Mental Health Monday: Eri roolit

mm.jpg

Mielenterveys kattaa myös sosiaalisen hyvinvoinnin, jota käsittelen useinkin blogissa. Puhuimme yhtenä päivänä siitä, kuinka joudumme aina uuteen porukkaan tullessamme löytämään oman roolimme ja paikkamme uudessa ympäristössä. Jos on tottunut hiljaisessa porukassa olemaan se äänekkäin, joka on aina keskipisteenä, voi olla vaikea sopeutua hiljaisempaan rooliin sellaisessa porukassa, jossa joku toinen on ottanut kovaäänisimmän roolin. Oman hyvinvoinnin kannalta on ihan suotavaa pystyä mukautumaan eri tilanteissa eri käyttäytymismalleihin. 

Mielestäni sosiaalinen lahjakkuus tarkoittaakin juuri sitä, että osaat haistella tilannetta ja mukautua erilaisiin ihmisryhmiin ja lukea ryhmädynamiikkaa. Jos on esimerkiksi opiskeluvaiheessa pärjännyt nöyryydellä, hiljaisuudella ja sillä että vain osaa asiat paremmin kuin muut, voi asenteesta olla haittaakin esimerkiksi työnhaussa. 

Joskus on mahdollista, että kasvamme yhteen rooliin kiinni. Olemme aina esimerkiksi vähän kuuntelijoina taka-alalla, sillä saman porukan sisällä on monta paljon puheliaampaa tyyppiä. Määrittelemme itsemme sen yhden minuuden kautta ja alamme pitää itseämme hiljaisena tyyppinä. Peilaamme itseämme muiden kautta ja alamme uskomaan sitä kuvaa mikä sieltä näkyy. Harvoin kuitenkaan mitkään luonteenpiirteet ovat noin yksiselkoisia ja jossain porukassa saattaisi olla paljon helpompi avata suutaan. Jos kuitenkaan emme ole sinut sen kanssa, että roolit voivat vaihdella tilanteesta riippuen, voi sisällä kasvaa suuriakin ristiriitoja. 

Minun oli joskus vaikeaa vaihtaa roolista toiseen. Kun kuitenkin oppi arvostamaan sitä, että omasta persoonallisuudesta tulee eri puolet esiin eri porukoissa, oli sosiaaliset tilanteet paljon helpompia. Se, että käyttäytyy eri tavalla eri ihmisten seurassa, ei ole mielestäni millään tapaa feikkiä tai väärin, vaikka joskus niin olen ajatellutkin. Meissä on kaikissa niin monta puolta, että on vain hienoa, jos osaa mukautua keskustelukumppaninsa kanssa samalle aaltopituudelle. 

Tällä viikolla haastankin teitä miettimään eri roolejanne ja sitä kuinka ne eroavat toisistaan. Millainen olet työympäristössä? Entä perheesi kesken? Parisuhteessa? Ystävänä? Ovatko roolit sellaisia, jotka tuntuvat oikeilta, vai koetko sisälläsi ristiriitoja? 

 

Social wellbeing is a big part of mental health, and it’s really important to accept yourself as you are. Sometimes we forget that we all have different sides in us, and it is completely ok to let them show. It might be difficult to adapt to the role of a social person, if you’re used to being in the background. But different groups requires different approaches, and sometimes you have to be willing to take a role that you’re not used to. It’s harmful to define yourself through a particular role. You have to listener in you, but you also have the loud talkative person in you, and sometimes you show more one side than the other. I challenge you to think all of your different roles in life. How are you like with your coworkers? What about with your family? In your relationship? With your friends? Do the roles feel right, or do you feel an internal conflict?

DSC_7028.jpg

DSC_7025.jpg

mm1.jpg

DSC_7034.jpg

Shoes – Nelly

Jeans – Zara

Shirt – CLOSE by DENIM

Sunglasses – Mango

Kommentit (10)
  1. wou, tässäpä vasta riittäisikin miettimistä!

  2. Saitpas miettimään, kiitos! Koska olen juuri ponnistellut tuon kanssa, että en pysty toimimaan samanlailla kaikissa piireissä ja välillä tullut todella ahdistuneitakin fiiliksiä. Kaikki persoonallisuustestit yms ovat saaneet mut vaan enemmän paniikkiin, koska niitä tehdessä tulee väkisinkin mietittyä että ”no tuossa tilanteessa ehkä toimisin noin, mutta sitten taas tuossa toisin”. Olin ennen myös todella ujo ja huomaan, että nykyisin välillä se ujo-vanha-minä pukkaa päälle tietyissä tilanteissa, varsinkin kun olen ahdistunut. Mutta samalla olen sitä mieltä, että jos haluaa olla esim sosiaalisempi, on itseään vähän kuin puskettava välillä. Ja puskettava juuri niihin epämukaviin ja uusiin tilanteisiin. Ehkä niistä myös jollain tavalla löytää itseään enemmän, koska joutuu oikeasti punnitsemaan ja miettimään miten käyttäytyy. Mutta samalla ei pitäisi liikaa miettiä ”miten mä nyt käyttäydyn”, vaan antaa sen käytöksen tulla luonnostaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *