Mental Health Monday: Valkoisista valheista

nellycom.jpg

Olemme moneen otteeseen nauraneet Balilla sitä, kuinka täällä ihmisillä on ihan erilaiset poliittisen korrektiuden rajat. Eräs nainen oli käynyt muutaman viikon Suomessa ja painoa oli tullut hiukan lisää. Takaisin tullessa palaute oli ollut välitön :”what happened?! Fat from the face, normal from everywhere else.” Yksi oli taas kommentoinut kaunista naista iloisesti ”Oooh, you have the ugly girl face.” Kun itse olin ensimmäisenä päivänä aivan rikki melomisesta, jota lähimmällä rannalla tulee todella paljon, totesi opas hymyillen ”Yeees, that’s because you’re bad surfer. When you are a good surfer, you won’t get tired.” Täysin paikkansapitävä kommentti, mutta myös brutaalisen rehellinen. 

 

Osa kommenteista selittyy rajallisella sanavarastolla, mutta uskon että tässä on myös kyse täysin erilaisesta keskustelukulttuurista. Kun eräs oppaista oli selittänyt, että ei meinannut muistaa kahden leiriläisen nimiä toisistaan ja lopulta keksi muistisäännön, jossa toinen on iso kooltaan ja toinen pieni. Kun leiriläiset sanoivat, ettei tuo ole oikein soveliasta, oli hän ihan aidon kiitollinen että asiasta oli sanottu, sillä hän ei ollut tajunnut sanovansa mitään väärää. 

 

Sosiaaliset säännöt muokkaavat paljon sitä, miten kommunikoimme ja täytyy kyllä sanoa että mielelläni otan ne pienet valheet joskus vastaan. Kun lensin tänään yöllä Balilta Brisbaneen, koin yhtäkkiä todella pahan pudotuksen koneessa. En tiedä osuiko siihen salama vai mitä, mutta en ole koskaan kokenut vastaavaa tunnetta edes Linnanmäellä. Turvavyövalot välähtivät päälle samantien ja kuulutus alkoi. Odotin rauhoittavaa ääntä joka kehottaisi pysymään rauhallisena ja toteisi vapaapudotuksen olleen vain pientä turbulenssia. Sen sijaan kuulutuksessa kerrottiin tiukan oloisesti, että ”The weather conditions are extremely bad right now, so everybody must remain seated and keep the seatbelt tightly on. It is very dangerous to stand on the plane.”.

 

Vaikka tässäkin oli varmasti vain totuus kerrottu sitä sen kummemmin pehmentämättä, aloin hiukan panikoimaan. Vaikka vastaavaa heilutusta ei tullut uudestaan, olin koko loppulennon pienissä pelkotiloissa ja sykkeet nousivat aina normaalin turbulenssin alkaessa. Näiden tapahtumien varjossa pohdin valkoisia valheita ja niiden oikeutusta. Onko valehteleminen aina moraalisesti väärin, jos valheen kertomisella ei ole negatiivisia vaikutuksia? Mikä teidän tuomio on? Kuuletteko mielummin asiat suoraan kuin ne ovat, vaikka se aiheuttaisikin turhaa paniikkia? Vai kuulettko mielummin pehmitetyn version?

 

 

DSC_1372.jpg

nellysale.jpgDSC_1332.jpgDSC_1394.jpg

Jumpsuit – here (ON SALE, and lots of other sale items as well) * ADLINK

Pictures: Sara Vanninen

Kommentit (4)
  1. Musta valkoiset valheet ovat silloin ihan aiheelliset, kun asian voi oikeasti esittää sensitiivisesti ilman, että se aiheuttaa turhaa draamaa. Itse mietin usein (ehkä hieman liikaakin välillä) miten esitän asioita loukkaamatta vastapuolta, jos tämä on mahdollista, koska asiat voi ymmärtää niin monella tavalla. Olen kyllä koko ajan oppimassa pois liiallisesta diplomaattisuudesta ja sanon asioita paljon suorempaan kuin muutama vuosi sitten, kuitenkin aina selventäen MIKSI koen asian tietyllä tavalla tai sanon sen niin. Vaikka aina ei kuitenkaan omaa näkemystä tarvitsisikaan alkaa selittää.

    Ihmiset ovat niin helppoja tulkitsemaan asian negatiivisesti, vaikka asian laita ei olisikaan morkata vaan esim antaa kehitysideoita tai, että asian vain sattuu näkemään niin, mikä ei sinänsä ole keneltäkään pois jos se ei ole oikeasti muita satuttavaa tai suoraan loukkaavaa. Kuten esimerkkisi surffailuleirin ekasta päivästä, ohjaajan kommentti oli varmasti vain työntö koetukseen kehittyä 😀 asian olisi silti voinut myös sanoa hieman kevyemmin :”)

    https://secondhandlifejohanna.blogspot.fi/

  2. Mun mielestä oppaan muistisääntö oli hyvä 😀 miten niin ei ole soveliasta kehittää tuollaista sääntöä.tai outoa että siitä ollaan häntä huomautettu. Kun kaikki kuitenkin näkevät ko ihmisten koon. Miksi ollaan niin herkkähipiäisiä? En nyt osaa aamu-unisena selittää mikä fiilis tosta tuli, mutta… 😀 mutta siis kun isokokoinen on iso ja pieni pieni . Se, että tekee yleisesti tiedetystä faktasta muistisäännön ei tarkoita mitään pahaa. Anteeksi mut mua vaan alko naurattaa toi 😀 loukkaantuisko ihmiset jos vastaava muistisääntö ois kiharat / suorat hiukset.

    1. Tää nyt on pari kk myöhässä, mut musta ainakin olis ikävää kuulla että mut ’tunnistetaan’ siitä että oon iso. Jos omassa päässään tollasen muistisäännön kehittää niin sittenpähän tekee niin, mut ei kai sitä herran jestas tarvii ääneen sanoa 😮

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *