Mental Health Monday: Metsään mars!

Minulla on aina ollut hiukan ristiriitainen suhde metsään. Asuimme lapsuuteni ruskeasuolla ihan keskuspuiston vieressä. Meillä oli koira, joten metsässä tuli samoiltua päivittäin. En kuitenkaan koskaan ollut mikään metsä-fani. Paljon mielummin kävelin ympyrää Stockan neloskerroksessa vaaterekkejä ihaillen. Olin jo varhain todella urbaani lapsi. Siinä missä äitini yritti näyttää metsän hienouksia, mietin että "ihan kiva, mutta mennään mielummin johonkin mihin pääsee ratikalla." 

Teini-iässä minulle puhkesi pahat allergiat, jotka kestivät kevään alusta melkein syksyn alkuun. Tämä luonnollisesti etäännytti minua entisestään luonnosta. Oli kamalaa olla missään, missä silmät turpoaa kiinni ja olo on muutenkin todella tukala. 

Nyt vasta aikuisiällä olen rakastunut metsään ja tajunnut sen rauhottavan vaikutuksen. Nykyään keskuspuisto on todella rakas. Siinä missä merenrantaan on kiva kävellä aaltoja tuijottelemaan, on metsässä jotain vielä rauhoittavampaa. Siellä saa yleensä olla ihan yksinään, varsinkin jos poikkeaa teiltä johonkin pikkupoluille tai kallioille.

Seuravan kerran kun kiukututtaa, stressaa, ahdistaa tai on muuten vain mieli allapäin, googlaa lähin metsäsi, pukeudu lämpimästi ja suuntaa puiden keskelle hengittelemään raitista ilmaa. Voin luvata, että ongelmat kutistuvat puoleensa jo tunninkin pituisen metsäretken aikana. 

Kommentit

raijairina

Ihana kirjoitus! Mäkin olen löytänyt metsän voimauttavat vaikutukset uudestaan näin kolmekymppisenä. On aika luksusta, että Suomessa pääsee helposti metsään, vaikka asuisi keskellä kaupunkia :)

Elisa Lepistö

Se on kyllä sellanen asia, minkä ottaa helposti itsestäänselvyytenä. Monissa kaupungeissa on toki puistoja, mutta eivät ne oikein vetele vertoja kunnon metsälle!

Aisha J
Aisha

Metsä on ihan parasta silloin kun ahdistaa tai kaipaa tilaa hengittää. Siinä tuoksussa on yhtä aikaa jotain todella huumaavaa ja rauhoittavaa. Puut eivät lörpöttele, joten siellä voi vaikka vähän huutaakin, jos tarve on :D 

Elisa Lepistö

Niin totta! Pienenä joskus menin metsään kun piti huutaa niin kovaa kun kurkusta lähtee :D helpottaa yllättävän monessa tilanteessa! Ja toi tuoksu on ihan parasta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olipas pysäyttävä toi "googlaa lähin metsäsi"! Ensin häkellyin ihan tosissaan ja sit tajusin, miten oikeesti jollekin se metsä on kaikkea muuta kun arkipäivää :D Kun itse asuu käytännössä keskellä metsää, on se niin lähellä jokahetkistä elämää, ettei osais ilman luonnon läheisyyttä ollakaan! :) Mä oon kai sit niitä ihmisiä, jotka googlaa, missä lähin ostoskeskus :D:D Mut joo, kyllä se metsä on vaan ihan paras rauhoite!

Uusi Alku

Itse rakastan luontoa ja metsässä samoilua, joten vähän pisti silmään sama kuin tässä kommentissa. Helsingissä(kään) ei mun mielestä tarvitse juuri metsiä googlata, reititkin on aika simppeleitä ja aina löytää jonkin asutuksen laidalle, vaikka hetken epäröisikin eksyneensä - kerran olen kaivanut kännykän esiin ja katsonut kartoista et missä meen ja silloinkin olin ihan metron kyljessä :D Helsinki on loppujen lopuksi todella vehreä kaupunki ja luontoon pääsee kyllä melkein joka paikasta.

Elisa Lepistö

Aika monet elelevät niin kaupunkikuplassa, etteivät oikeasti tiedä missä Helsingissä pääsee metsään. Tunnen monia paljasjalkaisia helsinkiläisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet esimerkiksi keskuspuistossa. Jos on koko elämänsä asunut vaikkapa Eirassa, ei helposti tule lähdettyä sinne astuksien laidoille, vaan ulkoilee vaikkapa rannoilla ja kaivarissa mielummin. Enkä itsekään ole käynyt koskaan esimerkiksi Luukissa, vaikka se on ihan lähellä :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minua aina huvittaa joko ei-helsinkiläisten tai sitten ydinkeskustahelsinkiläisten oletus, että Helsingissä ollaan niin kaupungissa. Oikeasti metsään tai maaseudulle pääsee puolessa tunnissa. Lähimetsä on useimmilla vielä lähempänä eikä tarvitse mennä kovin kauas, että pääsee "oikeaan" metsään (Nuuksion, Vihdin, Sipoon alueet).
Lentokoneesta näkee aina parhaiten millaiseen metropoliin on tulossa, kun palaa takaisin ihanaan koti-Suomeen, jossa parasta on luonto ja sen läheisyys. <3

SHaidi (Ei varmistettu)

Häkellyin itsekkin tuosta "googlaa lähin metsä". Jäin jotenkin ihan miettimään, että niin, kaikille metsä ei olekkaan itsestään selvyys. :)

Uusi Alku

Joo, voi tosiaan olla et löytyy niitäkin, joille metsä ei ole missään määrin arkipäivää ja kaupungissa on toki helppo se "unohtaakin". Ei ollut tarkoitus lainkaan kritisoida. Lähinnä muistan, kun itse muutin tänne - yllätyin kuinka vehreä kaupunki tämä on ja luontoon pääsee niin helposti. Paljon matkustelevana oon koko ajan enemmän sitä mieltä, että Helsinki on todella luonnon lähellä :) Eri asia toki on tuleeko sinne sitten lähdettyä. Aika kapealla alalla saa tosin pyöriä, jos ei metsään täällä koskaan törmäile.

emmisofiak (Ei varmistettu)

Metsällä todellakin on kumman rauhoittava olo.

Toinen tähän postaukseen liittymätön juttu, sivun oikeaan laitaan ilmestyi alas skrollatessa mainos, joku karita tykkä juttu. Meni ärsyttävästi tekstin päälle, vaikea lukea kun mainos peittää ison osan tekstistä. Voiko tälle tehdä jotain?

Elisa Lepistö

Onpa outoa! Välitän eteenpäin :) kiitos kun kerroit!

Kommentoi