Ei Starbucksille

Istuimme Saran kanssa paikallisen Kossu-nimisen kundin kyydissä yhtenä aamuna matkalla Ubudiin, kun huomasin pienen orastavan päänsäryn. Tajusin samantien, että olin unohtanut juoda aamukahvin täysin. Kyselin, voisimmeko pysähtyä jos jokin paikka sattuisi matkan varrelle, josta saisi kahvin juostua nopeasti mukaan takapenkille - esimerkiksi Starbucks. 

Kassu nyökkäili iloisesti ja totesi, että voidaan toki pysähtyä. Vähän ajan päästä hän kysyi, voisiko hän sittenkin viedä meidät muualle kuin sinne bucksiin, nimittäin kahviplantaasille. Aloin välittömästi hävetä koko Starbucks pyyntöä ja kummatkin innostui plantaasiajatuksesta heti. Se olisi kuulemma ihan matkamme varrella, ja saisimme maistella monia eri kahvimakuja. 

Pian olimmekin saapuneet päämääräämme, ja herttainen nainen otti meidät vastaan ja vei tehokkaasti (koko kierrokseen meni ehkä maksimissaan viisi minuuttia) läpi kahvi- ja mausteviljelmien. Mausteiden tuoksut sekoittuivat ihanasti kahvin hajuun ja pian meidät vietiinkin perällä sijaitsevaan "kahvilaan" ja eteemme tuotiin jättimäinen lärvilautaa muistuttava lankku, joka oli täynnä erilaisia tee- kaakao- ja kahvimakuja. Voin kertoa että siinä kohdassa oltiin aika lähellä meikäläisen henkilökohtaista taivaskäsitystä, kun pääsi maistelemaan esimerkiksi kookos- ja inkiväärikahveja, sekä chilikaakaota. 

Oudointa oli, että koko tämä lysti oli ilmaista. Niin kierros, kuin herkulliset kahvitkin. Työntekijät eivät edes tyrkyttäneet mitään myytävää, mutta oli silti pakko pyörähtää kaupan puolella hakemassa pari erikoisempaa makua kotiinvietäväksi Saralle. Omaan matkalaukkuun ei harmillisesti mahtunut enää mitään ylimääräistä, mutta tänne plantaaseille voisin mennä kyllä uudestaankin. 

 

Kommentit

VV (Ei varmistettu)

Turismissa on nimenomaan parasta paikallisten pienyrittäjien tukeminen, hyvä te!! <3 Starbucksista voi saada Balillakin vaikka kolumbialaista kahvia ja tuotot valuvat jonnekin norsunluutorneihin Jenkkeihin. Ympäristövaikutuksetkin ovat isoissa ketjuissa aika suuret, kun raaka-aineet lennätetään ympäri maailmaa ja kertisastioita kuluu. Puhumattakaan monokulttuurin leviämisestä... Tällaista paikallisten yrittäjien tukemista siis ehdottomasti lisää, tämä oli loistava esimerkki! :)

Elisa Lepistö

Joo, tosiaan paljon kivempi tukea paikallista toimintaa. Alkoi ihan hävettämään koko Starbucks kommentti heti kun Kossu ehdotti plantaaseille menoa :D

napsutin (Ei varmistettu)

Plus oli varmaan pikkasen eettisempää kuin Starbucksissa käynti! Useemmin kaipais kritiikkiä blogeihin kyllä. Voisit alottaa jonkun eko/eettisyys -postaussarjan ton Mental health mondayn tyyliin :) Säkin esim. lennän tosi paljon, oot halpavaatebisneksen kanssa tekemisissä ja yleensäkin yrität saada ihmisiä kuluttamaan kaikenlaista, niin kaipais kyllä lukijana jotain muutosta. Nyt on 2017, etkä säkään varmaan täysin sokea ole omalle elämän tyylillesi.

Elisa Lepistö

Tuon niitä asioita täällä esiin, jotka omaan blogiin tuntuu luontevilta. Jokainen voi omilla valinnoillaan päättää, mitkä ovat sellaisia jotka itselleen on tärkeitä. Puhun täällä usein myös käytettyjen vaatteiden ostamisesta, vanhan  kunnostamisesta, kasvisruoasta ja pyörällä liikkumisesta. En ehkä kuitenkaan näe, että alottaisin ekoaiheista postaussarjaa, mutta eihän sitä koskaan tiedä. 

hhhhhhhhhhhhhheid (Ei varmistettu)

Okei, ihan mielenkiinnosta, minkä takia ekologisuus ei tunnu luontevalta aiheelta blogiisi? Onko siinä joku leimautumisen pelko? Ymmärrän tavallaan joo, jos on. Harmittaa vain, kun bloggaajat eivät käytä vaikutusvaltaansa, teissä ois niin paljon potentiaalia.

Elisa Lepistö

En koe että siinä on mitään leimautumisen pelkoa, vaan kuten sanoin, puhun mielelläni ekologisuudesta sillä tavalla, mikä itselle tuntuu luontevalta (hurraan kerrostaloasumiselle, pyöräilylle, käytettyjen vaatteiden ostolle, kasvisruoalle jne.). Karsastan hiukan sitä ajatusta, että blogeissa keskustelukulttuuri tuntuu usein olevan sellainen, että jos puhuu jostain kriittisesti on aina miljoona moraalipoliisia kertomassa mitä kaikkea teet silti väärin. Täytyisi olla täydellinen esimerkki, voidakseen nostaa esiin mitään epäkohtia. Fiilistelin joskus ekohotellia, joka tuki ihanasti kylän toimintaa, toimi ilman vettä ja sähköä ja oli muutenkin aivan ihana paikka. Silloin tartuttiin kuitenkin siihen, kuinka lentopäästöt on niin kamalat, ettei tällaisella ole mitään merkitystä. Jotenkin väsyin siihen ajatukseen, että sen täytyisi olla joko/tai ja ajattelin että jokainen tehköön itse nämä päätökset. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Elän itse melko ekologisesti matkustelua lukuunottamatta, mutta tykkään tuosta sun näkemyksestä. Minusta olisi nimittäin kiva, että ympäristöystävällisiä valintoja tehdään myös ilman vahvaa ideologiaa ja jotain ekohotellia tms. kehutaan siksi, että se on ihana paikka ja bonuksena mainitaan ne ympäristönäkökohdat. Se jeesustelu ja täydellisyyden vaatiminen on näillä ekopoliiseilla rasittavaa eikä ainakaan saa "tavallisia" ihmisiä tekemään ekovalintoja.

matkailija (Ei varmistettu)

Moikka! En ikinä kommentoi, mutta nyt oli kyllä pakko. Kyseisessä paikassa on ilmeisesti ollut tarjolla Luwak kahvia (ainakin kylteistä päätellen), mikä on harvoin tuotettu millään tavalla eettisesti. En nyt tiedä oliko kylteistä päätellen teille ollur tarjolla jotain muuta kuin Luwak-kahvia, mutta kyltit sitä ainakin
mainostavat. Vaikka aihe oli mielettömän hyvä ja pointti on tukea paikallista ison ketjun sijaan (mitä pyrin myös itse tekemään) on tämä kuitenkin indonesiassa valitettavan huono valinta. Kyseisistä elämistä ei todellakaan pidetä huolta niinkuin valitettavan usein Indonesian tapoihin kuuluu. Etenkin ulkomailla kannattaa olla tarkka tällaisissä asioissa, vaikka paikallista halutaan ja pitääkin tukea :) Jos kahvi on ollut kuuluisaa Luwak kahvia on Musangeista lähtöisin olevat pavut tuotettu tälle eläimelle hyvin karuissa oloissa. Mikäli tällaiset asiat ovat lähellä sydäntä suosittelen sitä välttämään. Aiheesta löytyy todella paljon googlaamalla.

Elisa Lepistö

Moikka matkailija! Me keskityimme muihin kahveihin, kuin Luwakiin, sillä tiedän että eläimet saattavat usein olla todella huonoissa oloissa, emmekä halunneet tukea tätä toimintaa. Kyseisellä tilalla eläimet olivat kuitenkin näkyvillä ja näyttivät varsin hyvin hoidetuilta. Ymmärrän kuitenkin, ettei tämä ole aina näin, joten en halunnut mainostaa kyseistä kahvia myöskään postauksessa. :)

Jenniiii (Ei varmistettu)

Sitä paitsi Starbucksin kahvi on aika pahaa... ;) Meidän suosikkikahvila Ubudissa oli Balistar coffee. Majoituttiin sen lähellä ja käytiin joka aamu juomassa aamukahvit. Kaikkien Starbucksien ja muiden jälkeen heidän kahvinsa maistui yllättävän... voimakkaalta :D Ice cappuccino oli ♥♥♥

Kommentoi