MISSÄ MENEE KUVANKÄSITTELYN RAJA?

Olen viime päivinä leikkinyt Lightroomilla ja opetellut uusia tekniikoita kuvien muokkaukseen. Samalla olen pohtinut, missä menee raja kuvien parantelun ja huijaamisen välillä. Kaikki, ketkä ovat joskus ottaneet valokuvia, tietävät että välillä kameran on vaikea tallentaa hetkeä todellisen näköisenä. Kaunis auringonlasku lässähtää, kun puolet väriloistosta katoaa matkan varrella. Sininen taivas palaa puhki valkoiseksi tai ihmisen kasvot sinertävät. Muokkauksen tarkoituksena onkin palauttaa kuva yhtä maagisen näköiseksi, kuin se tapahtumahetkellä oli.

Kuitenkin Photoshopilla ja Lightroomilla muokkausmahdollisuuksia on niin paljon, että välillä se ei jää tuohon. Joskus todella tylsän näköisestä kuvasta saa loihdittua paljon mielenkiintoisemman. Onko se väärin? Saako näppylöitä poistaa kasvoista ja juurikasvua korjailla? Missä menee raja? Itse myönnän poistavani kuvista asioita, jotka minua häiritsevät. Joskus se on todella iso finni keskellä naamaa, toisinaan taas kirkkaan värinen roskis taustalla joka pilaa kuvan. Sen lisäksi muokkaan aina valotusta, sekä välillä myös joidenkin värien värikylläisyyttä. En kuitenkaan koskaan muokkaisi esimerkiksi vartalon tai kasvojen muotoa.

Tässä pari Jenkeissä ottamaani kuvaa, joissa vähän kokeilin mitä kaikkea tylsään kuvaan voikaan lisätä, jotta siitä saisi mielenkiintoisemman näköisen. Tässä ei mielestäni enää ole kyse kuvan parantelusta, vaan ihan uudenlaisen kuvan luomisesta. Keskimmäinen kuva on otettu talvisena harmaana päivänä, eikä suinkaan auringon laskun aikaan. Tällaisia en yleensä jaa blogissani, vaan yritän pitää ne suht todellisen näköisinä.

Mitä te olette mieltä? Missä menee raja kuvienmuokkauksessa? Yllätyittekö, kuinka eri näköiseksi kuvan saa muokattua?

Kommentit (13)
  1. Mä en ymmärrä, miksi kaiken pitäisikään blogeissa olla niin ”aitoa” 🙂 Noi muokatut kuvat näyttää upeilta ja itse ainakin katselen mielelläni kauniita kuvia. Eri asia jos itsesi muokkaisit erinäköiseksi… (Ja myös se on vähän kökköä jos joku kysyttäessä valehtelisi että ei ole ollenkaan muokattu.) Kyllähän muutenkin monissa blogeissa näytetään kaikesta vain parhaat puolet, niin kuvissa kuin teksteissä. Ja mun mielestä se on ok, ymmärrän ettei se ole todellisuus, mutta ei sen sitä kuulukaan olla 🙂

    Onko tollanen Lightroom muokkausohjelma kallis? Itse oon käyttänyt vain ilmaisia, sen vähän mitä joskus oon muokkaillut, mutta olis aika huikee tollanen!

  2. Itse pidän kuvauokkausta välillä tarpeellisena, monesti esteettisenä ja joissain tapauksina taiteen muotona 🙂 Riippuu hyvin paljon kuvan käyttökohteesta! =) Itse muokkailen kuvini hyvin hyvin minimaalisesti, joskus kuitenkin ns. leikin kuvilla taiteellisessa mielessä, jota vertaan mihin muuhun taiteen muotoon tahansa. Eri asia kuitenkin sitten esim vartalon mittasuhteiden muuntelu julkisissa kuvissa, pienet kauneusvirheet (tilapäiset, kuten finni, ruhje…) voi mielestäni poistaa jos sen kokee tarpeelliseksi. Eri asia kuitenkin se, että jatkuvasti vaihtaisi omaa ulkomuotoa kaikkiin kuviin. 🙂

    http://lolimte.blogspot.com

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *