Body Image

body image.jpg

Tänään Facebookin feedissä minut pysäytti kaverin tarina siitä, kuinka hän oli ollut katselemassa farkkuja kaupassa, ja myyjä tuli kysymään ”tavoitefarkkujako olet etsimässä?”. Ihan oikean kokoiset farkut olivat olleet etsinnässä ja tämä kommentti oli tuntunut hiukan oudolta. Järkytyin tästä itsekin. Sanottakoon vielä, että tämä kaveri on täysin normaalipainoinen ja vieläpä hoikka sellaiseksi, vaikka sillä ei pitäisi olla mitään väliä. 

Milloin ihmiset oppisivat, ettei toisen paino ole lähes missään tapauksessa korrekti asia kommentoida? Ainoana poikkeuksena ovat mielestäni tapaukset, joissa joko liian vähästä tai liian suuresta painosta tulee terveydellisiä haittoja ja syy asian esiinottamiseen on huoli. Kuitenkin joidenkin tuntuu olevan vaikea käsittää, että jokaisella ihmisellä on oma ihannevartalonsa. Joku haluaa olla hoikka, toinen lihaksikas, kolmas taas kaipaa enemmän lihaa luidensa ympärille ja se on ihan ok. Jollekin keho merkitsee hyvin vähän ja sen ulkonäköä tärkeämpi asia on terveys, sekin on ok. 

Pitkään on ollut jostain syystä poliittisesti korrektia haukkua hoikkia ihmisiä ja nyt on fat-shamingin tilalle tullut fit-shaming. Se naamioidaan usein ”vain oman mielipiteen esittämiseksi”, kuten ”hyi kauheaa, itse en haluaisi olla noin lihaksikas, kammottavan näköistä”. Huudellaan sitä, että kyllä tosinaisilla ja -miehillä kurvit täytyy olla. Saatetaan myös ”kehua” toista kertoen esimerkiksi, kuinka hienoa on, että toinen jaksaa käydä niin paljon salilla ja miettiä ruokavalioasioita, sillä omassa elämässä on niin paljon muutakin meneillään ettei tuollaiseen ole aikaa. Mikä on syy sen takana, miksi tällaisista asioista ylipäätään pitää esittää oma mielipide? Eikö voitaisi vaan todeta, että on hienoa kun löytyy esikuvia monista eri vartalomalleista, jotka opettavat että on ihan tavoiteltavaa olla onnellinen kehossaan, oli se sitten minkälainen tahansa? 

Olen joskus sanonut itse viihtyväni hoikassa vartalossa, jonka jälkeen kuulin olevan vastuutonta kertoa tällaista, sillä kannustan tällä kommentilla ihmisiä anoreksiaan ja muihin syömishäiriöihin. Siis mitä?! Ollessani täysin normaalipainoinen ja syödessäni ja liikkuessani hyvin. Tänä päivänä hoikkuus tuntuu olevan jotenkin tabu, eikä sitä saa pitää hyvänä asiana. Ihan jo pelkästään olemalla hoikka, voi ilmeisesti kannustaa muita syömishäiriöihin. On kuulemma muutenkin kauniimpaa, kun on vähän jotain mihin tarttua ja ”luut ovat koirille”. Se, minkälaisessa vartalossa minä voin hyvin, ei tarkoita sitä että haluaisin kaikkien muidenkin näyttävän samalta. Tällä periaatteellahan jos ylipainoinen ihminen sanoo viihtyvänsä omassa vartalossaan, hän samalla tavalla kannustaa ihmisiä lihoamaan? Arvostan kaikenlaisia vartaloita ja mielestäni ihminen näyttää poikkeuksetta parhaalta sellaisessa kropassa, jossa olo on kaikista itsevarmin. 

Tärkeintä mitä kuitenkin yritän tässä nyt sanoa, on se että haluaisin että muistaisimme kaikki, ettei meitä ole luotu samaan muottiin eivätkä kaikki edes halua näyttää samalta. Sen takia oman ihannevartalon tuputtaminen muille on vähän omituista. Mitä mietteitä teillä herää? Oletteko kuulleet vartalostanne joskus ikäviä kommentteja? 

 

I’ve been thinking a lot about body image today, as I saw this facebook update where my friend was buying jeans and the sales girl asked if she was looking for ”goal jeans”? As if my friend would like to loose few pounds. This was absolutely ridiculous comment, as my friend is normal weight and even if she wasn’t, this would be rude. I started to wonder, why do we ever think it’s ok to comment other people’s weights? I think for a long time it has been somehow politically correct to say mean things about thin people, and now fit-shaming has overruled fat-shaming. I’ve heard that I encourage people to have eating disorders, because I’m skinny and I like my body like this. Even if I’m normal weight and healthy. I have to make one thing clear, if I like my body the way it is, it doesn’t mean I think everyone should look like me. I appreciate all kinds of bodies and I’ve always thought that people look the best in the body they feel most confident in. 

bodyimage2.jpg

 

Kommentit (48)
  1. Mä oon pretty much samaa mieltä tästä postauksesta, mutta on muutama asia jotka pitää ottaa huomioon. Vaikka mua välillä ärsyttääkin se, että hoikkia kyykytetään tuollaisilla ”vain koirat tykkää luista” -lausahduksilla,  niin pitää muistaa se, että hoikilla on thin privilege. Kaiken kaikkiaan hoikkiin ihmisiin kiinnitetään vähemmän huomiota, hoikkien ei mielletä olevan typerämpiä ja sairaampia, hoikkien pukeutumista kritisoidaan vähemmän ym.

    Hoikkuuteen liittyy myös paljon positiivisia mielleyhtymiä: hoikat ovat kunnianhimoisia, ahkeria, älykkäämpiä, rikkaampia ja kaikin puolin parempia ihmisiä. Ylipainoon liittyvät negatiiviset stigmat ovat kaiken kaikkiaan vahvempia kuin positiiviset. Ylipainoiset ovat laiskoja, veteliä, tyhmiä, köyhiä ja tyylitajuttomia. Ylipainoon liittyviä positiivisia mielleyhtymiä koskevat lähinnä leppoisuutta ja rauhallisuutta.

  2. Älyttömän hyvä teksti! Tajusin, että välillä HÄPEÄN sitä, etten olen hoikka, varsinkin jos muut kommentoivat asiaa. Viihdyn vartalossani tosi hyvin enkä ole todellakaan mitenkään sairaalloisen laiha, miksi sitä pitäisi silloin hävetä? Kenelläkään ei ole oikeutta sanoa millainen paino on toiselle täydellinen tai oikea. Jokainen saa mun mielestä päättää ihan itse minkä kokoisena viihtyy 🙂 Oli sitten hieman tukevampi tai laihempi, terveys on munkin mielestä se tärkein asia!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *