Mental Health Monday: Arjen romantiikka

D8X_5479.jpg

Ystäväni heitti minulle mielenkiintoisen kysymyksen pari päivää sitten. Hän haastoi pohtimaan, mitä arjen romantiikka minulle tarkoittaa? Omassa arjessani romanttista on varmasti kaikki pienet teot, joita toisen eteen päivittäin tekee vain toisen takia. Ilahduttaa päivää arkisilla yllätyksillä tai huomioi toista jollain tavalla. Ja kaikessa yksinkertaisuudessaan, yhdessä vietetty aika. 

 

Romanttisuus ei ole kohdallani koskaan tarkoittanut ruusupuskia, korulahjoja, runonlausuntaa tai slovareita kynttilänvalossa. Sellaiset taditionaalisesti romanttisina pidetyt eleet tuntuvat usein jopa melko korneilta. Ehkä sellainen ei ole vain nykypäivää, tai sitten olen vain yksinkertaisesti tällaiseen romantiikkaan kykenemätön.

 

Sen sijaan yhdessä musiikin soittaminen, pitkät keskustelut viinilasin äärellä, maalaaminen tai kirjojen lukeminen voi olla romanttista. Se, että toinen tuo yllätyksenä omaa lempiruokaa lounaaksi. Se, kun keittää kahvit ennen kun toinen on herännyt ja tulee kuppi kädessä herättämään. Se, että katetaan pöytä kauniiksi ja syödään sen ääressä illallinen. Se, että kantaa toisen kauppakassit kotiin.

 

Tästä tullaankin toiseen mielenkiintoiseen kysymykseen. Jos kerran romantiikka on näinkin arkisia asioita, voiko ystävien välillä olla romanttisia tekoja? Olimme täällä aiheesta keskustellessamme melko yksimielisiä siitä, että ei voi. Aloin kuitenkin pohtia, mikä erottaa romantiikan huomaavaisuudesta? 

 

Monet luettelemistani asioista on sellaisia, joita teen myös ystävieni kesken. On mukava piristää ystävän päivää silloin, kun tietää että toisella on rankka päivä meneillään, tai ehkäpä vain jostain asiasta tulee ystävä mieleen ja haluaa kertoa ajattelevansa häntä. Ystävien kanssa tulee istuttua myös joskus kynttilänvalossa yömyöhään keskustellen kaikesta maan ja taivaan väliltä. Olen myös lähettänyt kukkia ystävän työpaikalle ja järjestänyt yllätyksiä ihan vain kertoakseni, että pidän heistä. Onko näissä ainoa erottajana se, kuka on tekijänä?

 

Tuleeko huomaavaisuudesta automaattisesti romanttista sillon, kun henkilöiden välillä on intohimoista rakkautta? Millaisia mietteitä teillä on aiheesta? Mitä romantiikka teille tarkoittaa?

Picture: Sara Vanninen

Kommentit (5)
 1. Minä olin aikoinani se, joka ei uskonut ”leffaromantiikkaan” eli perinteisiin romanttisiin eleisiin. ”Sattumalta” olinkin pitkään suhteessa, jossa näitä ei annettu enkä osannut niitä edes kaivata.

  Sitten tapasin aviomieheni.

  Hän yhä vuosien jälkeenkin vie minut katsomaan auringonlaskua suunnittelemansa picnicin kanssa, ostaa minulle säännöllisesti kukkia ja kehuu maasta taivaisiin. Hän kantaa aina kauppakassit ja avaa ovet. Kun olen stressaantunut, hän ohjaa minut makuuhuoneeseen, sytyttää kynttilän, antaa kirjan ja sanoo, etten saa poistua makuuhuoneesta tuntiin (parasta!). Olemme käyneet yhdessä tanssitunneilla ja miten romanttista onkaan tanssia hänen kanssaan kahdestaan.

  Minusta on hassua, miten moni perustelee itselleen romanttisten tekojen puutetta sillä, että arjen pienet teot korvaavat nämä. Sehän on sama, kun sanoisin että korjaan seksin hellyydellä. Molempia tarvitaan eivätkä ne poissulje toisiaan. Toki ilmankin voi elää mutta uskon että kerran tällaista maistaneena ei enää halua.

  1. Halusin vielä lisätä, että kiitos paljon näistä mental healh monday -teksteistäsi. Ne herättävät lähes aina ajatuksia (vaikka niistä en usein ehdikään tänne kirjoittamaan). Olet todella taitava kirjoittaja!

  2. Mun mielestä noi kuvaamasi jutut on juurikin niitä pieniä arjen tekoja. Mutta samoja voisin tehdä myös ystävieni kanssa. Uskon, että jokainen suhde kaipaa romantiikkaa. Ihmisille se vain tarkoittaa eri asioita. Olen ollut myös sellaisessa suhteessa, jossa meillä oli erilainen käsitys romantiikasta. Mies oli juurikin sellaisen ”leffaromantiikan” taitaja, ja itse en osannut ottaa oikein sellaisia eleitä vastaan. Mutta kuulostaa ihanalta, että edelleen teillä on vuosienkin jälkeen tuollaista toistennen huomioimista <3 Se on mun mielestä melkeinpä tärkeimpiä asioita pitkässä suhteessa. 

 2. Romantiikka tarkoittaa mulle rakkaudellisia tekoja. Osoitan rakkautta ystävilleni erilaisin teoin ja ne on monesti samanlaisia tekoja, joita teen poikaystävälle. Erona on vain se
  että minun ja ystävän välillä ei ole romanttista rakautta 😀 raukkattakin on eri ”laatuja”

  1. Joo tätä mäkin pohdin. Aloimme myös miettiä, mitkä ovat niitä asioita mitkä erottavat rakkaussuhteen ystävyyssuhteesta. Joskus ystävyyssuhteetkin on niin vahvoja, että ne voivat olla jopa seurustelusuhteita läheisempiä. Mutta toi on ihanasti sanottu, toi rakkaudellisia tekoja <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *