Mental Health Monday: Dominot riveihin

Oma ohjenuorani melkein mihin tahansa saamattomuus ongelmaan on se, että pitää vaan toimia. Ja mielellään heti, kuten 2 minuutin sääntö kertoo. Ja sitten vielä jatkaa sitä toimintaa tarpeeksi pienillä väleillä niin, että se alkaa sujua ilman ponnisteluja. Ei ole niin väliä, mistä on kyse, sillä sama taktiikka toimii yllättävän moneen asiaan.

Kun on ollut poissa salilta liian pitkään, kasvaa kynnys lähtöön ihan hillittömän korkeaksi. Tai jos on syönyt nuudelia tai tilannut Woltista monta viikkoa putkeen, voi terveellisen ruokavalion noudattaminen vaatia todella paljon energiaa.

Silloin kun oman elämän rutiinit rullaavat ja pysyvät liikkeessä, tuntuu arki soljuvan eteenpäin kuin tanssi. Ehtii saamaan paljon aikaan, mikään ei stressaa, mieli ja ruumis voi hyvin ja aikaa riittää sopivan paljon myös lorvailuun ja ystävien tapaamiseen.Tuntuu, että vuorokaudessa on hiukan enemmän tunteja, sillä voi keskittyä kaikkeen muuhun kuin siihen pelkkään päivästä selviämiseen. 

Ajattelen sen vähän kuin sellaisina dominopalikkariveinä, jotka pitävät vain tuupata kaatumaan ja sen jälkeen niihin ei tarvitse enää käyttää niin paljon energiaa. Silloin kun dominopalikoita ei ole jaksanut laittaa tarpeeksi lähelle toisiaan, joutuu käyttämään ihan turhan paljon aikaa välien korjaamiseen.

Omat dominopalikkani ovat olleet aivan ympäriinsä viimeaikoina ja nyt onkin aika taas järjestää kaikki kauniisiin riveihin. Ikäänkuin sellainen rutiinien kevättarkistus. Taidan olla tulossa vanhaksi, kun yksi päivä suu vaahdossa selitin, kuinka voisimme merkata ylös päivät lakanoiden vaihdolle, ja tehdä viikkosiivouslistan.

Kun mietin taaksepäin elämää ja pohdin niitä hetkiä, kun olen voinut poikkeuksellisen hyvin, kuuluu niihin kaikkiin vahvasti jotain hyvinvointia lisääviä rutiineja. Yksi niistä on esimerkiksi aamujooga tai tiibetiläiset riitit, jotka jostain syystä ovat tippuneet pois aamuistani kiireen keskellä. Se on tapa, jonka haluan tuoda takaisin arkeeni.

Olen listannut näitä parhaita käytäntöjä ylös ja pyrin tuomaan niitä arkeeni taas tällaisella saliltamme oppimallani ”choose one, lose one” tavalla. Siinä kuun aikana luovutaan aina yhdestä huonosta tavasta ja otetaan tilalle joku hyvä. Kesään mennessä toivon että ainakin seuraavat rutiinit olisivat osa arkeani:

Aamun aloitus tiibetiläisillä riiteillä

Jokapäiväinen tuorepuristettu mehu tai smoothie

Vähintään 2 litraa päivässä vettä

Kasvisruokavalio ja 90 prosenttisesti kotona syöminen

Kävellen tai pyörällä paikasta toiseen ellei asu tai ilma pakota valitsemaan toisin

Säännöllinen voimaharjoittelu TFW:llä

Jokapäiväinen kirjojen lukeminen (esim. ennen nukkumaanmenoa)

Ennen klo 12 nukkumaan

Jokaviikkoinen hiukan perusteellisempi siivous asuntoon

Lähteekö joku muu tähän haasteeseen mukaan? Ja minkälaisia asioita te haluaisitte arkirutiineihinne tuoda? Tai mistä huonoista tavoista haluaisitte luopua?

Kuvat: Sara Vanninen

Kommentit (6)
 1. Moi Elisa!

  En oo tainnu ennen kommentoida sun blogia mutta nyt tuli semmonen intuitio että haluan sanoa ajatukseni sulle ”ääneen”. Oon viimeaikojen stressin myötä vähentänyt hirveästi somen käyttöä ja lakannut seuraamasta useita pinnallisia blogeja, joiden postaukset on yleensä suoria mainoksia. Sun blogia oon jaksanu lukea vuosia, eikä musta vieläkään tunnu siltä, etteikö sun ajatuksilla ois mulle jotain annettavaa. Tykkään itsekin pohtia kaikenlaisia elämääkin syvempiä juttuja ja saan täältä aivan valtavasti inspiraatiota, kiitos siitä. <3 Oon halunnu sanoa tän sulle jo kauan, ja aina kun identiteettikriiseilet oman työsi suhteen, mieleni karjuu HEI ÄLÄ MEEEE (xD).

  Mutta joo, mun piti siis sanoa, että kiitos kun olet ja että voisitko kertoa lisää noista tiibetiläisistä riiteistä ja muista sun arjen pienistä asioista, joilla hoidat sun hyvinvointia? 🙂 Ite oon nyt hurahtanu ASMR-videoihin, sillä järkyttävän stressivuoren alla ne on auttanu mua nukkumaan ja rauhottumaan.

  1. Voi miten ihana kommentti! Kiitos hurjan paljon. Ja nyt tuli paha korvamato tosta biisistä 😀 Tässä postauksessa on enemmän riiteistä: https://www.lily.fi/blogit/start-living-your-best-life/viisi-tiibetilaista-riittia/ ja täällä ne löytyvät videon muodossa: https://www.youtube.com/watch?v=qSZCi_opTAI Mä en oo vielä päässyt ASMR-videoihin, mutta rakastan myös kuunnella jotain äänikirjoja ja nukahtaa niihin. Ne saa jotenkin ihanasti ajatukset rauhoittumaan. Voin tehdä postauksen, kiitos vinkistä! 🙂

 2. Loistava teksti ja vertaus!

  Mullakin on ”dominoiden asettelu” parhaillaan menossa ja tuntuu jo viikossa että arki rullaa eri tavalla. Aikanaan luin myös kirjaa Tiibetiläisistä opeista, pitääkin lainata se uudelleen… Muistan vaikuttaneen oloon merkittävästi kun hyödynsin ohjeita sieltä.

  Tsemppiä haasteeseen! 🙂

  1. Kiitos! Ja samat sanat sinne <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *