Mental Health Monday: Vallan väärinkäyttö

DSC_7199 copy.jpg

Lupasin palata vielä vallan väärinkäyttö workshopiin, jota kuuntelin Trendin työelämäillassa. Varmasti kaikki ovat kokeneet työelämässään jossain vaiheessa epäreilulta tuntunutta vallankäyttöä. Se ei ole sukupuoli- tai sukupolvikysymys, vaan syrjntä voi johtua mitä kummallisemmista asioista. Sen ei tarvitse olla suoraa vähättelyä, vaan se voi olla todella hienovaraista ulkopuolelle sulkemista, selän kääntämistä tai naurunalaiseksi tekemistä. 

Usein tällaiset tilanteet ovat vaikempia, sillä ei oiken tiedetä, onko mitään varsinaista vääryyttä tapahtunut. Tulee kyseenalaistettua omia tunteita ja mietittyä, onko tämä tunne vain omassa päässä?

Muistelin omia työelämän tilanteita, jossa olen kohdannut vähättelyä tai ulkopuolelle sulkemista. Niitä muistui mieleen yllättävän monia. 

Parhaiten mieleen tuli eräs talvinen ilta, jolloin olin juuri aloittanut lentokentällä työskentelyn. Oli todella kylmä yö, jonka takia lentokoneen ruuma oli jäätynyt kiinni. Olin ensimmäisiä kertoja tulopalveluvastuussa ja yksin 300 matkustajan kanssa aulassa. Olin siis ainoa henkilö matkatavara-aulassa virkapuku päällä.

Koneen ruuman sulatuksessa meni todella kauan, ja matkustajat olivat hyvin vihaisia. Ymmärrän hyvin, että tuollainen asia ärsyttää, varsinkin jos mukana on lapsia ja edessä on vielä pitkä ajomatka kotiin. 

Olin kuitenkin ihan häkeltynyt siitä, kuinka kaikki viha kohdistettiin minuun. Sain kuulla paljon tytöttelyä, huorittelua, kirosanoja ja oman pätevyyteni kyseenalaistamista. Minun edessäni puhuttiin minusta niin, kuin en olisi paikalla. 

Eniten tuntui ärsyttävän nuorennäköinen ulkonäköni ja hento rakenne, jonka takia pyydeltiin miestä tai vanhempaa henkilöä paikalle. Muistan, kuinka hukassa olin tällaisessa tilanteessa. Mitä asiakkaalle saa sanoa, ja minkä pitää mennä toisesta korvasta ulos. 

Ajattelin silloin, että paras tapa on suhtautua kommentteihin rauhallisesti ja mahdollisimman ystävällisesti. Yritin kertoa, että teemme kaiken mahdollisen, jotta he saisivat laukut mahdollisimman nopeasti. Silti tilanteesta jäi todella kurja mieli ja aloin kyseenalaistaa itsekin pätevyyttäni ammattiin. Kun koko illan kuulin tämän olevan minun syytäni, aloin lopulta myös itse uskoa niin. 

Kun kerroin seuraavana päivänä tapahtumista kollegoilleni ja harmittelin tapahtunutta, ymmärsin ettei tällaista puhetta tarvitse kuunnella työpaikalla. He olivat ihan järkyttyneitä, kun kuulivat etten ollut puolustautunut tilanteessa mitenkään. 

Tämä oli kuitenkin loistava kokemus, sillä nahkani paksuuntui ja opin myös tuntemaan oman arvoni. Kenenkään ei tulisi puhutella toista ihmistä noin, oli kyseessä sitten asiakaspalvelutilanne tai mikä tahansa muu. 

Tällaisessa tilanteessa neuvottiin käyttämään kolmen askeleen menetelmää. 

 1. Nimeä asia tai teko 
 2. Kyseenalaista teko, älä tekijää
 3. Sanoita se, mitä hauaisit toisen tekevän

Ohjeet oli luotu työelämän tilanteisiin ja lähinnä kollegojen väliseen kommunikaatioon. Mielestäni sitä voi kuitenkin soveltaa mihin tahansa tilanteeseen, missä kokee toisen ihmisen käyttäytyvän epäreilusti. Itseään kannattaa kunnioittaa, jos haluaa muiden kunnioittavan. Samalla tavalla kannattaa myös puuttua tilanteisiin, jossa huomaa jonkun toisen olevan tällaisessa tilanteessa. 

Kommentit (3)
 1. juu toi on ehkä kaikeki nspedeintä et kun o nuori niin ei voi sitten tietää mistään mitään joskus ei mulle nyt juuri vittuiltu oo mtu se et vähätelty mä sanoin et se homma o ntollain niin eikun piti odottaa viranomasita joka sanoo täsmälleen samoin ku mä ja sit joudun ei vittu taas meni turhaa aikaan tähän kun kuutnele mitä sanon elä keskity siihen milel joku näyttää noh itse pidän sellaista vain moukkamaisena käytöksenä ja yleensä en kuvittlee olevansa sitten jtaoin fiksuikin tyyppei ja erinomasii vai onko tuttu tunne? mä itte siinä jsut et näitä käy toki kun poltin esi mröökiä niin kun kone jumittui moneks tunniks asemaan ja olin tyhmänä ottanu mutuaman naukun kun jok usiinä on kun ei saa itte lentää niin vähän aina kuumottaa 😀 mut kuiteskii siin alko olee hermo pinnassa en kyllä sättiny ketään käväsin siell veskissä savuilla ja paidan sisällä eikä ees noussu hälytys tyhmää mut huh. mut kärsivällisyyttä opeteltava ja ola myötätuntoo niin kaikille sujuu se odotus paremmin

 2. Ninni / Visions
  7.11.2016, 08:22

  Toi on ehkä ärsyttävintä ikinä, jos on hento, nuoren näköinen nainen, niin ihmisillä on joku suuri tarve saada vanhempi mieshenkilö paikalle, vaikka kyseinen henkilö ei mahtaisi asialle yhtään mitään! 😀 Itse töissä melkein päivittäin mua tytötellään, likotellaan, pyydetään ”oikeaa myyjää” paikalle, tai mieshenkilöä! Myyn siis isoja kodinkoneita ja rakennustarvikkeita esimerkiksi, ja mua ei pidetä pätevänä ulkonäön takia, tai sen takia että oon nuori. Vaikka olen täysin pätevä, ja vuoden kokemuksella jo teen tota hommaa! Tää oli kyllä hyvä teksti 🙂

  1. OIh, voin vain kuvitella! Varmaan moni kohtaa juuri tuollaista syrjintää varsinkin asiakaspalvelutehtävissä. Olen kuullut myös, että nuoren näköisille lääkäreille on käynyt niin, että potilas on pyytänyt toista lääkäriä paikalle. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *