Mental Health Monday: Temperamenttieroista

IMG_8840.jpg

Olen monta kertaa kirjoittanut erilaisista persoonallisuustesteistä, kuten esimerkiksi enneagrammitestistä. Lähiaikoina olen kuitenkin kuullut parista eri temperamenttitestistä, jotka tein viime viikolla. Mielestäni ei kannata leimata itseään tällaisten testien perusteella tietynlaiseksi, mutta ne voivat auttaa ymmärtämään sitä, minkä takia jossain tilanteessa käyttäytyy tietyllä tavalla. 

Ensimmäisen testin tein täällä. Siinä testataan, oletko sangviinikko, melankoolikko, koleerikko vai flegmaatikko. Testissä oli vain muutama kysymys, ja pohdin jo sitä tehdessäni ettei näistä mikään oikein kuvasta minua. Oli kuitenkin helppoa valita se ”vähiten väärä” vaihtoehto. Sain tulokseksi koleerikko, joka lyhyen kuvailun perusteella on tällainen: 

”Koleerikko on kuuma ja kiivas. Hän on tahtoihminen, koleerikolle vaikutteet kohdistuvat ensimmäisenä ja vahvimmin tahtoon. Koleerikko on nopea päättämään ja ryhtymään toimintaan. Hän on käytännöllinen ja arvostaa toimintaa, hänen perusfilosofiansa on tarttua työhön. Hallesby luettelee koleerikon vahvoja puolia, joita ovat tahdonvoima, tarmo, päättäväisyys, käytännöllisyys, neuvokkuus ja rohkeus. Hän on optimistinen, itseensä luottava ja peloton vastoinkäymisissä. Koleerikon heikkouksia on kovuus, johtuen hänen kehittymättömästä tunne-elämästään. Lisäksi hän on kiivas ja väkivaltainen, hän on varustettu suunnattomalla itseluottamuksella, hän on ylpeä ja vallanhimoinen, uskonnollisessa mielessä jesuiittamainen. Koleerikko on proosallinen luonne. Mahdollisena rikoksentekijänä hän on vaarallinen ja kostonhaluinen.”

Naureskelin lukiessani tätä, sillä kuvaus oli kiusallisen paikkansapitävä. Varmasti yleisin turhautuminen tai riitatilanne minun ja jonkun välillä on sen takia, että olen nopea tarttumaan toimeen enkä voi sietää sitä, ettei asioita edistetä. Kun saan jonkun idean, täytyy sitä alkaa heti puskemaan eteenpäin. Tunnistan hyvin kaikki heikot puoleni, ja mielestäni onkin hyvä tuntea ne, jotta niitä kykenisi hallitsemaan paremmin. 

Toisen testin tein täällä, jossa testataan minkä värinen olet temperamentiltasi. Minussa oli eniten punaista ja toiseksi eniten keltaista. 

Punaisesta sanotaan näin: 

Yleistä: Energinen, suoraviivainen, reilu, voimakastahtoinen

Ilmaisutyyli: Jämäkkä, tavoitteellinen, reipas, äänekäs

Rooli: Itsevarma, veturi, puheenjohtaja, taistelija, vastaa energiasta

Heikkoudet: Hallitseva, käskyttävä, kärsimätön, ei näe rajoituksiaan

Treenattavaa: Delegointi, rentoutuminen, hiljaa hyvä tulee

Melko samanlaisia piirteitä, kuin koleerikollakin ja tunnistan myös tästä hyvin itseni. 

Temperamenttitesti voi auttaa myös ymmärtämään parisuhteessa tapahtuvia toistuvia ongelmatilanteita. Joskus ne johtuvat juurikin näistä temperamenttieroista. Kun ymmärtää, että toiselle on luontaista käsitellä asioita eri tavalla ja että turhautuminen tai ärsyyntyminen johtuu vain temperamenttieroista, on tilanteisiin helpompi suhtautua. 

Minkälaisia tuloksia teille tuli? Tuliko yllätyksiä vai tunnistitteko itsenne?

IMG_8854.jpg

IMG_8848.jpg

Pictures: Vilma Peltonen , edit: me

Kommentit (1)
  1. Kiitos mielenkiintoisien testien jakamisesta! Sain muuten samat tulokset kuin sinä 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *