Korkea leposyke alas & aloittelijan juoksuohjelma

Istuimme viikonloppuna illallispöydän ääressä ystävien kanssa ja puhuimme sykkeistä. Totesin, että en tiedä lainkaan mikä minun leposykkeeni on, sillä ne hetket kun sykettäni on mitattu, se on ollut aina reippaasti yli 100 ja olen hakeutunut juuri sen takia lääkäriin. Poikaystäväni aina leikillä tunnustelee pulssiani, ja toteaa sen olevan hetkestä huolimatta ”pienen linnun syke”. Ystävälläni oli sykemittari ja päätimme selvittää kaikkien leposykkeet. Omani oli yli 90 ja se tosiaan hiukan yllätti minut, vaikka arvelinkin sen olevan normaalialueen yläpäässä.

Olin kuitenkin istunut paikoillaan ennen mittaamista melkein tunnin, täysin stressittömässä tilassa ja muutenkin hyvin levänneenä ja ravittuna. Harrastan säännöllisesti hikiliikuntaa, kävelen moneen paikkaan, en juo kahvia, polta tupakkaa ja pyrin muutenkin elämään hyvin terveellistä elämää. Hengitysharjoituksilla sain sen hetkeksi laskemaan 88. Mutta onhan se nyt silti korkea. Enkä todellakaan ole normaalisti arjessani siinä hengitysharjoittelun zenimäisessä tilassa.

Tänään olenkin tehnyt tutkivaa Google-haku journalismia ja selvitellyt, että kuinka suuret prosentuaaliset mahdollisuudet minulla on kuolla eri tauteihin tämän korkean leposykkeen takia. Ja eihän se nyt hyvältä näytä. Yllättävän vähän kuitenkaan löytyy muita syitä korkealle sykkeelle, kuin kahvi, tupakka, alkoholi, stressi ja huono yleiskunto.

Totesin tässä sykekeskustelussa myös sen, että olen ehkä hiukan naiivisti ajatellut että sillon kun liikkuu säännöllisesti ja treenaa kovaa jollain tavalla, olisi yleiskunto automaattisesti hyvä. Kuntoni on aivan varmasti kohentunut näiden viimeisten 3 kuukauden aikana reippaasti. Meillä on salilla sellainen ”ennätyskello” jota saa mennä soittamaan aina kun päihittää jonkun aiemman maksiminsa. Olen päässyt kilistelemään kelloa ahkerasti viimeaikoina. Voimatreenien lisäksi viikkoon kuuluu kiertoharjoittelua kovalla sykkeellä, jonka aikana juostaan usein esimerkiksi sprinttejä. Niidenkin kohdalla jaksan monin kerroin paremmin, kuin kesän alussa. 

Siitä huolimatta, että kuntoni on näissä asioissa kohonnut, ei esimerkiksi pitkän matkan juoksukuntoni ole edelleenkään mistään kotoisin. Ja ihan loogistahan se on, että ei voi tehdä vain asiaa X ja odottaa tuloksia asiassa Z. Koska ne reippaat kävelylenkit eivät näköjään ainakaan ole leposykettäni laskeneet, täytyy ehkä vain vetää lenkkarit jalkaan ja kokeilla vielä kerran sitä juoksemista.

Etsiskelin ”juoksuohjelmia aloittelijoille” ja nauratti heti kun neuvottiin hölkkäämään sellaista vauhtia että pystyy vaivatta puhumaan samalla. En pysty nimittäin vaivatta puhumaan MISSÄÄN hölkkävauhdissa. Ehkä tämäkin kertoo sen, että sitä kestävyyskuntoa olisi ihan hyvä vähän yrittää parantaa. Tavoitteenani ei todellakaan ole mikään maraton, vaan esimerkiksi 5 kilometrin lenkki ilman pysähdyksiä.

Ajattelin nyt kokeilla tätä juoksuohjelmaa, sillä se vaikutti ainakin näin lukiessa todella helpolta. Ja sepä siinä omassa juoksussa onkin varmaan ollut aina ongelmana, kun aloitan aivan liian kovaa ja haluan tuloksia heti. Pitäisi malttaa nostaa sitä kuntoa järkevästi, eikä niin että on ensimmäisen 300 metrin jälkeen jo maksimisykkeillä. Pohdin myös hankkivani sykemittarin, sillä sen avulla voisi pitää sykkeet järkevällä alueella myös juostessa. Ja siitä on helpompi myös katsella näitä aikoja.

Löytyykö sieltä ketään muita, joiden juoksukunto on aivan retuperällä? Aloittakaa tämä ohjelma mun kanssa! Ainakin alkuun nämä on niin kevyitä, että voisi tehdä aamulla heti herättyä ja sitten se olisi pois päiväjärjestyksestä sen jälkeen. Vartin verran voin hyvin uhrata päivästä paremman yleiskunnon ja matalampien sykkeiden takia.

Ensimmäinen viikko näyttää tältä:

Päivä 1 (esim. maanantai)

5 min. reipasta kävelyä

1 min. hölkkää

5 min. juoksua/kävelyä

1 min. hölkkää

3 min. reipasta kävelyä

15 minuuttia yhteensä

Päivä 2 (esim. keskiviikko)

5 min. reipasta kävelyä

1 min. hölkkää

5 min. reipasta kävelyä

1 min. hölkkää

3 min. reipasta kävelyä

15 minuuttia yhteensä

Päivä 3 (esim. lauantai)

5 min. reipasta kävelyä

2 min. hölkkää

4 min. reipasta kävelyä

1 min. hölkkää

2 min. reipasta kävelyä

14 minuuttia yhteensä

Kommentoikaa jos liitytte mukaan!

Kuvat: Sara Tickle

Kommentit (8)
  1. Kuulostaa todella tutulta ja itse asiassa kokeilin hyvin samanlaista aloittelijoille suunnattua juoksuohjelmaa viime kesänä. Mua itseäni auttoi se, että lopetin musiikin kuuntelemisen lenkeillä, koska se musiikin tempo sai aina juoksemaan liian lujaa. Musiikin sijaan oon kuunnellut podcasteja ja äänikirjoja ja juoksuvauhti on hidastunut tosi paljon, minkä vuoksi oon myös jaksanut juosta edes vähän pidempään. Monesti teki mieli räjäyttää lenkkarit, kun kävelyllä olevat tyypit meni musta ohi, mutta yritin vaan psyykata itseäni, että jostain on pakko alottaa. Kesän lopussa jaksoin kerran juosta juuri mainitsemasi 5 km putkeen ja se oli mulle ihan älytön saavutus. Aikaa meni ihan yhtä paljon kun kävellessä, mutta voitto oli se, että juoksin koko matkan.

    Nykyään oon vaihtanut pelkän juoksemisen lenkkeihin, joissa juoksen vaan 10 tai max 15 min putkeen ja välissä kävelen 5 min. Toistan setin neljä kertaa ja olen tyytyväinen. Älä ruoski itseäsi, meitä kaikkia ei vaan ole luotu kestävyysurheilijoiksi. Muista aina kun ärsyttää, että meitä on muitakin jotka juoksee etanavauhdilla. Tsemppiä!

  2. En ole myöskään koskaan ollut juoksija, vaan tehnyt reippaita kävelylenkkejä. Kyllästyn nopeasti, kun en jaksa juosta ja pistää kylkeen. Olen tutkinut myös eri juoksuohjelmia ja varovasti kokeillut, mutta innostus on taas lopahtanut. Mukavuudenhaluisuuteni pitää minut talvisin sisälajeissa, ehkä keväällä taas yritän juosta. 😁 Juokseminen näyttää tosi helpolta ja haluaisin itsekin liidellä kevyesti eteenpäin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *