Mental Health Monday: Älä vaadi priimaa

 

DSC_5316.jpg

Saamattomuus on mielestäni yksi inhottavimmista mielentiloista. Veikkaan, että joka ikinen ihminen on joskus kärsinyt tästä tunteesta. Saamattomuus voi johtua monesta eri asiasta ja harvoin sen takana onkaan pelkkä laiskuus. Joskus liian suuret odotukset itseltään tai täydellisyyden tavoittelu saattavat olla tekemättömyyden syynä. Haluaa tehdä jonkun asian niin hyvin, ettei saa lopulta mitään aikaiseksi, sillä mikään ei tunnu tarpeeksi hyvältä. 

Olen ollut aina nopea kirjoittamaan. Aloin koulussakin aina heti raapustamaan ensimmäisiä ajatuksia tehtävänannon luettuani. Ylioppilaskirjoituksissa jouduin odottelemaan kello kahteentoista, jotta pääsen palauttamaan koepaperini. En ikinä pyrkinyt täydellisyyteen, vaan halusin saada asioita tehtyä. 

Kohtasin kuitenkin tämän tyhjän paperin kammon tehdessäni ensimmäistä työharjoitteluani muotilehdessä. En muista enää, mikä tehtävänäni oli, mutta istuin tyhjä Word-dokumentti edessäni varmaan toista tuntia. Kyseessä ei suinkaan ollut mikään vuosisadan artikkeli, vaan luultavasti kuvatekstejä esimerkiksi johonkin muotijuttuun.

Monelle tämä olisi ollut merkittävyydessään paljon vähäisempi kuin esimerkiksi ne ylioppilaskirjoitukset. Minulle oli kuitenkin ensimmäistä kertaa oikeasti tärkeää, että onnistun tehtävässä hyvin. 

Enää ei kysymyksessä ollut koulutehtävä, vaan jotain jota julkaistaisiin lehdessä minun nimelläni. Työpäivän jälkeen olin pettynyt itseeni. Mietin, miten ihmeessä en saanut mitään nokkelaa aikaiseksi, vaikka kirjoittaminen oli ollut aina minulle helppoa. 

Olin kuitenkin unohtanut tärkeän asian, jota yleensä noudatan kaikessa tekemisessä: ensimmäisen version ei ole tarkoituskaan olla priimaa. Jos antaa ensin ajatusten virrata vapaasti ja kirjoittaa ylös kaiken mikä mieleen juolahtaa, voi sen jälkeen keskittyä tekstin hiomiseen. Editoimalla, karsimalla ja ensimmäisiä ajatuksia jalostamalla voi synnyttää jotain hienoa.

Samaa sääntöä sovellan moneen muuhunkin asiaan. Kuvatessa en odota sitä täydellistä ruutua ja kuvakulmaa, vaan räpsin mielummin paljon kuvia ja käyn ne läpi vasta jälkikäteen koneella. Usein mielenkiintoisimpia kuvia onkin sellaiset, jotka on otettu suunnittelematta ilman poseeraamista. Samoin käy esimerkiksi hiuksia laittaessa. Täydellinen kampaus syntyy torstai-iltana likaisia hiuksia sökerölle laittaessa, mutta kun sitä yrittää luoda uudestaan hartaudella ja ajatuksella, ei se enää onnistukaan. 

Omaa rimaa kannattaa alkuun vähän madaltaa ja keskittyä ennemminkin siihen, että saa jotain tuotettua, kuin siihen että se jokin on täydellistä. Parhaat ideat usein syntyvätkin tehdessä asioita, eikä niitä pohtiessa.

Tehokkuutta uuteen viikkoon!

DSC_6494.jpg

Kommentit (6)
  1. Emmi / Me Time
    17.10.2016, 15:08

    Äh, tää on niin totta! Monesti ei edes viitsi aloittaa, jos ei ole juuri oikeassa inspiraatiotilassa ja sitten jää moni asia (esim. oman blogin kirjoittaminen) tekemättä. Vaadin itseltäni ihan liikaa, joten tämä oli hyvä muistutus siitä, että välillä vähempikin riittää 🙂

    1. Niinpä! Ja yleensä sitä inspiraatiota saa odotella ikuisuuden jos ei ala tekemään mitään ennen sitä. Inspiraatio syntyy nimittäin usein juuri siinä tehdessä asioita. 

  2. Tää on niin totta! Kiitos muistutuksesta.. Saamattomuus on viime aikoina vaivannut kovasti, ja syinä löytyy juurikin perfektionismia ja halua tehdä kaikki täydellisesti.. Joskus myös perushyvä voi riittää, se on parempi kuin ei mitään 🙂

    1. Ja hassuinta on se, että se mikä on sulle perushyvä, voi toisen silmissä olla ihan täydellinen. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *