Keventynyt olo

Toinen viikko lihatonta lokakuuta lähti käyntiin. Pakko sanoa, että olo on ollut ihan erityisen kevyt. Lihaa tekee myös vähemmän mieli päivä päivältä. Ystäväni jo varoitteli, että saattaa olla että esimerkiksi kana ei enää maistu tämän kuukauden mittaisen kokeilun jälkeen. Se voisi olla ehkä ihan hyväkin. Aion ehdottomasti jatkaa tämän kuun jälkeen myös näitä kasvisruokapäiviä. Pyrin myös kiinnittämään enemmän huomiota siihen, mitä lihaa syön. 

Sinänsä kummallista, koska olen syönyt paljon "raskaampia" ruokia tietyllä tapaa. Paljon pastaa ja juustoa sisältäviä annoksia. Jostain syystä ne eivät jämähdä samalla tavalla kuin liharuoat. Onko muilla haasteen vastaanottaneilla keventynyt fiilis? 

Kommentit

lemppu (Ei varmistettu)

Mun ei edes oo tehnyt mieli lihaa! En tajua miks, normaalisti liha on niinku se paras osa ruuasta :D

Elisa (Ei varmistettu)

Sama täällä! Mutta ihanaa!! :)

Jaana (Ei varmistettu)

Alkuhuuma.

Elisa (Ei varmistettu)

Toivottavasti vähän pidempikin ;)

liisa (Ei varmistettu)

oon huomannut saman muutoksen olossa, samoin lihan himoa ei oo tullut kertaakaan. kahdeksan päivää on menny mielestäni tosi kivuttomasti, ottaen huomioon et aiemmin lihaa tuli syötyä jossain muodossa joka päivä. jos fiilis jatkuu samana, niin ilman muuta lihattomuus saa jatkua tulevaisuudessakin! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Joo siis mun mielestä tuntuu nyt jokseenkin hassulta, että kuvittelin että on varmaan kokoajan nälkä ja heikko olo :D

Matsku (Ei varmistettu)

Itse olen ollu nyt noin 4kk syömättä lihaa enkä oo kaivannu, vaikka ennen ''rakastin'' lihaa. Päätin vain kokeilla ja tälle tielle jääty. Kevyt mieli ja olo! Olen myös huomannut, että panostus ruuan laittoon on kasvanut kun enää se helppo ''kana'' yms. ei ole vaihtoehto. Kasviruoka reseptejä on netti pullollaan.
Suosittelen todella lukemaan Jonathan Safran Foer- Eläinten syömisestä. Todella ahdistava mutta samalla palkitseva lukukokemus.

P.s sun blogi on ihana aina niin mielenkiintoisia ajatuksia herättävä!

Elisa (Ei varmistettu)

Hienoa! Multa tuskin kokonaan jää liha koskaan. Perheeni ostaa aina poroja ja tänä vuonna ajattelimme mieheni kanssa ostaa myös ainakin puolikkaan poron. Riistaa on kuitenkin mukavampi syödä.:) Mä aina vähän kartan noita ahdistavia kirjoja :D
Ja kiiitos!<3

nina (Ei varmistettu)

ehdottomasti kasvispainotteisesti syöden on tosi kevyt olo! erityisen hyvin tän huomaa sit kun on ollut pidempään syömättä mitään lihaa ja ottaakin jotain lihapitoista ruokaa, tuntuu kuin olis raskaana, siis tulee vaan niin painava ja raskas olo :D kerran aikoinaan koulussa otin lihamakaronilaatikkoa ja piti huillata koko hyppytunti sitä sulatellen. silloin tajusin miks jotkut haluaa pitää ruokalevon, normaalisti syön niin kevyesti etten oo ikinä kokenut tarvetta.

Elisa (Ei varmistettu)

Toi on totta! Toisaalta välillä ärsyttää kun kasvisruoan syömisen jälkeen saattaa jo alle tunnin päästä olla uudestaan nälkä :D Se on tietty ihan hyväkin:) Tulee ainakin syötyä usein!

Herminica (Ei varmistettu)

Hmm itse olen jo todella pitkään syönyt vain luomua. Tää haaste on omasta mielestä ihan todella hyvä kaikille, ei pelkästään siinä mielessä että lihan syöminen vähentyy, vaan ihan ihmisten oman terveyden kannalta VARSINKIN kun siihen ruoan tuotantoon jaksaa mahdollisesti perehtyä. Säästää eettisillä valinnoilla ympäristöä, pitää huolen että eläimet elää hyvän elämän ja vähentää kaiken ravinnon mukana syödyn sonnan määrää omassa kehossa. Sonnalla viittaan nimenomaan kaikkiin lisäaineisiin, tehotuotetun lihan sisältämiin antibiootteihin ja stressilihan ravintoarvoihin. :) Kyllä kroppa kiittää, eläimet myös ja eritoten tää planeetta millä astellaan. Kun vielä kaikki ymmärtäis miten paljon vaan luomulihan ja luomumaitotuotteisiinkin siirtyminen perus sonnasta vaikuttaa. Parantaa mm. omaa immuunipuolustusta, hälventää iho-ongelmia pitkällä juoksulla, ei aiheuta tulevaisuudessa antibioottitoleranssista koituvia ongelmia jos sairastuu sairauteen mihin toimii vaan tietty antibiootti, parantaa suolen tilannetta jopa siihenkin tilanteeseen että huomaa ettei ole minkään näköistä laktoosi-intoleranssia ikinä oikeasti sairastanutkaan.... :) Maailma on ihmeellinen, niin on myös ravintogenetiikka ja ravinnon mukana tulleiden molekyylien toiminta kehossa ns. transkriptiotekijöinä. Kuten se jo tiedetään on esim syöpä transkriptiosairaus. Transkripitotekijät taas vaikuttaa suoraan geenien luentaan ja eri proteiinien muodostumiseen kehossa, eli kehon toimintaan ja selviytymiseen eri tilanteissa. :) Tuosta vois puhua vaikka kuinka kauan, mutta kyllä sillä ruualla on isompikin merkitys ja tää docventuresin projekti toivottavasti saa ihmiset pohtimaan asenteitaan ruokaa ja vallitsevaa ruokataloutta kriittisemmin. :)

Kevyttä oloa sinne, lue ihmeessä se Foerin kirjoittama Eläinten syömisestä tämän projektin aikana jos vain on yhtään intoa ja aikaa ! :)

http://lolimte.blogspot.com

Elisa (Ei varmistettu)

Ootko sä sitä mieltä, että suomalaisessa lihassa on antibiootteja? Itse en ainakaan halua uskoa niin, mutta tietysti kannattaa muutenkin ottaa selvää mitä suuhunsa pistää (ihan muussakin kuin liharuoissa):)

Herminica (Ei varmistettu)

Hei, en tosiaan itsekkään mikä fanaattinen ole ruokieni suhteen. Valikoin omat ostokseni erittäin tarkasti, mutta jos kaverin synttäreillä on tarjolla jotakin muuta, en niuhota vaan syön aina vaikka possuruuat jätänkin joka kerta täysin vailla huomiota. Valitettavasti suomi ei poikkea muistakaan maista (toki esim USA ja EU alue poikkeaa ja toisistaan) tehotuotantonsa suhteen, antibiootit on täällä lisättynä normikarjan rehuun, ja sitä annetaan joka päivä pieninä määrinä ENNALTAEHKÄISEVÄNÄ. Mikä siis aiheuttaa vain sen että tehotiloilla bakteerien antibioottiresistenttiydet vain kasvaa, karjan oma immuunipuolustus heikkenee. Tätä tehdään siksi että suurin osa karjasta pysyy "terveenä" ilman perus sairasteluja, ja jos yksi saakin jonkin pahemman taudin se tuskin lähtee yhtä helposti leviämään ja tuhoa koko rahallista ja lihallista omaisuutta. Näissä on kuitenkin se huono puoli että nimenomaan influenssat kuten monet muutekin superbakteerit saa alkunsa juurikin tälläisiltä tiloilta, joilla antibiootteja jaetaan päivittäin.

Tietoinen kuluttaja hoi (Ei varmistettu)

Totta kai tuotantoeläimetkin saa lääkettä ollessaan sairaita? Kyllähän siitä pidetään tarkkaa kirjaa mitä lääkkeitä tietty eläinyksilö on saanut (kirjanpito tulee säilyttää ainakin 3 vuotta). Euroopan komissio on asettanut tietyt ylärajat mitä kulutukseen menevän lihan eläinlääkejäämäpitoisuus ei saa ylittää. Kyllä se on mun mielestä ehdottomasti (eettisesti/moraalisesti) oikein että tuotantoeläimet saavat tarvittavaa (lääke)hoitoa vaikka ruuaksi menevätkin.... Luotan kuitenkin asiantuntijoihin, jotka ovat laatineet ylärajat.

Tietoinen kuluttaja hoi (Ei varmistettu)

Korjauksena edelliseen kommenttiin sanottakoon että vuonna 2006 tuli voimaan EU:n direktiivi, jonka perusteella eläinten rehuihin on kiellettyä lisätä antibiootteja. Tosin siipikarjalle on sallittua lisätä kokkidiostaatteja, jotta kyetään ehkäisemään suoliston loistautia. Uskallan olettaa kaikkien suomalaisten lihantuottajien noudattavan tätä. USA:ssa meno on hyvin erilaista. Tietysti suuri maa ja riippuu maatilasta mutta siellä ihan yleisesti surutta lisätään edellisen kommentin mukaisesti antibiootteja eläinten ruokaan. Jos ikinä tulen matkustamaan USAan tai Aasian, aion pysyä kasvissyöjänä reissun ajan....

Meriannen (Ei varmistettu)

Juuri meinasin jotain tämänsuuntaista itsekin kommentoida.. Että tosiaan, kyllä kannattaa tämänkin kuun jälkeen katsoa tarkasti mitä suuhunsa laittaa, ja eritoten juuri lihan laatua ja mistä se liha on tullut.. Juuri eettisistä ja oman terveyteenkin liittyvistä syistä! Että jos kiinnostaa, niin kannattaa muun muassa vilkaista Elina Lappalaisen pitämää blogia "Syötäväksi kasvatetut" (http://www.syotavaksikasvatetut.fi/)- joka kertoo hyvin juuri siitä, miten lautasellemme päätynyt ruoka on elämänsä elänyt, ja sitten muun muassa Kemikaalicocktail-blogin (http://www.kemikaalicocktail.fi/) ja kirjan kirjoittaja raportoi juuri noista antibiooteista ja muusta mitä lihassa voi olla.. Vaikka tuntuu kauhealta salatieteeltä ja salaliittoteorioilta, niin valitettavasti tässä on usein perää.. Kun raha maailmaa pyörittää ja sitä rataa!

Mutta ihana kuulla että olo on keventynyt! Itsellä kävi samoin silloin kun lihan syönnin lopetin. :) (Tosin nyt liha pääsi lautaselle takaisin, kun en lapselle halua antaa sellaista esimerkkiä että jotain ruokaa ei voi/saa syödä koska äitikään ei syö.. Tosin tästä päästään varmasti lapsen kanssa pitämään mielenkiintoisia keskusteluja sitten myöhemmin, mm. yllä mainituista asioista! :D)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä! Kumpiakin olen tosin käynyt jo vilkuilemassa aiemminkin. Haluan olla tietoinen
siitä, mitä syön (lihassa ja kaikessa muussakin), mutta en halua lähteä mihinkään äärimmäiseen mukaan. Mun mielestä on tärkeää, että ihmiset tekevät päätöksiä päivittäin sen oman moraalinsa mukaan. Minusta ei koskaan tule vegaania tai fanaattista luomuruokakannattajaa. Söisin toki mielelläni vaikka kaiken ruokani luomuna, mutta maailmani ei kaadu siihen jos jotain muuta suuhuni pistän :D Se että jotkut toisin elävät, on minulle täysin ok. Tällainen ehdottomuus ei vain sovi omaan elämänasenteeseeni. Kukin tyylillään :)

Ja hyvä, että annat lapsesi tehdä itse omat päätöksensä lihansyönnistä. Meillä syötiin kasvisruokaa tosiaan kun olin pieni ja vaikka minulle sallittiin liha, on siitä ehkä jäänyt sellainen "nyt kun voin, syön lihaa joka päivä"-tyyppinen juttu :D

Meriannen (Ei varmistettu)

Juuri tuon takia halusinkin antaa omalle pennulle mahdollisuuden omaan ajatteluun ja valintoihin - tosin hyvähän se on tässä vaiheessa sanoa kun EL on vain maidolla ja ei olla edes kiinteitä vielä päästy opettelemaan, mutta eikös hyvä ajattelu ja suunnittelu ole puolet työstä? :D

Samaa mieltä myös ehdottomuudesta, mutta parhaan kyvyn mukaan yritän tehdä kulutusvalinnoissa niitä "oikeita" päätöksiä, jotta myös viesti kaupoille ja tuottajille menisi perille: että mitä tahansa mitä "ruoaksi" voisi kuvitella ei ole sitä eikä ihan minkälainen moska tahansa kelpaa ravinnoksi. :) Mutta ehdottomuus ei ole kuin myös omaa elämää rajoittavaa kuin myös muidenkin: esim. se voisi olla liikaa jos ei suostuisi syömään kylässä sitä mitä tarjotaan .. Mutta niin.. Kaikella on aina puolensa!

Anne (Ei varmistettu)

Heippa! Halusin vaan kertoa että tykkään blogistasi hirveästi ja tämä blogi on ollut itselleni inspiraation lähde elämänmuutokseen jonka aloitin tammikuussa. Tänään vaaka näyttää 11 kiloa vähemmän ja se on saavutettu omaa kroppaa kuunnellen, säännöllisesti ja riittävästi syöden sekä urheillen. Täältä saa aina positiivista energiaa, hyviä reseptejä ja sinä olet minulle sekä ulkoisen että sisäisesi kauneutesi (joka tulee ilmi teksteissäsi) takia inspiraation lähde! Täältä blogista saan motivaatiota elämänmuutokseen ja näiden suhteellisen uusien tapojen ylläpitämiseen. Halusin vaan sen sinulle kertoa :) Ihanaa viikkoa sinne suuntaan! -Anne

Elisa (Ei varmistettu)

Voi ihana Anne! Kiitos kovasti, että kerroit! Ja kiva kun olet lukenut:) Ihan mahtavan työn olet tehnyt, voit olla ylpeä<3 Ihanaa viikkoa myös sulle!!

Inka / alternatiiviurheilija.net (Ei varmistettu)

Oon ollut kohta kolme vuotta kasvissyöjänä eikä koskaan ole tehnyt mieli lihaa. Varsinkaan kanaa, yöks. Nyt vietän lihatonta lokakuuta omana versionani eli vegaania lokakuuta. Se on ollut ehkä astetta haastavampaa, mutta mielenkiintoinen kokeilu. Jos kiinnostaa niin kirjoittelen aiheesta blogissani. :) Herkullista loppukuuta!

Elisa (Ei varmistettu)

Ihanaa kun niin moni kasvisruokailijakin on lähtenyt haasteeseen tällatavalla vegaani lokakuulla! kivan näköinen blogi sulla muutenkin :)

Mau (Ei varmistettu)

Samaa kevyttä oloa ihmetteli poikaystäväni kun alkoi syömään minun kanssa seurustelun aloittaessaan lähinnä kasvisruokaa. Itse en oikein muista millaista on syödä liharuokaa (en ole sellaista syönyt yli kymmeneen vuoteen), mutta hämärästi kyllä koen, että jostain mchamppareista sai itselleen sellaisen ällöähkyn mitä en ole sittemmin edes liiallisilla kasvismätöillä saanut aikaan.

Itsekin osallistun lihattomaan sillä tavalla, että vaihdoin kahvimaitoni ja juustoni (ja suuren osan muustakin ruoasta) luomuun. Ajattelin vegaanista ensin, mutta kuulin tästä liian myöhään ja jääkapissa oli jo aika paljon esim. rahkoja, joiden syömättä jättäminen ei auttaisi yhtään mitään enää.

Mukava kuulla että lihaton lokakuu tuntuu kevyeltä!

(ja tämä muuten taisi olla ensimmäinen kommentti blogiisi vaikka olen mukana ollut jo pitemmän aikaa, joten voisin kai tässä samalla sanoa että kiitoksia positiivisesta ja inspiroivasta blogista!)

Sirpa (Ei varmistettu)

Hei voisitko tehdä postauksen niistä ruoista joita olet tehnyt vaihtoehtoisesti lihan sijasta? Kaipaisin uusia reseptejä;)
T.Aloitteleva kasvissyöjä

Sebastian (Ei varmistettu)

Hi! Iwe like your style, please contact me if you would like to collaborate, im the founder of www.treasureisland.se

best regards,
sebastian
sebastian@treasureisland.se

Saara (Ei varmistettu)

Itse olin muuraman vuoden kasvissyöjä, ehkä 14-vuotiaasta eteenpäin. Sitten päätin lopettaa kaiken elänperäisen ruuan syömisen. Ja voin sanoa, että tämä sopii minulle paljon paremmin kuin lihan syönti. Aluksi tämä oli vaan aatteellista ja eettistä ajattelua, mutta myöhemmin mukaan tuli kehon hyvinvointi. Lisäksi minulla on viljaherkkyys eli ruokavalioni on sekä vegaaninen että gluteeniton. Ja kropalla parempi olo kuin ikinä! :)

M (Ei varmistettu)

Kevyemmältä tuntuu joo! :)

http://puolenvuodenkuntokuuri.blogspot.fi/

Kommentoi