LAMAUTTAVA ARKI

Olen saanut monesti lukijaltani Lina-Marialta sellaisen kommentin, joka inspiroi ihan kokonaiseen postaukseen. Niin kävi tälläkin kertaa, kun hän pohti sitä, mikä saa meidät lopettamaan ja unohtamaan joitakin intohimon kohteitamme? "Loppujen lopuksi tosi arkiset ja yksinkertaset asiat saattavat olla itsensä toteuttamisen ja luovuuden edessä” , hän pohti. Siinäpä se syy taitaakin olla, miksi olen täällä hehkuttanut tätä jollain tavalla luovempaa ilmapiiriä. Ei syynä ole välttämättä tämä kaupunki, vaan juuri se, ettei täällä ole samanlaisia rutiineita kuin Helsingissä. 

On tehty tutkimuksia, joissa varsinkin aamurutiinien todetaan tappavan luovuutta. Se, että aamulla kellon soidessa ponnahtaa salamassa pystyyn, aloittaa päivänsä lukemalla ikäviä uutisia ja saa stressitasot nousemaan täydessä ruuhkabussissa matkustaessa, tappaa luovat ajatukset jo ennen työpaikalle pääsyä (lähde).

Sen sijaan tulisikin laittaa kello hiukan aiemmin soimaan, maata rauhassa sängyssä hetki ja kirjata mahdolliset ideat heti ylös. Täällä aamut ovat olleet ihanan rentoja, ja sängystä nousen usein vasta kymmeneltä. Helsingissä tällainen rytmi ei tullut kuuloonkaan jostain syystä. Siellä luen myös Hesarin yleensä ensimmäisten toimien joukossa, joka voi virittää helposti aika huonolle tuulelle. Jos lukisikin aamupalan lomassa jotain inspiroivaa romaania ja jättäisi uutiset iltapäivälle? 

Toinen asia, mikä täällä on erilaista, on tapaamisien määrä. Niin työhön liittyviin, kuin sosiaalisiinkin suhteisiin käytetty aika on melkoisen suuri välillä Helsingissä. Hiukan introverttina ihmisenä menetän nopeasti energiani, jos en saa ladata akkuja yksinololla ja saatan jopa ottaa stressiä ihmissuhteisiin käytetystä ajasta. Stressaantuneet aivot eivät ole kovin luovat, ja jos koko viikon on ollut yötä myöten menossa, voi ainoana vapaana hetkenä viimeisenä olevan mielessä esimerkiksi maalaaminen. Pitäisi muistaa aikatauluttaa sinne kalenteriin sitä omaakin aikaa oikeasti tarpeeksi. 

Ihmisillä on taipumus huomioida ja tallentaa ympäriltään juuri ne asiat, jotka vahvistavat heidän entistä tapaansa ajatella. Tällöin on vaikea syntyä uusia ideoita tai innovaatioita. Kun rikkoo rutiineita, vapauttaa myös ajatuksien vaellella vapaammin. Saattaa kiinnittää huomiota asioihin, joita ei aiemmin ollut huomannutkaan. Eikä ole mitään syytä, miksi näin ei voisi toimia missä tahansa. 

Normaalista poiketen kuvituksena puhelinkuvia eiliseltä. Sairasteluni takia en ole ottanut yli viikkoon yhtään kuvaa, jonka takia alkaa materiaali käymään vähiin. Otettakoon tämäkin eräänlaisena rutiinien rikkomisena. Inspiroivaa viikkoa kaikille!

Kommentit

Piia (Ei varmistettu)

Tämä ei välttämättä liity luovuuteen, mutta arjesta irtaantumisene kylläkin. Mulla nimittäin oli pitkälle kolmatta viikkoa krooninen flunssa, joka ei ottanut lähteäkseen. Koitti tosrtai ja aika lähteä Kaa(m)okselle, eli Lappiin laskemaan (ryyppäämään). Ensimmäisenä yönä unta bussissa muutama hassu tunti, päivä mäessä, totaaliväsähdys sohvalle yhdletä yöllä ja 10h unet, mutta ennen sunnuntaita niitä unia ei sitten paljon enää kertynytkään. Vaan kuinkas ollakaan, maanantaina flunssa oli jo melkein taittumassa. Lopullisesti taittui vasta kun pääsin vähän liian viileästä opiskelijakämpästä omaan kotiin nukkumaan lämpimään, mutta arjen huolista totaalinen irtaantuminen kaikella muulla kuin terveellisellä rentoutusviikonlopulla oli kuitenkin loppuviimeksi se, joka auttoi flunssan kitkemisessä.

Elisa Lepistö

Hahah, joo se on kumma että joskus tarvii vaan pientä breikkiä stressistä ja kaikki palaset loksahtaa paikalleen! Pieni irtaantuminen velvotteista on usein ihan paikallaan :)

emiliaidamaria (Ei varmistettu)

Jotenkin niin totta! Itse koen myös olevani introvertti ja muistan kun esimerkiksi koulusta oli nuorempana loma ja vietti vaikka muutamankin päivän ihan yksin kotona niin tunsi olonsa niin paljon luovemmaksi. Asuin vuoden ulkomailla ja nyt oon reissujen välissä kolme kuukautta vaan kotosalla Suomessa. Elämässä ei oo mitään rytmiä saatika rutiinia ja tuntuu että ajatuksia pursuaa päivittäin - pitäis osata vaan vielä kohdentaa ne johonkin! :D kiitos taas ajatuksia herättäneestä postauksesta :)

Elisa Lepistö

Kannattaa kirjata kaikki timanttiset ajatukset ylös sillon, kun mieli on niitä täynnä. Ne nimittäin jotenkin ihmeellisesti tuppaa muuten unohtumaan :D Kiitos kommentista! :) 

Zoe (Ei varmistettu)

Olin muutama vuosi takaperin Nykissä kolme kuukautta työharjoittelussa ja se oli pitkäaikainen unelmani. Valitettavasti arki on arkea missä tahansa maassa (jopa siinä unelmien kaupungissa) ja jos vielä mahdollista, niin rankempaa hektisellä Manhattanilla. Tein pitkiä päiviä (Nykissä kuuluu taistella työasemastaan eivätkä kaikki ymmärrä vapaa-ajan merkitystä) eikä sosiaalisille suhteille riittänyt hirveästi aikaa. Onneksi viikonloput olivat vapaat mutta silloin täytin kalenterin näkemällä uusia tuttavuuksia ja kokemalla New Yorkia ja sen ympäristöä. Vaikka elin ns. unelmaani, olin kuitenkin helpottunut kun pääsin Suomeen. Vaikka arki on Suomessa välillä hektistä, niin täällä on sentään läheiset jotka merkkaavat minulle kaikki kaikessa. Mielestäni ihan sama missä päin maailmaa asut mutta jos et löydä ympärillesi ihmisiä kenen kanssa viihdyt, niin kaikki unelmien fasadit ovat merkityksettömiä...Luuletko että olisit tuntenut itsesi luovaksi ja onnelliseksi jos olisit ollut Nykissä (muissa kuin blogi)töissä ja ilman turvaverkkoa? ...Ihan pohdittavaksi vain :)

Sori tuli tällainen ajatusten sillisalaatti :D Hyvää joulua! Blogisi on innostava ja se herättää minussa aina monia ajatuksia. Jatka samaan malliin :)

Elisa Lepistö

Oon miettinyt tota itseasiassa monta kertaa, enkä tosiaan usko että näiden työtahti sopisi omaan elämääni ainakaan pitkäksi aikaa. Arvostan niin hurjasti juuri vapaa-aikaa, ettei mikään työpaikka oikein korvaa sitä, jos joutuu kaiken ajan viettämään siellä. Ja toki siitä, että poiksystäväni ja paras ystäväni asuvat täällä, on ollut ihan suunnaton apu. Voisi tuntea itsensä muuten helposti vähän hukassa olevaksi näin suuressa kaupungissa. Kiitos ajatuksia herättäneestä kommentista Zoe <3

Sonja (Ei varmistettu)

Niin ihana teksti, niin kypsiä ajatuksia <3 kirjoitin susta Elisa mun blogiin kun avasin mun ajatuksia, meillä on niin samanlainen ajatusmaailma... jonka osaat pukea niin hyvin sanoiksi etten voi muuta kun ihailla! terkkuja taas Afrikasta <3 

Elisa Lepistö

Ihana Sonja! Ihan kyyneleet tuli silmiin. Niin kauniisti kirjoitit <3 Ja ihan samat sanat takaisin! "Those people who possess vivid imagination and creativity, combined with courage and self-discipline to work for their dreams and express themselves, can live to their fullest potential." En olisi voinut paremmin tuota osannut sanoa. Sun tekstit on timanttia. Pusuja Afrikkaan! <3

Lina-Maria (Ei varmistettu)

Ääääks hahaa seuraan blogiasi Bloglovinin kautta ja luin jo ensimmäiset lauseet sieltä, ja kun näin oman nimimerkkini mainittuna niin ihan jännitti avata postaus! :D Hauskaa.

Kiva kuulla, jos meidän lukioiden pohdinnoista syntyy sullekin lisää pohdittavaa ja postausideoita!

Nää on just sellasia juttuja, joita on viime aikoina tullut pohdittua tosi paljon. En usko, että sillä paikalla on loppujen lopuksi NIIIIN paljon väliä missä on, kunhan tuntee olonsa hyväksi ja vapaaksi, ja yrittää luoda mahdollisimman stressittömän arjen ympärilleen. Muttaaa helpommin sanottu kuin tehty. :)

Kommentoi