Mental health monday: Fuck it

Niko8-2.jpg

Kun mielessä on jokin ongelma, yrittää sitä ratkoa mielessään rationaalisin keinoin. Päähän ei mahdu mitään muuta kuin mahdolliset ratkaisut. Jo lähtökohtaisesti se tuntuu ikävältä, hankalalta ja koko energiataso on vähän alempana kuin normaalisti. Kurja asia tuntuu vetävän mielialaa maahan ja energia pyörii ikävän asian ympärillä. 

Tällaisessa mielentilassa on harvoin kovin tuottelias, kekseliäs tai ylipäätään parhaimmillaan keksimään innovatiivisia keinoja päästä ongelmasta eroon. Silti tuntuu että jotenkin pelkäämme, että jos sekunniksikaan päästämme irti tästä ongelman ajattelusta, jotain kamalaa tapahtuu. Emme halua luvouttaa. Vaikka loppujen lopuksi se on usein juuri se hetki, jolloin ongelmaan syntyy ratkaisu. 

Koko aamun istuin yksin toimistolla tämä tyhjä tekstikenttä edessäni ja aloin kirjoittaa eri aiheista, jotka kaikki tuntuivat toistaan väkisimmin väännetyiltä. Lopulta sanoin fuck it ja päätin unohtaa koko postauksen kirjoittamisen. Ajattelin mennä keittämään kahvia ja käyttää iltapäivän Pinterestiä selaillen ja visuaalista inspiraatiota imien. Mental Health Monday ei nyt vain lähde. Olo keveni heti, kun ajattelin että ”ei haittaa, ei tarvi just nyt lähteäkään.”

Ja miten kävikään, jo matkalla kahvinkeittimelle tuntui että olisikin paljon kirjoitettavaa. Tuntuu että keskittymällä yhteen ajatukseen liian pitkäksi aikaa, estämme ajatuksiamme virtaamasta luonnolisella tavalla. Tämä yksi asia tekee ikään kuin tukoksen, eivätkä ne timanttiset ratkaisutkaan pääse koskaan perille asti, sillä keskitymme siihen mikä on huonosti.

Kun poistamme tämän blokin keskittymällä johonkin aivan muuhun hetkeksi, johonkin joka saa suupielet kääntymään hymyyn, hartiat rentoutumaan ja hengityksen kulkemaan vähän paremmin, annamme tilaa myös energialle ja ajatuksille virrata vähän vapaammin. Kun raivaamme tällä tavalla tilaa, annamme myös mahdollisuuden asioille vain loksahdella oikeille paikoilleen. Ja usein ratkaisut ovatkin helpompia kuin olisimme osanneet kuvitellakaan. 

Joten seuraavan kerran, kun yrität ahdistuneena keksiä ratkaisua johonkin pulmaan, luovuta hetkeksi. Pidä kunnon paussi ja tee jotain aivan muuta. Soita ystävälle, katso jakso lempisarjaasi, lue muutama sivu kirjasta tai lähde pienelle happihyppelylle. Vastaus saattaa ponnahtaa päähäsi tämän jälkeen ihan ilman ponnisteluja. 

Sometimes you just have to say fuck it, and let the resolution come to you. 

Kommentit (8)
  1. Huomaan itselläni näitä ajatusblokkeja ihan pienten juttujenkin kanssa, esimerkiksi nimien. Oikeaa nimeä ei saa millään päähän, kun tilalla on joku hyvin samanlainen nimi, jonka aivan hyvin tietää olevan väärä. Juuri vastaavanlainen blokki oli kun yritin löytää Kontikin nimeä, ja Patagonia blokkasi ajatusta.

    1. Nimet tuppaavat olemaan pahimpia! Ja huomaan ite, että ne usein tulee mieleen sillon kun on nukahtamaisillaan. Kai siinä on samanlaista alitajunnan syöverien vapauttamista 🙂

  2. Siis todellakin totta! Itse opiskelijana huomaan usein ainetta tms kirjoittaessani, miten ajatukset jäävät kiertämään sitä samaa kehää jolloin jään vellomaan omaan epätoivoisuuteeni. Ottaessani pienen breikin ja suunnatessani ajatukset täysin muualle, saavat asiat oikean mittasuhteen. Eihän tämä mitään rakettitiedettä ollutkaan, hoidan homman pois päiväjörjestyksestä koska osaan ja pystyn enkä tee siitä ylitsepääsemätöntä estettä. Upea tekstisi tiiviisti (taas) kaikki ajatukseni! Ihanaa maanantaita 🙂

    1. Se on just noin! Pitäisi useammin muistaa tuo ja pitää niitä luovia pausseja 🙂 kiitos ja ihanaa alkuviikkoa myös sulle! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *