MISSÄ MENEE KUVANKÄSITTELYN RAJA?

Olen viime päivinä leikkinyt Lightroomilla ja opetellut uusia tekniikoita kuvien muokkaukseen. Samalla olen pohtinut, missä menee raja kuvien parantelun ja huijaamisen välillä. Kaikki, ketkä ovat joskus ottaneet valokuvia, tietävät että välillä kameran on vaikea tallentaa hetkeä todellisen näköisenä. Kaunis auringonlasku lässähtää, kun puolet väriloistosta katoaa matkan varrella. Sininen taivas palaa puhki valkoiseksi tai ihmisen kasvot sinertävät. Muokkauksen tarkoituksena onkin palauttaa kuva yhtä maagisen näköiseksi, kuin se tapahtumahetkellä oli. 

Kuitenkin Photoshopilla ja Lightroomilla muokkausmahdollisuuksia on niin paljon, että välillä se ei jää tuohon. Joskus todella tylsän näköisestä kuvasta saa loihdittua paljon mielenkiintoisemman. Onko se väärin? Saako näppylöitä poistaa kasvoista ja juurikasvua korjailla? Missä menee raja? Itse myönnän poistavani kuvista asioita, jotka minua häiritsevät. Joskus se on todella iso finni keskellä naamaa, toisinaan taas kirkkaan värinen roskis taustalla joka pilaa kuvan. Sen lisäksi muokkaan aina valotusta, sekä välillä myös joidenkin värien värikylläisyyttä. En kuitenkaan koskaan muokkaisi esimerkiksi vartalon tai kasvojen muotoa.

Tässä pari Jenkeissä ottamaani kuvaa, joissa vähän kokeilin mitä kaikkea tylsään kuvaan voikaan lisätä, jotta siitä saisi mielenkiintoisemman näköisen. Tässä ei mielestäni enää ole kyse kuvan parantelusta, vaan ihan uudenlaisen kuvan luomisesta. Keskimmäinen kuva on otettu talvisena harmaana päivänä, eikä suinkaan auringon laskun aikaan. Tällaisia en yleensä jaa blogissani, vaan yritän pitää ne suht todellisen näköisinä. 

Mitä te olette mieltä? Missä menee raja kuvienmuokkauksessa? Yllätyittekö, kuinka eri näköiseksi kuvan saa muokattua?

Kommentit

Sari | Pakkasestaparatiisiin.com (Ei varmistettu)

Rajanveto on tosi vaikeaa. Itse en pidä kuvanmuokkausta paheena, jos sillä vain korostaa kuvan parhaita puolia. Matkablogiini kaikki kuvat kulkevat lightroomin kautta. Sen sijaan hyvinvointiblogi sai osansa kököistä kännykkäkuvista. En näe, että näissä esimerkkikuvissasi olisi menty yli sen hyvän maun, jota itse suosin. Mutta mielipiteitä on varmasti yhtä paljon kuin lukijoitakin, tai tässä tapauksessa kuvien katselijoita :)

Elisa (Ei varmistettu)

Samoilla linjoilla oon sun kanssa! Nykyään tosiaan kun Instakuvatkin on kaikki filterien ja muiden edauksien aikaansaannoksia, niin ihmiset ovat varmaan aika tottuneita siihen, että kuvia muokataan :)

Lina-Maria (Ei varmistettu)

Mun mielestä kuvien muokkaus, näiden sun esimerkkikuvien tapaan, voi olla tavallaan taiteenmuoto ja jolla voi jatkaa jo kameralla aloitettua taidetta. Koska jos ihminen tietää mitään valokuvista niin kyllähän noista sunkin muokkauksista näkee, ettei tilanne ole oikeasti ollut tuon näköinen/värinen. Mutta koska kyseessä on vaan värien ja tällä tavalla tunnelman muuttaminen tai uuden tunnelman luominen, en näe siinä mitään väärää.
Myöskään yksittäisten finnien, taustalla ikävästi näkyvän roskiksen tai muiden pienien yksityiskohtien poistelu tai muuttelu ei oo mun mielestä vakavaa ja on hyvinkin sallittua. Kuvat eivät muutu mitenkään radikaalisti ja sama ihminen kuvassa on, vaikkei samaa finniä möllöttäisikään keskellä otsaa.

Mutta jos kuvaa aletaan muokkaamaan niin, että omat kasvot alkavat näyttämään täysin symmetrisiltä huippumallin kasvoilta, kroppastasi katoaa 10 kiloa tai et seiso sen kaupungin kaduilla, jossa väität seisovasi, sitten se on omasta mielestäni selkeesti väärin.
Myöskin esim auringonlaskun sävyjen luominen kuvaan ja sitten "Kattokaa ku oli ihana auringonlasku" sanat selittämään kuvaa, on väärin. :D

Häilyviä rajoja. Mutta rehellisyys ja taiteen luominen on THUMBS UP.

Elisa (Ei varmistettu)

Hahahaha jooo toi on hyvä esimerkki! Ja niin, onhan se tietyllä tavalla taiteenmuoto. En ole oikeastaan ajatellut sitä noin aiemmin. Mun mielestä muokkaus on valokuvauksessa juuri se kivoin osuus, sillä siinä se kuva jotenkin herää vasta henkiin :)

Katie (Ei varmistettu)

Oon kyllä samoilla linjoilla sun ja edellisten kommentoijien kanssa. Tykkään kuvanmuokkauksesta ja muokattuja kuvia on kiva katsella. Mutta juuri tuo "feikkaaminen" menee vähän yli ymmärryksen, että pitäisi tehdä esim. ihmisestä laihemman näköinen. Kyllähän välillä on kiva pelleillä eri muokkaustyökaluilla, mutta en kyllä julkaisisi sellaisia kuvia, joissa vaikka sääriä on kavennettu.
Kuitenkin väreillä kikkailu on tosi hauskaa :)

Elisa (Ei varmistettu)

Samaa mieltä! Mun mielestä on aina kiva katsoa kuvia, joissa on vähän jotain extraa. Mutta samalla myös ärsyttää ylimuokatut kuvat. Joissain lehdissä tai mainoskuvissa tuntuu välillä menevän ihan överiksi kasvojen symmetria, pikkuruiset vyötäröt ja 50-vuotiaan virheetön iho.

Aa (Ei varmistettu)

Mun mielestä kuvanmuokkaus on väärin silloin kun jotain asiaa parannellaan huomattavasti mutta kuitenkin niin että lopputulos on realistinen - ja sitten kielletään kaikenlainen editointi. Esimerkiksi monet taitelijat ottavat kuvia käsinmaalatuista asioista ja sitten muokkaavat niitä ennen nettiin julkaisemista mutta digitaalisesta editoinnista ei mainita sanaakaan ja kaikki hehkuttavat taitelijan kädenjälkeä, ihan hölmöä koska monethan tekee taidetta ihan vaan tietokonetta käyttäen.. Toisena esimerkkinä kun parannellaan ulkonäköä. Mielestäni finnien/juurikasvun tms. muokkaus ei ole paha koska nämähän asiat eivät ole 24/7h meissä ja on ihan ymmärrettävää että jos normaalisti on virheetön iho niin haluaa muokata sen näpyn pois. Siinä vaiheessa kun lähetään editoimaan kasvojenpiirteitä, nenää pienemmäksi, silmiä isommaksi, leukaa kapeammaksi, rintoja isommaksi yms niin menee jo yli. Nykyään tuollainen photarin käyttö on todella yleistä ihan tavallistenki ihmisten keskuudessa mutta kukaanhan ei suostu myöntämään vaikka kuvasta löytyiski jotain pieniä photoshop-virheitä. Tietenki tämmönen editointi on ihan hyväksyttävää "taiteen nimissä" jos esim. muokataan jostain taviksesta lotr-haltija tai jotain mistä näkee että tän kuvan pointti nimenomaan on siinä että sitä on editoitu rankalla kädellä. Kaikista eniten ehkä ärsyttää kaikki fitness motivaatio kuvat joissa on aina joku photoshopattu pylly ja squat-tekstejä :D Itse muokkaan kuvia samaan tyyliin kuin sä tässä postauksessa enkä koe ketään "huijaavani", mä vaan pidän näteistä kuvista ja siinä kaikki

Elisa (Ei varmistettu)

Todella hyvä pointti! Toi digitaide on aika kiistanalainen juttu. Ihmiset nappaavat netistä kuvia ja muuttavat ne vektorigrafiikaksi ja julkaisevat "omana työnään". Tulee mieleen joitain vuosia sitten, kun White Trash Diseasen Natasta oli Kirkko & Kaupunki(?)-lehdessä ihan selkeästi tunnistettava kuva, jonka joku "graafikko" oli "piirtänyt" :D Tuossa liikutaan mielestäni vähän tekijänoikeuksien rajamailla.

Ja siis tekeeekö ihmiset tollasta?! (siis toi photoshopattu pylly?) ahhahhahahahah. APUA!

Mery (Ei varmistettu)

Olen miettinyt samaa lähipäivinä. Kävin ulkomaanmatkalla ja otin paljon kuvia, eikä niistä tullutkaan samanlaisia kuin teillä bloggareilla. Sitten lisäsin vähän kontrastia ja muunsin värejä ja kuvista tuli upeita. Mutta se ei ole todellisuutta! Instagram ja sen filtterit vääristävät tavallaan maailmaa koko ajan (itselläni ei ole instagramia).

Lisäksi mietin, että valokuvissa on käytössä vain yksi aisti: näkö. Elämää kuitenkin koetaan. Esimerkiksi kuvanottohetkellä käytössä on ollut kaikki aistit: näön lisäksi maku, haju, tunto, kuulo. Lisäksi kuvattavan ihmisen sisällä tämän kokemat tunteet. Kuvasta voi välittyä rauha ja seesteisyys, vaikka kuvaushetkellä olisi vain poseerattu tyynesti vaikka kesken kiukuttelun.

Minulle tärkeää elämässä on aitous. Rakastan katsella kauniita kuvia, mutta käykö kohta niin että maailma kalpenee valokuvien rinnalla... Siksi en halua lähteä liialliseen valokuvaukseen ja muokkaukseen mukaan. Tällaisia pohdintoja :) Kiitos blogistasi! <3 T: Pitkäaikainen lukijasi :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos ihansta pohdiskelevasta kommentistasi! Tuostahan voisi ihan kirjoittaa postauksen! Heräsinniin paljon ajatuksia :) <3

Aa (Ei varmistettu)

http://her0inchic.com/post/44656648105/omg-she-squats-so-much-motivation... tässäpä sitä kyykkäysmotivaatiota parhaimmillaan! melkeen jokasen "yea she squats" pyllykuvan ku laittaa googlen kuvahakuu niin sieltä tulee alkuperänen muokkaamaton kuva ja näkee taas että miten tytöt ihailee ja yrittää saavuttaa jotain mikä ei oo tottakaan

Herminica (Ei varmistettu)

Itse pidän kuvauokkausta välillä tarpeellisena, monesti esteettisenä ja joissain tapauksina taiteen muotona :) Riippuu hyvin paljon kuvan käyttökohteesta! =) Itse muokkailen kuvini hyvin hyvin minimaalisesti, joskus kuitenkin ns. leikin kuvilla taiteellisessa mielessä, jota vertaan mihin muuhun taiteen muotoon tahansa. Eri asia kuitenkin sitten esim vartalon mittasuhteiden muuntelu julkisissa kuvissa, pienet kauneusvirheet (tilapäiset, kuten finni, ruhje...) voi mielestäni poistaa jos sen kokee tarpeelliseksi. Eri asia kuitenkin se, että jatkuvasti vaihtaisi omaa ulkomuotoa kaikkiin kuviin. :)

http://lolimte.blogspot.com

jennyfer (Ei varmistettu)

Mä en ymmärrä, miksi kaiken pitäisikään blogeissa olla niin "aitoa" :) Noi muokatut kuvat näyttää upeilta ja itse ainakin katselen mielelläni kauniita kuvia. Eri asia jos itsesi muokkaisit erinäköiseksi... (Ja myös se on vähän kökköä jos joku kysyttäessä valehtelisi että ei ole ollenkaan muokattu.) Kyllähän muutenkin monissa blogeissa näytetään kaikesta vain parhaat puolet, niin kuvissa kuin teksteissä. Ja mun mielestä se on ok, ymmärrän ettei se ole todellisuus, mutta ei sen sitä kuulukaan olla :)

Onko tollanen Lightroom muokkausohjelma kallis? Itse oon käyttänyt vain ilmaisia, sen vähän mitä joskus oon muokkaillut, mutta olis aika huikee tollanen!

Kommentoi