kyllä itsekin etten näyttänyt kovin terveeltä, mutta enpä sille mitään tuolloin voinut. Juuri tämän takia ulkonäkökommentit pitäisi jättää sanomatta, sillä koskaan ei voi tietää, mitä taustalla on.

Elisa Lepistö

Jooo, siis huumorilla tää mainos oli tehty, mutta jäin vaan miettimään millainen kohu siitä olisi syntynyt jos tuo vitsi olisi ollut toisinpäin. Ja siis juuri tuo, kun ei ikinä tiedä mikä siihen toisen painoon on vaikuttanut, niin ei kannata avata suutaan ollenkaan. Ellei kyseessä tosiaan ole aito huoli, jossa tapauksessa asian voi muotoilla monella eri tavalla. 

Linttana (Ei varmistettu)

Hei

Loistava kirjoitus! Koko nuoren elämäni ajan olen saanut kuulla hirvittävän monilta ihmisiltä kommenteja vartalostani ja painostani, niin tuntemattomilta kuin tutuiltakin. Olen suhteellisen pitkä ja hoikka ollut koko elämäni ajan ja täysin normaalipainoinen. Silti olen joutunut kuuntelemaan kuinka minua on haukuttu koulussa anorektikoksi ja rumaksi, koska olen niin hoikka. Nyt myöhemmin fitness-ilmiön villiinnyttyä saan kuunnella kuinka ruma olen koska en omaa massiivista ja pyllyä ja muhkeita pohkeita.

Itse en ole elämäni aikana joutunut kokemaan fat-shamingia, mutta joissain asioissa ylipainoisiakaan ihmisiä ei kiusata näin julmasti kuin minua on kiusattu. Lukiossa yhtäkkiä puolitutut ihmiset saattoivat tulla vierelleni, tökätä minua mahaan ja huutaa kuinka laiha olen. Puolihuolimattomasti heitetyt ja ivalliset kommentit lopulta ajoivat syömishäiriöön. Ylipainoisen ihmisen painon kommentointi aiheuttaa valtavaa paheksuntaa, mutta minun kaltaisiani tavallisia hoikkia nuoria saa kommentoida, koskea ja neuvoa niin paljon kuin sielu sietää.

Ihmisten tulisi ymmärtää etteivät hoikat ihmiset kaipaa sen enempää ivallisia ja arvostelevia kommentteja kuin ylipainoisetkaan. Tästä aiheesta olisi hyvä jos kirjoittaisit jatkossakin sillä tästä aiheesta olisi hyvä saada lisää keskustelua. :)

Onko tuo body ostettu intimissimistä? Näyttää nimittäin samalta, jonka itse ostin kaksi vuotta sitten Ateenasta. Aivan upea! &lt;3

Hauskaa ja aurinkoista kevättä
Linda

Elisa Lepistö

Kurja kuulla, että oot saanut kuulla niin paljon negatiivisia juttuja omasta vartalosta. Tämä on ehdottomasti aihe, mitsä pitäisi puhua enemmän, niinkun jo kommenteissa on tullut ilmi että todella monet ovat arvostelua kokeneet. Laihaa vartaloa kun on vaan jotenkin hyväksyttävä sanoa ällöttäväksi, missä ei ole mitään järkeä!! Ja jotenkin toikin on niin kummallista, että jossain vaiheessa piti olla laiha ja nyt pitää olla muodokas ja ikinä ei tunnuta ymmärtävän sitä että kaikki ovat erimuotoisia ja kaikilla on oikeus olla omaan kehoonsa tyytyväinen. Turha yrittää kulmikasta palikkaa tunkea pyöreästä reiästä :D 

Elisa Lepistö

Ja niiiin, muistaakseni oli Intimissimistä just! :) Se on kyllä ihan täydellinen! Ihanaa kevään jatkoa myös sulle <3

PW (Ei varmistettu)

Kiitos Elisa ihan mahtavasta postauksesta, tämä aihe tulisi ottaa esille useamminkin. Tuntuu että muiden ihmisten vartaloita kommentoivat ne, jotka ovat tyytymättömiä omiinsa. Toi "tavoitefarkku"-kommentti tuntui niin oudolta, että aloin pohimaan, tarkoittiko myyjä kuitenkin ns. "goals"-ilmiötä? Nykyäänhän leviää kuvia esim. täydellisistä kulmakarvoista, ja kuvan alla hashtag #goals :D Jospa myyjä tarkoittikin kysyä, oliko hakusessa uudet, täydellisesti istuvat farkut?

Joka tapauksessa kysymys oli helposti ymmärrettävissä loukkaavaksi, ja siitä oli oikeutta ottaa nokkiinsa. Olen aina ollut samaa mieltä kanssasi siitä, että jokainen vartalo on kaunis. Itsevarmuus on kaunista, ja eri ihmiset tuntevat olonsa itsevarmiksi eri kropissa. Muistan, kun Meghan Trainorin kappale All About That Bass soi radioissa joka puolella, ja mua ärsytti ihan suunnattomasti. Kappaleella on hyvä tarkoitus luoda itsevarmuutta isompiin tyttöihin, mutta luonnostaan hoikkia biisi suorastaan haukkuu. "Boys like a little more booty to hold tonight" ja viittaaminen skinny bitcheihin ei todellakaan vahvista hoikkien itsetuntoa. Monet olettavat, että jokainen hoikka viihtyy vartalossaan.

Kiitos vielä aiheen ottamisesta esille, tästä ei voi käydä liikaa keskustelua. Ihan kuin aikuisten koulukiusaamista tämä toisten painojen suora tai epäsuora kommentointi. Typerää!!

Elisa Lepistö

Hyvä pointti! Ehkä tosiaan myyjällä oli tuollainen "jeans goals" tyyppinen ajatus päässä :D en edes ajatellut. Mutta joo, samaa mieltä tosta että se on vähän hölmöä yrittää kasvattaa yhden vartalotyypin itsevarmuutta mollaamalla toista. Ymmärrän hyvin sen ajatuksen siinä biisin takana, mutta eikö me tosiaan vaan voitais fiilistellä kaikenmallisia kroppia? Ja mietin vielä tuota, että monet tosiaan kuvittelevat että hoikat viihtyvät vartaloissaan, mutta vaikka viihtyisikin, niin oikeuttaako se haukkumiseen? Tää on jotenkin jännä aihe, ja kiva kun on saatu tänne paljon keskustelua :) kiitos kommentista PW! 

Sintu (Ei varmistettu)

Mielestäni nimenomaan tolla fit-shamingilla ajetaan joku syömishäiriöiseksi. Oon ite ollut koko ikäni hoikka ja urheilullinen. Oon saanut aina kuulla ihmisiltä taivastelua kuinka pieni olen ja ns. "tuulessa kaatuva". Ihan huomionarvoista että olen 160cm eli vieläpä aika lyhyt. Sit vaan tossa about 18-vuotiaana mulla naksahti ja rupesin ihan tavoitteellisesti lihottamaan itseäni, lopetin liikuntaharrastukset, söin ihan vastuuttomasti ja niinhän siinä kävi et pyrstöön tuli venymäarpia ja lantiolle jenkat. Sitten kun joku ensimmäisen kerran teki ikävän kommentin mun uusista muodoista, aloin itsekin näkemään ettei tää ole oikein ja tervettä. Sit vaaka heilahti taas toiseen päähän että aloin syömään heikommin ja huomasin kehittäväni aika sairaita ajatuksia ruoasta. Aloitin silloin myös kuntosaliharrastuksen, jota jatkan edelleen. Nykyisin oon mielestäni laihtunut entisiin mittoihini, ja niin on molemmat vanhemmat sen vahvistanut että oon silminnähden laihtunut. Heistä se on kai huono juttu, mutta ihan rehellisesti olen nyt tasan samanpainoinen kuin ennen näitä heilahduksia. Syön taas normaalisti, painoindeksi täydellisen normaali, sanotaan taas laihaksi. Ja kuntosalin avulla voin muokata vartaloni just sellaiseksi kuin haluan, niin että lihasta kertyis tiettyihin paikkoihin sopivasti. Ja jostain syystä ihmisten mielestä mulla ei ole oikeutta joskus tuntea epävarmuutta omassa kehossani, tai tarvetta käydä salilla, koska olen muka valmiiks "nii laiha/fit". Ihan oman henkisen ja fyysisen terveyteni tähden en enää välitä mitä muut sanoo vaan pidän nää mun elämäntavat ennallaan, just niin terveellisinä kuin ne on :)

Oikeesti hieno postaus, kiitos kovasti! Luulin pitkään et oon yksin tän ajatuksen kanssa et laihuutta haukutaan yhtä lailla kuin lihavuutta. Minun mielestä se et sanoo "kauhee ku sä oot niin laiha" on sama kuin menis toiselle sanoon et "kauhee kun sä oot niin lihava". Tollaiset kommentit toisten vartaloista sais kokonaan jättää, ellei sitten tarkoita kommenttia laihuudesta jotenkin vilpittömäksi kehuksi. Useimmiten se ei vaan kuulosta siltä, vaan joskus jopa halveksivalta ja kateelliselta. Oikeassa olet siinä että ihmisen pitäisi viihtyä juuri siinä painossa jonka tuntee omakseen. Omasta kokemuksesta voin sanoo et joka tapauksessa ihmiset kommentoi painoa, koskaan ei voi olla kaikille muille juuri sopiva. Mutta tärkeintä onkin olla itselleen juuri sopiva. Kiitos vielä kerran.

Elisa Lepistö

Kiva kun kommentoit ja jaoit oman tarinasi! Mä niin vilpittömästi toivoisin, että pian päästäisiin sellaiseen tilaan, jossa ei ole "muotia" mikään vartalotyyppi, vaan kaikki voisivat arvostaa kaikenlaisia ja -mallisia kroppia. Muistan kun luin jonkin aikaa sitten, että pienet rinnat ovat nyt muotia ja mietin että jaaaaahas.... 

Jos tällaista ei olisi, niin ei tarvitsisi puuttua muiden liikkumiseen, liikkumattomuuteen tai ruokailutottumuksiin. Se on myös tosi outoa, että monesti hoikan ihmisen terveellisiä valintoja haukutaan juuri siitä syystä että "eihän sun tarvitsisi kieltäytyä herkuista". Aivan kuten ne kaksi asiaa ei olisi millään yhteydessä? Kyllä itse pysyn ainakin silloin hoikkana, kun suurimman osan ajasta kieltäydyn niistä herkuista ja syön niitä sitten silloin kun oikeasti tekee mieli. En minäkään puutu muiden ruokailutottumuksiin, sillä he syövät varmasti juuri sillä tavalla joka heistä tuntuu oikealta. 

Ja aivan kuten sanoit, tärkeintä että on itselleen sopiva <3

Aditu
MILF journal

Tämä on niin totta! Hieno teksti. :) Itse olen aina ollut pitkä ja laiha ja välillä ottanut sen raskaasti, kun minua arvostellaan. (Monesti minua isompien ihmisten toimesta.) Minulta kysytään miten pysyn niin laihana, johon kerran jopa kaverini on vastannut "koska tää tekee sitä ettei syö". Kyllä muuten loukkasi ja pahasti, varsinkin kun tuttavani kyllä tietävät että syön välillä niin kuin possu, mutta en vain liho. Toki tämänkin asian ääneen sanominen on heti sitä "fat-shametusta", että en oikein tiedä enää miten päin on korrektia olla. :D Keneltä se on pois että olen laiha jos itse viihdyn kropassani, mutta sitä saa tosiaan vapaasti arvostella, en minä voisi koskaan sanoa ihmiselle että oletpa lihava, syötköhän liikaa!

nakedtruth
naked truth

Älyttömän hyvä teksti! Tajusin, että välillä HÄPEÄN sitä, etten olen hoikka, varsinkin jos muut kommentoivat asiaa. Viihdyn vartalossani tosi hyvin enkä ole todellakaan mitenkään sairaalloisen laiha, miksi sitä pitäisi silloin hävetä? Kenelläkään ei ole oikeutta sanoa millainen paino on toiselle täydellinen tai oikea. Jokainen saa mun mielestä päättää ihan itse minkä kokoisena viihtyy :) Oli sitten hieman tukevampi tai laihempi, terveys on munkin mielestä se tärkein asia!

Jane C.

Mä oon pretty much samaa mieltä tästä postauksesta, mutta on muutama asia jotka pitää ottaa huomioon. Vaikka mua välillä ärsyttääkin se, että hoikkia kyykytetään tuollaisilla "vain koirat tykkää luista" -lausahduksilla,  niin pitää muistaa se, että hoikilla on thin privilege. Kaiken kaikkiaan hoikkiin ihmisiin kiinnitetään vähemmän huomiota, hoikkien ei mielletä olevan typerämpiä ja sairaampia, hoikkien pukeutumista kritisoidaan vähemmän ym.

Hoikkuuteen liittyy myös paljon positiivisia mielleyhtymiä: hoikat ovat kunnianhimoisia, ahkeria, älykkäämpiä, rikkaampia ja kaikin puolin parempia ihmisiä. Ylipainoon liittyvät negatiiviset stigmat ovat kaiken kaikkiaan vahvempia kuin positiiviset. Ylipainoiset ovat laiskoja, veteliä, tyhmiä, köyhiä ja tyylitajuttomia. Ylipainoon liittyviä positiivisia mielleyhtymiä koskevat lähinnä leppoisuutta ja rauhallisuutta.

Kommentoi