KAUNIS MELANKOLIA

Tänään on ollut ensimmäinen sadepäivä tänne tulemisen jälkeen. En ole tästä kuitenkaan lainkaan harmissani. Olemmekin lykänneet galleria- ja museokäyntejä juuri tällaisia päiviä silmällä pitäen. Sateisessa New Yorkissa on mielestäni jotain maagista.  

Kai se on se sateen tuoma melankolian tunne, joka joskus pitää otteessaan melko tiukasti. Tällä hetkellä istun kantakahvilassani ja katselen ikkunan läpi sadetta, joka ripottelee kellastuneiden lehtien peittämälle kadulle. Ihmiset harppovat ohi pitkin askelin sateenvarjot suojanaan. Death Cab For Cutien ”I Will Follow You Into The Dark” pauhaa stereoissa, ja sopii loistavasti tähän tunnelmaan. 

Melankoliaan vaipumiseeni liittyy myös jollain tapaa kaipuu omaan rauhaan. Tunteen vallatessa mieleni, tekee mieli olla puhumatta kenellekään, polttaa kynttilöitä, kuunnella itselleen merkityksellistä musiikkia ja velloa sellaisessa pysähtyneessä tilassa. Sadeilmalla tämäkin on jotenkin helpompaa, sillä voi piiloutua tuntemattomien katseilta sateenvarjon alle. 

Koska olen perusluonteeltani todella positiivinen, tuntuvat tällaiset satunnaiset alakuloiset päivät vievän ihan toiseen maailmaan. Siihen liittyy jonkinlaista eskapismia. Katselen asioita ihan eri perspektiivistä ja huomaan merkityksellisyyttä asioissa, jotka muina päivinä saattaisivat tuntua mitättömiltä. 

Vierastan ajatusta, että melankolian tunteet olisivat sen aidompia kuin muutkaan. Voin kokea ihan yhtä syviä tunteita pakahtuessani onnesta. Kuitenkin melankolia tuntuu joskus jollain tapaa monitasoisemmalta. Tunne on samaa aikaa hauras, inhimillinen, synkkä, surumielinen, kaunis, nostalginen ja toiveikas. Ehkä minua kiehtoo siinä juuri sen ristiriitaisuus. 

Melankoliset kappaleet, maalaukset, valokuvat, runot, elokuvat tai ihan mikä tahansa taide kolahtaa minuun ehdottomasti kovempaa. Esimerkiksi tämä Paolo Roversin muotokuva Natalia Vodianovasta on sellainen, jota voisin tuijottaa ikuisuuden. Natalian surumielinen katse on niin intensiivisen vangitseva, että se menee ihon alle. 

Tässä vietä muutamia lempparibiisejä, jotka sopivat tunnelmaan oikein hyvin. 

 • Birdy – Skinny Love
 • Daughter- Youth
 • Moddi – House By The Sea
 • Pink Floyd – Wish You Were Here (klassikko!) 😀
 • Yann Tiersen – Comptine d’un Autre Été – L’Après Midi
 • Angus & Julia Stone – For You
 • Diane Birch – Rewind
 • Sia- I’m in here (piano & vocal version)
 • The National – Slipped
 • Lana Del Rey – Video Games

Löytyykö sieltä muita, jotka nauttivat joskus melankolisista päivistä? 

Kommentit (12)
 1. Afrikan tallaaja Sonja
  31.10.2015, 12:58

  Tuo kaupunki <3 ja taas osui sun teksti ihan nappiin, oon reissannut kuukauden täällä etelä-afrikassa ja kun vieraat lähti niin lukittauduin kotiin omiin ajatuksiini kun on ollut muiden seurassa niin kauan. Tekee niin hyvää. Aloitin myös mehudetoxin jos se selvittäis vähän ajatuksia ja tulevaisuuden suunnitelmia 😀 Mutta voi kun mulla on ikävä nyciä ja teitä! terkkuja Marille Sadulle ja Adelle ja ihanaa halloween iltaa!!! <3

  1. Sonjaaaa!! Terkkuja takaisin! Oon katsonut sun snäppejä ihan sinä sydänsilmähymiönä – IHANAN näköstä! Mutta jooo ymmärrän hyvin ton fiiliksen, on ihana vaan lukittautua hetkeksi ihan omiin oloihin <3 tsemppiä mehudetoxiiN!

 2. Ihana postaus 🙂 Ja voin todellakin samaistua sun fiiliksiin!
  Kiitos myös biisivinkeistä – osa olikin jo tuttuja, mutta pitääpä ottaa loputkin kuunteluun 😉

  1. Kiitos susanna! 🙂 Kiva kuulla että löyty uusiakin biisejä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *