KAMERAKALUSTO JA ESIMERKKIKUVIA

Lupailinkin jo aiemmin tekeväni postauksen kamerakalustosta ja siitä, minkälaiset linssit sopivat mielestäni eri tilanteisiin. Järjestelmäkameroita on nykyään todella montaa eri sorttia, ja uutta kameraa ostaessa voi mennä hiukan sormi suuhun. Minulla oli ennen Nikonin perusjärjestelmäkamera, joka maksoi n. 400 euroa. Nykyään mallia ei enää valmisteta, mutta täysin vastaavia on samalla hinnalla markkinoilla.

Se oli mielestäni hyvä kamera aloittelijalle ja säätöjen opetteluun. Jossain vaiheessa tuntui, että mukana tullut objektiivi ei oikein enää riittänyt, joten ostin siihen 200 euroa maksavan 35mm/ f.1.8 objektiivin. Se oli loistava väline esimerkiksi ruokakuvien kuvaamiseen ja toimi jotenkuten myös henkilökuvissa ja esimerkiksi maisemien kuvaamisessa.

Mielestäni tällaisella muutaman sadan euron järjestelmäkameralla pärjää pitkälle, varsinkin jos ostaa siihen lisäksi uuden linssin. Tuo kyseinen objektiivi on todella hyvän hintainen ja pidän siitä, kuinka sillä voi ottaa niin erilaisia kuvia.

Tässä muutamia esimerkkejä tällä kombolla kuvatuista kuvista.

Kuitenkin jossain vaiheessa minua alkoi kiinnostaa henkilökuvaus entistä enemmän ja päätin hankkia ihan ammattilaiskameran, Nikonin D610. Pohdin hankintaa pitkään, mutta kuitenkin kuvat ovat niin suuressa osassa työssäni, jotta ostos tuntui perustellulta. Nyt puolisen vuotta täysikennoisella kameralla kuvattuani voin todeta päätöksen olleen erittäin onnistunut.

Hyvä kamera ei yksin tee hyvää kuvaajaa, mutta kyllä se helpottaa paljon. Täyden kennon järjestelmäkamerat myydään pelkkinä runkoina, joten heti pitää päättää, minkä objektiivin siihen ostaa. Päädyin itse 85mm/ f1.8 objektiiviin, sillä se on mielestäni paras henkilökuvien ottoon. Vielä parempi olisi ollut 85mm/ f1.2, mutta hintaero tulee melko suureksi. Tuo edessä oleva numero kertoo siis polttovälin, joka tarkoittaa käytännössä sitä kuinka laaja tai kapea kuvakulma on. Yksinkertaistettuna jako menee suurinpiirtein niin, että mitä pienempi numero, sitä laajempi kuva-ala ja mitä suurempi, sitä pienempi.

Olen ollut objektiiviin todella tyytyväinen. Se tekee taustasta kauniin sumean ja estää vääristymät kuvassa. Toisin siis, kuin esimerkiksi laajakulmassa, jossa mittasuhteet menevät hiukan kummallisiksi, tällä linssillä kaikki näyttää ”aidommalta”. Miinuspuolena tässä on se, että esimerkiksi ruokien kuvaaminen on lähes mahdotonta, sillä pitää mennä todella kauas kohteesta. Myöskään maisemakuvat eivät ole niin säväyttäviä, sillä kuvaan mahtuu vain pieni kaistale maisemasta. Ylhäältä päin otettuihin ”asetelmakuviin” mahtuu vain osa kattauksesta, ellei nouse tikapuille.

Tässä esimerkkejä tuolla 85mm/ f1.8 objektiivilla otetuista kuvista.

Tällä viikolla ostin tuon vanhan 35mm/ f1.8 objektiivin, mutta tällä kertaa täyden kennon kameraan. Hinta oli harmikseni kolmikertainen, mutta on se toki parempikin. Tämä mahdollistaa siis sen, että kuvaan mahtuu enemmän informaatiota, koska kuva-ala on laajempi. Otin esimerkkinä kotoota kuvan ihan samasta kohtaa, eri objektiiveilla, jotta huomaatte eron. Näitä ei ole siis rajattu mitenkään tai käytetty zoomia.

Olisiko teillä ollut vielä jotain kuvaukseen liittyviä postaustoiveita? Mukavaa sunnuntaita kaikille!

Kommentit (7)
  1. Itse pohdiskelen tällä hetkellä paljon kuvausasioita sekä kuvankäsittelyä ja kaikkea mikä sen ympärillä pyörii. Ajatuksena mahdollisesti aloittaa blogi. Kiitos siis näistä postauksista, ihanan ymmärrettävää luettavaa! 🙂 Jossakin mainitsitkin, että tallennat kuvat ulkoiselle kovalevylle, mutta pitääkö blogiin laitetut kuvat olla myös jossakin muualla (koneella tai pilvessä) tallennettu? Luin joskus jonkun toisen blogista kuinka kuvat olivat blogista hävinneet, kun se oli konetta siivonnut. Mutta näinhän kone täyttyisi todella vauhdilla pelkistä kuvista. Mulle on nuo pilvipalvelut vierasta maaperää, kun mulla tulee tunne, että kohta ne kuvat ovat kaikkien nähtävillä. 😀

  2. Hei tää oli kiva postaus, kiitos! En omista järkkäriä (vielä), ainoastaan bridgen johon objektiiveja ei voi vaihtaa. Olen ollut vähän epävarma eri objektiiveista mutta tässä tuli infoa ja samalla sai katsella kauniita kuvia!

    1. Kiva kuulla, että oli hyödyllinen! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *