Luovuus kuolemassa?

Usein kirjoittelen täällä teille vinkkejä, mutta tällä kertaa olen itse neuvojen tarpeessa.

Opiskelen luovaa alaa, rakastan musiikin kuuntelua, soittamista, maalaamista, piirtämistä ja ruoanlaitossakaan en halua tehdä ikinä mitään reseptien mukaan, koska haluan senkin olevan luovaa puuhaa. Nyt kuitenkin eteeni on tullut ongelma.

Olen ollut kohta puoli vuotta juomatta alkoholia, muutamia viinilasillisia lukuunottamatta. Menen sänkyyn arkisin viimeistään kello kymmenen, syön hyvin ja urheilen. Minä siis voin hyvin. Ehkäpä liian hyvin? Olen huomannut, että todella harvoin alan soittamaan jotain instrumenttia, tai saan inspiraatiota maalaamiseen/piirtämiseen. Opintojeni alussa suunnitelun opettajamme sanoi luovuuden olevan huipussaan krapulassa/nälkäisenä/väsyneenä. Alan pikku hiljaa uskoa tätä.

Olen nyt ollut pari päivää kipeänä, ja tuntuu kuin olisin eri ihminen. Olen soittanut pianoa monta tuntia, laittanut koko sisutuksemme uusiksi, askarrellut uusia tauluja ja alkanut suunnitella maalaustelineen ostoa. Tuntuu siis, kuin luovuuteni olisi taas puhjennut kukkaan, fyysisen oloni ollessa huono. Onko muilla tullut tällaista ongelmaa vastaan??

Mielestäni joskus on tutkittu luovuuden olevan jollain tavalla kytköksissä mielenterveyden häiriöihin. Tarkoittaako tämä myös sitä, että kun elää tasapainoista ja terveellistä elämää, luovuus kuolee?

En missään nimessä halua luopua terveellisistä elämäntavoistani tai hyvästä olostani. En myöskään haluaisi luopua luovuudesta. Mitä avuksi??

Tätä biisiä olen soitellut tänään pianolla

Mielestäni Birdyn versiot ovat usein parempia kuin alkuperäiset
3>

Kommentit

Timo (Ei varmistettu)

Moikuulostaa vakavalta! Terveelliset elämäntavat on tietty mahtava juttu mutta kyllä pitää välillä irrotellakin. Tietysti panimoteollisuuden edustajana olen työn puolesta sitä mieltä mutta myös ihan itsenänikin. Eikä se tarkoita mitään örveltämistä tietenkään, kohtuus kaikessa - terveellisyydessäkin.Ehkä sun pitäisi rikkoa tuttuja kuvioita? John Cleese sanoi luovuudesta että sitä ei tapahtu tutuissa ympyröissä. Moni taiteilija pääsee päihteiden avulla toisiin sfääreihin, toiset menee Pariisiin.Tee vaikka lista asioista, joita et ole uskaltanut tehdä tai olet vältellyt niiden tekemistä. Itselläni esim ooppera, uimahypyt, vaativampi ruoanlaitto on sellaisia, joita pitäisi vielä tutkia lähemmin...Voi hyvin!terv. Timo

Elisa (Ei varmistettu)

Loistava vinkki Timo! Oman mukavuusalueen ulkopuolelle siis :) teenkin heti tuollaisen listan! Eikä tuo Pariisiinkaan matkustaminen huono idea ole :D

Ida (Ei varmistettu)

Ei se kuulemma pullon pohjalta ainakaan löydy :Dhttp://ajattelunammattilainen.fi/2010/02/12/mista-luova-nero-saa-ideansa/

Elisa (Ei varmistettu)

Todella mielenkiintoinen artikkeli! Tuon perusteellahan se juuri saattaisi löytyäkin sieltä, mutta toteuspuoli jää vajaaksi jos humalassa kokoajan oleilee :D Ideahautomo on taas todella toteutuskelpoinen idea! Kiitos vinkistä :)

Anonymous (Ei varmistettu)

Itsellä tuli ainaki lukioaikoina parhaat esseet kirjoitettua nousuhumalassa :D

Elisa (Ei varmistettu)

Haha, tunnustan, niin minullakin! :D

Anni (Ei varmistettu)

just mietin koulujuttujen kirjottamista.. ite en harrastanut humalassa kirjottamista. Mutta parhaat esseet syntyi ehdottomasti yöllä väsyneenä.. juttua riitti :) Nyt mulla on viikko aikaa tehdä opinnäytetyötä, eikä se oo oikeen edenny. Jotenki uskon, että se vaan pulppuaa sitte viimesenä yönä :D

Elisa (Ei varmistettu)

Välillä pieni kiire ja paniikki on juuri se, mikä luovuuden laukaisee ;) veikkaan että melko monta opinnäytetyötä on tehty paineen alla!

Bea (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen näkökulma. Täytyy myöntää, että olen itse huomannut saman. Kirjoitan, piirrän, luen, askartelen ja neulon mielelläni, mutta arkena ja kaiken hyvinvointiin panostamisen keskellä luovuus tuntuu loppuvan. Uskon, että syy löytyy rutiineista. Arkena mulla ainakin tärkeintä on saada syötyä terveellisesti, treenattua, kotitehtävät hoidettua ja nukuttua riittävästi. Terveellistä ja fiksua, mutta tappaa luovuuden. Myönnän, että en mielelläni jätä treeniä väliin vaikkapa valokuvanäyttelyn takia, vaikka juuri sellaiset pienet piristeet herättäisivät luovuuden eloon. Kipeänä ja lomalla ei välttämättä arki ole samanlaista: ei tarvitse mennä kouluun, kipeänä ei saa treenata ja lomalla tulee muutenkin poikettua rutiineista.Olen itse pohtinut tätä arjen rutiinien ja luovuuden dilemmaa ja pari viikkoa, ja tullut siihen tulokseen, että luovuus on vain herätettävä eloon, vaikka vähän väkisin. Luovuudelle on otettava aikaa. Pyrin nyt tulevien kuukausien aikana käymään enemmän juuri esim. taidenäyttelyissä ja aion kouluarvosanani uhallakin käyttää iltani proosan lukemiseen - en tenttikirjojen (ainakaan joka ilta).Toivottavasti löydät jonkinlaisen tasapainon! Tsemppiä ja kivaa alkavaa kevättä (näin optimistisesti ilmaistuna). :)

Elisa (Ei varmistettu)

Hei Bea, Ja kiitos kommentistasi! Todella hyvä pointti. Muistelenkin joskus lukeneeni jonkun artikkelin aiheesta "rutiinit tappavat luovuuden" , ja onhan tuossa perää! Toisaalta rutiineja tarvitaan, jotta arki sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. Tosiaan, pitää muistaa ottaa sitä aikaa myös luovuudelle. Ja pitää käydä säännöllisesti myös eri näyttelyissä. Helsingissäkin on kokoajan vaikka mitä ihania näyttelyitä. Ehkäpä tässä voisi olla ratkaisu. Täytyy alkaa rikkomaan rutiineitaan välillä:) ihanaa kevättä myös sinulle!

Anonymous (Ei varmistettu)

Suurimmalla osalla taiteilijoistahan on kaksisuuntainen mielialahäiriö... Joten en usko luovuuden pulppuvan ainaisesta "hyvästä olosta"

Anonymous (Ei varmistettu)

Heippa!Nyt oli jotenkin niin "hassu" aihe, että on pakko kommentoida ensimmäistä kertaa. ;) Itse uskon, että luovuus vaatii ennemminkin aikaa kuin boheemia rappioelämää. Jos kaikki aika kuluu koulussa, töissä, treenatessa yms, on melko varmaa että luova tekeminen ei enää edes tule mieleen tuon kaiken jälkeen, hektisen aikataulun pyörteissä. Harrastin itse piirtämistä aikanaan päivittäin tuntikausia, mutta jossain vaiheessa mukaan tulivat liikuntaharrastukset, uusia kavereita ja poikaystävä ja luppoajan loppuessa piirrustusharrastus jotenkin hiipui pois. Vuosikausien tauon jälkeen olen alkanut taas piirtää vapaapäivinä kun aika on käynyt tarpeeksi pitkäksi. Mielestäni luova tekeminen vaatii siis vain itsensä vapauttamista aikatauluista ja omaa rauhaa, vasta tällaisissa olosuhteissa voi päästä flow-tilaan. Useinhan esim. darrapäivinä juuri on tätä omaa aikaa ja rauhaa, eikä oikein jaksaisi tehdä mitään kauhean hektistä tai fyysistä ja mieli on helppo suunnata esim. juuri piirtämiseen. Eli jos haluat enemmän luovuutta osaksi arkeasi, ei se vaadi terveellisten elämäntapojen hylkäämistä, rillutteluiltoja darrapäivineen ja aamukolmeen valvomista punkkupullon kanssa. Se vaatii sitä, että ihan rehellisesti otan vaan välillä aikaa itsellesi rentoutua ja olla tekemättä mitään sen kummempaa. Annat vaan ajatuksen vaeltaa ja inspiroit itseäsi esim. luonnolla, pinterestillä, hyvillä leffoilla, musiikilla yms. Tällaisina päivinä keho lepää, mutta mieli lentää - toimii hyvin vastapainona kaikelle urheilulle. :)Kiitos piristävästä blogistasi!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos kommentistasi! :)En tosin usko omalla kohdallani tuohon teoriaan :D niinkuin olen täällä joskus maininnutkin, olen aika rento tyyppi ja kyllä minulla yleensä kiireisempänäkin päivänä löytyy muutama tunti ihan vain itselleni. Luonteelleni ei sovi sellanen hirmu hektinen-koko ajan menossa- elämä, vaan nautin juuri niistä leppoisista illoista kotona. Ehkä tosin pitäisi pitää televisio ja tietokone useammin kiinni ;) ne passivoivat aikalailla ihmistä.

RagDoll (Ei varmistettu)

Olisikohan se tuo tasainen tuttu rytmi, joka saanut luovuuden unille?Minulla rupeaa runosuoni kukkimaan monesti treenin jälkeen, kun yrittää rauhoittua, esimerkiksi suihkussa. Alkaa sanoja vain tupruttaa mieleen.

Elisa (Ei varmistettu)

Sitä joku tuolla pohtikin, rutiineista irtautumista :) voisi tosiaan tehdä hyvää silloin tällöin! Vaikka unirytmistäni en luovu, se on parasta mitä tiedän, haha! Mutta muista voi tietysti aina joustaa.

Anonymous (Ei varmistettu)

Hei mullakin on vähän sama ongelma! Olen huomannut, että innostun piirtelemään tai tekemään käsitöitä lähinnä pitkillä lomilla tai muuten silloin, kun ei OIKEASTI tarvitse miettiä tai stressata mitään kouluhommia tms. Viime syyslomalla esimerkiksi sain kunnon neulomisinspiraation ja himoitsin vain erivärisiä lankoja ja suunnittelin paperillekin erilaisia lapasia :D Tämän luulen johtuneen yksinkertaisesti siitä, että olimme mökillä, kaukana arjesta ihan ympäristönkin puolesta. Musta tuntuukin, että paikan vaihdos vaikuttaa tosi positiivisesti luovuuteen. Vaikka periaatteessa olisi vapaa ilta eikä oikeastaan tarvitse suorittaa mitään velvollisuuksia, oma koti jollain tavalla muistuttaa siitä arjesta eikä luovuus pääse kukoistamaan :D Ehkä sekin vaikuttaa, että jos on vaikka just mökillä tai hotellissa tai jossain, ei välttämättä tarvitse huolehtia perus arjen askareista kuten siivous tai ruuanlaitto... Toi että väsyneenä on ysein luovempi on kyllä myös mun kohdalla totta! Oon huomannut, että ne harvat hetket kun saan jonkinlaisen piirustusinspiksen on juurikin joskus keskellä yötä kun pitäs mennä nukkumaan :D Mutta en kyllä oikeastaan osaa sanoa mikä olis paras ratkaisu luovuusongelmaan, tuossa aiemmin mainittu omalta mukavuusalueelta poistuminen tai matkustelu on varmaan ainakin kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja :)

Elisa (Ei varmistettu)

Tuo on kyllä totta, että maisemanvaihdos usein toimii! Olet ihan oikeassa tuossa, että oma koti muistuttaa siitä arjesta. Välillä saa huijattua kotiinkin sellaisen maagisen tunnelman, esimerkiksi kynttilöillä ja tietyllä musiikilla. Mökillä on kyllä usein luovuus huipussaan! Siellä ei myöskään ole (useimmilla ainakaan) televisiota tai tietokonetta häiritsemässä. Pitää selkeästi päästä johonkin reissuun pian! :)

reettahh (Ei varmistettu)

Tuosta fyysisestä huonovointisuudesta en osaa sanoa, että miten se muka edesauttaisi luovuutta, mutta fakta on se että: LUOVUUS VAATII JOUTILAISUUTTA.Eli kipeänä sitä tosiaan pitää vain olla sisätiloissa, eikä ryntäillä paikasta toiseen ja suorittaa.Joskus pitää vaan maata sohvalla ja tuijottaa kattoon ja kaivella nenää, silloin se luovuus pääsee valloilleen ;) Harvoin sitä itsekään olen jumppasalissa mitään hullun hienoja ja luovia sisustusideoita tai jutun aiheita keksinyt! :D

Elisa (Ei varmistettu)

Haha, aivan oikeassa olet! Tuossa joku ehdotti ihan samaa. Ja hänellekin kerroin, että tuota tulee harrastettua melko paljon. Jostain syystä luovuutta ei silti riitä. Mua välillä hengästyttää muiden ihmisten kiireelliset aikataulut. Tykkään itse ottaa asiat vähän lungimmin :D ehkä tässä voisi olla joku sellanen, tiedostava joutenolo paikallaan. Jos tiedät mitä tarkoitan. Eipä se auta tuijotella kattoon, jos samalla miettii jotain tyhjänpäiväisiä asioita kokoajan.

Maria Morri (Ei varmistettu)

Meditointi voisi olla tuohon se, mitä kannattaisi kokeilla! Opetella meditointitekniikoita. Sekin edistää fyysistä ja henkistä hyvinvointia, ja mielen tyhjentäminen tuo päivään selkeän hiljaisen hetken. :) Itsellä ei kokemusta muuten kuin tasolla "haluan oppia ton jutun" :D

Elisa (Ei varmistettu)

Hauska kun sanoit, olen nimittäin nyt harjoitellut juuri tuota meditaatiota kohta pari viikkoa! Ja tuntuu, että siitä tosiaan on apua! Aina iltaisin olen pitänyt sellaisen 10 minuutin meditointihetken :)

tiina (Ei varmistettu)

Ei hitsi tää on kyllä jotenkin niin tuttu probleema myös itselle. Ennen piirtelin ja maalasin lähes päivittäin, mutta nyt en saa paperille mitään järkevää aikaiseksi vaikka kuinka pinnistäisin. Ja tämä kaikki alkoi sen jälkeen kun aloitin terveellisemmän elämän :D treenaan säännöllisesti ja syön hyvin suurimmaksi osaksi ajasta. juhlin silloin tällöin, mutta edes krapulassa ei luovuus kukoista. Joutenoloakin riittää tylsyyteen asti. Itse syytän mediaa ja tekniikan kehitystä luovuuden tyrehdyttäjänä :D

Elisa (Ei varmistettu)

Jotenkin helpottavaa kuulla, että muilla on ollut samoja ongelmua. Voisin yrittää pitää yhden "mediattoman päivän". Onkohan liian vaikeeta :D

fantasmagorical (Ei varmistettu)

en ollut tullu ajatelleeksi edes! mutta kun sitä ajattelee, niin monilla artisteilla on erilaisia tragedioita taustalla, ja mikä sen "parempi" lähde luovuudelle kuin tuska, viha ja suru. harva inspiroituu arjen rutiineista ja vuodattaa sen sitten vaikka lyriikoihin tai maalauksiin. tietty rakkaus sitten taas on yksi parhaita muusia, mutta sillonkin elämä poikkeaa niin paljon normaalista että siitä riittää kirjoitettavaa.. rutinoitunut, tasainen, ja turvallinen rakkaus, se ei taas enää inspiroikaan samalla tavalla luoviin tekoihin. rutiinit pitää meidät taiteilijasielutkin järjissään, kunhan muistaa välillä heittää rutiinit nurkkaan ja hullutella! ;)

Elisa (Ei varmistettu)

Aivan!! Rutiineita tarvitaan, ja sellainen leppoisa, onnellinen arki on ainakin mun elämän suola. Välillä tekisi taas toisaalta mieli muuttaa Pariisiin ja elää juustoilla ja punaviinillä päivästä toiseen, kuunnella ja soittaa musiikkia ja vuodattaa suuria tunteita maaluksiin :D

fantasmagorical (Ei varmistettu)

oh yes! kenties se juustojen syöminen ja viinin kittaaminenkin alkais lopulta kyllästyttää ku sitä tekis jatkuvasti.. :P pitää kii vaan rutiineista, haaveilee arjen harmaina hetkinä, ja toteuttaa niitä mielitekoja sitten hyvällä omallatunnolla ku tietää että töitä on paiskittu ja tää on ansaittu!

Tere (Ei varmistettu)

You're the grsateet! JMHO

Elisa (Ei varmistettu)

Viisaasti ajateltu :) pitää löytää hyvä balanssi näiden maailmojen välille!

Anonymous (Ei varmistettu)

Moi, opiskelen itsekin taidetta, lukiossa tosin vielä mutta nyt lähaikoina on alkanut tuntua ettei piirtäminen maalaaminen ja valokuvaus enään kiinnostakkaan. Oon ollut turhautunut ja ahistunut jo jonkun aikaa, sillä urheilen paljon ja rakastan liikuntaa minkä takia koulussa tuntuu siltä ettei pääse toteuttamaan itseään oikealla tavalla. Muutkin elämäntavat ovat melko terveelliset, syön ja nukun hyvin. En ollut edes ajatellut, että kiinostuksen lopahtaminen taiteisiin voisi johtua lisääntyneestä urheilusta. Enkä ollut tietoinen että se voisi vähentää inspiraatiota, huhhuh.. Kuulostaa hurjalta, mutta luulen että kärsin samanlaisesta ongelmasta. Vertaistukea täältä siis!!

Elisa (Ei varmistettu)

Kurjaa, että sullakin on ollut sama ongelma! Tosi inhottava dilemma, kun kummatkin asiat ovat tärkeitä. Toivottavasti löydät oman ratkaisun tähän ongelmaan. Kenties pitää alkaa inspiroimaan itseään vähän enemmän tuon taiteen saralla :)

Anonymous (Ei varmistettu)

Kirjoitat blogiasi kivasti tunteella :). Sinusta kyllä huomaa, tunteikkuutesi ja hassusti sanottu, mutta blogistasi (mitä nyt olen kerenney lukemaan) saa sinusta kyllä jotenkin luovan kuvan haha vaikea selittää mitä tarkoita. :D Mutta Blogisi on ihana :)Ps.Tulee tosta Birdyn biisitä toinen ihana biisi mieleen : Elton John Your Song.Olipas sekava ;D oli vain pakko kommentoida jotain.:)

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kiitos, ihanasti sanottu <3 Ja Eltonin biisi on myös hyvä!

Anonymous (Ei varmistettu)

Hei, vau. Mä mietin tänään juuri tätä samaa. Aloitin elämänmuutokseni vuoden ensimmäisenä päivänä ja siiyä asti kehitykseni on ollut uskomatonta. Pari päivää sitten iski joko uupumus tai laiskuus (niiden eroa on joskus vaikea hahmottaa..) jonka vuoksi treenit jäivät useiksi päiviksi, ruokavalio meni aivan pilalle ahmimisen vuoksi ja nytten tänään oloni oli aivan järjettömän huono, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Mutta luovuuteni heräsi yli vuoden tauon jälkeen. Mieleni tekee taas piirtää upeita lyikkäritöitä. Ennen muotokuvien piirto oli elämäni tärkein ja rakkain asia, mutta kuntoilu jätti sen jotenkin varjoonsa. Kiinnostus vain lakkasi! "Art never comes from happiness". En muista koska olisin saanut mitään luovaa aikaiseksi kun on henkisesti kaikin puolin hyvä olo. Näinä päivinä kun tuntuu että koko elämä kaatuisisi niskaan, taiteilu sujuu. Kiintoisa juttu! Mutta täytyy pian ryhdistäytyä, ettei tule ihan järjettömän paöjon takapakkia... :/

Elisa (Ei varmistettu)

Toi on kyllä mielenkiintoinen juttu! Pohdin omalla kohdallani myös sitä, kuinka ainakin itse lähden kaikkeen niin täysillä mukaan, että saatan unohtaa kaiken muun. Toisinsanoen urheilusta ja hyvästä ruoasta intoutuessani en enää muista ruokkia luovuuttani samalla tavalla. Sitten kun kipeys/ muu syy pakottaa jäämään kotiin, alkaa ne lyijärit huutamaan sun nimeä :D en tiedä, mutta ainakin olen jonkin verran saanut omaa luovuuttani takaisin, kun olen tehnyt sen toteuttamiselle aikaa itselleni! Toivottavasti sinäkin saat!:)

Kommentoi