Hot Dynamics-kokeilu

Olin eilen Sportsetterin kautta kokeilemassa hot joogaa Yoga Nordicilla. Jooga on sellainen laji, jota olen kokeillut aika monta kertaa. Ensikosketukseni siihen tapahtui joskus 90-luvulla kun menin äitini kanssa hathajoogaan. En oikein pitänyt siitä. Päättelin, että se oli liian rauhallista omaan makuuni ja pitäisin enemmän esimerkiksi astangajoogasta. Myöhemmin kokeilin sitäkin, mutta arvelin opettajan olleen huono, koska lähdin tunnilta hiukan pettyneenä. Indonesiassa matkustaessani kävin rannalla joogatunnilla. Opettaja oli hyvä, puitteet hienot, mutta tällä kertaa ajattelin kuuman ilman pilanneen kokemuksen. 

Kerta toisensa jälkeen olen itsepintaisesti yrittänyt oppia rakastamaan tätä lajia. Minua on ärsyttänyt se, etten pääse siihen zenimäiseen fiilikseen, mistä muut puhuvat. 10 minuutin aamujooga toimii minulle hyvin, mutta pidempään en pysty keskittymään. 

Olin kuullut Yoga Nordicista pelkkää hyvää ja joogaava ystäväni sanoi sen olevan paras joogastudio Helsingissä. Odotukset olivat siis korkealla ja olin taas kerran valmiina hullaantumaan tähän suosikkilajiin. Tilat olivat kauniit ja henkilökunta todella mukavaa. Hot joogasta olin myös kuullut hyviä kokemuksia ja ajattelin, että se voisi olla mukavaa näin kylmemmällä ilmalla. Tunnin nimi oli Hot dynamics, ja näin siitä sanottiin Yoga Nordicin sivuilla: ”Hot Dynamics on haastavampi kehonhallintatunti. Liikkeet ja hengitysharjoitukset on suunniteltu saamaan koko keho toimimaan tarkasti ja hallitusti ns. core-lihaksia käyttäen ja vahvistaen. Syvät lihakset ovat todella aktiivisessa käytössä. Tunti yhdistää parhaat palat vinyasa joogasta ja Pilateksesta.”

Saapuessani saliin, kuumuus hiukan yllätti minut. Olin läkähtyä jo ennen tunnin alkua. Aloin heti katua päätöstäni jättää suihkukamat kotiin. Tunti eteni mielestäni aika perinteiseen tyyliin, poikkeuksena oli vain huoneen lämpö. Omat fiilikseni olivat taas samat kuin aina joogatunnilla. Hengitys ei tullut luonnostaan ja tuntui että jo siihen keskittyminen vei kaiken energian. Tuli ehkä vedeltyä liikaa sisään sitä henkeä, koska heti alkoi heikottaa. Olo ei parantunut siitä, että kokoajan oltiin pää alaspäin ja veri pakkaantui päähän. Suurin osa asennoista tuntui luonnottomalta kroppaani ja katselin vain ihaillen kanssajoogailijoita, jotka hallitsivat kaikki asennot ja pysyivät niissä horjumatta. 

Jossain vaiheessa kuumuus oli niin kova, että jouduin ottaa pienen välilevon. Ohjaaja oli aivan ihana ja kävi kysymässä, onko ihan hyvä olo. Siinä makoillessani aloin miettiä, minkä takia yritän niin sinnikkäästi pitää joogasta? Sen takia, että haluan olla perinteisen joogin tavoin täydellisessä mielenrauhassa ja hallita kehoni vaativissa liikkeissä? Tunnilta lähtiessäni olo oli heikko ja päässä jyskytti. Tajusin sitten, että ehkä jooga ei ole vain minua varten ja tiedättekös, se on ihan ok! Olin yrittänyt väkisin pitää siitä, koska se kiehtoo minua ajatuksen tasolla. 

Laji joka tähtää fyysisen kunnon kohottamisen lisäksi mielenrauhaan ja henkiseen kasvuun, kuulostaa aivan mahtavalta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se sopisi välttämättä kaikille. Kehoitan aina täälläkin kuuntelemaan itseään ja tekemään sitä urheilua mistä pitää. Minkä takia itse yritän väkipakolla tehdä juuri päin vastoin? Uskon että mielenrauhaan ja täydelliseen kehonhallintaan on myös muita reittejä. 

Koska kuitenkin monille tämä laji sopii, voin paikkana suositella Yoga Nordicia. Heillä on myös Air joogaa sekä Air pilatesta, jossa käytetään katosta roikkuvaa silkkitrapetsia. Henkilökounta oli tosiaan hirmu mukavaa. Mulla meni mun joogamatto rikki puolessa välissä tuntia, joten ohjaaja kävi juoksemassa mulle uuden lainamaton. Heidän sivuiltaan löydät lisää infoa. 

Kommentit (28)
 1. Heh, tää sun kokeilu kuulosti ihan mun kokeiluilta. Monet jutut mä miellän päässäni jotenkin cooleiksi ja haluisin tosi kovasti olla taipuisa ja venyvä ja joogata ja vaikka mitä, mutta oikeasti en vaan ole päässyt sisään siihenkään juttuun. Tuo sun teksti oli kuitenkin tosi hyvin kirjoitettu, ja vaikka tiedän etten ole joogaihmisiä niin sait sen silti kuulostamaan mielenkiintoiselta ja vähintäänkin kokeilemisen arvoiselta vaikkei se sitten lopulta ihan sinun juttusi ollutkaan 🙂

  http://musclefetish.blogspot.fi/

 2. Kuten muutama muu täällä jo sanoikin, kannustaisin myös itse kokeilemaan joogaa vielä! Itse olen joogaillut vasta viime keväästä asti, lähinnä joogavenyttelyä ja hathaa. Nyt syksyllä olen aloittanut myös astangan. Itse en näe joogaa vain rauhoittavana. Se on parhaimmillaan kehoa vahvistava ja rankka harjoitus, jossa on pakko keskittyä itseensä. Siinä myös kehittyy yllättävän nopeasti. Omassa kropassani sekä voima että liikkuvuus on lisääntynyt selvästi joogaamisen myötä. Mitään zen-tilaa en ole saavuttanut, mutta olen oppinut kehoni jäykistä kohdista ja koko kropan toiminnasta hurjasti.

  Itse sanoisin, että pätevä opettaja on kultaakin kalliimpi tätä lajia harrastaessa. Todella monet opettajat eivät opeta liikeratoja oikein, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi selkävammoja pidemmällä tähtäimellä. Opettajat myös etenevät asoissa harmittavan usein liian nopeasti, jolloin oppilaat (tai lähinnä heidän nivelet ja sitä kautta liikkeiden oikea suorittaminen) eivät pysy tahdissa mukana, mikä myös osaltaan aiheuttaa ongelmia kroppaan. Suosittelen kokeilemaan Fatima Witickin ohjaamia joogatunteja, käy mm. Elixia Alexiumissa ohjaamassa. Hänen tunneillaan todellakin oppii ja tunnit ovat suhteellisen rankkoja, koska hän oikeasti vaatii oppilaitaan tekemään asiat oikein. Kaikkien liikkeiden oikeanlainen suorittaminen väännetään rautalangasta. Ja fiilis tunnin jälkeen on aivan loistava! Voin myös suositella hänen venyttelytunteja. Olen käynyt muiden ohjaamissa venyttelyissä aiemminkin, mutta vasta hänen tuntinsa jälkeen olen oikeasti tuntenut kroppani jotenkin ”avatuksi”.

  Huhhuh olipas taas kunnon fiilistelyt, mutta älä vielä heitä hanskoja tiskiin joogan suhteen 😀 Pyri menemään tunnille ilman ennakko-odotuksia, avoimin mielin. Mielestäni kaikkien pitäisi joogata ihan vaan kropan terveyden takia. Zen-fiilikset tulevat jos tulevat, mutta ne eivät mielestäni ole se tärkein asia, miksi tunneille kannattaa mennä.

  1. Kiitos kovasti pitkästä tsemppauksesta!

   Mutta niinkuin tuolla aiemminkin vastailin, en usko että mun päätä saa käännettyä. Ymmärrän kuitenkin hyvin, minkä takia niin moni yrittää. Itsekin kun löydän jonkun ihanan jutun, haluan kertoa kaikille siitä ja toivoa että muutkin pääsisi siihen hyvään fiilikseen. Kaikille ei kuitenkaan valitettavasti toimi samat jutut.

   Uskon että terveyttä voi saavuttaa muillakin urheilumuodoilla kuin joogalla! 😉 Oikeastaan kaikki urheiluhan edistää sitä. Mulla se oli ehkä juuri se hengellisyys mikä siinä eniten minua kiehtoi. Rakastan meditoimista ja kaikki siihen liittyvä on muuttanut paljon minua. Ehkä mun pitää vaan hyväksyä, että ne on kaksi eri asiaa omalla kohdallani ja keskityn tekemään niin, mikä hyvältä tuntuu.

   Kivaaa syksyn jatkoa ja ihania joogahetkiä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *