Mental Health Monday: Taideterapia

Olen todella herkkä. En ollut oikeastaan koskaan tajunnut sitä aiemmin, mutta te lukijat aloitte jossain vaiheessa siitä kommentoimaan. Täällä kun tulee avattua omaa mielenmaisemaansa ja siitä saattaa piirtyä hyvinkin tarkka kuva jollekin ihan jo pelkästään juttuja lukemalla. Aloin tutustumaan silloin erityisherkkyyteen ja totesin, että aikalailla kaikki kohdat sopivat minuun. 

Olin ennen ajatellut herkkyyttä jonkinlaisena vahvuuden tai kovuuden vastakohtana. Kuvittelin että herkkä ihminen on sellainen, joka romahtaa heti pienestäkin kritiikistä tai vastoinkäymisestä. No, eihän sillä ole mitään tekemistä herkkyyden kanssa. Herkkyyttä on myös se, että tuntee kaiken voimakkaasti. Nykyään pidän sitä voimavarana. 

Eräs ihminen taannoin kysyi minulta, mihin luovaan toimintaan puran herkkyyttäni? Jouduin miettiä tätä hetken, koska hämmennyin kysymyksestä. Kaipa työni on aika luovaa, mutta sen lisäksi maalaan joskus ja piirrän, vastasin. Hän sanoi että minun pitäisi tehdä sitä useammin. Herkkyys pitää saada paperille, tai jollain muulla tapaa itsestä ulos. Ilman sitä tulen hulluksi.

Tämä jäi pyörimään päähäni moneksi päiväksi, sillä mietin että Nycissä ollessani olin niin kovin onnellinen. Siellä maalasin melkein päivittäin. Voisiko näillä kahdella asialla oikeasti olla jokin yhteys? 

Marssin hämeentien taidetarvikeliikkeeseen ja ostin asioita jotka minua jollain tapaa puhuttelivat. Palasin kotiin muutaman uuden maalipurkin ja pienen canvas-taulun kanssa. Laitoin stereoista ranskalaista pianomusiikkia ja tartuin siveltimeen. Siinä keskittyessäni tuhrimaan kangasta, pääsin niin hyvään flow-tilaan että mielestä katosi kaikki murheet ja stressi. Ainakin hetkeksi. 

Parhaiten pääsen irti kaikesta, kun en yritäkään maalata mitään tiettyä. Seuraan vaan pensseliä ja valitsen värit intuitiolla. Ei rumaa, ei kaunista, ei mitään tarkoituksellista. Ja voin kertoa, että jonkinlainen luova tekeminen tulee ainakin kerran viikossa meikäläisen elämään. Tällaista hengenravintoa on vaikea korvata millään muulla.  

 

Kommentit

Fiilistelijä (Ei varmistettu)

Hei!

Ei liity tähän postaukseen, mutta halusin vaan kiittää teidän edellisestä podcastista.
En voinut kuin myötäillä, kun olit äänessä. Puhuit todella fiksusti raha-asioista ja säästämisestä.
Vaikutat uskomattoman fiksulta ja osaat ottaa muut ihmiset huomioon. YOU ROCK!
Itse kuuluun siihen väestöön, joka ei todellakaan voi käydä syömässä niissä hienoissa ravintoloissa tai ostella merkkilaukkuja (enkä kyllä haluisikaan tuhlata rahojani niihin), mutta silti koen olevani onnellinen, vaikka pienituloinen olenkin.
Olet noussut ihan uuteen suosioon podcastin avulla. Jatka samaan malliin :)

Elisa Lepistö

Voi ihana kuulla! Siis mun täytyy myöntää että kuuntelin sen jakson ja mua kävi jotenkin ärsyttämään itseni siinä :D Sen takia en varmaan täälläkään linkannut sitä. En jäänyt sitten sen enempää pohtimaan, että mikä siinä ärsytti, mutta ihana kuulla jos siellä on jotain fiksuakin ollut! Tästä tuli niiiin hyvä mieli, kiiiitos! <3

minnapa (Ei varmistettu)

Mulla jäi ihan samat fiilikset kuin Fiilistelijällä! Fiksua jalat maassa -tyyppistä settiä sulta säästämisestä ja rahankäytöstä yli päätään. Puhuitte noista ETF:stä, kannattaa tsekkaa myös Seligsonin passiiviset indeksirahastot, niissä on maltilliset kulut ja sijoittaa voi alimmillaan kympin kuussa jos enempää ei liikene. Rahastot seuraavat Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksejä, mikä ainakin on itselle plussa. ETF:n etu on lähinnä se, että voit myydä pörssissä ilman viivettä (ja valikoima on tietysti laajempi), mutta rahastoissa puhutaan kuitenkin vähintään viiden vuoden sijoitusajoista joten mielestäni pitkäaikaisessa kuukausisijoittamisessa ei pitäisi juuri olla väliä vaikka päivän viive ostoon tai myyntiin tulisikin. Tää oli hyvä podcast, kiitti teille!

emmms (Ei varmistettu)

Näinkin palan maalaushetkestäsi instagramissa ja tuli itsellekin halu käydä ostamassa vesivärejä ja iso kangas. Varmasti todella rentouttavaa. Itse en koe olevani erityisherkkä, mutta omaa (kaikkiin meihiin kuuluvaa) pientä herkkyyttäni/luovuuttani puran kirjoittamalla. Minulla on sama kokemus kuin sinulla maalaamisen suhteen, etten käytä kirjoittamiseen tarpeeksi aikaa. Jotenkin se pitäisi aikatauluttaa osaksi omia viikkoja samalla tavalla kuin esimerkiki liikunta. Uskon, että oma hyvinvointini paranisi, jos esimerkiksi yhtenä iltana viikossa olisi kirjoitushetki. Olen miettinyt tätä jo pitkään, mutta silti toteutus aina jää. Ehkä esimerkkisi innoittamana pistän (ainakin yhden) kirjoitushetken pystyyn.

Elisa Lepistö

Suosittelen todella lämpimästi! Se antaa niin paljon enemmän, kuin vaikka tunti telkkarin tuijottelua, vaikka sillekin toki on oma hetkensä. Ja näille asioille pitää nimenomaan varata aikaa, ei mietiä että "teen sitten kun joskus on luppoaikaa" <3<3<3<3

Katinn (Ei varmistettu)

Moi! Kiinnostaisiko tehdä postausta tarvikkeista, joilla pääsee alkuun maalausharrastuksessa? Kun tuo valikoima vaikuttaa niin valtavalta :)

Elisa Lepistö

Heiii, voin ehdottomasti tehdä! Muistan kuinka itsekin olen aikoinaan ollut ihan sormi suussa taidetarvikeliikkeessä. Ja niitä hutiostoksiakin on tullut tehtyä :D Joten hyvä idis! Laitan mahdollisimman pian toteutukseen!

Katinn (Ei varmistettu)

Upeeta! tätä odotellessa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei! Sulla oli ig stoorissa hetki sitten Lorealin Colorista Spraylla värjätyt ruusukultaiset hiukset - osaatko sanoa, milloin tätä sävyä tulossa myyntiin johonkin? Yritin metsästää joka paikasta äsken, mutta missään ei oo vielä!

Elisa Lepistö

Heiii! Laitoin asiasta kyselyä äsken, sillä en osaa heti vastata! Palaan tähän, kun saan vastauksen :)

Elisa Lepistö

Toukokuun aikana tulee myyntiin :) sitten pitäisi saada useammasta paikkaa!

jennnituulia (Ei varmistettu)

Tämä! Ite teen taidetta aikalailla päivittäin ja kyllä sen huomaa heti kun on muutama päivä taukoa. Se on oikeesti tosi terapeuttista, piirtäessä ja maalatessa saa pään nollattua ja toisaalta käytyä läpikin asioita ihan uskomattoman hyvin. Ehdottomasti suosittelisin jokaiselle jotain säännöllistä luovaa toimintaa!

Elisa Lepistö

Oon ihan samaa mieltä! Ihan hurjan rauhoittavaa ja jollain tapaa sellanen kovalevyn nollaus :) Ihanaa että taiteilet päivittäin!! <3

Noora T. (Ei varmistettu)

Ihanaa lukea sun pohdintoja herkkyydestä. Itse koen myös tosi vahvasti olevani herkkä. Olen viimeaikoina lueskellut teoriasta, jonka nimi on 28 ikävuoden portti, ja jonka mukaan tässä iässä ihmisen kehityksessä tulee vastaan "toinen murrosikä" jolloin kyseenalaistaa ihan kaiken elämässään (työn, uran, puolison, ystävät, näkemykset, maailman jne) ja usein alkaa pohtia itseään ja ympäröivää maailmaa ihan uudella lailla. Olen selvästi ollut juuri tuon myllerryksen keskellä viimeisen vuoden ajan, ja muun muassa juurikin tiedostanut herkkyyteni vahvemmin. Teen töitä visuaalisella alalla, mutta tekisi varmasti hyvää itsellenikin tehdä välillä taidetta vailla mitään selkeää päämäärää, ihan vain nollausmielessä :) Kiitos sun postauksista, ne herättää usein pohdintoja omastakin elämästä ja monet sun ajatukset kuulostaa tosi tutuilta!

Elisa Lepistö

Onpa mielenkiintoista! Ja kun mietin niin itsellänikin oli vuosi sitten juuri sellainen aika että tunsi olevansa vähän hukassa kaikilla elämän osa-alueilla. Ajattelin sen jotenkin liittyvän tähän aikaan, kun on niin paljon esimerkiksi uravaihtoehtoja, niin vaihtoehtojen määrä saattaa ahdistaa. Pitääpä tutustua tuohon!

Kiitos paljon, kiva kun luet! Ja suosittelen ehdottomasti tuollaista päämäärätöntä taiteilua <3

Noora T. (Ei varmistettu)

Joo innostuin itsekin kun kuulin tästä teoriasta, se rauhoitti mieltä siltä osin etten ollutkaan sekoamassa vaan näiden asioiden pohtiminen ja kyseenalaistaminen onkin vain tietty kehitysvaihe. Netistä ei ihan hirveästi tunnu löytyvän tietoa, mutta teoria on Steinerin ja siihen liittyy oleellisesti myös teoria elämän seitsemän vuoden sykleistä, joista yksi sijoittuu juuri tuohon 28-35. Tämä "portti" on siis tuttu myöskin kolmenkympin kriisinä, sehän ihmisillä sijoittuu aikalailla juuri tuohon sykli-ajankohtaan :) Ja todellakin, tunnistan kyl myös tuon uravalintojen paljouden ja kovassa muutoksessa olevan työelämän aiheuttamat pohdinnat ja kriiseilyt! Ei oo helppoo nykyaikana(kaan) :D

Silja__ (Ei varmistettu)

Onko noi sun maalaamia?! Sairaan upeita!! Mitkä värit!

Elisa Lepistö

Voi ihana, kiitos! <3

Janni Ehari (Ei varmistettu) http://www.janniehari.fi/

Siis Elisa wau noi sun maalaamat tauluthan on upeita!!!! &lt;3

Elisa Lepistö

Voii ihana Janni! :D kiiitos <3

Vau!Olet kyllä taitava! Ihan oikeasti! Aivan upeita teoksia :)

Elisa Lepistö

Voii kiitos! Ei tää kyllä mitään taitoa ole :D sen kun sotken värejä! Suosittelen kokeilemaan <3

Silja__ (Ei varmistettu)

Siis on taitoa, menee ihan Pollockista tai muusta "oikeasta" taiteilijasta. Tosi upeita, sommittelu jne ihan täydellinen, eikun vaan myyntiin!!!

Kommentoi