Jalan virheasennot ja niiden ehkäiseminen

Talvella kävelylenkeillä olen usein valinnut ulkonäön ja lämmön, ennen mukavuutta. Olenkin valitellut pidemmillä kävelylenkeillä jalkojen ulkosyrjän kipuja. Lopulta alan varomaan toista jalkaa, jonka jälkeen toinen kipeytyy. Usein vuosien aikana jalat saattavat omaksua erilaisia virheasentoja, jotka voivat vaikuttaa koko kroppaan. Esimerkiksi holvikaaren laskeutumisen myötä tukirangan asento muuttuu, joka johtaa ikäviin selkä- ja niskavaivoihin. Ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, että jalat voisivat olla ongelmien alkulähde. Sain vähän aikaa sitten Feetletiltä testaukseen kahdet erilaiset pohjalliset, joilla voisin ehkäistä näiden virheasentojen syntymistä.

 Toiset on nahkaiset Pedag Viva- tukipohjalliset, jotka sopivat kaikkiin kenkiin tennareista korkokenkiin. Laitoin ne heti Converseihin ja lähdin kävelylle. Muutos oli kyllä huikea, kengät tuntuivat heti paljon mukavemmilta jaloissa. Pohjallisissa on kantapehmuste, holvikaarentuki ja poikittaiskaarentuki. Ne lisäävät siis kenkien käyttömukavuutta, rentouttavat, tukevat ja ennaltaehkäisevät niitä virheasentoja.

 Toiset ovat Pedag Viva Outdoor- tukipohjalliset, jotka sopivat ulkoilukenkiin, kuten saappaisiin, vaelluskenkiin tai lenkkitossuihin. Laitoin ne talvikenkiin, jotka ovat olleet hiukan isot aiemmin. En ole voinut käyttää niitä muuten , kuin lämpösukkien kanssa. Pohjallisten kanssa ne olivat täydellisen tukevat ja juuri sopivan kokoiset.

Hetken aikaa näiden kanssa tallusteltuani voin kyllä suositella pohjallisia kaikille, ketkä kävelevät tai seisovat paljon päivän aikana. Pohjalliset ehkäisevät rasitusta ja jalat eivät väsy niin helposti. Heidän sivuiltaan löytyy enemmän tietoa ja erilaisiin tarkoituksiin soveltuvia pohjallisia. Hinnatkin ovat kohtuullisia, kun pohjallisia voi vaihtaa aina kengistä toisiin.

Sain extrana myös kokeiluun Pedagin geeli-varvastupet, jotka ovat käteviä mikäli varpaaseen tulee hiertymiä tai rakkoja. Näistä voi olla apua esimerkiksi vaivasenluun aiheuttamiin kipuihin ja hiertymiin tai kääntyneisiin varpaisiin. Viime kesänä minulla tuli yhteen varpaaseen hiukan hiertymiä ulkolenkeillä ja olenkin vasta parit lyhyet lenkit juossut niillä kengillä tänä vuonna. Jos ongelma palaa, raportoin miten nämä toimivat!

 Mukavaa keskiviikkoa! :)

Kommentit

Katya (Ei varmistettu)

Noi tollaset ekojen pohjallisten tapaset muotoillut pohjalliset on kyllä niin loistavat! Meillä on kanssa töissä noita myynnissä ja vitsi ne on hyvät työkengissä :) Huomaa, ettei jalat oo läheskää niin väsyneet töiden jälkeen, ku on noita käyttäny!

Elisa (Ei varmistettu)

Niinpä! Ihan huikea ero :)

Anonymous (Ei varmistettu)

Moi! Mulla olis sulle "pieni" kysymys :) Olen 15- vuotias tyttö, vähän alipainoinen. Mutta mulla on iso maha, joka on suuri ongelma. Haluaisin sen mahan pois, mutta en haluaisi laihduttaa. (siis jos tajusit) :D Mitä mun kannattais alkaa tekemään? Kaikki lääkärit on sanonut, että pitäisi lihottaa. Sitten kun yritän, vaan maha isonee. Olisko sulla jotain vinkkejä? :) Kiitos!t, Karo

Elisa (Ei varmistettu)

Moikka! Syötköhän tarpeeksi proteiinia? Siis lihaa, kalaa, kananmunia, maitoa, juustoa? Sen puute voi aiheuttaa todella hoikalla ihmisellä ison pömppömahan. :)

Anonymous (Ei varmistettu)

Vaikka multa ei tätä kysyttykään, niin vinkkaan vaan, että kannattaa tutustua Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti ja Hormonitasapaino-kirjoihin. Niissä on hyvin tietoa siitä, miksi rasva kertyy mihinkin kohtaan kroppaa. Googlettamalla löytyy ;)

Elisa (Ei varmistettu)

Totta :) muutenkin erittäin lukemisen arvoinen opus!

Anna A (Ei varmistettu)

Miten maha on iso? Onko siinä päällä rasvaa vai pömpöttääkö? Voi olla myös turvotusta ja mahdollisia ruokayliherkkyyksiä tai jopa keliakia. Onko lääkärissä tutkittu?-Anna-

Anonymous (Ei varmistettu)

Siis pömpöttää vain. Ja kiitos vinkeistä, kyllä omasta mielestäni syön paljon lihaa, kalaa, kanamunia juustoa yms :)

Anonymous (Ei varmistettu)

Ja hei, olisko sulla mitään muita vinkkejä miten sitä sais pois? Mitään kuntoilua...? Laihduttamatta kuitenkaan... Onko vähän mahdotonta?

Elisa (Ei varmistettu)

Hei, Niinkuin Anna A tuossa ylhäällä totesi, kannattaa käydä tutkituttamassa jos se olisi jokin ruokayliherkkyys. Varsinkin jos pömpötys tulee aina ruokailun jälkeen! :)

Anna A (Ei varmistettu)

Tietenkin jos on hyvin huonossa kunnossa olevat syvät vatsalihakset, maha voi pömpöttää. Syviä vatsoja pystyy treenaamaan tekemällä esimerkiksi lankkua. Lisäksi ne vahvistuvat oikeastaan missä tahansa vapailla painoilla tehtävässä liikkeessä, koska keskivartalo on monesti pidettävä tiukkana jotta liikkeet pystyy tekemään hallitusti. Eli vedät niin sanotusti napaa kohti selkärankaa koko ajan, kävellessä, istuessa ja jumpatessa. Samalla paranee myös ryhti ja vatsa näyttää litteämmältä.-Anna-

Anonymous (Ei varmistettu)

Itse olen toiselta luokalta asti kärsinyt nilkkakivuista, kuudennella luokalla alkoivat kipeytyä polvet, ja nyt kahdeksannella selkä. Oli jotain tukipohjallisia, mutta nyt lääkärit ovat vasta tajunneet asian, ja teetättävät juuri jalan muotooni olevat pohjalliset. Toisaalta aika turhaa se on enää, astun jo polvestakin vinoon. :-)

Elisa (Ei varmistettu)

Auts! Varmaan sait jotain jumppaliikeitäkin? Kannattaa ahkerasti tehdä, jottei joudu loppuelämäänsä kärsiä. Itsellänikin aikoinaan lääkäri sanoi, ettei polveni tule kestämään balettia ja neuvoi aloittamaan uinnin. Itkuhan siinä tuli, mutta lopulta löysin lääkärin joka teki juuri oikeanlaiset pohjalliset ja antoi jumppaliikkeet jaloille joita tein sitten ahkerasti kotona.

Nora (Ei varmistettu)

Ei oo enää turhaa hankkia niitä pohjallisia! :) Mulla käytännössä romahti kahdeksannella luokalla oikean jalan jalkapöytä alaspäin, sillä mulla oli tosi iso tulehdus jalassa (nivelsiteet löystyi ja rasituksessa jalka ei kestänyt enää ja meni väärään asentoon). Mulle hankittiin sitten ihan omiin jalkoihin muotoillut tukipohjalliset, ja niistä on oikeasti ollut ihan älytön hyöty. Jalat ei enää kipeydy samalla tavalla rasituksessa ja kyllä se varmaan hiukan auttaa sua korjaamaan sitä asentoa. Nyt lukion toisella en vois enää kuvitellakaan olevani ilman niitäEli kannattaa kyllä käyttää niitä sitten kun vain ne saat :) Aluksi jalkapohjasta saattaa tulla hiukan arka, kun se ei ole tottunut sen pohjallisen muotoon, mutta kannattaa aloittaa varovasti käyttämään niitä. Pidennät vaikka joka toinen päivä sitä käyttöaikaa, ja jossain vaiheessa et enää huomaa niitä ollenkaan, ja tasapohjaisia kenkiä et enää edes halua käyttää :)Anteeksi, tuli nyt kauheen pitkä viesti! :D

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva Nora, kun jaoit kokemuksesi :) Mukava kuulla, että sinulle on tukipohjallisista ollut apua.

Elina (Ei varmistettu)

Moi!Fysioterapeuttiäitini varoittelee aina valmiista pohjallisista. Ne voivat itsessään aiheuttaa virheasentoja, koska niitä ei ole muotoiltu omaan jalkaan. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, hankkiiko sellaiset..Jos on kipuja jalassa, kannattaa ehdottomasti mennä fyssarille. Siellä ne sitten tuottaa tarpeen mukaan pohjalliset, JOS niille on tarvetta. Mulla lievien nilkka- ja polvivaivojen takana löytyi rintarangan jäykkyys, mitä aluksi yritettiin (turhaan) hoitaa pohjallisilla.

Elisa (Ei varmistettu)

Moikka! Juu nämähän eivät korjaa virheasentoja, jotka ovat jo syntyneet. Silloin kannattaa ehdottomasti mennä fysioterapeutille. Itselläni kivut ovat johtuneet surkeista kengistä, jotka ovat lonksuneet jaloissa. Sellaiseen tällaisista on oiva apu :)

Aino (Ei varmistettu)

Pitääpä tutustua tuohon sivustoon, vaikuttaa ihan hyviltä pohjallisilta kyllä tän postauksen perusteella :)Mullahan liian nopea pituuskasvu aiheutti aika paljon asentohäiriöitä jalkoihin (ja kroppaan muutenkin..), mutta onneksi sain fysioterapeutin ohjeistuksella treenattua vaivat pois. Mä oon vähän sitä mieltä, että liikunta ja venyttely yms on asentovirheisiin yms kyllä parasta hoitoa!:)

Elisa (Ei varmistettu)

Auts! Onneksi olet saanut treenattua ne pois! Noista voi tulla ikäviä ongelmia sitten myöhemmin, jos niitä ei hoida ajoissa! :)

Aino (Ei varmistettu)

Joo silloin teininä sitä ei ois millään viitsinyt, mutta sitten kun oireilu alkoi myös polven lisäksi lonkassa niin oli pakko tehdä asialle jotain. Ja kipuja ei oo ollut aikoihin, vaikka nilkat vielä meneekin ihan miten sattuu :D

Anonymous (Ei varmistettu)

Moi!Itselläni on täysin terveet jalat ja minulla on nykyisin käytössä tuollaiset tukipohjalliset kaikissa kengissä. Minusta otsikkokin jo kertoo, että tukipohjalliset on suunniteltu ehkäisemään virheasentojen syntymistä, eikä niillä olekaan tarkoitus parantaa jo syntynyttä virheasentoa. Minulle nuo pohjalliset myytiin sillä argumentilla, että ne tukevat jalan luonnollista asentoa, eivätkä anna kaarien laskeutua jne..Varsinkin juuri kaikissa lättäpohjaisissa kengissä ne on ihan must.Ostavathan ihmiset kenkiäkin, joissa on valmiiksi sisäpohjassa muotoilu, mitä ei ole kenellekään yksilöllisesti tehty.

Elisa (Ei varmistettu)

Juuuri näin :) Eivät siis korjaa jo syntynyttä virheasentoa vaan ehkäisevät niiden syntymistä.

Aino (Ei varmistettu)

Apua, mulla ei ainakaan ollu tarkotus vähätellä näiden toimivuutta mitenkään tolla mun kommentilla! Toivottavasti siitä ei tullu sellanen fiilis :D

Elisa (Ei varmistettu)

Mä veikkaan Aino että tämä ylläoleva anonyymi viittasi tuohon Elinan kommenttiin :) ei hätää! Ei mulle ainakaan tullut sellainen fiilis :)

lufas (Ei varmistettu)

Vielä parempi keino on ilman kenkiä liikkuminen. Pohjalliset ovat toki hyvä lisä ja auttavat ehkäisemään virheasentoja, mutta paljasjalkaisuus parantaa verenkiertoa, tasapainoa, tuntoaistia ja edesauttaa myös luonnollista askellusta. Päänsärky ja jumit paranevat melko näppärästi.Omat jalkani ovat täysin soossia. Polvista ottaa, ne pettävät toisinaan alta ja kipuilevat koko ajan. Toinen nilkkani on satutettu tapaturmassa ja minulla on myös selkävamma. Ja migreeniä. Ilman kenkiä köpötellessä kaikki oireet vaan häviää.Vaikka hikilenkeille ei paljoa mennäkään ilman kenkiä, totuttelun jälkeen mm. metsässä voi aika huoletta ramppailla. Siellä kun loikkii kivien ja kantojen yli niin rautainen tasapaino on taattu. Kengät muuttavat painopistettä hurjasti.Jos ajatus hiekkatiestä kuulostaa pahalle, alkuun kannattaa käyttää vaikkapa lämpösukkia. Niitä paksuja, joustavia. Ei tunnu miltään.

Ink (Ei varmistettu)

Tämäpä! Nykyään on markkinoilla myös kevytkenkiä (mm. barefoot-jalkineita), joissa on hädintuskin mitään tukea ja näin ollen antavat jalkojen askeltaa luonnollisesti jalkaterän pikkulihaksia käyttäen. Jalkaterä vahvistuu ja saattapa myös laiska, matala holvikaari saada ryhtiä. Ihmisen jalka on kuitenkin todellinen biomekaniikan mestariteos ja täydellinen juoksuun.Mulle on aina kaikki fyssarit tolkuttaneet kuinka pitää olla vaimentimet ja tuet ja kaikki, mutta jalkaoireet eivät ole kuitenkaan ikuna hellittäneet. Kepeät kengät on seuraavana ostoslistalla. Josko niistä saisin avun!

Elisa (Ei varmistettu)

Kaikki sanoo tuota! Itselläni on niin järkyttävän herkät jalkapohjat etten voi oikein missään kävellä paljain jaloin. Muutenkin ne kutiavat kovin helposti :D

Elisa (Ei varmistettu)

Ja Ink, itseasiassa kuulin juuri vastaavaa kun olimme ostamassa free runeja siskolleni. Kuulemma tuollaiset kevyet ja tuettomat kengät voisivat olla hyvät kengät huonoille nilkoille koska ne laittaisivat jalan vahvistumaan :)

mmira (Ei varmistettu)

Hei!Itse olen kärsinyt ns. lättäjaloista ala-asteesta asti, mutta ei ole vielä tähänkään päivään (olen nyt lukion toisella) mennessä lääkärit ottaneet asiaa vakavasti, sanovat että syödä särkylääkettä, kyllä se siitä. Aluksi huomasin vaivan vain siitä, että kengät kääntyivät sisäänpäin, mutta nykyään kipu on nilkasta niskaan asti, ja särkylääkettä tulee tosiaan syötyä ihan hervottomia määriä.Viimekuussa pääsin magneettikuvauksiin joissa todettiin molempiin polviin jänteisiin rasitusvammat (hyppääjän polvi, tulee yleensä esimerkiksi hektisessä lajissa äkillisen käännöksen seurauksena mutta myös kiertovirheen aiheuttamana rasitusvammana) sekä lonkkiin vanhoja tulehduksia, joita ei yksityinenkään lääkäri tosin ottanut edelleenkään tosissaan. Seuraavaksi aikaa yksityiselle fysioterapeutille, josko sieltä saisi vihdoin apu näin yli 8 vuoden odotuksen jälkeen :)Anteeksi pitkä tarina mutta siis tarkoituksena vaan se, että kiinnittäkää tosiaan huomio niihin kenkiin! Tasapohjaiset tennarit on pahinta mitä jalalle (etenkin kasvavan nuoren) voi tehdä, kaikkiin semmoisiin kenkiin olisi hyvä ostaa pohjalliset tai sitten ostaa muotoiltuja/free-kenkiä, ettei tulisi tällaisia vaivoja kuten minulla! Omat jalkani eivät kestä enää juurikaan muuta kuin kuntosalia ja uintia :) Ehkä vielä jonain päivänä...!

Elisa (Ei varmistettu)

Voi ei! Tuo on kummas, ettei lääkärit ota vakavasti! Onneksi pääset nyt fyssarille, josko sieltä vihdoin saisit helpotusta! :)

Anna A (Ei varmistettu)

Mutta toisaalta liian tuetut kengät aiheuttaa kans ongelmia, koska ne jalan omat lihakset ei pääse vahvistumaan. Kuitenkin ihmisen koko paino lepää kahden pienen (tai isomman) jalkapohjan päällä. Jalkapohjaakin pitää jumpata, hieroa ja venytellä :). Pari hyvää keinoa on haritella varpaita, kävellä avojaloin epätasaisella alustalla (esim ulkona ruohikolla), yrittää "nostaa" holvikaarta varpaat suorina lattiassa ja rullailla tennispallolla jalkapohjia. Itse huomasin jalkaterien lihaksiston huonon kunnon potkunyrkkeilyssä, kun siellä hypittiin avojaloin. Lisäksi asento on sellainen, että paino on päkiöillä koko ajan. Itse entisenä lentopalloilijana olen aina pitänyt todella tukevia kenkiä treenatessa ja kyllä sen näin vanhempana (ja painavempana) huomaa.Tottakai, jos on jo lapsesta asti ollut jalkojen asennossa ongelmia, tukipohjalliset ja muotoillut kengät on avuksi. -Anna-

Anonymous (Ei varmistettu)

Heippa! Mulla on menossa ihan kauhee masennus itseni suhteen.. Kaikki vaatteet tuntuu kamalilta päällä ja tuntuu että itkua pitäis aina vääntää ku peiliin katsoo. Oon n. 157 pitkä ja painan 52kiloa. Olenko ylipainoinen? Itsestäni tuntuu siltä! Olisiko sulla mitään hyviä vinkkejä reisien kiinteytykseen +pakarat? :/

Elisa (Ei varmistettu)

Hei! Harmi kuulla, että sinulla on kurja fiilis itsestäsi. Jos yhtään helpottaa, se on vain sinun pääsi sisällä. Olet täysin normaalipainoinen, oikeastaan juuri ihannepainossa käyrien mukaan :) http://www.bmi.fi/?h=157&w=52 siinä on linkki, mistä näet mikä on painoindeksisi. Jos haluat, lue nämä kaksi postausta http://startlivingyourbestlife.blogspot.fi/2012/11/itseluottamus.html?m=0 & http://startlivingyourbestlife.blogspot.fi/2013/03/ulkonakopaineista-ja-... Toivottavasti niistä olisi hiukan apua sinulle!<3

Marika (Ei varmistettu)

Tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä. Oon jo kauan kans miettiny, että jotkut tollaset pohjalliset ois enemmänkuin tarpeen. Mulla lenkkareista kans ulkosyrjän kohdalla välillä tulee painauma, vaikka lenkkarit on mielestäni hyvät ja varpaisiin on tullut nirhaumia ja hankaumia. Se johtuu ainkin huonoista työkengistä ja ehkä niistä parista hennesin "hyvistä" halppiskengistä :D (feikki crocsit) Seison melkein aina töissä, joten pitäs kyllä satsata hyviin kenkiin ja pohjallisiin :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos :) kyllä jalkoihin kannattaa tosiaan vähän satsata! Suurimman osan päivästä seisoo ja kävelee, joten ei ole sama millaisilla kengillä painelee menemään!

amannda (Ei varmistettu)

Kiva postaus ! Mulla on toisen jalan holvikaari alempana kuin pitäisi (ns. lättäjalka), joka johtuu jalkapöydän ja -pohjan lihasten surkastumisesta. Sen myötä on tullut polvi kipeäksi, selkään jumit ja muuta "mukavaa". Olihan se vähän outoa, kun polvesta otettiin magneettikuvat ja syy löytyikin vasta viidennen fyssari-kerran jälkeen jalkapohjasta. Tässä sen taas huomaa kuinka ihmisen koko kroppa on kokonaisuus :D

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kun pidit :) Joo tosi usein tuntuu polvivaivat johtuvan juuri jalkapohjista! Olet ihan oikeassa tuossa, kaikki vaikuttaa kaikkeen!

Kommentoi