MITÄ NAISEUS MINULLE MERKITSEE?

Muutamia viikkoja sitten olin poikien kanssa oluella ja keskustelun keskellä yksi heistä kysyi mitä mieltä minä olen asiasta, koska olisi kiva kuulla feministin mielipide. Kommentin jälkeen keskustelu ajautuikin feminismiin ja siihen, olenko tosiaan aatteen kannattaja? En ollut aiemmin oikeastaan ajatellut kantavani feministin viittaa, mutta mitä enemmän kuulin vastaväitteitä aiheesta, sitä vankemmin huomasin asettuvani aatteen taakse. 

Feministi-sanalla on melko ikävä klangi ja senkään takia en mielelläni sitä käytä. Se yhdistetään helposti äärimmäisyyksiin tai sovinistin vastakohdaksi. Jos kuvitellaan, että feminismillä on jotain yhteistä miehien vihaamisella, ollaan todella kaukana totuudesta. Oikeastihan on kyse vain siitä, että kummallakin sukupuolella on samat mahdollisuudet ja oikeudet. Suomessahan me olemme jo todella pitkällä tässä ja sen takia feminismi-keskustelu ajautuu usein epäolennaisuuksiin. Kaikissa muissa maissa ei kuitenkaan vielä valitettavasti tasa-arvo toteudu samalla tavalla. 
 
Asia nousi mieleeni kun luin Didemin postauksen naiseudesta ja se herätti paljon ajatuksia. Mielestäni on aina mielenkiintoista kuulla eri ihmisten maailmankuvista, varsinkin kun ne poikkeavat hyvin paljon omastani. Usein tulee eleltyä liikaa omassa kuplassa ja pienen, hyvin saman arvomaailman omaavan porukan keskellä, joten tällaisten näkökulmien kuuleminen avartaa taas omaakin maailmaa ihan uudella tavalla. Kukin meistä kokee naiseuden eri tavalla, eikä yksi tapa ole sen parempi kuin toinenkaan. Ajattelinkin kuitenkin kirjoittaa nyt siitä, mitä naiseus minulle merkitsee? 
 
Pienestä pitäen tärkeimpiä asioita minulle on ollut itsenäisyys. Vanhempani osasivat antaa minulle jo lapsena paljon tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa itseäni. Minua rohkaistiin myös omaan kriittiseen ajatteluun ja sain päättää itse omista harrastuksistani, elämänkatsomuksestani ja arvoistani.Tänä päivänäkin itsenäisyys on minulle todella tärkeää, niin vanhempieni, ystävieni ja poikaystäväni suhteen. Haluan olla taloudellisesti riippumaton muista ja tietää, että selviydyn kiperästäkin tilanteesta omin avuin. Koen itseni vahvaksi silloin, kun pystyn seisomaan itse omilla jaloillani ja tiedän että voin myös auttaa muita ihmisiä. Parikymppisenä, kun otin ensimmäisen asuntolainani ja ostin asuntoni, tunsin olevani voittamaton. Saman tunteen haluan pitää läpi elämäni. 
 
Taloudellinen riippumattomuus merkitsee minulle koulutusta ja mielekkään työn etsimistä. Samalla ne ovat minulle tärkeitä keinoja sivistää itseäni, avartaa omaa maailmankuvaani ja kehittyä sellaiseksi ihmiseksi, joka haluan olla. Työn ei tarvitse olla elämän tärkein asia, mutta sen pitää olla mielekästä ja omalta osalta haastavaakin. Nostan hattua kotiäideille ja -rouville ja arvostan heitä paljon. Itse en pystyisi kokonaan kotiin jäämään, mutta onnekseni tänä päivänä ei täydykään. 
 
Koen myös olevani naisena melko vahvatahtoinen ja päämäärätietoinen. Vaadin miehiltä tasa-arvoista kohtelua ja haluan olla kumppanini kanssa niin sanotusti samalla viivalla. Sain vanhemmiltani todella tasapuolisen mallin myös parisuhteeseen. Vanhempani olivat saman alan hommissa, eikä sukupuoliroolit näkyneet arjessamme kovinkaan paljoa. Isäni teki myös kotitöitä ja äitini omisti puolet asunnostamme. 
 
En haluaisi, että parisuhteessa kumpikaan on riippuvainen toisesta. Toki eteen voi tulla tilanteita, joissa täytyy elää toisen tuloilla tai muuten olla hetkellisesti täysin toisen ihmisen varassa. Haluan kuitenkin että rakkaus on se asia, joka meidät pitää yhdessä pidemmän päälle. Suhteessa kummankin osapuolen on tehtävä kompromisseja, eikä toinen saa mielestäni alistua aina toisen toiveisiin. Silloin, jos tuntuu että oma hyvinvointi joutuu aina väistymään toisen miellyttämisen edeltä, on hyvä miettiä miksi on itse aina urhautuvana osapuolena? 

Minulle on myös aina ollut tärkeää olla oma persoonani, johon liittyy myös vahvasti omat mielipiteet, visiot ja unelmat. Haluan myös, että kumppanillani on omia kiinnostuksen kohteita ja tavoitteita. En halua määritellä itseäni toisen ihmisen kautta ja toteuttaa vain hänen unelmiaan, enkä toisaalta toivo myöskään kumppaniltani tätä. 

Miehillä ja naisilla on eri vahvuuksia, eikä sitä kannata alkaa kieltämään. Meillä naisilla on kuitenkin kaikki mahdollisuudet tehdä ihan mitä me itse haluamme. Ympäristömme vain välillä tuuppii mietä tiettyyn suuntaan. Tutkimukset jo todistavat, että pieniä tyttöjä kehutaan enemmän siitä, millaisia he ovat kun taas poikia kehutaan heidän teoistaan ja saavutuksistaan. Pienestä pitäen meidän annetaan ymmärtää, että on tärkeää näyttää oikealta, käyttäytyä kiltisti ja hymyillä nätisti. Mitä vanhemmaksi kasvamme, sitä enemmän esimerkiksi media maalaa meille kuvaa naiseudesta. Ulkonäön merkitys kasvaa ja älyllisten saavutuksien merkitys vähenee. Jos kaikki käyttäisivät saman ajan vaikka kirjojen lukemiseen ja uutisten katseluun kuin ulkonäköasioihin, niin ehkä naiset eivät tarvitsisi samalla mitalla miestä rinnalleen tunteakseen itsensä arvokkaaksi. 

Naisena haluankin omalta osaltani puhua tasa-arvon puolesta ja kannustaa nuoria tyttöjä kouluttautumaan ja tekemään asioita oman tulevaisuutensa eteen. En ihaile asennetta, jossa halutaan paljon, mutta ei olla valmiita itse ahkeroimaan niiden eteen. Miespuolinen ystäväni tiivisti loistavasti: "Tämä kielii esimerkillisesti elämänasenteesta – itse en jaksa mitään tehdä, mutta olisi hienoa jos joku muu auttaisi minua loistavuudessani. Harmillista tässä on se, että kyseinen asenne vahvistaa sovinistisia ajatuksia ja vetää mattoa alta niiltä kauniilta naisilta, jotka haluavat itse olla oman onnensa seppiä."

Miten te koette naiseuden?

Kommentit

Emmi (Ei varmistettu)

Loistava teksti! En voisi olla enempää samaa mieltä :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Emmi! Kiva kuulla :)

(Ei varmistettu)

Mietiskelin just tänään samoja asioita. Minäkään en välttämättä lähtisi tituleeraamaan itseäni feministiksi, mutta kun alkaa pohtia omia arvojaan, huomaa niiden käyvän feminismin kanssa yhteen. Yksinkertaisimmillaan kannatan tasa-arvoa kaikkien ihmisryhmien välillä. Meillä kaikilla pitäisi olla samat oikeudet, riippumatta siitä, oletko mies, nainen, tyttö tai kuulutko seksuaalivähemmistöön.

Suosittelen muuten lukemaan tämän postauksen http://subwayvenus.blogspot.co.uk/2015/02/10-asiaa-jotka-feminismi-pilas... !

Elisa (Ei varmistettu)

Hyvin tiivistit! Olen ihan samaa mieltä kanssasi :) Tuossa blogitekstissä toki oli hiukan kärjistettyjä esimerkkejä omasta mielestäni, mutta näistä on hyvä herätellä keskustelua!

Jenna (Ei varmistettu)

"Minäkään en välttämättä lähtisi tituleeraamaan itseäni feministiksi, mutta kun alkaa pohtia omia arvojaan, huomaa niiden käyvän feminismin kanssa yhteen."
= Olet feministi. Pelkäät vaan ihmisten negatiivisia reaktioita, joten siksi painotat, ettet itseäsi feministiksi sanoisi :)

Saara (Ei varmistettu)

Loistava kirjoitus ja hyvä vastine Didemin kirjoitukseen. Hienoa lukea, että kirjoittajalla muidenkin hyvien tekstien takana on samanlaisia ajatuksia naiseudesta kuin itselläni :) Upeaa, että kirjoitit tämän ja jatka samaan malliin!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Saara! Kiva kuulla että muilla on samanlaisia ajatuksia asiasta :)

sirpar (Ei varmistettu)

Todella hyvä teksti! Samaistun oikeastaan kaikkiin näkymyksiisi naiseudesta.

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos :)

Nana (Ei varmistettu)

"Feministi-sanalla on melko ikävä klangi ja senkään takia en mielelläni sitä käytä. Se yhdistetään helposti äärimmäisyyksiin tai sovinistin vastakohdaksi."

Tämä on kyllä harmillinen asenne, johon tuntuu törmäävän nykyään melko usein nuorten naisten keskuudessa. Miksi pitäisi välttää käyttämästä sanaa, jonka merkitys on se, että haluaa molemmille sukupuolille tasa-arvoiset oikeudet? Miksei voi sanoa suoraan olevansa feministi, eli kannattavansa sukupuolten tasa-arvoa? Mitä pelkäät, että siitä seuraa? Ja jos joku ymmärtää sanan merkityksen väärin, niin sehän on loistava tilaisuus herättää aiheesta keskustelua ja kertoa mitä feminismi tarkoittaa!

Naiset, olkaa ylpeitä itsestänne ja uskaltakaa vaatia tasa-arvoa häpeilemättä!

Elisa (Ei varmistettu)

Lähinnä sen takia, että ajatus aatteen takana jää tuon väärinymmärretyn sanan jalkoihin useasti. Jostain syystä ihmiset provosoituvat siitä todella helposti, jolloin tasa-arvokysymykset eivät enää johdattele keskustelua vaan se karkaa johonkin ihan muuhun. Toki tasa-arvoa vaadin häpeilemättä :)

Jenna (Ei varmistettu)

"Jos kaikki käyttäisivät saman ajan vaikka kirjojen lukemiseen ja uutisten katseluun kuin ulkonäköasioihin, niin ehkä naiset eivät tarvitsisi samalla mitalla miestä rinnalleen tunteakseen itsensä arvokkaaksi. "
Hyvä teksti, tosin tuo pisti vähän silmään. Tavallaan vähän puhuit itseäsi pussiin tässä kohtaa, sillä jos nuoruuden olisikin viettänyt bilettäessä ja peilin edessä, tarkoittanee siis tämä sitä, että ei pärjää yksin, vaan nimenomaan miesten voimalla?

Elisa (Ei varmistettu)

Anteeksi, tuo ei ollut tarkoitukseni! Lähinnä tarkoitin tuota toistepäin. Jos kokee tarvitsevansa "menestyneen miehen" rinnalleen, jotta tuntee itsensä arvokkaaksi, voi miettiä tuntisiko näitä tunteita mikäli olisi rakentanut omaa persoonallisuuttaan muunkin, kun ulkonäön varaan. Ja sanottakoon tähän, että kyllä munkin nuoruudesta meni iso osa myös bilettämässä ja peilin edessä! :D

nad (Ei varmistettu)

Itse toivoisin nuorten fiksujen naisten julistautuvan feministeiksi juuri siksi että saataisiin se ikävä klangi pois:)

Elisa (Ei varmistettu)

Oot varmasti ihan oikeassa. Mun mielestä kuitenkin tärkeintä on puhua näistä asioista, tituleeraa ihmiset itseään miksi vain :)

Fiksu nainen (Ei varmistettu)

Ihana teksti ja huippua että pistit eri näkökulman kuin Didemin. Olet selkeästi hyvin fiksu ja sinun kuvaamaa elämää minäkin mielummin elän. Valitettavasti kollegasi postauksesta minulla tuli paha mieli hänen puolestaan ahdasmielisyydestä sun muusta sisäisestä epävarmuudesta. Sinusta huokuu itsevarmuus, ajattelevuus ja ihmisten statuksesta ja suuntauksesta riipumatta huomioon ottaminen. Parasta oli myös että olit jätkien kanssa bissellä, se kertoo vaatimattomuudesta, rentoudesta ja siitä että voit olla ihmisen kanssa juuri sinä itse. Hienoa jatka samaa mallia! Love is all you need, not money, not success, only Love.

Elisa (Ei varmistettu)

Tosi mukava kuulla, että minusta välittyy tuollainen kuva. Tähän maailmaan mahtuu todella monia eri mielipiteitä ja niin se tulee aina olemaan :) Halusin kuitenkin tehdä pientä rajanvetoa siihen, että oma arvomaailmani on hyvin erilainen kuin kanssabloggaajan vaikka samalla saitilla kirjoittelemmekin.

Sanna (Ei varmistettu)

En voi käsittää sitä miten kirjoituksesi voivatkin kerta toisensa jälkeen iskeä niin syvään, aivan kuin saisi mustaa valkoiselle omista ajatuksistaan! Loistava teksti ! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kivaa, että jutut uppoaa :) Kiitos!

Marre (Ei varmistettu)

1000 pistettä ja papukaijamerkki!
Meidän perheessä on äiti sekä isä tehnyt aina uraa, ja meillä ei oo ollut naisten ja miestentöitä. Lisäksi en missään nimessä jäisi kotiäidiksi, koska haluan tehdä omaa uraa PLUS koen myös, että lapsille on etua tarhassa olemisesta sosiaalisuuden, leikkiminen, kaverit yms kannalta..pisti vihaksi toi kolleegasi kirjoitus, kuinka kaikkien naisten pitäis mennä naiseus kursseille. :D AIVAN. herätyyyys!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos kovasti Marre! Veikkaan että kirjoituksessa olikin kirjoitettu melko kärkkäästi ihan tahallaan provosoidakseen meitä muita. Ja hyvin myös tässä tarkoituksessa onnistuttukin :D Kaikille kuitenkin kaikki oikeus elää sellaista elämään, jossa kokee pääsevänsä toteuttamaan itseään parhaalla mahdollisella tavalla :)

KYT (Ei varmistettu)

Kiitos tästä!

Kommentoi