Mental Health Monday: valonpilkahdukset pimeässä

Syksy on minulle aina vaikeaa aikaa, mutta tänä vuonna se on ollut erityisen rankka. Asiaa ei ole helpottanut unettomuusjaksot, jotka ovat tulleet ja menneet, välillä piinanneet pidempään. Vihdoin viime viikon lopulla muistin piikkimaton, jonka ostin keväällä Kallio kierrättää -ryhmästä. Sen avulla sain lopulta nukuttua ensimmäiset kunnon yöunet pitkään aikaan. Sitten senkin taika lakkasi ja viikonloppuna taas valvoin. 6.20. näytti puhelimen kello kun vihdoin laahustin makuuhuoneeseen. Yöt ovat unettomalle pitkiä, ahdistavia ja lohduttomia. Päivät puolestaan menevät ihan sumussa, eikä illalla meinaa edes muistaa mitä on tehnyt.

Siinä kierteessä on jäänyt myös treenaaminen kokonaan. Kun tuntuu ettei jaksa edes sängystä nousta, on vaikea kuvitella menevänsä salille. Ensimmäisten yöunien jälkeen kuitenkin pakotin itseni urheilemaan ja kyllähän se olo parani huomattavasti. Ruoka maistui helpommin ja illalla tuli myös uni paremmin, joten positiivinen kierre oli valmis. Pitää yrittää tällä viikolla laittaa urheilu etusijalle. 

Vaikka nyt on hiukan alavireisempi kausi menossa, on toisaalta tietynlaista herkkyyttä niiden pienten hienojen asioiden huomaamiseen. Kuten siihen, että taivas on pitänyt aikamoisia näytöksiä viimepäivinä. Eihän sitä taikaa saa mitenkään ikuistettua kameraan, mutta silti olen yrittänyt. Se, että asuntomme on korkeassa kerroksessa ja eteen avautuu tällainen näkymä, on asioita joita osaan arvostaa hurjan paljon joka päivä. Varsinkin kun asui niin monta vuotta sellaisessa asunnossa, mistä ei näkynyt oikeastaan kuin takapihalle ja roskakatoksille. 

Leveästä ikkunalaudasta tuli heti lempipaikkani tässä kodissa, ja sellaisena se on pysynyt. Poikaystäväni on usein myöhään toimistolla ja kun hän tulee kotiin, löytää hän minut istumasta siitä vilttiin kääriytyneenä. Yleensä joku melankolinen playlist pauhaamassa taustalla ja kynttilät roihuamassa vieressä.

Olen taas maalannut enemmän. Ja kuunnellut hurjan paljon musiikkia. Ostanut asunnon täyteen kynttilöitä ja polttanut niitä säästelemättä joka ikinen päivä. Löytänyt lohtua kummallisista paikoista ja tuntenut itselle tärkeiden asioiden merkityksellisyyden erityisen vahvasti. Yhtenä päivänä pillahdin itkuun, kun mietin millaista elämä olisi ilman mitään taidetta. Ei kirjallisuutta, musiikkia, valokuvia, tanssia tai runoja. Se oli niin musertavan lohduton ajatus, että yllätyin itsekin omaa reaktiotani. Nyt jälkikäteen tuo naurattaa, ja toisaalta saa tuntemaan ihan järjetöntä kiitollisuutta. 

Pidän yleensä kaikki valot poissa asunnosta ja ihailen varjojen etenemistä seinillä.  Nappasin pari kuvaa, vaikka kuivuvat pyykit, sotkuinen keittiö ja latautumassa oleva sähköhammasharja eivät ehkä nyt tee oikeutta tälle tunnelmalle. Mutta tällaista tämä elämä nyt on sitä sen turhemmin kaunistelematta. Hiukan sotkuista, mutta ne pienet valonpilkahdukset tuovat kauneutta sinne synkimpiinkin nurkkiin.

 

Kommentit

virrb (Ei varmistettu)

Toi unettomuus kuvas kyllä täydellisesti mun viime viikkoa! Toivottavasti urheilu auttaa tällä viikolla molempia :) Ja ai että, niin kaunis koti <3

Elisa Lepistö

Voi ei! Sympatiatsempit täältä sinne! <3<3<3<3 Toivottavasti tää viikko menee paremmin! Ja kiitos kovasti :)

Hepsuli (Ei varmistettu)

Moikka! Täällä toinen kroonisesta unettomuudesta kärsivä helou. Aattelin jakaa omia vinkkejä, vaikka varmasti oot kuullut kaikista miljoona kertaa yön pimeinä tunteina googletellessa XD Mulle apua on tuonut melatoniini + unihygienianiksit ja rentoutusharjoitukset yhdessä käytössä säännöllisesti, sekä parina iltana viikossa myös mirtatsapiini. Yritän käyttää lääkkeitä vain kun tuntuu siltä että on pakko, mutta mun ahdistusta lieventää muinakin iltoina se, että varalla on joku lääke, jos en saakaan unta. Mä olen myös huomannut, että alkoholi pahentaa vaivaa joko piristäen pieninä annoksina, tai isompina laskien mielialaa. Urheilu mahd aikasin taas toimii päinvastoin. Kirkasvalolamppu on myös ollut jo nyt hyvä juttu! Suosittelen myös todellakin hakemaan rohkeasti apua, jos et ole vielä sitä tehnyt, koska viimeisimpänä nuo lääkkeet on auttanut ainakin mua jonkin verran. Mä ainakin vitkastelin aivan liian monta vuotta painien yksin asian kanssa. Kyseessä on oikeesti maailman paskin vaiva, I know, hurjasti siis tsemppiä sinne!!&lt;3

Elisa Lepistö

Kiitos vertaistuesta! Ja tosiaan, oon varmasti vähän liiankin hanakasti kaikkia lääkkeitä vastaan. Melatoniinia ja valerianeja (vai mitäköhän olikaan jenkeistä ostettuja luontaistuotteita) oon ottanut mutta niitäkään en haluaisi ihan joka päivä vetää. Mutta tottahan se on että jo se tieto siitä mahdollisuudesta auttaa rauhoittumaan <3

emmmaS (Ei varmistettu)

Vitsi olipa kaunis ja aito kirjoitus, vaikka tosi inhottava tietysti kuulla uniongelmista.. Se jos joku on ikävä vaiva :( Ihanaa viikkoa kuitenkin, tsemppiä ja kiitos että toteutat jotenkin just omannäköistä persoonnallista sisältöä ja tyyliä jota on mieletön seurata!!

Elisa Lepistö

Voi kiitos kovasti <3 tällaiset kommentit kyllä piristää enemmän kun uskotkaan!

Emma E (Ei varmistettu)

Moi!

Oon ennenkin ehkä sulle suositellut samaa lääkettä kuin tossa ylempänä mainitaan. Mulla unettomuus tulee sillon tällöin ja nyt oli taas vaikeampi jakso vissiin johtuen valon määrän vähenemisestä ja sisäisen kellon sekoiluista. En käytä Mirtazapinia säännöllisesti, vaan sitä on kaapissa varmuuden vuoksi. Jo tieto sen olemassaolosta rauhoittaa. Apu on lähellä jos illalla on levoton. Suosittelen siis! Kyse ei ole unilääkkeestä vaan unen syvyyteen vaikuttava aine. Ei aiheuta riippuvuutta. Tänään pyörin Ruohonjuuressa kamomillateepaketti kädessä ja myyjä kysyi kärsinkö unettomuudesta. Pitkän juttelun jälkeen lähdin Reishi-sieniuutepaketti kädessä kotiin :D kuulemma sillä hoidettu unettomuutta 4000 vuotta. Pakko testata :D

Elisa Lepistö

Joo pitänee ehkä käydä hakemassa! Ja enpä ollut muistanut koko Reishiä, joskus join sitä ihan säännöllisesti mutta en muistanut että se auttaa unettomuuteen. Tosin silloin minulla ei ole tainnut olla mitään ongelmia nukkumisen kanssa. Toivottavasti toimii! 

Emma E (Ei varmistettu)

Reishi ei ilmeisesti väsytä mutta tasapainottaa ja näin auttaa yösekoilijoita. Pistin miehen myöas juomaan jos vaikka senki unissakävelyt loppuis :D

Annika Miettinen

Kaunis,  aito ja niin kovin samaistuttava teksti,kiitos! Ja nuo kuvat! <3  <3

Kommentoi