Huulitäyte, must have

Näin facebook-feedissäni otsikon, joka kertoi pumpattujen huulien olevan nyt nuorten naisten keskuudessa "must have". Instagramin suosion myötä tyttöjä riittää kauneusklinikoilla refekuvien kanssa turbohuulien toivossa. En puutu nyt kenenkään kauneuskäsitykseen, sillä muhkeissa huulissa ei ole mitään huonompaa kuin muissakaan huulissa. Enkä kauneusoperaatioihin, sillä jokaisella on oikeus tehdä vartalolleen mitä haluaa. Se, mikä huolestuttaa, on trendi-ilmiöt jotka liittyvät tällaisiin operaatioihin. 

Aina silloin tällöin näkee otsikoita "pienet rinnat ovat nyt muotia" tai "nyt pitää olla kurveja". Nämä usein syntyvät esikuvien myötä. Kate Moss ja muut aikakautensa mallit ovat varmasti olleet suuressa roolissa laihuuden ihannointitrendissä, Kim Kardashian taas kurvien fanituksessa ja esimerkiksi Kylie Jenner huultentäyttöbuumissa.

Idoleissa ei ole mitään vikaa ja parhaimmillaan ne inspiroivat ja saavat pyrkimään jotain tavoitteita kohti. Itsellänikin on myös täysin turhamaisia idoleita esimerkiksi tyylin saralla. Mikä sen hienompaa, kun löytää sellainen esikuva, joka auttaa pääsemään omista epävarmuuksista eroon. On kuitenkin huolestuttavaa, kun fanitus menee siihen pisteeseen, että halutaan näyttää joltain muulta. 

Mietin myös, mikä tässä minua niin kauhistuttaa? Onko huulientäyttö verrattavissa silikonirintoihin? Tai mille akselille ripsien- tai hiustenpidennykset sijoittuvat? Tai tuleeko ylipäätään minkäänlaista rajojen vetoa tehdä? Meikki, hiustenvärjäys tai pitkälle vietynä jopa hiusten harjaus on oman itsensä parantelua tietyllä tavalla. Millä tavalla huulten täyttö eroaa näistä? Onhan meillä meikkitrendejäkin, miksei voisi olla huultentäyttötrendiä? 

Koska en oikein tiedä, mitä mieltä tästä pitäisi olla tai pitäisikö ylipäätään olla mitään mielipidettä asiasta, kysynkin teiltä mitä mieltä olette tällaisista muoti-ilmiöistä?

Kommentit

Mikko Antero
silent shout

Mun mielestä asiasta saa aivan ehdottomasti olla mielipide, ja mikäpä parempaa, kun sen osaa tuoda esille asiallisesti ja fiksusti kuten sä teet :)

Itseäni aina välillä suoraansanottuna hiukan pelottaa nämä tämänsorttiset muoti-ilmiöt, eritoteen ne jotka ilmenevät kirurgisina operaatioina. Huulien pieni täyttäminen on tavallaan vielä aika kesyn asteinen ilmiö, mutta entäpäs jos vaikka kymmenen vuoden päästä kylkiluiden poisto oiskin se muoti-ilmiö? (okei aika pitkälle viety esimerkki mutta siis tohon tyyliin ajattelen)

On erittäin jees että nuorille (ja ihan kaikille) on tyyli-idoleita, mutta voi kunpa ei vaan ajauduttais liiallisuuksiin. Jokainen saa päättää vapaasti mitä tekee keholleen, mihin suuntaan itseään vie, en tuomitse ketään enkä arvostele.

Olisi kiva, jos vuonna 2017 muistettais olla armollisempia jokainen sekä itsellemme, että toisillemme :) tykätään toisistamme!

Elisa Lepistö

Hurja ajatus tuo kylkiluiden poisto, mutta jos miettii erilaisten muoti-ilmiöiden historiaa ja vaikkapa korsetteja, ei se enää vaikuta niin hullulta. On myös mielenkiintoista miettiä, tuleeko miehille jossain vaiheessa jonkinlaisia extreme trendejä? 

Ilipo (Ei varmistettu)

Vaikea aihe.

Toisaalta mulle on ihan sama, mitä kukin itselleen tekee, jos se ei vahingoita muita.
Toisaalta olen luonnollisuuden kannalla, enkä pidä siitä ajatuksesta, että kaikki haluavat - tai kaikkien tulisi näyttää samalta. Se ajatus, että ei halua olla oma itsensä vaan jonkun kopio, on aika creepy.

Lisäksi tämä ilmiö tietysti vain ruokkii ajatusta siitä, että erilaisuus ei ole kaunista vaan sinullakin pitäisi olla nyt tällaiset botox-beibe-huulet. Ei se ole kiva kehitys.

Tiedän, että aina on ollut niin, että jonkunlaista ulkomuotoa ihaillaan enemmän kuin jotain toista. Silti, en tiedä olenko jotenkin vanhanaikainen, mutta veitsen alle meneminen on mielestäni sen verran raju muutos, että näen sen isompana asiana kuin vaikka omaa vyötäröä korostavan vaatteen.

Elisa Lepistö

Just näin! Siis ois niin hienoa, kun jokainen osaisi juhlia omaa ainutlaatuisuuttaan jo nuorena :) 

emmms (Ei varmistettu)

Itse olen ylipäätään ulkonäköön liittyvissä asioissa aika käytännönläheinen ja konservatiivinen. Esimerkiksi nyt paukkupakkasille katselen järkyttyneinä tyttöjen ja nuorten naisten kulkua ulkona tennareissa, ohuissa villakangastakeissa ja ilman pipoa. Vaikka en itsekään ole 25 vuotta vanhempi, on lämpimyys silti tärkeämpää minulle kuin ulkonäkö, on aina ollut.

Tästä voi varmaan helposti päätellä mitän mieltä olen kauneusoperaatioista, edes tällaisista pienistä. Hiusten ja ripsienpidennykset vielä jotenkin hyväksyn, niitä näkee niin paljon katukuvassa ja sellaisten laittamisesta kuitenkaan harvemmin mitään sen suurempaa vahinkoa tulee. Sen sijaan en edes uskalla ajatella mitä tapahtuu, jos tällainen huulioperaatio menee pieleen ja potilas on vaikka yllättäen allerginen täyteaineelle.

Toisaalta olen samaa mieltä sinun kanssasi, jokainen tehköön kehollaan mitä haluaa. "Muoti-ilmiöiden" ongelma tuntuu olevan lähinnä siinä, että ihmiset eivät perehdy tarpeeksi operaatioiden riskeihin eivätkä oikeasti huolellisesti mieti, tarvitsevatko juuri he esimerkiksi huulitäytettä. Siksi toivoisin, että tällaisista muoti-ilmiöistä puhuttaessa tuotaisiin aina esiin myös niiden huonot puolet. Jos joku niistä huolimatta haluaa täytettä laittaa niin laittakoon. Itse kuitenkin pidän enemmän luonnollisesta ulkonäöstä ja aika harvalla suomalaisille Kylie-huulet tai tummat tuuheat ripsenpidennykset näyttävät luonnollisilta.

Elisa Lepistö

Itsehän olen juuri ollut se, joka on hiihdellyt tuolla ilman pipoa ja nahkatakki auki. Mietin juuri että onneksi on sen verran vanha tänä päivänä että tajuaa että se näyttää hölmöltä :D 

Itseänikin jotenkin kauhistuttaa tuo operaation arkipäiväisyys. Ennen mentiin ostamaan uusi laukku, nyt hankitaan uudet huulet. Ehkä tämä on vain omaa kukkahattutätisyyttä :D Mutta tästä kelkasta olen tippunut täysin. 

Hyvä aihe!

Itse mietin, että mihin suuntaan sitä ollaan menossa. Pohdin, miten esimerkiksi hiusten värjääminen ja meikkaaminen on jo täysin normi yhteiskunnassamme, mutta silti monet muut asiat esim. hiusten pidennykset, huultentäytöt ja silikonirinnat nähdään usein "feikkinä". Missä se raja menee? Ja onko tulevaisuudessa nekin jo ihan normaalia ja ollaan jo vielä pidemmällä? Never know! Itse kannatan luonnollista kauneutta, mutta silti meikkaan ja sävytän hiuksiani yms. Onko se sitten luonnollista? :D

Elisa Lepistö

Juurikin näin. Nykyään on ihme, jos joku kertoo ettei ole esimerkiksi ikinä värjännyt hiuksiaan. Luonnottomuudesta on tullut normaalimpaa kuin luonnollisuudesta. Ja tietävätkö esimerkiksi enää nuoret pojat, miltä nainen oikeasti näyttää ilman ripsienpidennyksiä, hiustenpidennyksiä, contour - varjostuksia ja huulitäyteaineita?

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei ole minun asiani, miten joku muu tuunaa ulkonäköään, mutta mielipiteitähän kyllä minulla riittää. Suhtaudun kriittisesti lähtökohtaisesti kaikkeen mikä luo lisää ulkonäköpaineita, mielestäni ihan meikkaamisestakin pitää keskustella kriittisesti, puhumattakaan sitten kehonmuokkauksesta - mukaanlukien kosmeettiset toimenpiteet ja plastiikkakirurgia. Huulitäytteet olisi kuulostaneet vielä 10 vuotta sitten todella rajulta trendiltä, mutta nyt eivät hätkähdytä juuri ketään. Tiedän kuulostavani joltain konservatiiviselta tädiltä kun mietin, että mitä seuraavaksi. Jos "tavallinen kansa" alkaa pumpata naamaansa, niin trendi on liian demokraattinen ihmisille, joilla on varaa mihin vain, joten - mitä seuraavaksi?

En esimerkiksi pistä meikkaamista tai vaikka hiustenpidennyksiä samalle riville huulitäytteiden kanssa - vaikka huulitäytteistä sanotaan että ne kuluvat pois ajan saatossa, niin pitkässä käytössä ja etenkin jos huuliin pumpataan paljon ruisketta ne tekevät tosi pahaa ulkonäölle, eikä kaikkia vaikutuksia varmastikaan tiedetä. Kylie Jennerillä on toki muitakin operointeja kehossaan kuin pelkät huulitäytteet, mutta on se aika hurjan näköistä kun teini-ikäinen tyttö ei saa enää naamaansa liikutettua normaalisti.
Etenkin pelkään, että jos trendi yleistyy ei monella ole aikaa, rahaa tai aikomusta etsiä ammattilaista, joka osaa tehdä toimenpiteen vastuullisesti ja turvallisesti. Kyse ei kuitenkaan ole mistään halvasta huvista, eikä oman naaman kanssa kannata ottaa riskejä.

Sitten on vielä henkilökohtainen makuni - ne hiusten- ja ripsipidennykset nyt on vaan niin auttamattoman tyylittömiä. Ja miksi ripsilisäkkeet on aina vain yläripsissä??

Elisa Lepistö

Konservatiivinen täti myös täällä moi! :D Mutta ihan samoilla linjoilla olen ja samoja juttuja pohtinut. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla tuli sama mainos Facessa, jotenkin tämän huvittavan "must have"-määrittelynkin käyttö teki hommasta entistä surullisemman. Musta on aika hurjaa lukea nykyään jo monesta blogistakin, miten ollaan käyty ihan vain kokeilemassa huulitäytepistoksia. Mulle ei tulisi mieleenkään "kokeilla" mitään ihon alle laitettavaa täyteainetta ellei oikeasti olisi jostain syystä pakko. Moni ei tunnu miettivän homman riskejä, jotka oikeasti ovat olemassa ja mahdollisia - vastahan Hesarissakin oli juttu pieleen menneistä rintojensuurennuksista.

Jokainen saa toki itse täyttää itseään niin paljon kuin sielu sietää ja ihon alle mahtuu. On kuitenkin tosi tärkeää puhua siitä, miten koko ajan yleistyvä ja arkipäiväistyvä plastiikkakirurgia ja itsensä veitsen alla parantelu vaikuttaa yleisellä tasolla. Mikä on mennyt maailmassamme pieleen, kun valtavia summia käytetään oman ulkonäön parantamiseen leikkelemällä yhä useammin? Miksi oman ulkonäön hyväksyminen on ollut niin ylitsepääsemätöntä, että parempi vaihtoehto on ollut kallis, komplikaatioriskin sisältävä kauneuskirurgia?

Itse tykkään meikata ja olla ulkonäöltäni "huoliteltu". Mulla oli aikoinaan ripsienpidennykset, mutta homman riskit alkoivat mietityttää, samoin kuin tarpeellisuus. Saan ripsivärillä aivan tarpeeksi näyttävät silmät, rahaa meni tuhottomasti moisiin karvanjatkeisiin ja tbh, jälkikäteen ne näyttivät vain ja ainoastaan feikeiltä, vaikka lyhyintä ja "luonnollisinta" mallia yrittivätkin olla. Tajuaisipa moni muukin (varsinkin vaalea suomalaisnainen), että nuo pidennykset eivät yleensä imartele ihan halutulla tavalla. Toisaalta, jälleen kerran, omatpa ovat pidennykset, ehkä niiden ottajat nimenomaan haluavat epäluonnollisen lookin.

Hyvä keskustelunavaus, kiitos! Mä en halua sheimata, mutta haluan pohtia ja ihmetellä.

Elisa Lepistö

En usko että se välttämättä liittyy edes siihen itsensähyväksymiseen välttämättä. Tai kun mietin esimerkiksi omaa meikkikäyttäytymistäni, en tee sitä sen takia etten hyväksyisi itseäni juuri tällaisena. Mutta olisi mielenkiintoista kuulla joltain täyteainetta ottaneen syitä ja mielipiteitä asiasta. Mutta joo, must have- oli kyllä jotenkin kamala ilmaisu munkin mielestä!

Kiti

Muoti-ilmiöissä on se tylsä piirre, että ne saavat kaikki pyrkimään näyttämään samanlaisilta. Tämä Kardashian-aikakausi tuntuu määrittelevän, minkälaiset kasvot pitää olla, ja monet pyrkivät siihen omista piirteistään riippumatta. Kivointa olisi jos jokainen olisi sinut omien piirteidensä kanssa ja korostaisi niitä, sen sijaan että yrittää päästä niistä eroon. Tykkään persoonallisista, ilmeikkäistä kasvoista. Mutta kaikilla on tietenkin omat mieltymyksensä. :) 

Elisa Lepistö

Sepä se. Ehkäpä tulevaisuussa tietynlainen individualismi ja erottautuminen on cool :) 

jennajohannasi
Pirtti

Hyvä kirjoitus! Omat kauneusihanteeni ovat luonnollisuus ja aitous, mutta niinhän se on että mielipiteensä kullakin. Trendeissä huolestuttaa nimenomaan se, että ihmiset muokkaavat itseään (tai ostavat tuotteita) koska "tänä talvena pitää" näyttää joltain tietyltä, sen sijaan että näyttäisi juuri siltä mitä se oma (vielä kehittymätön?) ajatus itsestä on. Jos on aina haaveillut pusuhuulista niin sehän on hyvä että ne on mahdollisuus saada, mutta onko trendien seuraamisessa aina kyse omasta halusta vai siitä että kokee tarvetta saada hyväksyntää kuulumalla joukkoon..

Sitten taas, minulla on tatuointeja vaikka muille jakaa, koska itse pidän niitä kauniina. Neuloillahan nekin tehdään, ovat pysyviä, on infektioriski ja katuminen ei auta. Tätä yritän itselleni aina muistutella kun kauhistelen esimerkiksi tällaisia huulitäytteitä tai ripsi- ja hiusjatkeita :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulle oleellisin huolenaihe näissä on, ettei enää riitä se että sinulla on jotain, koristelet itseäsi jollain tavalla tai korostat jotain osa-aluetta itsestäsi. Ennen leikittiin sillä samalla, pysyvällä ja riittävällä itsellä: kokeiltiin miltä näyttää erilainen ripsiväri tai uusi farkkumalli. Must havet oli jotain pinnallista ja typerää, mutta suht viatonta ja kivaa.

Nyt viesti tuntuu olevan, että sinä itse, haavoittuvimmillasi ja paljaana et ole in fashion tai riittävä jos et ole tietynlainen. Enää ei pelkästään etsitä vartalotyypillesi (joista kaikki olivat ihan OK, iänikuista laihat vs. lihavat -sorsimista lukuun ottamatta) sopivia vaatteita, vaan itse pitää muuttua siihen muottiin sopivaksi huolimatta siitä onko se realistista tai mahdollista (ei, kauneuskirurgian ei mun mielestä kuuluisi olla automaattinen olemassaoleva vaihtoehto). Lähinnä nuorempien puolesta surettaa ja vituttaa.

mmjulia (Ei varmistettu)

Taidan olla tämän asian suhteen melko vanhanaikainen, mutta itselleni kaikki mitä et pese tai poista ennen nukkumaanmenoa on feikkiä. Olen toki kokeillut värjätä hiuksia ja kerran on ollut jopa ripsienpidennykset, mutta ne eivät tuntuneet omalta jutulta.

Toisaalta sitten taas joku voi nimenomaan kokea, että on oma itsensä juuri silloin kun hiuksissa on lisäkkeet ja huulissä täytettä. Vaikea aihe.

Joku mainitse kommenteissa tatuoinnit, joita itseltänikin löytyy muutama... Niitä en ole jostain syystä koskaan ajatellut "feikkinä" tai edes kaunistautumisena. Toki ne miellyttävät omaa silmää, ovat pysyviä, tehdään neulalla ja ehkä joku voi nykyään kokea jopa paineita, jos itseltään ei tatuointia löydy. Omilla tatuoinneillani on kuitenkin merkitys. Vaikea kuvitella, että joku ottaisi mumminsa muistoksi silikonirinnat.

Kommentoi