HYVÄKSI NUKKUJAKSI

Viime yönä siirrettiin taas kelloja ja mieleeni tuli kirjoittaa hiukan unirytmistä. Olin aikaisemmin varsinainen yöihminen ja nukuin helposti yli puolen päivän viikonloppuisin. Miten siis nykyään saatan herätä ilman kelloa kuuden jälkeen? En tiedä, olenko hyvä antamaan mitään neuvoja tähän, varsinkin kun monet tekevät kolmivuorotyötä ja haluavat juhlia viikonloppuisin. Nämä ovat kuitenkin niitä asioita, jotka minulla toimivat.

1. Pyri heräämään joka aamu samaan aikaan, vaikka sinulla olisikin mahdollisuus nukkua pidempään. Jos aamulla on kamala väsy, nouse silti. Mene sinä iltana aikaisemmin sänkyyn.

2. Sammuta TV, radio, tietokoneet ja muu elektroniikka viimeistään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Monet ihmiset sanovat, ettei heillä ole "aikaa" mennä nukkumaan vielä kymmeneltä. Olen itse huomannut, että  televisio on aikamoinen aikavaras. Tietokonetta en juuri käytä iltaisin, mutta sarjoja on tullut katseltua. Olen tietoisesti vähentänyt tätä Netflix-aikaa, ja tuntuu kuin olisin saanut monta tuntia iltaani lisää.

3. Hämärrä valaistusta iltaisin ja tee viimeinen tunti jotain rauhoittavaa. Käy esimerkiksi lämpimässä suihkussa ja venyttele/meditoi. Vältä rankkaa urheilua iltamyöhäisellä, jos se tuntuu laittavan kroppasi kierroksille. Itse juon kofeiinitonta teetä illalla ja menen arkisin sänkyyn lukemaan jo ennen kymmentä.

4. Vältä raskasta ruokailua illalla. Ennen söin päivän mittaan kevyesti. Aamupala jäi usein väliin ja illalla tuli syötyä paljon. Nykyään syön päivän mittaan todella paljon ja kuuden aikaan "illallisen" .Sen jälkeen jotain todella kevyttä iltapalaa. Välillä en syö iltapalaa ollenkaan, jos olen syönyt koko päivän tukevasti ja illalla ei ole nälkä.

5. Mene myös viikonloppuisin aikaisin nukkumaan. Vapaapäivistä saa paljon enemmän irti, kun herää aikaisin. Välillä tietysti valvon itsekin pikkutunneille, mutta herään silti nykyään aikaisin ja seuraavana iltana tulee aikaisemmin uni.

6. Älä juo kofeiinipitoisia juomia puolen päivän jälkeen. Itse jätin lähes kokonaan kahvinjuomisen, jolla voi olla vaikutusta siihen että illalla tulee uni helpommin. 

7. Aamulla on helpompi nousta ylös, kun joku mukava asia odottaa sinua. Tee esimerkiksi joka-aamuinen herkullinen smoothie iltaisin jääkaappiin valmiiksi odottamaan tai joku kiva rutiini, minkä pariin haluat heti herättyäsi. Helpottaa nousemista aamulla, silloin kun rytmi ei ole vielä ihan kohdillaan. Se voi olla mikä vain, mikä saa sinut hyvälle tuulelle heti aamusta. Esimerkiksi joku energinen biisi, minkä laitat soimaan heti ensimmäisenä/ sarja jonka katsot aamupalaa syödessäsi/ aamu-urheilu kuten jooga / vaikka lempiblogien lueskelu. Itse katon jakson Modernia perhettä tai How I Met Your Motheria aamulla aamupalaa syödessäni. 

Siinä oli minun vinkit unirytmin kääntämiseen. Löytyykö lujioilta lisää vinkkejä? Saa jatkaa listaa kommenttiboksin puolella.

Ihanaa sunnuntaita kaikille!

Kommentit

pia (Ei varmistettu)
Elisa (Ei varmistettu)

Thank you! :)

armi (Ei varmistettu)

mä itse koen rentouttavaksi ja unettavaksi pestä hampaat ja naama ennen saunaa. saunominen rentouttaa toisia, toisia piristää - suosittelen käymään lauteille makoilemaan ja heittämään jalat saunan seinille ja tekemään rentoutushengitysharjoituksia siinä silmät kiinni. mulle ainakin auttoi :) myös iltainen banaani auttaa ainakin mua. iltapalalle siis esim. banaanismoothie (mantelimaitoa ja banaania, raakakaakaojauhetta jos haluaa) tai banaani sellaisenaan on hyvä ja kevyt vaihtoehto. ja unettava :)

Elisa (Ei varmistettu)

oi saunominen on ihan paras tapa rentoutua!! Voi kun olisi oma sauna, kävisin varmaan joka ilta :D Mä en oo muuten ikinä kuullut, että banaani nukuttaisi? :D Mutta pitää kokeilla!

Tuulella kävijä (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus! Uni ja nukkuminen ovat asioita, joita alkaa arvostaa entistä enemmän kun alkaa ikää tulla. Parikymppisenä sitä nukkui ihan miten sattuu mutta nyt kolmikymppisenä hyvät unet ovat korvaamattomat jaksamisen ja mielialan kannalta. Hyvä uni, parempi tuuli. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Sama täällä! Mikään ei oo niin ihanaa kun hyvät pitkät yöunet <3

Lili (Ei varmistettu)

Ompas kiva oloinen blogi, ja heti tulee jo muutamasta tekstistä hirveän hyvälle tuulelle. Vaikutat muutenkin tosi mukavalta ihmiseltä. Tosi kiva kun löysin nyt uuden blogin mitä voin alkaa seuraamaan ja kiitos kun piristit päivääni :-)
Jos haluat käydä mun hyvinvointiblogissa se ois tosi kiva! :)
www.do-what-you-really-love.blogspot.comm

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kun ihana kuulla! Kiitos paljon :) Mä meen katsomaan!

Kriselda (Ei varmistettu)

Ihana Elisa! Taas kirjoitus, joka tuntuu ajankohtaiselta omassa elämässäni. Viime aikoina on tullut nukuttua vähän miten sattuu. Kiitos siis muistutuksesta! ;)

Kriselda (Ei varmistettu)

P.S. Sun kotipostaus oli ihana! Sain siitä inspistä omien hattujen järkkäämiseen ja kävin ostamassa koukut seinälle :D

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos ihana Kriselda! Ihana kuulla :) Ja tosiaan tää syksy on aina vähän tällaista että tarvii paljon enemmän yhtäkkiä unta kun kesällä!

Kommentoi