Kaikki työpaikkani ja palkkani

DSC_6501.jpg

Sara heitti toimistolla haasteen kirjoitella omista työpaikoistani. Hänen 7 viimeisintä työpaikkaa näet täältä. Tässä onkin nyt kaikki työpaikkani ensimmäsiestä viimeiseen palkkoineen. 

1. Jäätelökioskin myyjä

Muistan kuinka vaikeaa oli etsiä ensimmäistä työpaikkaa. Kokemusta ei ollut mistään, joten CV ei näyttänyt kummoiselta. Olin kuitenkin todella aktiivinen ja lähetin työhakemuksen varmaan lähemmäs sataan paikkaan. Hain pääsääntöisesti pikaruokaravintoloihin, torille, kahviloihin, vaatekauppoihin ja jäätelökioskeihin. 

Olin ihan murtunut, kun mistään ei tullut soittoa takaisin. Päätin käydä läpi hakemustani ja miettiä, mikä siinä meni pieleen. Ja kappas kummaa, puhelinnumerossani oli yhden numeron virhe. Hakemukset oli lähetetty perinteisellä postilla, eikä sähköpostiosoitetta ollut mukana. Ei siis kumma, ettei mistään ollut kuulunut takaisin. Päätin kuitenkin reippaana tyttönä soittaa  muutamaan yritykseen perään ja pääsin sitä kautta yhteen haastatteluun. 

Sainkin sitten ainoan työpaikan, jonka haastattelussa kävin ja toimin kesän ja kevään jäätelömyyjänä. Palkkani oli muistaakseni jotain vähän yli 5 euroa tunnissa. Kesä oli säiden puolesta todella huono, joten usein tunnin aukipitämisen jälkeen pomo soitti ja kertoi että voin lähteä kotiin. Näinä päivinä ei palkkapussi paljoa paksuuntunut. 

2. Toimistosiivooja

Halusin koulun ohelle jonkun iltatyön, josta saisin vähän taskurahaa. Toimistosiivous kuulosti mukavalta, sillä siinä sai työskennellä itsenäisesti iltaisin ja kuunnella samalla musiikkia. Pyyhin pölyt, imuroin ja pesin vessat keskustassa yhdessä suurehkossa toimistossa. En muista tarkkaa palkkaa, mutta muistaakseni iltatyön takia se oli kyllä huomattavasti parempi, kuin jäätelökioskilla. Veikkailisin että palkka oli noin 8 e/h. 

Nautin siitä, että kukaan ei ollut hengittelemässä niskaan ja sain tehdä työt omalla tavallani ja ajallani. Itse työ ei ollut mitenkään erityisen mieluisaa, mutta olin silti tyytyväinen että töitä oli. 

3. Promootiotyö

Näin Mol:in sivuilla promootiotyöntekijän hakuilmoituksen ja innostuin heti työnkuvauksesta. Firma teki paljon urheilutapahtumien promootiota, johon kuului esimerkiksi messutyötä, jääkiekkopeleissä järjestettävien tutkaskabojen pitämistä ja laskettelukeskuksissa kiertämistä. Hain ja pääsin töihin ja seuraavat vuodet tein todella paljon erilaisia promotöitä. 

Olin loppujen lopuksi varmaan viidellä tai kuudella toimistolla työssä ja tein lukioaikoina enemmän töitä kuin koskaan elämässäni. Saatoin ensin tehdä 12 tuntisen messupäivän ja ajaa sieltä suoraan baariin tekemään siiderin myyntiä. Seuraavana päivänä oli samanlainen rupeama parin tunnin yöunilla. Työ ei ollut mitään kevyttä edustamista, millainen kuva monilla on, vaan siihen kuului useasti roudaaminen, pisteiden kasaaminen ja rankka myyntityö. 

Pidin kuitenkin hommista todella paljon ja niistä tienasi todella hyvin. Tuntipalkka oli yleensä 15/25e tunnissa riippuen sen laadusta. Päivät olivat pitkiä, ja reissuilta sai myös päivärahaa. Parhaimmillaan kuukaudessa tuli tienattua monta tonnia, vaikka päivät meni koulussa. Tein myös jonkinverran ulkomailla töitä, sillä tein Batterylle promootiota. Sitä kautta olin esimerkiksi Battery World Meet – konferenssissä viikon verran pitämässä seuraa vieraille eri puolelta maailmaa ja katsomassa että kaikki viihtyvät. Olin myös Monacossa Formuloiden aikaan järjestämässä juhlia Williamsin tallille, jota Battery sponsoroi. 

Ajelin myös pakulla ympäri Suomea erilaisten kampanjoiden tiimoilta ja tapasin eri firmojen edustajia. Rakastin sitä, että työ on niin vaihtelevaa ja tuntui että sain tästä työstä todella paljon itsevarmuutta työelämään. Huomasin myös, kuinka nöyryydellä ja hyvällä työmoraalilla pääsee pitkälle. Töissä näki monia tyttöjä, jotka eivät olleet ajatelleet kuinka rankkaa työ onkaan. He eivät suostuneet kantamaan painavia rollupeja tai promoseiniä ja kieltäytyivät joistain töistä. 

4. Vaatekaupan myyjä

Kun lukio loppui, päätin että haluan jotain työtä, jossa on normaalit työajat ja kuukausipalkka. Olin ajanut itseni aika piippuun tekemällä promotöitä niin paljon viimeiset vuodet, että kaipasin jotain vähän helpompaa. Halusin myös muodin pariin töihin, joten hain erilaisiin vaatekauppoihin. Hain myös itsevarmasti yhden vaateketjun sisäänostajaksi, vaikka minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta alalta.

Työhaastattelussa kuitenkin sanoin, että haluan vielä kouluun takaisin. Työhaastattelija sanoikin, että haluaa vähän pidemmän työsuhteen tähän positioon. Hän kuitenkin kysyi, haluaisinko mennä myyjäksi heidän kauppaan ja aloitinkin siellä heti seuraavalla viikolla. Pidin työstä melko paljon, sillä sain olla vaatteiden kanssa tekemisisssä ja se oli helppoa verrattuna edellisiin hommiin.

Jossain vaiheessa alkoi kuitenkin kyllästyttää se, että 9 tunnin työvuoro tehtiin yksin, eikä esimerkiksi lounastaukoja saanut pitää. Kaipasin myös lisää haasteita töihin, sillä se ei tuntunut haastavan oikein millään tavalla. Yritin jonkin aikaa puuttua näihin epäkohtiin, mutta huomasin taistelevani tuulimyllyjä vastaan. Lopulta päätin palata promootiohommiin vähäksi aikaa ja etsiä samalla muita töitä. Tällöin palkkani oli noin 1600 e/ kk.  

6. Baarimikko

Juuri kun olin irtisanoutunut vaatemyyjän töistäni, paras ystäväni soitti minulle hakeneensa työpaikkaa Helsingin keskustaan avautuvasta yökerhosta. Hän sanoi että minä olin tullut puheeksi haastattelussa ja työnantaja oli kysynyt, kiinnostaisiko minua lähteä baarimikoksi. Ajattelin tämän olevan jotain universumin johdattelua, sillä olin juuri irtisanoutunut edellisestä työstä. 

Kun baari aukeni, en osannut edes oluthanaa käyttää. Meillä oli kuitenkin ihan mahtava porukka tiskin takana ja työkaverit opettivat minulle jokaisen drinkin kärsivällisesti työn tiimellyksessä. Tämä oli jollain tavalla todella huoletonta aikaa ja pidin työstä paljon. Olen aina ollut iltavirkku, joten edes työajat eivät olleet minulle hankalia. 

Töitä oli muistaakseni tiistai-, keskiviikko-, perjantai- ja lauantaiyöt. Palkka muistaakseni oli tippeineen noin 2000e/kk. Kesällä oli myös terassi, jossa sai mukavasti aurinkoa ja näki ystäviä, jotka kävivät moikkailemassa. 

7. Lentokenttä

Kun työvuoroni vähenivät kesän jäljiltä terassin suljettua, aloin kaipailemaan uusia hommia. Teimme kaverini kanssa CV:t ja kiersimme ympäri keskustaa viemässä niitä vaikka mihin paikkoihin. Laitoin Facebook-päivityksen siitä, että etsin töitä. Silloin koin ensimmäistä kertaa sosiaalisen median voiman. 

Promootiotöissä tapaamani henkilö kertoi työskentelevänsä lentokentällä ja pyysi minut työhaastatteluun. Sain työn ja olin todella innoissani siitä. Olin aina rakastanut lentokenttien tunnelmaa. Työ oli aluksi lähtöselvitystä ja tulopalvelua, mutta vuosien varrella tehtävät laajenivat myös matkailuneuvontapisteeseen, auton- ja hotellinvuokraukseen, sekä lennon esimiestehtäviin. 

Lentokenttä oli monipuolinen työympäristö ja se vaati paljon uuden oppimista, sillä minulla ei ollut minkäänlaista koulutusta alalta. Ensin tuli käytyä koulutuksia esimerkiksi turvallisuudesta sekä passinväärennyksien varalta. Esimiestehtävissä olin yhteydessä lennon kapteeniin jo ennen heidän laskeutumista, kerroin heidän parkkipaikkansa ja menin konetta vastaan portille. Hoidin miehistökuljetukset, sekä tilasin bussit matkustajlle. Avasin uuden lennon järjestelmään ja pidin huolta että lähtöselvitys sujuu mallikkaasti. Kerroin uudelle miehistölle, kuinka paljon bensaa tankataan ja toimitin heille matkustajalistat. 

Minulla oli ihan loistavat esimiehet lentokentällä, ja toinen heistämyös tsemppasi minua hakemaan kouluun. Sain sovittua työni myös niin, että pystyin jatkamaan niitä opintojen ohella. Tein lähes kaikki viikonloput töitä ja välillä myös arki-iltoja. 

Palkkaa en kuollaksenikaan muista, mutta veikkaisin sen olleen jotain 2200-2400e väliltä. 

8. Bloggaajana FitFashionilla & Cosmopolitanilla

Aloitin blogin kirjoittamisen ollessani vielä lentokentällä töissä. Kun olin kirjoittanut noin puoli vuotta, aloin saada tarjouksia eri paikoista. Päätin lopulta siirtyä FitFashionille, sillä se avautui silloin ja meitä oli vain muutama treenistä ja hyvinvoinnista kirjoittavaa bloggaajaa mukana. Tällöin korvaus oli pientä, mutta mukavaa lisätienestiä koulun ohelle. Tein edelleen lentokentällä töitä, mutta sielläkin vain viikonloppuja. Perustin oman yrityksen, jonka kautta aloin laskuttaa palkkioitani. 

Jossain vaiheessa koin, ettei blogini sisältö enää mahtunut Fitfashionin joukkoon, sillä kirjoitin niin paljon muustakin kuin treenistä. Kävin muutamia kertoja Cosmolla juttelemassa silloisen päätoimittajan Miina Langen kanssa ja innostuin paljon siitä, että saisin tehdä myös toimituksellista sisältöä. Näin sen ehdottomasti kasvun paikkana ja oman ammatillisen osaamisen kehittämisenä. Silloin olin keskittynyt oikeastaan pelkästään kirjoittamaan, eikä kuvani olleet laadukkaita. 

Sain samoihin aikoihin myös muutamasta muusta paikasta varteenotettavia tarjouksia, mutta intuitio töni minua Cosmon suuntaan. Cosmon muilla bloggaajilla oli visuaalisesti todella kaunista sisältöä, ja päätin alkaa opetella itsekin kameran käyttöä tosissani. Parin kuukauden neuvottelujen päästä teimme sopimuksen sinne. Tein blogin ohella myös omaa palstaa lehteen, joka keskittyi hyvinvointiin. 

Jossain vaiheessa osa-aikatyön, koulun ja blogin yhdistelmä alkoi olla niin rankka, että päätin lopettaa lentokentällä työskentelyn. Halusin panostaa kunnolla blogiin ja saada koulun hoidettua mallilla loppuun. Palkkiot ovat salaisia tältä ajalta, mutta aika perus duunarin palkkoja ne olivat, ellei ollut jotain suurempaa yhteistyötä. 

9. Lily 

Viime keväänä tuntui, että olisi aika edetä uusiin haasteisiin blogin saralla ja otin yhteyttä Lilyyn. Olin tällöin vielä reissun päällä ja kävimme neuvotteluja Skypen välityksellä. Heti ensimmäisestä Skype-palaverista lähtien tiesin, että tämä on minun paikkani. Tunne on vain vahvistunut näinä kuukausina kun olen täällä työskennellyt. Lilyssä on niin mahtava vahvojen naisten tiimi, joka tsemppaa viikottain ihan käsittämättömän ihanalla tavalla. 

En nuorempana koskaan ajatellut ajautuvani yrittäjäksi. Nautin kuitenkin yrittäjyydestä todella paljon. Olen aina pitänyt itsenäisestä työstä ja siitä, että tekee itselleen. Pidän myös siitä, että voi tehdä hyvin monimuotoista työtä aina sisällöntuotannosta valokuvaukseen, konseptien suunnitteluun ja somekonsultointiin. Palkkani koostuu tällä hetkellä monesta eri palasesta ja vaihtelee kuukausien välillä hyvinkin paljon. 

Tuliko yllätyksiä tai lisäkymyksiä työpaikoista? 

tyo-ja-raha tyo
Kommentit (18)
  1. Itsekin olin jäätelön myyjänä ja kaveri teki yrityssiivouksia ekoina töinä. Mukavasti sai taskurahaa ja oli helppoa työtä. Sen jälkeen itsekin vaihdoin myös vaativimpiin töihin.

  2. Ihana postaus! Tosi mielenkiintoista lukea miten eri hommissa mielenkiintoiset ihmiset ovat olleet 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *