Mental Health Monday: Identiteetti

DSC_2660.jpg

Kuuntelen parhaillaan Aki Hintsan Voittamisen anatomia- kirjaa. Se on herättänyt jo paljon ajatuksia, mutta viimeisempänä olen pohtinut identiteetin muodostumista. Jos joku heittää teille kysymyksen, kuka ja millainen olette, mitä vastaatte?

Itse alkaisin varmaan tyypillisesti luetteloimaan ulkoisia seikkoja. Olen 28-vuotias helsinkiläinen, yrittäjä, bloggaaja ja niin edelleen. Nämä eivät kuitenkaan kerro minusta oikeastaan yhtään mitään. Aloin miettimään, mitkä ovat niitä asioita, jotka oman identiteettini rakentaa. Ei se rakennu sen varaan, minkä ikäinen olen, missä asun tai mitä teen työkseni, nämä asiat muuttuvat koko ajan. Toki kaikki nämä saattavat vaikuttaa siihen millainen olen, mutta se ei suinkaan ole sitä syvintä minää. 

Kun pohdin asiaa kauemmin, osasin listata paljon asioita, jotka eivät liittyneet ulkoisiin seikkoihin. Nämä olivat myös monet sellaisia, jotka ovat olleet minussa melko muuttumattomina koko elämäni. Oli myös sellaisia asioita, joita olen tietoisesti työstänyt osaksi identiteettiäni ja joiden nyt tunnen olevan aidosti osa sitä. 

Tehtävä olisi kuitenkin ollut todella vaikea esimerkiksi kuusi vuotta sitten. Kuka sinä olet? Oli ihan mahdottoman vaikea kysymys. Perustin kaiken tiedon itsestäni ulkoisiin seikkoihin. Kun ne muuttuivat yksi toisensa jälkeen, eli ne peilit josta olin itseäni peilannut, särkyivät yksi kerrallaan, en enää yhtäkkiä tiennytkään kuka olen. Tämän kaksikymppisenä tuskailemani identiteettikriiseilyn jälkeen minulla on kuitenkin jo jonkinlainen käsitys siitä. 

Jos tunnet itsesi arvottomaksi, se voi johtua siitä, että määrittelet itsesi saavutustesi kautta. Kun esimerkiksi ura tai harrastus syystä tai toisesta päättyy, putoaa omalta identiteetiltä ikään kuin pohja. 

Vahva minuus ei voi Hintsan mukaan perustua mihinkään, mikä voidaan ottaa pois. Vahva identiteetti perustuu arvoihin. Nyt kehoitankin kaikkia teitä käyttämään hetken miettiessäsi seuraavia kysymyksiä.

Oletko tyytyväinen siihen, mihin käytät aikaasi? Vaikuttavatko muiden ihmisten päätökset tai mielipiteet valintoihisi? Tiedätkö, mikä on elämäsi seuraava askel?

DSC_2639.jpg

Pictures: Sara Vanninen

Kommentit (10)
 1. En voinut uskea lukemaani! Olen miettinyt TÄYSIN samoja asioita, itse asiassa kaveri linkkasi tämän postauksen koska hänelle juuri esitin samoja kysymyksiä kuukautta aiemmin. Wow, ihana huomata että joku muukin sielu näitä miettii ja mahtavaa saada uusia näkökulmia sekä pohtia tätä vielä hieman pidemmälle tekstin kannustamana. Kiitti Elisa!

  1. Ihana kuulla! 🙂 kerro ihmeessä, jos heräsi uusia ajatuksia aiheen tiimoilta! Nää on mielenkiintoisia juttuja 🙂

   1. Juurikin tuo alkoi häiritsemään, tai suorastaan pysäytti, että yksinkertaiseen kysymyseen kuten ”Kuka minä olen?” ei osannut vastata. Kyselin sitten muutamilta läheisiltä tätä kysymystä ja sieltähän tuli työ, ikä ja muut mukavat mitkä ei kerro juuri mitään, ellei satu olemaan että on rakentanut työnsä esimerkiksi intohimon ympärille. Silloin se voi mielestäni antaa vihiä ihmisestä, kenties vahvuudesta, vahvasta elämänhalusta, oivalluksesta että elämä on hänen itsensä käsissään tai ylipäätään siitä että on intohimoja.
    Kansallisuus myös, mutta siihen minulla on hieman ristiriitainen mielipide. Kyllähän se varmasti minuuteeni vaikuttaa ja todella paljon, mutta ei se minua määrittele, en ainakaan näin haluaisi. Vääjäämättä kansallisuus ja oma elintasokin kuitenkin vaikuttaa arvoihin, ja sen huomaa kun lähtee katsomaan meininkiä muualla, sitä matkustamisessa rakastan; pääsee kyseenalaistamaan itseään. Mitä vähemmän kyseenalaistaa, sitä enemmän luulisin sen kansallisuuden identiteettiin vaikuttavan.
    Tekstisi kysymyksiin liittyen, ajan käyttöön olen tyytyväinen, tavoittelen joka päivä sitä mitä haluan tulevaisuudelta, noin vuosi sitten aloitin tämän ihan konkreettisesti. Päätökset on omia eikä juuri vähempää voisi kiinnostaa mitä ulkopuoliset niistä ajattelee, en oikein edes tykkää kertoa suunnitelmistani muille, sillä aina sieltä tulee jotain yhteiskuntaan sopivaa vastausta, jos ymmärrät mitä tarkoitan 😀 Kritiikkiä kyllä mielellään vastaanottaisin jos on hyvät perustelut, mutta kun niitä ei aina meinaa olla, asioita tuputetaan koska ne ”kuuluu olla niin” sen suurempia miettimättä. Ja seuraava askel on unelman toteuttaminen. Silti en oikein vieläkään osaa vastata tähän meidän identiteetti-kysymykseemme.. Jotenkin hankala alkaa edes ajattelemaan, täytyy työstää sitä. Tavallaan kyllä osaisin nimetä asioita, esimerkiksi luonteenpiirteitä, mutta onkohan ne sitten identiteettiä, hmm.. Rakentuuko identiteetti substantiiveista vai adjektiiveista? Molemmista? Mutta kai tässä aikaa on sillä olen 22-vuotias. Katsotaan mitä tästä pienestä ihmisestä kuoriutuu 🙂
    Olis kiva kuulla mitä sinä Elisa ajattelet tuosta kansallisuuden vaikutuksesta identiteettiin? Ja onko sulla vastaukset näihin esittämiisi kysymyksiin?

 2. Kiitos jälleen ajatuksia herättävästä tekstistäsi! Ihanaa loppuviikkoa! <3

  http://www.fashionpoetry.eu

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *