Mental Health Monday: Apua kiireen keskelle

DSC_2277.jpg

Ennen matkaa jouduin hammashoidon päivystykseen. Hammastani vihloi ja särki niin paljon, että olin aivan varma että olin saanut ensimmäisen reikäni. Haartmanin hammaslääkärin penkissä makoillessani minulle kuitenkin todettiin, että hampaani ovat erinomaisessa kunnossa. Itsepintaisesti sanoin, että on siellä joku reikä oltava kun niin kolottaa. 

Röntgen-kuvien jälkeenkään ei mitään paljastunut, joten lääkäri kysyi onko minulla mahdollisesti ollut stressiä? 

Sieltä tämä syy alkoikin sitten paljastua. Vaikka en välttämättä narskuttelisikaan hampaitani yöllä, olen purrut niitä niin kovaa että se on aiheuttanut särkyä. Olen siis ”tehnyt asioita hampaat irvessä”. Aina ennen pitkiä reissuja tuntuu kasaantuvan paljon hommaa, kun on dead-lineja, pakkaamista, reissun ajaksi tehtäviä muutoksia asunnossa ja ystävien näkemistä. 

Olinkin purkanut tätä ”työmäärää” hammasparkoihini tietämättäni. 

Ennen joulua varmasti moni kokee samanlaisia tunteita, kun on lahjojen ostamista, pikkujouluja ja töissäkin saatetaan kiirehtiä hommia loppuun ennen vuoden loppumista. Kiireisinä aikoina voi taakka tuntua musertavan alleen, eikä sitä oikein osaa lähteä purkamaan mistään kohtaa. 

1. Tee strategia hommien loppuun saattamiseksi. Aivan kuten työelämässäkin ennen suurta urakkaa, laaditaan strategia. Mieti, millä tavalla onnistut selviämään viikosta parhaalla mahdollisella tavalla. Keinoja tähän on monia. Itse tykkään kirjoittaa kaiken samalle paperille tai Googlen kalenteriin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten kirjoitan jokaiselle päivälle postausideat tai aiheet ylös. Merkitsen hoidettaville asioille omat päivänsä ja hoidan mahdollisimman monta kärpästä yhdellä iskulla. Jo näiden paperille saaminen auttaa yleensä ahdistukseen.

2. Kun kalenteri on suunniteltu, laita tehtävät vielä puhelimeen ylös ja merkkaa ne esimerkiksi Wunderlistiin. Se on ilmainen sovellus, jonka saa puhelimeen. Sinne voi listata tehtäviä asioita ja lisätä niihin halutessaan myös muistutuksia tiettyyn kellonaikaan. Merkkaan ”vähäpätöisemmätkin” asiat, kuten laskujen maksamisen, sillä sitten en ainakaan unohda niitä, eikä tarvitse mielessään pyöritellä asioita joita tulisi hoitaa. Kun tehtävän on suorittanut, saa sen merkattua tähdellä tehdyksi ja siitä kuuluu vielä ääni suorituksen merkiksi. Sovellusta voi käyttää myös esimerkiksi kauppaostosten listaamiseen.

3. Nyt kun tiedät hoidettavissa olevat asiat, priorisoi ne. Älä sovi mitään ylimääräistä, ennen kuin olet hoitanut nämä asiat. Extempore kävelylenkki kaverin kanssa voi tuntua hyvältä ajatukselta stressin purkamiseksi, mutta jos sille ei ole aikatauluttanut sopivaa rakoa viikossaan, voi se ajaa vain pahempaan kiireeseen ja stressiin. 

4. Aina kun on mahdollista, lepää. Kiireen keskellä ajautuu helposti sellaiseen ylivalppaaseen tilaan, jonka takia ei osaa rentoutua silloinkaan kun päivän hommat on hoidettu. Alkaa helposti illalla vielä siivoamaan kaappeja tai tekemään jo seuraavan päivän tehtäviä, sillä kuvittelee siitä olevan apua. Itselläni ainakin tällainen yömyöhään kestävä aktiivisuus vaikuttaa yöuniin dramaattisesti, eivätkä vaikutukset näy heti. Jonain päivänä kuitenkin seinä tulee vastaan, jos ei osaa ottaa itselleen omaa aikaa. Sen takia on tärkeä rentoutua silloin kun pystyy. 

5. Ole rehellinen itsellesi ja muille. Kun sinulta pyydetään palvelusta, tai sinulle tarjotaan mielenkiintoista projektia kiireisenä aikana, ole rehellinen itsellesi ja mieti, jaksatko oikeasti tehdä sen parhaalla mahdollisella tavalla. Kärsivätkö ihmissuhteet, muut työt tai oma terveytesi jos otat tämän projektin tai avunpyydön vastaan? Sano ei silloin kun se on tarpeen.

Kommentit (2)
  1. Top 10 Lentodiilit
    14.11.2016, 07:30

    Tosi kiva kirjoitus. Hyvä tuo viiden kohdan lista!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *