Mitä haluaisit tietää hedelmällisyydestäsi?

Kirjoitin alkuvuodesta hedelmällisyysahdistuksesta ja kirjoituksen saaman palautteen mukaan en ole tosiaan yksin näiden ajatuksien kanssa. Monella tuntuu olevan asiasta paljon huolia. Olen menossa torstaina pr-tilaisuuteen, jonka teemana on ”mitä minun tulisi tietää hedelmällisyydestäni?”. Paikan päällä tulee olemaan asiantuntijalääkäri, jolle saa esittää kysymyksiä. Ajattelinkin, että voisin kysellä myös teidän pohtimia juttuja ja tehdä sitten postauksen aiheesta.

Itseäni ainakin kiinnostaa se, minkä takia esimerkiksi aina sanotaan, ettei hormonaalisen ehkäisyn käyttäminen vaikuta millään tavalla naisen kuukautuiskiertoon, kun oman ja koko lähipiirin kokemuksilla se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus että kierto on lopetuksen jälkeen aivan sekaisin jopa vuoden tai pari? Kiinnostaa myös muut kuukautiskierron ongelmat ja se, tapahtuuko ovulaatiota lainkaan jos kierrot ovat pitkiä. Tai voiko kiertoa lyhentää jollain tavalla tai saada säännöllisemmäksi. Myös rahajutut kiinnostaa ja se, kannattaako ongelmia kohdatessa kääntyä yksityisen puoleen, vai minkälaisista summista puhutaan. Totesin viimeksi jo, että näistä jutuista tietää aivan liian vähän, joten kiva päästä kyselemään asiantuntijalta.

Mielestäni on ollut ihanaa, että näistä asioista on viimeaikoina puhuttu enemmän. Sen innoittamana kävin itsekin perus gynekologin tarkastuksen sijaan tarkistuttamassa samalla oman hedelmällisyyteni pari kuukautta sitten. Oli helpottavaa saada tietää ”missä mennään”eikä tarvitse spekuloida sitä, onko oma hedelmällisyysikkuna kohta jo ohi.

Mutta nyt saa kysyä! Joko täällä kommenttiboksissa, tai voitte laittaa myös Instan puolella, mikäli se tuntuu helpommalta.

Bootsit – &other stories (old), Mekko – Weekday, Aurinkolasit – Max Mara (vanhat)

Kuvat: Sara Tickle

Kommentit (5)
 1. Sinissssss8
  15.5.2019, 09:09

  Muakin kiinnostaa mitä tuossa hedelmällisyystutkimuksessa itseasiassa tarkistetaan? Voiko ihan jäljellä olevien munasolujen määrää nähdä tms?

  1. Vastasinkin jo tuossa alemmassa kommentissa tähän 🙂

 2. Mua kiinnostaa, miten se hedelmällisyyden tarkastus tapahtuu? Se tuntuu olevan nyt muodissa ja bloggaajat ovat käyneet sen vuoksi yksityisillä klinikoilla. Mietin siis mikä se lisäarvo on, kun myös tavallinen kunnallinen gyne on ainakin itselleni antanut asiasta arvion ihan tavallisella käynnillä?

  1. Veikkaan että tähän on tosi monta eri tapaa, jotka kertovat kaikki vähän eri asioita. Oon ymmärtänyt että AMH-mittaus on nyt melko suosittu, mutta ainakaan mun tilanteessa se ei olisi kertonut juuri mitään mun lisääntymiskyvystä. Se tehdään siis vain verikokeesta, ja kertoo munarakkuloiden määrän. Ainakin mun tilanteessa täytin ensin perustietolomakkeen, jossa kysyttiin kaikki mahdolliset hedelmällisyyteen liittyvät asiat, sen jälkeen oli sellainen ehkä puolen tunnin haastatteluosio, jonka jälkeen munasarjat ja kohtu ultrattiin. Lopuksi otettiin vielä muutamat verikokeet, joista sain sitten tulokset paria viikkoa myöhemmin. Mutta voin toki kysyä tästä vielä lääkäriltä, että mitä kaikkia eri tapoja on siihen tutkimiseen. Ja että näkyykö esimerkiksi PCO tuollaisessa AMH-testissä, ja jos ei niin mitkä muut jutut voivat jäädä siinä huomaamatta 🙂

  2. Sama kiinnostaa itseänikin, että miten se hedelmällisyys sitten tarkastetaan ja arvioidaan? Ja sitten vielä huomiona se, että vaikka hedelmällisyys olisi tarkastettu, niin eihän se silti vielä mitään takaa. Esim. itse kärsin selittämättömästä lapsettomuudesta, vaikka useamman gynen mukaan mitään vikaa ei löydy (ei minusta eikä miehestäkään).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *