Matkailuautolla Norjaan

Kaupallinen yhteistyö: Best Caravan

Kun suunnittelemme retkeä Norjaan ja Lofooteille, totesin ettei minusta luultavasti olisi teltassa nukkujaksi, vaikka se ajatuksen tasolla kiehtoikin. Olen todella herkkäuninen ja suoraan sanottuna myös melko mukavuudenhaluinen, vaikka seikkailumieltä löytyykin. Niinpä päätimme telttojen sijaan vuokrata matkailuauton, jossa voisimme matkustaa, nukkua ja tarpeen tullen myös kokkailla tai käydä vessassa.

Päädyimme vuokraamaan auton Hyvinkään Best-Caravanilta, sillä ystävämme sitä suositteli. Meillä ei kellään ole C-korttia, mutta löysimme auton jossa oli 4 nukkumapaikkaa ja B-korttivaatimus. Tätä monet ovat kyselleet, että voiko sitä tosiaan ajaa tavallisella ajokortilla. Takaosassa oli yksi parisänky ja toinen laskeutui ”takapenkkien” kohdalle nappia painamalla. Sisustus oli todella raikas, vaaleaa ja puuta, ja muistutti purjevenettä.

Kukaan meistä ei ollut aiemmin ollut matkailuautolla reissussa, joten olimme melko ummikkoja monenkin asian suhteen. Mitä autossa on ns. vakiovarusteina? Mitä pakata mukaan? Miten sähköt toimii? Toimiiko jääkaappi jos ei olla sähkössä kiinni? Miten vessassa käynti hoidetaan? Nämä ja miljoona muuta kysymystä ylöskirjattuna painelimme vuokrauspisteeseen.

Kun lähdimme ajamaan, pohdin ääneen että onkohan matkailuautoilla tapana moikata toisiaan kuten bussikuskeilla tai veneilijöillä? Kokeilimme ensimmäisen vastaan tullessa ja tulihan sieltä heti iloinen morjestus takaisin. Muutaman onnistuneen moikkauksen jälkeen mietimme, moikkaavatkohan he meitä vain koska se on kohteliasta vastata tervehdykseen. Päätimme testata teoriaa ja heti seuraavalta tuli moikkaus ennen meitä.

Koska lähdimme niin ummikkoina matkaan, tuli moni asia opittua vasta paikan päällä. Kuten se, ettei parhaat mahdolliset retkilautaset ole isot raskaat posliinilautaset. Tai että emme tule ottamaan makuupusseja koskaan pakkauksistaan. Sen takia ajattelinkin nyt tehdä tällaisen kattavan postauksen teille, jotka suunnittelette matkailuautolla reissuun lähtemistä. Ja myös teille, jotka ovat kiinnostuneita Norjaan matkustamisesta.

Mtä reittiä ajoimme?

Ajoimme ensimmäisellä etapilla Ouluun Nallikarin lomakylään. Näin jälkiviisaana, sen olisi voinut jättää bookkaamatta. Reissu oli niin alussa, ettei meillä ollut oikein tarvetta karavaanipaikan eduille. Olimme niin poikki ajon jälkeen, ettemme jaksaneet edes mennä saunomaan. Maksoimme siis käytännössä yli 40 € parkkipaikasta, vaikka olisimme voineet yöpyä ilmaiseksi missä vain.

Päätimme Oulussa viimetinkaan, että ajetaankin käsivarren kautta Norjaan ja pysähdytään ennen Lofootteja Senjan saarella. Se oli todella hyvä päätös, sillä näimme samalla upean Kilpisjärven ja ajoreitti oli täynnä mitä hienompia maisemia. Senjalla yövyimme upealla Ersfjordin rannalla, missä oli myös yleinen wc ja ulkosuihku käytettävissä. Senjan takia kuitenkin loppureitistä tuli melko hektinen, joten Lofooteilla ei ehtinyt nähdä kaikkea mitä olisi halunnut. Sinne voi aina mennä onneksi uudelleen. Lofooteilla kävimme Henningsværissa, Unstadissa ja Lofoten Beach Campilla.  Takaisin tulimme suorempaa reittiä Ruotsin läpi. Yövyimme Abiskon rannalla, joka oli sumuisesta ilmasta huolimatta aivan upea.

Mitä matkailuautossa löytyy vakiovarusteina?

 • Kaasuliesi
 • Jääkaappi
 • Vesiallas hanoineen
 • Wc
 • Suihku
 • Sänky/sängyt
 • Pöytä
 • Paljon säilytystilaa

Mitä ostaa ennen matkailuautoreissua?

 • Ruokaa ja juomaa suunnitelmallisesti, mikäli meinaatte käydä myös ravintoloissa, ei ole syytä pakata extraruokia. Meillä jäi tosi paljon syömättä
 • Retkeilyastiat, mikäli sellaisia ei löydy. Me hankimme lopulta paikan päältä kaikille oman väriset kahvalliset muovikipot, jotka oli helppo tiskata
 • Iso vesikanisteri ”hanaominaisuudella”. Meillä oli myös kaksi 5 litran pienempää säiliötä, joilla oli helpompi hakea vettä lisää.
 • Retkituolit ja -pöytä ulkoruokailua helpottamaan
 • Trangia tai joku muu ulkona toimiva keittoväline
 • Sytytysnestettä, klapeja ja hiiliä nuotiota varten

Mitä pakata mukaan matkailuautoreissulle?

 • Petivaatteet & peitot ja tyynyt
 • Siivousvälineitä (harmiteltiin ettei tajuttu ottaa pientä Dysonia, sillä se olisi ollut ihan mahtava tuolla)
 • Tiskiharja,-aine,-pyyhe ja ämpäri ulkopesuja varten
 • Henkareita, jotta vaatteet saa kaappeihin roikkumaan
 • Käsisaippuaa ja käsipyyhe kylppäriin
 • Keittiötavarat tarpeen mukaan. Ainakin aseet, kattila, pannu, kauhamainen lasta, grillipihdit, terävä veitsi, kupit ja leikkuulauta
 • Roskapusseja
 • Ensiapupakkaus
 • Flipflopit
 • Kumisaappaat & sadetakki
 • Lämmintä vaatetta

Meillä oli paljon muutakin, mitä ei lopulta tarvittu lainkaan, kuten retkialustoja, kirves, puukko, hyttysien karkottajalaite, mölkky, petanki, kirjoja, kitara, virveli ja aivan liikaa vaatteita. Varmaankin tällaisia aktiviteetteja kaipaisi, mikäli reissu olisi pidempi. Nyt meillä oli niin hektinen aikataulu, ettei kohteessa oikein tullut muuta tehtyä kuin pällisteltyä maisemia ja tehtyä ruokaa. Ja toisaalta, mikäs sen parempaa!

Mitä tekisin toisin?

Jos lähtisin uudestaan, suunnittelisin reitin paljon väljemmäksi tai ottaisin pari viikkoa enemmän lomaa. Parasta tällaisissa luontokohteissa on nimittäin tutkimusretket lähimaastoon ja vain sellainen rento ulkonaolo. Nyt sellainen hiukan puuttui, sillä ajopäivät venyivät pitkiksi ja olimme aina melko naatteja perille päästyämme.

Kannattaa muistaa, ettei isolla autolla ajeta niin kovaa kuin tavallisella, joten Google mapsin ehdottamat reitit ovat aina aikataulullisesti hiukan liian optimistisia. Pakkaisin seuraavalla kerralla huomattavasti vähemmän tavaraa ja suunnittelisin ruokailut paremmin. On helpompi tehdä vaikka viikon ruokalista etukäteen, kuin pohtia joka päivä epämääräisen ruokavaraston edessä että mitäs sitä tänään keksisi.

En menisi leirintäalueille, ellei olisi ”pakko”. Vettä saa tienvarrelta muistakin paikoista ja kännykän saa ladattua kojelaudasta USB-kaapelilla. Parhaita paikkoja olivat nimittäin ne, missä olimme meren rannalla, eikä niin että seuraava auto on 3 metrin päässä. Silloin kun auto ei ole sähkössä kiinni, toimii jääkaappi sun muut kaasulla.

Lähtisinkö uudestaan?

Lähtisin tällaiselle reissulle kuitenkin mielelläni uudelleenkin, nyt hiukan paremmin varustautuneena ja löysemmällä aikataululla. Siinä on jotain maagista, kun voi heti silmät avattuaan kömpiä ulos ihailemaan maisemaa ja keittää aamukahvit maisemia tuijotellen. Norjaan on ehdottomasti päästävä uudestaan ja tekisi mieli käydä myös sen eteläisempiä kohteita läpi. Sen lisäksi kiinnostaa euroopan koluaminen autolla, sekä Jenkit & Kanada. Olen jo pitkään haaveillut Yosemitesta, Grand Canyonista, Yellowstonesta ja muista luontokohteista.

Tällaisessa reissussa tulee nähtyä niin paljon, että tuntuu että kaikkea näkemäänsä sulattelee vielä pitkän tovin jälkikäteen. Autolla matkatessa on ihan erilainen vapauden tunne kuin silloin, kun on sidottuna hotelliin tai joutuu suunnitella ohjelmat juna- tai bussiaikataulujen mukaan. Voi lennosta vaihtaa suunnitelmaa, poiketa kauniille sivutielle tai pystyttää leiri kauniille rannalle juuri silloin kun tuntuu siltä.

Jäikö jokin vielä mietityttämään? Saa kysyä (tyhmiäkin) niin kuin mekin kysyimme autoa hakiessamme. Vastaan sen mukaan, mitä osaan!

puheenaiheet matkat
Kommentit (10)
 1. Matkailuautolla Norjaan | Savon Sanomat Uutiset
  3.5.2020, 14:34

  […] Matkailuautolla Norjaan – Start Living Your Best Life | Lily – Kuten se, ettei parhaat mahdolliset retkilautaset ole isot raskaat posliinilautaset. Tai että emme tule ottamaan makuupusseja koskaan pakkauksistaan. Sen takia ajattelinkin nyt tehdä tällaisen kattavan postauksen teille, jotka suunnittelette matkailuautolla reissuun lähtemistä. Ja myös teille, jotka ovat kiinnostuneita Norjaan. […]

 2. Kiitos tästä postauksesta! Ihan parhaita vinkkejä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *