Keittiöremontin aloittaminen

Kaupallinen yhteistyö: HTH Keittiöforum

Tämä on nyt kolmas keittiöremontti, jonka teen, joten alan olla pikkuhiljaa konkari. Jokaisessa remontissa nimittäin oppii aina jotain uutta ja painaa mieleen asioita, joita haluaa seuraavalla kerralla tehdä toisin. Samalla tulee myös todettua sellaisia juttuja, joista ei enää tohdi luopua.

Ajattelinkin nyt tehdä tällaisen melko informatiivisen postauksen keittiöremontin aloittamisesta. Mitä käytännön asioita keittiöremonttia suunnitellessa tulisi ottaa huomioon?  Mitä lupa-asioita pitää tarkistaa ennen remppaa ja kenelle pitää siitä ilmoittaa? Mitkä asiat tekevät keittiöstä toimivan kokonaisuuden? Mitä ottaa huomioon sijoittelua miettiessä? Kuinka paljon tarvitaan laskutilaa? Entä kaappitilaa? Kaikkea näitä asioita on nimittäin tullut pyöriteltyä monet kerrat.

HTH, josta päädyimme ottamaan oman keittiömme, on tanskalainen keittiövalmistaja. Sen perustivat vuonna 1966 veljekset Hans Henning ja Tony Haahr, jotka olivat aiemmin työskennelleet muille keittiövalmistajille ja totesivat että ”asioissa on parantamisen varaa”. Tämä on mielestäni loistava lähtökohta ja näkyy HTH:n keittiöissä tänäkin päivänä. HTH:n tanskalainen design miellytti silmää, hinnat olivat todella kilpailukykyisiä ja toimitusajat olivat todella pienet moneen muuhun valmistajaan nähden. Löysimme heidän kauttaan myös tasoon materiaalin, jonka olemassaolosta emme edes tienneet. HTH:n keittiöt tulee myös valmiiksi kasattuina, joten asennuksesta ei tarvitse maksaa maltaita.

Keittiöremontissa kannattaakin ottaa mielestäni ammattilainen heti mukaan suunnitteluprosessiin. Meillä ei ollut oikeastaan muuta kuin yksi inspiraatiokuva ja pohjapiirustus sekä kuvat nykyisestä keittiöstä. Sovimme treffit HTH:lle ja kävimme paikanpäällä hiplailemassa eri materiaaleja. Koska asuntomme valttikortti on ehdottomasti sen valoisuus ja suuret ikkunat, halusimme tällä kertaa jotain todella vaaleaa ja valoisuutta korostavaa. Toisin sanoen jotain aivan päinvastaista, kuin aiemmassa keittiössämme, joka oli musta kultaisilla yksityiskohdilla.

Paikan päällä meinasimme jo pyörtää päätöksemme, kun katselimme ihania tummia keittiöitä ja erilaisia materiaalipaletteja. Tämä on mielestäni kivoin kohta remontissa, kun kaikki on vielä auki ja voi tehdä konkreettisia ”moodboardeja” eri materiaaleista.

HTH:lla on todella laaja valikoima eri materiaaleja, ja ne on laajalti esillä Kampin myymälässä. Olemme olleet todella tyytyväinen edellisessä asunnossa kivitasoihin, vaikka ne olivat todella kalliit ja pohdimme niitä moneen kertaan. Se on kuitenkin asia, josta on iloa ihan jokaisena päivänä, joten olemme monta kertaa fiilistelleet päätöstä jälkikäteen. Tällä kertaa toiveena oli kuitenkin vaalea taso, jota jatkettaisiin myös välitilaan. Tiesimme, että marmori on todella huokoinen materiaali, joten siihen jäisi lika helposti, eikä se oikein soveltuisi keittiöön.

Kerroimmekin toiveesta löytää joku ulkonäöllisesti mahdollisimman lähellä marmoria oleva materiaali, joka oli ominaisuuksiltaan kuitenkin kestävämpi. Kuulimme, että kierrätettävistä luonnonmateriaaleista tehtävät keraamiset tasot ovat juurikin tällaisia. Ne kestävät kuumaa ja hylkivät hyvin likaa. Edes punaviinin läikyttämisestä ei tarvitse huolestua ja pellin voi laskea suoraan uunista sille ilman alustaa. Kaiken lisäksi ulkonäkö oli todella kaunis ja ylellisen tuntuinen. Valitsimme Tulikiven White Lincoln – sävyn 12mm paksuisena, ja se muistuttaa hyvin paljon marmoria ulkonäöltään.

Me päädyimme lopulta tähän hyvin minimalistiseen ja vetimettömään valkoiseen malliin ovien osalta. Siitä tulee myös integroitu astianpesukone, sekä täyskorkeat jääkaappi ja pakastin. Alla olevassa kuvassa näkyy valitsemaamme keraaminen taso saarekkeessa. Se näyttää aivan ihanalta myös tuon puun parina.

Meillä oli edellisessä keittiössä Tapwellin hana ja tykkäsimme siitä kovasti, joten halusimme sellaisen tähänkin. Tällä kertaa kuitenkin pohdimme pitkään väriä. Kuparinen, joka meillä oli entisessä asunnossa, ei olisi sopinut tähän uuden keittiön tyyliin, musta tuntui liian modernilta, kulta pramealta ja kromi tylsältä. Sitten näimme tuon alla olevan valkokultaisen hanan ja kumpikin oli ihan myytyjä. Se näytti ihan mielettömän hyvältä luonnossa, ja sopi todella hyvin meidän kokonaisuuteen.

Pienenä extra-juttuna päätimme vielä ostaa pienen viinikaapin kylmälaitteiden jatkoksi. Vaikka emme ole mitään älyttömiä viinihifistelijöitä, löytyy meiltä kuitenkin aina samppanjaa ja jokunen pullo jokaista väriä. Nyt saa vihdoin säilytettyä ne myös oikein. Tässä alla on piirrokset, jotka saimme HTH-keittiöltä tarjouksen kanssa sähköpostiin visiittimme jälkeen. Ne ovat hyvin lähellä sitä referenssikuvaa, jonka kanssa marssimme tapaamiseen ja meidän tarpeisiin suunniteltu kaappien sisukset. Seuraavana olisikin sitten edessä keittiön tilaaminen. Sillä ei ole kuitenkaan vielä kiire, sillä ensin pitää saada asunnon osalta remonttia eteenpäin vielä rutkasti. En malta odottaa, että pääsen kokkailemaan tänne!

Loppuun vielä keittiöremontoijan Check list:

*Tee ajoissa ilmoitus taloyhtiölle remontista ja tarkista, onko heidän puoleltaan jonkinlaisia velvotteita? Jotkut vaativat esimerkiksi tarkastuksen paikan päällä ja toisille riittää ilmoitus remontista. Tämä kannattaa laittaa vireille heti kun remonttia suunnitellaan, jottei päätöstä odotellessa aikataulu veny.

*Mieti, onko tarpeen siirtää esimerkiksi vesipisteiden paikkaa vai toimisiko nykyiset? Usein remontti on kalliimpi silloin, kun paikkoja aletaan siirtelemään ja lupien saaminen voi olla myös vaikeampi prosessi. Varsinkin jos taloyhtiössä on vesimittarit, kuten meillä.

*Käy keittiöfirmassa tekemässä ammattilaisen kanssa suunnitelma ja kerro toiveistasi. Meille on esimerkiksi tärkeää että kaikki laitteet saa piiloon tasolta, jottei se ole täynnä johtoja. Muutenkin helpottaa siivoamista, kun tasot ovat tyhjiä. Tämän takia meille tulee esimerkiksi aamiaiskaappi, jonka sisään tulee sähköt. Blenderi, kahvikone,  mehustin ja paahdin pysyy kaikki siellä katseilta piilossa.

*Mieti pistorasioiden paikka huolella ja pohdi myös kuinka monta laitetta tarvitsee samaan aikaan virtaa. Nykyään pistorasiat saa usein myös kauniisti piiloon esimerkiksi tasoon tai saarekkeeseen.

*Listaa kaikki asiat, joita keittiössänne on ja jolle tarvitaan säiltystilaa. Varmista etukäteen, että jokaiselle on oma kaappinsa tai laatikkonsa. Meille on toiminut aina hyvin vedettävät laatikot, sillä niihin mahtuu todella paljon. Pohjalle olemme laittaneet sellaista liukuestemateriaalia, jottei lautaset ja lasit heilu avattaessa. Laskutilaa ei ole myöskään juuri koskaan liikaa. Varsinkin silloin, jos saareketta ei tule, kannattaa varmistaa ettei keittiö ole heti ihan tukossa jos tekee vaikka kahta pellillistä pitsaa samaan aikaan.

*Pohdi myös visuaalista puolta. Pitäisikö astianpesukone ja kylmälaitteet integroida? Usein hintaero on aika pieni, mutta integroimalla saa koneet enemmän osaksi sistustusta. Varsinkin jos kyseessä on avokeittiö kuten meillä ja se on osana olohuonetta. Viimeksi säästimme ja pidimme vanhan tiskikoneen, eikä sitä integroitu ja se aina vähän ärsytti. Myös esimerkiksi tiskirätille ja -harjalle kannattaa miettiä etukäteen joku paikka, missä niitä säilyttää jos ne haluaa piiloon. Meillä ei ollut viimeksi kuivauskaappia, joten niille oli oma lokeronsa alapuolella olevassa vetolaatikossa.

*Mieti myös eri kaappien sijoittelua esimerkiksi suhteessa lieteen ja tiskikoneeseen. Laseille on hyvä olla paikka jossain tiskikoneen lähellä, sillä niitä nostelee yleensä yksitellen koneesta. Uunin ja hellan ei tarvitse enää olla päällekäin, joten mieti myös, olisiko järkevää nostaa uuni johonkin hiukan korkeammalle?

*Bookkaa tarvittavat apurit (putki-, sähkö-, kaasumiehet & mahdollinen urakoitsija) tarpeeksi ajoissa. Huomioi myös keittiön toimitusaika, sekä mahdollisen muun remontin eteneminen. Keittiö tehdään yleensä melko loppuvaiheessa, kun katto, seinät ja lattia on jo valmiina.

koti remontointi
Kommentit (3)
  1. Kivan näköinen suunnitelma! Mulle tuli yksi ihan käytännön kysymys mieleen, koska haaveilen myös keittiöremontista meidän nykyiseen keittiöön. Minkälainen ratkaisu teillä on tuonne kulmaan? Onko kulma ns. hukkatilaa, onko teillä siellä karuselli vai jokin muu ratkaisu? Meillä on aiemmin kokemusta vain tupla-I:n remontoinnista, niin tämä nykyinen keittiö, jossa on parikin kulmaa, aiheuttaa päänvaivaa.

  2. Moi! Tämä kommentti ei liity postaukseen tai keittiöön, mutta teidän remonttiin muuten kyllä 😂 en muista oletko tehnyt makuuhuoneista omaa postausta niin kommentoin tähän. Olitteko miettineet sinne ikkunattomaan makuuhuoneeseen luonnonvalon saamiseksi pientä pitkää ja kapeeta ikkunaa makuuhuoneiden väliseinään lähes katonrajaan vai haluatteko mielummin vain valoilla valaistun huoneen? 😊 Itselle siis ajatus ikkunattomasta ja luonnonvalottomasta makuuhuoneesta tuntuu ahdistavalta, sillä itse tarvitsen luonnonvaloa heräämiseen.

    1. Joo, mietittiin tuotakin vaihtoehtoa, mutta meistä kumpikin nukkuu parhaiten juurikin ihan pilkkopimeässä ja näin monet sanovat vauvankin nukkuvan parhaiten. Joten en usko, että kaipaamme luonnonvaloa sinne jos vain valaistus on kivasti mietitty. Ainakin muutamia kertoja kun olen ollut ikkunattomassa huoneessa yötä, olen nukkunut erityisen makoisasti 😀 Toki sen näkee sitten vasta käytännössä, miten toimii pidemmällä aikavälillä. Mutta aluksi ainakin meillä on tuo ikkunallinen makkari.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *