Itsekuri

Minulta usein kysytään, miksi en syö ikinä herkkuja? Miten minulla on niin hyvä itsekuri? Eikö minun tee ikinä mieli pullaa? Aionkin nyt paljastaa itsekurini salaisuuden :)

Ihmiset, jotka tuntevat minut hyvin tietävät, etten ole ikinä ollut oikeastaan makean perään. Paheitani on yleensä rasvainen ja suolainen ruoka, kuten juustot. Ainoat kerrat, kun olen oikeastaan himoinnut karkkia ja leivonnaisia ovat olleet "herkkulakon" aikaan. Kummallistako?

Miettikääpä asiaa hetki tältä kannalta. Jos kiellän teitä ajattelemasta vaaleanpunaista elefanttia juoksemassa, mitä te ensimmäiseksi teette? No, varmasti ajattelette sitä vaaleanpunaista elefanttia juoksemassa. Miksi? Vaikka juuri kielsin tekemästä sitä.

Alitajuntamme on hassu sinänsä, koska se ei tunnista kieltosanoja. Sen takia useimmiten tällaiset lupaukset, kuten "en syö karkkia", saavat sinut ajattelemaan karkkia vain entistä enemmän. Aivan samalla tavalla toimivat muutkin fraasit, joita syötämme alitajunnallemme.Ajattelepa, että "En juo alkoholia seuraavana viikonloppuna" ja voit olla varma että kurkkua kuivaa entistä enemmän viikonlopun koittaessa.

 

Mitä siis avuksi? Sen sijaan, että ajattelet jatkuvasti "Älä syö herkkuja" vaihda se vaikka ajatukseen "Haluan näyttää hyvältä alasti!". Kuulostaako huuhaalta? Itse uskon, että meidän alitajunnalla ja mielellä on erittäin paljon mahdollisuuksia, mutta väärin käytettynä omat ajatusmallimme voivat olla juuri niitä, mitkä kerta toisensa jälkeen saavat meidät epäonnistumaan. "Minä en epäonnistu tässä" on sinänsä harmillinen ajatusmalli. Ajattele mielummin "Minä onnistun tässä".

 

 Kannattaa kokeilla, vaikka et uskoisikaan. Mitä harmiakaan siitä voisi olla? Ja minkä takia tuntuu, että jotkut ihmiset onnistuvat aina kaikessa ja toiset epäonnistuvat? Tässäpä saattaa hyvinkin olla syy. Ajatelkaa positiivisia asioita, niin niitä alkaa myös tapahtumaan. Ja mitä enemmän tavoitteitasi saavutat, sitä isommista asioista alat unelmoimaan!

 Oletteko samaa mieltä? Onko jollain juuri tällaisia kokemuksia? Jakakaa ihmeessä tarinoitanne! :) Kuvat täältä EDIT: Kuulin juuri, ettei aikaisemmin ole anonyymit pystyneet kommentoimaan. Nyt se on korjattu!

Kommentit

Elisa (Ei varmistettu)

Niin tai näin, ainakin se on kohdallasi toiminut :) Täytyy uskoa itseensä oli lähtökohta sitten mikä tahansa. Ihminen pystyy ihmeellisiin asioihin kun on vaan itseluottamus kohdallaan. Siinä sä oot hyvänä esimerkkinä :)

Elisa (Ei varmistettu)

Totta! Enpä ole aiemmin ajatellutkaan. Tuossa taitaa olla hiukan tätä suomalaista mentaliteettia, ei saa kehua liikaa. :D pitääpä itsekin alkaa kiinnittää huomiota tuohon!

Bobby Jean (Ei varmistettu)

Näin se menee. Itse en ole ikinä missään tekemässäni päätöksessä koskaan ajatellut, että entäs jos epäonnistun? Ei se ole vaihtoehto. On olemassa vain päätös ja sen pitäminen. Tällä keinoin on pudotettu painoa, treenattu lihaksia, oltu syömättä mitään epäterveellisyyksiä nyt noin 18 kuukauteen (kyllä, laskin sormilla :D), on jätetty alkoholi ihan kokonaan jo vuosia sitten jne. Itseni kohdalla en tosin sanoisi sitä positiiviseksi ajatteluksi vaan ihan vain kovapäisyydeksi. :D

Elisa Lepistö (Ei varmistettu)

Kiitos Jeme,Toi kuulostaa erittäin hyvältä! Juuri noin sen pitääkin mennä. Keskittyy vaan miettimään niitä tavotteita, ja yhtäkkiä sitä unohtaa kaikki herkut ja paheet :)Onnea treeneihin, tolla asenteella ei voi kuin onnistua!

Anna (Ei varmistettu)

Sattuipa tosiaan sopivasti joo tää siun postaus! :)Tuosta positiivisesta ajattelusta. Joskus kuulin lausahduksen siitä, että miksi kehutkin aloitetaan usein kieltosanalla. Tyyliin: "Ei oo pahaa tää ruoka!" - miksi ei voitaisi sanoa yhtä suoraan, että: "Onpa hyvää ruokaa!" jne. Aika naulankantaan miun mielestä :)

tiiti (Ei varmistettu)

Musta harva ihminen varmaan _oikeasti_ edes haluaa elää loppuelämänsä karkki/pulla/alkoholi/pitsalakossa ja siksi nuo täyskieltäytymiset ovatkin monelle ongelmallisia. Ei se ole itsekuri, oikeasti ihmisiä ei usein vain huvita :DEtenkin kun puhutaan ns. elämäntapamuutoksista eikä niinkään dieeteistä, niiden pitää olla sellaisia, joiden mukaan edes omassa mielessään voi kuvitella elävänsä. Silloin se yksi vahinkosuklaalevy tms. ei tunnu missään, kun se suurempi kokonaisuus on hanskassa ja voi vaan jatkaa eteenpäin.Mustakin kuulostaisi ankealta, että loppuelämäni kieltäytyisin asioista, joista mulle kuitenkin tulee hyvä olo ja mieli (esim. just vaikka se jätski, mikä se nyt kullekin on). Sen sijaan mä taas jätän ihan ilomielin punkut kaappiin ja pitsat darraisille :DSellainen turha ja _itselle sopimaton_ ehdottomuus ajaa vain yleensä ennemmin tai myöhemmin siihen toiseen ääripäähän. Ja kas, sitten ollaan taas kohta lähtöpisteessä (tai vähän vielä taaempana) tekemässä jotain SUURTA elämäntaparemonttia (tai vetämässä pussikeittodieettiä motivaatioksi), vaikka pienillä, omista lähtökohdista hyvin mietityillä muutoksilla siihen omaan kokonaisuuteen selviäisi parempaan lopputulokseen. Musta siis avainasemassa ei ole itsekuri tai edes ajattelutapa, se on ne jokaiselle itselle sopivat valinnat ja se, että tekee asioita, joita _oikeasti_ haluaa tehdä.Miten musta tuntuu, että käyn kirjoittamassa tän saman tylsämielisen paasauksen joka blogiin... Menköön tän kerran vielä :D

Elisa (Ei varmistettu)

Saat toki:) Tuo herkkupäivä on varmasti todella hyvä ratkaisu! Sitten ei tarvitse kokonaan kieltäytyä, eikä se herkuttelu lähde ihan käsistä;)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Tiiti kommentistasi,En tiedä ymmärsitkö tekstini väärin, tai ymmärsinkö minä sinun kommenttisi väärin. Tarkoituksenani oli osoittaa, että ajattelutapojaan muokkaamalla voi välttyä useilta houkutuksilta. Se, että väkipakolla yrittää olla jotain asiaa ilman, yleensä johtaa siihen että sitä himoitsee vain entistä enemmän.Itse en ole ikinä missään lakossa. Minun ei vain yksinkertaisesti enää tee mieli herkkuja, kun en niitä itseltäni kielläkään. Silloin harvoin, kun haluan herkutella, voin myös tehdä sen. Juuri tähän tuossa postauksessa pyrin, mistä olemme ilmeisesti samaa mieltä. Kun 95 % ajasta syö terveellisesti, ei lopulla 5%:lla ole merkitystä. Mutta jos 95% ajasta syö epäterveellisesti, viiden prosentin terveellisellä syömisellä on yhtä vähän merkitystä. :)

tiiti (Ei varmistettu)

Juuri noin, en siis ollut sun kanssa eri mieltä :) Mietin kommentissani siis niitä ihmisiä, jotka noita "miten sulla riittää itsekuri olla syömättä asiaa x/käydä salilla/lenkillä" -kysymyksiä esittävät (ja ovat monesti niitä, jotka tekevät isoja muutoksia sen kummemmin miettimättä, ja sitten niissä epäonnistuvat). Kun ei kaikkien tarvitse edes sen timmin kropan takia tehdä niitä juuri samoja elämäntapamuutoksia kuin jonkun toisen. Vaan jokaisen ne omat, jolloin sitä itsekuria ei tosiaan tarvitse sen kummemmin edes miettiä.

Elisa (Ei varmistettu)

Aivan! Juuri näin. Ja missään nimessä en tarkoita, että oma elämäntapani olisi parempi kuin jonkun toisen. Jotkut haluavatkin olla pyöreämpiä, eivätkä pidä liikunnasta. Arvostan heitä aivan yhtä paljon. Sillon pitää juurikin miettiä, mitä haluaa kaikista eniten: tervettä ja timmiä kroppaa, vai hedonistia nautintoja ja köllöttelyä. ;) Tosin kummatkin ovat hyviä vaihtoehtoja silloin tällöin.

Elisa (Ei varmistettu)

Sonjarakas, ei näy :/

Netta (Ei varmistettu)

Kiitos tuhannesti tästä tekstistä! Itellä ollu motivaatio viime aikoina vähän hukassa näitten terveellisten elämäntapojen suhteen, ilman mitään kunnon syytä.. Ja nyt sai vähän lisää potkua tästä, kiitos :)

Elisa (Ei varmistettu)

Ihana kuulla Netta! Kiitos kun kerroit sen :) Tuli hyvä mieli.

Netta (Ei varmistettu)

Ja mulle tuli hyvä mieli sun tekstistä :) ja siitä et sulle tuli hyvä mieli :) hyvä kiertää ja sillai :D

Elisa (Ei varmistettu)

Just näin! Loistavaa :D

Jeme (Ei varmistettu)

Tääkin ihan huippu postaus!Aloitin siis juuri oman blogini ja siihen kuvaukseen juurikin laitoin -Aion onnistua!- Jojoilua on niin paljon jo ollut ja epäonnistumisia, nyt tiedän olevani valmis muutokseen ja parempaan elämään. Sen takia uskalsin lähteä sitä nyt blogin kera tekemään. En sinänsä kiellä itseltäni mitään mutta miksi tuottaisin itselleni pahaa oloa, turvonnutta oloa yms. yms ja aina kova morkkis. "Kaidalla tiellä" kun pysyy niin olo on päivittäin ihan huippu ja se jos mikä on paras palkinto, se myös tekee riippuvaiseksi ja sitä hyvää oloa on saatava päivä toisensa jälkeen.Alkutekijöissä olen teihin treenareihin nähden, mutta vielä minäkin täältä tulen!! =D

Elisa (Ei varmistettu)

Hahahahhaha, true that :D

Kristiina (Ei varmistettu)

Moi! Saanko linkata tän postauksen Facebook seinälleni? Musta tää oli niin totta ja ajattelen itsekkin samanlailla, että jos nyt kieltäisin itseltäni esim. "en syö herkkuja kuukauteen" niin aivan varmasti sitä karkkia tekee mieli tuplasti enemmän. Oon nyt vuoden aikana laihtunut melkein 30kg ja oon aika perso makeelle.. :D Siksi mulla onkin "herkkupäivä" joka perjantai, koska haluan pitää herkkujen syönnin kohtuullisena, myös näin kesällä!

Kommentoi